vineri, 8 aprilie 2011

Dezvăluiri: cele 10 strategii de manipulare a maselor

 A cunoaste adversarul, a-i cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie!!!

Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson. Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întretine cu adevarul faptelor în sine.” Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii.


Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr’un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.
Zece strategii de manipulare a poporului nostru

1. ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara nici’un timp pentru gândire” scrie Chomsky.

2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.

Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

3. Strategia „în degradeu”.

Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.

4. Strategia actiunii cu date diferite.

O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.

Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.

A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de cele dintâi.

8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.

A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” de a fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

9. A înlocui revolta cu învinovatirea.

A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria’i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

10. Si, ultimul punct, a cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.

Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.


26 de comentarii:

Adrian spunea...

Aceste strategii sunt prezente si se aplica la nivel global cu o totala usurinta.
Astept cu nerabdare ziua in care cu totii ne com trezi complet si vom reactiona cum se cuvine.
Pace!

Anonim spunea...

Excelenta tema! Uitandu-ma la posturile de TV ,atat ale puterii cat si ale opozitiei(sau ce o fi asta in democratia noastra) se utilizeaza ideile mai sus pomenite.Probabil ca se dau imediat ce ajunge cineva la putere si nu mai vrea sa o paraseasca! Pacat! E mare pacat!Uitati-va la reforma in sanatate! La dramele pe care le genereaza.La maniera de abordare a problemelor . Regret ca traiesc in aceste timpuri, printre asemenea oameni politici.

Elena spunea...

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, ar trebui sa demisioneze sau sa fie demis dupa rusinosul moment pentru statul roman, care pretinde ca n-a gasit bani pentru achizitionarea celor sase manuscrise originale ale cartilor lui Cioran scrise in limba romana.
Acestea au fost cumpărate de George Brăiloiu, patronul KDF Energy, cu 405.000 de euro. "Le voi dona statului"

http://www.newspad.ro/Manuscrisele-lui-Emil-Cioran-cumparate-de-George-Brailoiu-patronul-KDF-Energy-cu-405-000-de-euro-Le-voi-dona-statului,405570.html

iuliangsm spunea...

De aceea nu este recomandabil de citit si practicat tehnicile de "programare neuro-lingvistica" adica "NLP". Ceea ce ni se intampla seamana cu o hipnoza in masa care poate fi doar lingvistica dar poate ca se folosesc si ceva "dispozitive psi" si reactii chimice obtinute din ceea ce mancam? Cine mai stie?Incercati sa va uitati la serialul "Mentalistul", este interesant.Rodica

Anonim spunea...

LA NOI ROMANII SE VORBESTE MULT SI SE FACE FOARTE PUTIN! FAPTE NU VORBE DOMNILOR!SUNTEM DACI SI DORESC DIN TOT SUFLETUL CA , COPIII NOSTRI SA FIE DACI LIBERI. SA FITI BINECUVANTATI!

Anonim spunea...

Foarte corect, domnule anonim de la ora 11:16. Ați pus punctul pe i ! Ăsta este adevărul, spus foarte scurt și clar!

Anonim spunea...

Și, în contrast cu ce se întâmplă la noi, alții tac și fac !

Anonim spunea...

iuliangsm - conceptia pe care o ai despre NLP este una gresita, si se vede de la o posta ca ai "primito" de la criticii NLP (psihologii) ori de la victime care au fost abuzate de manipulnantii care foloseau NLP in alt scop decat cel pentru care a fost creat. ca unul care am terminat nivelul de practitioner NLP, (nerabdator sa finalizez si nivelul de master) pot sa spun ca persoanele care au la baza o pregatire in NLP sunt aproape IMPOSIBIL DE MANIPULAT. masele sunt usor de manipulat pentru ca nu au control asupra trairilor, emotiilor, sentimentelor, ratiuinii si a actiuniilor lor; acestea sunt "dictate" de mass-media, televiziune, parlamentari, filme, diversi guru, reclame etc. iar NLP-ul tocmai asta iti ofera, control asupra felului cum encodezi realitatea prin cele 5 simturi si felul cum iti structurezi reprezentarile interne in baza carora actionezi. nu ca ar face asta doar NLP-ul, dar dupa mine este singura care o face cel mai eficient. iar asta pentru elite, inseamna sfarsitul stapanirii, pentru ca odata ce fiecare persoana isi va da seama ca joaca la comanda celor care au impresia ca ne stapanesc, isi vor lua controlul back; dar, mai este mult pana atunci sau poate putin...

anne spunea...

:)) Asa e! Dacii liberi vivat! Daca cu romanii am ratat-o macar, in daci sa mai vedem o speranta...Si asa cum spunea ante vorbitorul :"vorbim mult si nu facem nimic".Poate vine cu o propunere de a face ceva?Benefic ,desigur.Cel care a achizitiona de ex., manuscrisele lui Cioran ca apoi sa le doneze statului roman a facut ceva!Nu vreau sa aud ca "a avut bani, noi suntem saraci...Suntem din ce in ce mai saraci , asa e.Si fiind si cu duhul teama imi este ca despre bietul Cioran viitorime nu se va bucura.I s-a dat constant directia Spania sau Italia , Pepe &Oana,Iri &Moni.

Dan Ioanitescu spunea...

Buna seara Daniel,
:)

Nimic nou sub soare. Cel puternic il slugareste pe cel slab iar cel destept il incaleca pe prost.

Teoria manipularii nu este nici secreta, nici noua si nici surprinzatoare, este doar frumos si savant impachetata si adaptata ca limbaj si forma, conditiilor actuale. Toti ne manipulam intre noi, insa unii care au o inteligenta sociala mai dezvoltata chiar performeaza si o fac stiintific si cu metoda pe mase intregi de oameni.

Teoria unei conspiratii MONDIALE nu se sustine, caci populatia globului care ar fi trebuit sa fie redusa drastic de atata amar de vreme de strofocari conspirationiste, nu se lasa exterminata si se inmulteste pardalnica, de numa-numa. Toata lumea stie cu siguranta ca PROBABIL Biderbergul este vinovatul... "Dovezi" sunt putine si nesemnificative, in schimb imaginatie gasim cu carul. S-au facut si se fac bani frumosi de catre colportorii "teoriei" pe seama nevoii de senzational...
:))
Conspiratii partiale da, sunt destule si diferite, in functie compozitia ciolanului, mai precis de interesele politice, economice, religioase, sociale, s.a.m.d., ale diferitelor grupari de interese.

Cat despre daci... Hmmmm. Conform istetului medic neistoric Savescu Napoleon, romanii erau tot daci, asa ca, de-aici putem conchide fara sa clipim, ca razboaiele dintre ei au fost fratricide. S-au batut pe branza (recte aur). Fratele dac mai destept, mai cult si mai puternic l-a cotarcit pe fratele dac mai slab si analfabet si i-a luat branza. Jupiter a fost mai tare ca Zamolxe... Asa ca atunci cand vorbim de stramosii nostri daci, trebuie sa-i bagam la socoteala si pe "bagabontzii" de romani, care tot daci se cheama ca erau. Iar cand vorbim despre descendenta noastra dacica pursange, ar trebui sa ne cautam la genotip. Mama ce de surprize ne-asteapta...
:))

Noroc ca hobby-stul Savescu este doar un medic si ca istoricii consacrati, cei care isi dedica viata studiului si analizelor istorice stiintifice, nu casca gura la elucubratiile sale.
Sa incercam dara, dupa puterea intelegerii noastre, sa licurim adevarul iar nu imaginarul, cel care, din lipsa unei istorii favorabile, il fabricam ca sa ne convina si sa ne conforteze pe noi, napastuitii istoriei.

Scoala lucratorilor cu Lumina este o incercare buna. Evanghelistul Luca zicea pe undeva:
"fii atent ca lumina din tine sa nu fie intuneric". Eu ii dau perfecta dreptate.

Aplauzele fara putina carcoteala nu au niciun haz. Asa ca in seara aceasta eu am fost carcotasul si imi cer iertare daca am calcat cu bocancii pe sentimentele vreunui comentator de-al tau,si din nebagare de seama le-am transfornmat in sentimente.

Dacii liberi... In fond fiecare dac este liber sa creada ce vrea, putin importa adevarul... Oricum traim cu totii o mare iluzie, ce mai conteaza daca o multiplicam putin..
:))

Un weekend mare, Daniel!
:)

Dan Ioanitescu spunea...

Erata:
"le-am transfornmat in REsentimente."

Vai cat sunt de uituc...! Imi cer iertare.

Sincer?
Imi place blogul tau. Este foarte bine documentat. Cautam filme si Silvia Rîșnoveanu de la Licurici, mi-a indicat acest blog.
L-am marcat.
:)

Daniel Roxin spunea...

Toate cele bune! :)

Unknown spunea...

”Dacia Preistorică” de Nicolae Densușianu - o analiză de Alexandru Nemoianu

http://universul-cartilor.com/cartile-blestemate/dacia-preistorica-de-nicolae-densusianu-o-analiza-de-alexandru-nemoianu/index.htm

Unknown spunea...

Despre strămoșii noștri :

http://www.youtube.com/watch?v=JVX9NQ3cDms&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=700hJVT_TcA&feature=related

Anonim spunea...

Dr. Lucian Iosif Cuesdean – ”România, inima vechii Europe”
”Romania este inima vechii civilizatii europene,o entitate culturala cuprinsa intre 6500-3500 i.e.n.,axata pe o societate matriarhala,teocratica,pasnica,iubitoare si creatoare de arta,care a precedat societatilor indo-europenizate patriarhale de luptatori din epocile bronzului si fierului.Uluitoarele descoperiri facute in Romania si alte tari invecinate,dupa al doilea razboi mondial,asociate datarilor cu radio carbon,au facut posibila intelegerea importantei inceputurilor culturii vechi europene,o cultura a unei societati de agricultori.”

Lucian Iosif Cueșdean :
”Limba românilor este ancestrală şi începe cu sunetele din natură, ce alcătuiesc un fond de peste 350 de cuvinte primare, din care derivă alte 1500 înţelese numai de către ei, precum, târr, poc, hurduc, a târâi, a pocni, a hurduca.”

http://ramaniamyblog.wordpress.com/lucian-cuesdean/

Paul Lazăr Tonciulescu – ”Istoria începe în Carpați”
http://www.scribd.com/doc/39654908/P-L-tonciulescu-Istoria-Incepe-in-Carpati

Anonim spunea...

Carpații, solnița Europei
”Când, azi, constatăm că numeroase popoare europene, ne referim la cele care ne-au lăsat menţiuni în acest sens, îşi revendică originea Carpatică (spanioli, francezi, englezi, danezi, scandinavi), iar pentru altele, dacă nu găsim arătări ale lor, directe, ne vorbesc documentele de diverse feluri, tot scenariul de desfăşurare al acestei evoluţii îşi are temeiul în condiţiile mai uşoare, mai favorabile pentru viaţă oferite, în mod natural, de Spaţiul Carpatic, una din acestea fiind aceea că a reprezentat, milenii în şir, solniţa Europei.” :

http://www.gandirea.ro/carpatii-solnita-europei/

Anonim spunea...

Cui ii pasa ? Se vorbeste agramat si fara a avea proprietatea termenilor.Ati auzit cum un demn parlamentar considera ca A SURESCITA este acelasi lucru cu A RESUSCITA !Cred ca nu are rost discutia.

DAC LIBER spunea...

Daca tot vorbim de stramosi ma intreb oare strastranepotii nostrii ce vor spune despre noi?APROPO DE COMENTARIILE TUTUROR, TOTI NE PRICEPEM LA ELE DAR NIMENI NU IA INITIATIVA SI TREBUIE SA MAI CREDEM CU TARIE CA IN FIECARE DINTRE NOI EXISTA UN DAC FRATI ROMANI HAI SA NE IUBIM TARA SI SA HOTARAM O DATA PRIN CARE SA FACEM O HORA A UNIMII PE TOT TERITORIUL TARII SI SA FACEM CEEA CE TREBUIE SA FACEM PTR ATAT DE FRUMOASA NOASTRA TARA PANA NU ESTE PREA TARZIU LUMINA IUBIRE ARMONIE SI SA FII BINECUVANTAT DANIEL ROXIN PENTRU TOT NAMASTE.

catalin spunea...

De cativa ani romanii sunt indrumati (precum o turma ce merge cuminte,fara a intoarce privirea intr-o parte ori alta dar behaind intr-una) spre o degradare continua a calitatii sale umane inchisa intr-o realitate sumbra atent cladita si intretinuta. Suntem foarte capabili sa constatam,sa dezbatem,sa acuzam si transformam aceste "actiuni" in virtuti; de fapt lancezim intr-o societate din care ies la suprafata (cu o mare usurinta cauzata si de lipsa de implicare,de atitudine a fiecaruia dintre dintre noi) scursuri (a caror loc real ar fi la fund).

Elena spunea...

Televiziunea - manipulare si risipa de energie vitala inutila :
http://www.youtube.com/watch?v=IICCVpdyEWA

Anonim spunea...

acum sunt multe tehnici(NLP,PRANANADI,ETC) care au intrat in tara noastra delicata si din pacate pt noi ca neam le asimilam.Toate aceste energii negative ne duc spre ceeace suntem...........DESARTACIUNE,HAOS.Suntem un popor minunat si sunt unul dintre cei ce cred ca se mai poate.HAI SA NE TREZIM,ACUM CIND SE MAI POATE.

TONY MATEI spunea...

EXCELENTA POSTARE. MA NUMESC TONY MATEI, SUNT O PERSONA IN CONTINUA CAUTARE SI INVATARE DESPRE ACESTE TEME, CUNOSC SI APLIC LEGEA ATRACTIEI. MA FASCINEAZA INVTAMINTE DESPRE CUM FUNCCTIONEAZA CREERUL UMAN. SI SPER CA IN VIITORUL APROPIAT LUMEA SA SE TREZEASCA LA REALITATE SI SA INCEAPTA SA CAUTE SOLUTII IN INTERIORUL LOR LA TOATE PROBLEMELE CARE LE AU. SA ISI DESCHIDA MINTEA, SA CAUTE SOLUTII LA LUCRURILE DE CARE NU SUNT MULTUMITI, SA INCEAPA SA GANDEASCA SI SA VADA REALITATEA. SA OPREASCA ACEASTA VIATA ROBOTICA PE CARE O AU MAJORITATEA. AM CREDINTA SI CERTITUDINEA CA LUMEA VA DESCOPERII ADEVARATA PUTERE CARE O DETIN IN INTERIORUL LOR. VA DORESC FERICIRE, SUCCES SI PACE SPIRITUALA.

Anonim spunea...

Trache.
De vina este Nero!
Nero se plangea de aceleasi probleme. Parca am studiat asta la cursul de "Istoriee antica".
Mai recent, dar nu prea, Eminescu aducea la cunostinta... tot asta.
Acum, vorbim despre practici ale STATULUI, antice.
Concluzia: societatea a evoluat, se vede "vizibil", iar statul a ramas "antic".
Vor urma colindele, cu versuri dintre cele mai variate.

Iulian67 spunea...

Evreul Noam a ,,uitat'' sa puna pe Primul loc ca cel mai puternic mijloc de manipulare a maselor = RELIGIA
Pe locul doi sunt BANII ~ DOBANDA pentru a intretine parazitii.
Pe locul trei sunt RAZBOAIELE programate,Popoarele erau Instigate unele asupra altora,oferindu-le motive de război şi un mod onorant de a muri...!? masculi de sacrificiu !!
Pe locul patru este INARMAREA popoarelor;anual statele lumii cheltuie
din banii publici circa 2000 de miliarde $ = afaceri murdare,dar
profitabile pt finantele evreiesti,sua...etc
Pe locul 5 sunt BOLILE create in laboratoare,pe timpuri CIUMA,HOLERA azi SIDA,EBOLA,GRIPA,AVIARA...CANCERUL produs din cauza experimentelor
nucleare asupra Planetei vreo 2000 de bombe ! si milioane de oameni
sufera ...dar companiile farmaceutice au leacuri pt voi dar contra
cost pe BANI.
HALAL UMANITATE !!

simona spunea...

Eu tot nu pricep si pace ne merge rau azi,maine ,un an, 24 de ani si noi nu facem nimic sa fie gradul de alienare mintala chiar asa de ridicat in tara noastra si chiar pe intreg mapamondul ? Sa nu spui NU chiar niciodata oricat rau ti s-ar face tie si viitorului ?Parerea mea este ca noi ca niste idioti ne lasam viata si destinul pe mana democratiei care nu-i decat un alt mod de subjugare a constitei .

Anonim spunea...

Viaţa=mişcare, tot ce e viu vibrează, se mişcă, are deci nevoie de ENERGIE. Tot ce e viu, are nevoie de hrană, apă, căldură. Când vom începe să folosim energie rezultată din surse pe care NU SE POT MONOPOLIZA, se vor rupe multe din lanţurile prin care ne înrobim unii pe alţii... vizionaţi filmul THRIVE (Prosperitate) şi veţi înţelege tot. Sănătate, să fiţi iubiţi. Stimă.