vineri, 4 ianuarie 2013

Oamenii devin din ce în ce mai inteligenți

Studiile recente bazate pe determinarea coeficientului de inteligenţă arată că omenirea, în ansamblu, devine tot mai inteligentă. În plus, în prezent, coeficientul de inteligenţă al sexului feminin tinde să îl ajungă din urmă pe cel al bărbaţilor, mai ales la nivelurile superioare de IQ.


Inteligenţa umană este unul dintre cele mai controversate subiecte în ştiinţă. În particular, oamenii de ştiinţă nu reuşesc să stabilească cu exactitate dacă diferenţele de inteligenţă între oameni sunt rezultatul dotării genetice, al influenţelor mediului sau chiar al modului cum este „cultivată” inteligenţa nativă.

Pe lângă aceste dificultăţi de ordin ştiinţific, cercetătorii se feresc adesea de o serie de observaţii ce ar putea fi considerate drept discriminatorii şi, în speţă, misogine. Cea mai importantă este aceea că la nivelul cel mai înalt al ierarhiei, IQ-ul femeilor este semnificativ mai redus decât cel al bărbaţilor. În plus, numărul femeilor care se încadrează în categoria „genii” este mult mai redus decât numărul bărbaţilor.
O astfel de observaţie l-a costat pe Larry Summers, fost rector al Universităţii Harvard, întreaga sa carieră. În 2005, acesta a declarat că aptitudinile matematice native necesare în informatică, fizică sau inginerie sunt considerabil mai rare la femei decât la bărbaţi. La scurt timp după această afirmaţie hazardată şi fără un suport ştiinţific, Summers şi-a dat demisia.

În acest context, trei cercetători îndrăzneţi de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Jonathan Wai, Martha Putallaz şi Matthew Makel, au decis să abordeze asemenea întrebări într-un studiu derulat pe parcursul a trei decenii, studiu recent publicat în revista Current Directions in Psychological Science. Studiul a constat într-o serie de teste standardizate destinate elevilor de liceu din SUA, pentru a observa modul de evoluţie a coeficientului de inteligenţă al celor mai dotaţi tineri pe parcursul unei perioade mai lungi.

Cei trei cercetători au tras două concluzii foarte importante privind evoluţia IQ-ului tinerilor superdotaţi. Prima – cunoscută sub denumirea de efectul Flynn – afirmă că inteligenţa poate fi în mare măsură influenţată de o serie de factori externi; o asemenea concluzie ar putea explica de ce rezultatele testelor de inteligenţă au avut o pronunţată tendinţă de creştere în ultimele trei decenii, mai ales în rândul tinerilor cu IQ foarte ridicat. Cea de-a doua concluzie se referă la decalajul observat de-a lungul timpului între nivelul de inteligenţă al femeilor şi cel al bărbaţilor, decalaj care a dispărut aproape în totalitate în prezent.

Autorii studiului au obţinut datele necesare cu ajutorul programului Talent Identification (TIP) al Universităţii Duke, conceput – aşa cum îi spune şi numele – pentru a identifica tinerii deosebit de inteligenţi: toţi participanţii au fost identificaţi în baza rezultatelor la o serie de teste destinate studenţilor cu vârste mai mari, din anii terminali sau chiar teste destinate masteranzilor.



Studenţii au fost selectaţi din topul primilor 5% clasaţi la aceste teste. TIP, la rândul său, are la bază rezultatele obţinute la trei examene naţionale: SAT, EXPLORE şi ACT.
În ceea ce priveşte reprezentativitatea eşantionului şi relevanţa rezultatelor, în ansamblu, cei trei cercetători au examinat 1,7 milioane de studenţi în perioada 1981 – 2010.

În ansamblu, subiecţii de sex masculin au obţinut rezultate mai bune la matematică şi discipline exacte, în vreme ce subiecţii de sex feminin s-au clasat mai bine la raţionamente logice. Aceste rezultate au fost aceleaşi pentru toate nivelurile de IQ. Însă când vine vorba de topul celor mai inteligenţi tineri, studiul a evidenţiat două concluzii foarte interesante: pe de o parte, băieţii s-au dovedit considerabil mai buni decât fetele la matematică şi la disciplinele exacte în general; pe de altă parte, nivelul coeficientului de inteligenţă al băieţilor a scăzut totuşi pe parcursul celor 30 de ani analizaţi.

La începutul anilor `80, raportul dintre sexe în topul celor mai bune 0.01% rezultate la SAT – Scholastic Aptitude Test – era de 13:1 în favoarea băieţilor. În doar 10 ani, la începutul anilor `90 însă, raportul scăzuse la 4:1 în favoarea sexului masculin. Celelalte două teste – EXPLORE şi ACT – analizate pe perioada 1990 – 2010, arată decalaje mai mici între ponderea celor două sexe, raportul variind între 2:1 şi, respectiv, 3:1. Însă toate cele trei teste arată că în ultimii 15 ani, IQ-ul celor mai dotaţi tineri a stagnat sau mai rău, a înregistrat scăderi în unii dintre anii analizaţi.

Chiar dacă nu este perfect, cei trei autori consideră că studiul lor este extrem de relevant atât în ceea ce priveşte eşantionul reprezentativ, cât şi perioada lungă de timp analizată. Cele mai interesante rezultate provin din analiza scorurilor SAT şi sunt confirmate de un studiu realizat în 1983 de un grup de cercetători de la Universitatea John Hopkins. La rândul lor, aceştia au constatat că raportul dintre sexe în domeniul abilităţilor matematice era la acel moment de 13:1 în favoarea băieţilor.

Foarte interesant totuşi este faptul că, odată cu anii 1990, ponderea fetelor în topul clasamentului a crescut foarte mult, lucru evidenţiat şi de celelalte două teste investigate. Dar dacă pentru perioada 1980-1990, acest fenomen s-a datorat creşterii mai rapide a IQ-ului persoanelor de sex feminin, în ultimele două decenii ponderea a crescut datorită unei stagnări şi chiar a unei reduceri a IQ-ului persoanelor de sex masculin.



Din păcate, cei trei cercetători nu au fost în măsură să ofere o explicaţie pentru această tendinţă. O concluzie este însă evidentă: variaţiile coeficientului de inteligenţă sunt rezultatul influenţei unor factori externi, precum şi al modului cum este „cultivată” inteligenţa nativă.

Ipoteza conform căreia aceşti factori externi – încă neelucidaţi – pot avea un real impact asupra coeficientului de inteligenţă a fost propusă pentru prima oară în anii `80 de către profesorul James Flynn de la Universitatea Otago, Noua Zeelandă. Efectul Flynn postulează faptul că la nivel mondial, coeficientul de inteligenţă a crescut în medie cu 0.3 puncte anual în ultimele opt decenii.

Utilizând date din cadrul TIP, Dr. Wai şi colegii săi au arătat că această ipoteză este valabilă atât în cazul geniilor, cât şi al persoanelor mai puţin inteligente; această observaţie sugerează faptul că şi aceştia din urmă îşi pot „îmbunătăţi” inteligenţa, graţie factorilor ce determină efectul Flynn.

Încă o dată, datele au arătat însă că modificările apar doar în domeniul matematicii şi disciplinelor înrudite; în ceea ce priveşte raţionamentele logice la nivelul limbajului şi aptitudinile de lectură, datele nu au evidenţiat niciun trend clar.

În prezent, nimeni nu ştie care sunt factorii ce cauzează efectul Flynn. Ipotezele existente variază de la o mai bună nutriţie sau un mediu extern mai stimulativ (în primul rând datorat progresului tehnic şi ştiinţific), şi până la eliminarea plumbului din substanţe precum petrolul sau vopselele. Dincolo de aceste neclarităţi, majoritatea psihologilor sunt de acord că variaţiile IQ-ului nu sunt rezultatul unei modificări genetice: perioada de timp analizată – de câteva decenii – este prea scurtă pentru a putea susţine ipoteza selecţiei naturale.

Monica Dobrescu

Sursa: Financiarul


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

8 comentarii:

Anonim spunea...

Acei ”factori externi neelucidați” care influențează inteligența, sunt, indiferent de sexul copilului, educația și mediul. Timp de secole, femeile au fost ”reprimate”, obligate să rămână în umbră, să se mulțumească cu statutul de gospodine și mame de familie. Situația e bine cunoscută, itoric și social ! Ba chiar, cele care încercau să spargă limitele, să își creeze o altă viață, erau marginalizate, ostracizate, chiar bruscate, uneori ! În aceste condiții, e normal ca ele să nu fi încercat să își folosească prea mult inteligența, și o funcție nefolosită, se știe că se atrofiază.

Dimpotrivă, în zilele noastre, când educația și destinul social al femeilor a suferit progrese remarcabile, ele și-au putut manifesta inteligența și potențialitățile, chiar și în domenii zise ”predominant masculine”, cum ar fi științele exacte. Eu mărturisesc că am avut la școală mai multe colege bune la matematică (bune cu adevărat, olimpice) decât colegi. Poate și din cauză că băieții erau totdeauna mai leneși... :)

Un exemplu de femeie pe deplin realizată, chiar într-o epocă în care accesul femeilor la educație era abia la început, și mult disputat, este Ana Aslan. La admiterea ei la facultatea de medicină, s-au iscat mari controverse, pe la începutul sec XX. Dar ea a devenit o valoare mondială, în ciuda tuturor obstacolelor și ”privirilor chiorâșe” ale societății misogine de la început de secol.
Aș mai putea da numeroase exemple, dar mă opresc aici, ca să nu devin prea plictisitoare. :)

Mulțumim pentru acest articol, care ne dă ocazia să clarificăm unele prejudecăți !

Sefora spunea...

Buna seara.

Imi permit sa fac un comentariu mai putin obisnuit si sa vorbesc despre un subiect care este mereu trecut sub tacere chiar de femei.Foarte rar se ia in consideratie problema femeii de a face fata oricarei situatii luna de luna in conditii fiziologice de boala.Ma refer la ciclul menstrual.Mare parte din femei aproape trei sferturi din luna sunt bolnave si nimeni nu tine cont.Ea ,femeia,trebuie sa mearga la servici,la examene,sa tina casa,sa aiba grija de copii si inca multe alte situatii pe care de cele mai multe ori le face in conditiile de boala datorate ciclului menstrual/hemoragii lunare.[In orice parte a organismului daca se intampla o hemoragie,sistemul medical o eticheteaza ca o boala,ca o stare nesanatoasa.Dar la femei este considerata de secole ca ceva natural.]
Abia acum , de vreo cativa ani a inceput sa se recunoasca ca de fapt starea femeii la ciclul menstrual este o stare de boala si intr-o societate sanatoasa si cu consideratie pentru partenerul incercat ar trebuisa tina cont si sa nu oblige femeia sa se ridice la standardele barbatului care nu se confrunta absolut de loc cu astfel de stari.Este cunoscut din intelepciunea popoarelor native din orice parte a globului ca femeilor la ciclul menstrual li se creea posibilitatea sa se retraga,sa se odihneasca si sa nu intre in contact cu probleme sociale , de familie si munca fizica pe toata perioada.
Asa zisii ani ai lumii moderne impinge femeia la niste limite dicolo de suportabil si totusi,iata,evidentele ,studiile,arata ca femeia nu numai ca nu a colapsat,ba mai mult,se apropie de standardele masculine in aproape toate domeniile.
In plus,acum se mai vorbeste ca pentru a realiza un studiu corect,nediscriminator trebuie sa se tina cont si de factorul EQ,factorul emotional,la care,imi pare rau sa spun ,barbatii sunt aproape complet deficitari.
As vrea cu aceasta ocazie sa spun tuturor femeilor sa nu-si uite niciodata conditiile de dezvoltare si evolutie si deasemenea nu este nevoie sa ne masuram puterile cu barbatii.Barbatii sunt cei care trebuie sa-si revizuiasca atitudinea fata de femei [fara a se mai impauna ca bat recordurile la testele IQ ]si cei care trebuie sa-si corijeze comportamentul ar fi cazul sa o si faca,inainte ca femeile sa preia conducerea societatilor...cum de altfel este prevazut in toate profetiile actuale.
Sa aveti o seara minunata si un an bun,cu ganduri frumoase despre tot si toate,Sefora

Rosa spunea...

Atunci cand vom trai cu inima (si cred ca a SOSIT TIMPUL ) in IUBIRE si ARMONIE cu noi si ceilalti ,pentru TOT si TOATE ,fiind CONSTIENTI de acest lucru vom reusi sa SCHIMBAM LUMEA ....interiorul nostru fiind in ECHILIBRU ,URA NOASTRA se va transforma in IUBIRE PURA ,NECONDITIONATA ....Vom scapa de FRICA ,ABANDON si LIPSA DE INCREDERE ...UN FOC VIU va iesi din sufletele noastre ,va inunda INTREG UNIVERSUL si-L va PURIFICA....Nu vom avea nevoie de razboaie si nimic altceva ....din acele MIJLOACE MALEFICE pe care ,,oamenii,,(barbatii )acestei Lumi le-au folosit pentru a deveni mai puternici (puterea vazuta de ei a insemnat in toate timpurile : BANUL ).....,,Factorii externi neelucidati ,, care influenteaza ITELIGENTA sunt tocmai acele emotii puternice izvorate din sufletul nostru ,al FEMEII ...Ea este raspunzatoare de schimbarile exterioare ...........A SOSIT TIMPUL ca FEMEIA sa-si recucereasca locul meritat in ACEASTA LUME .....MATRICEA DIVINA nu intelege decat LIMBAJUL SENTIMENTULUI.....si cum barbatii (majoritatea ) sunt lipsiti de acest sentiment ....concluzia o puteti trage singure .....Cand vom pronunta cuvantul OM ne vom gandi in mod egal la BARBAT SI FEMEIE ...deci vom ajunge sa ne schimbam mentalitatile ....Sa lasam gandurile sa calatoresca in acelas timp in toate directiile posibile si imposibile ...Cand luati o decizie DESPICATI FIRUL IN PATRU SI MII DE BUCATELE ....ALEGETI cat mai multe variante ....INCERCATI-LE PE TOATE ....si sigur odata si o data veti gasi varianta cea mai buna ....mai aproape de ADEVAR...(de sufletul vostru )..INTELIGENTA nu se castiga usor ....Cei care s-au nascut asa ,a fost tocmai ACESTE INCERCARI pe care GENERATIILE ANTERIOARE le-au incercat ....Nu putem fi toti norocosi ....Sa perserveram , SA NU ABANDONAM nici o varianta din VISELE pe care le avem ....Daca nu vom castiga noi macar EFORTURILE noastre vor fi MOSTENIREA pe care o vom lasa mai departe ...Sunt numai parerile mele ...Un gand bun

Anonim spunea...

Buna seara,
Cred ca intr-o lume condusa preponderent de competitivitatea si agresivitatea masculina, IQ-ul este doar un parametru care se incadreaza in peisajul general, in care fiecare primeste o nota in functie de cat de bine numara si cat de sus poate sa sara.
Daca studiile au fost realizate pe esantioane reprezentative bine alese, rezultatele ar trebui sa fie corecte - pana la urma, ma intreb care este problema daca la masuratoare barbatii aveau/au in medie un IQ mai ridicat decat al femeilor?! asa o fi si eu zic ca asta nu-i motiv de suparare
Atata doar ca poate omenirea ar fi avut foloase mai mari daca ne straduiam sa "masuram" in vreun fel si altruismul, iubirea, iertarea, generozitatea, compasiunea... si la aceste masuratori sa ne comparam si sa ne straduiam sa ne depasim unii pe altii...
Zilele trecute am vazut o emisiune care prezenta copii supradotati - printre ei un baiat de 13 ani cu IQ 170, care insa se comporta oribil cu cei doi frati mai mici si cu parintii, care se declarau depasiti de situatie si nu mai stiau ce sa faca cu acest copil, care nici macar nu avea rezultate bune la invatatura - oare la ce o sa le foloseasca lor (si lui) IQ-ul cu pricina, daca acel baiat nu-si schimba comportamentul?!

cristi spunea...

Este observabil, chiar cu ochii liberi, ca barbatii si femeile sunt creatii complementare, fizic, emotional, mental, spiritual,etc. Doar ne tragem din androginul universal (cele doua jumatati de sfera care s.au despartit la caderea in lume - sau sufletele pereche). Evolutia rasei noastre trece prin mai multe faze, spiritual si acest fapt se reflecta in organizarea sociala. Pe vremuri a fost matriarhatul, dupa, patriarhatul si acum urmeaza iar matriarhatul.
Sau conform filozofiei orientale, yin, yang, yin s.a.m.d.
Civilizatia noastra nu are nici o sansa daca energia yin, centripeta, nu se va manifesta plenar in perioada urmatoare. Explicatiile sunt multe. Succes la studiu.
Asa ca doamnelor, domnisoarelor, spor la conducerea lumii. eu ma declar sclavul domniilor voastre.

Anonim spunea...

Nivelul IQ-ului nu reprezinta mai nimic! Pai testele de IQ sunt facute tot de oameni, cu intrebari stereotipe care nu evalueaza potentialul creativ ak omului. Totul este subiectiv, incatusat doar in stereotipurile gandirii cu emisfera stanga a creierului. Cat despre, femei si barbati, acei creatori care ne-au facut, din start au zamislit o lume inegala, facuta doar pentru a servi anumitor interese doar de ei stiute. Ei au facut ca lumea sa fie condusa doar de principiul masculin, tare, in care barbatul sa fie mereu dornic de imperechere si procreatie, potential pentru a se crea cat mai multi indivizi (sclavi).
Teoria IQ-ului este o inventie pentru a demonstra ca emisfera stanga a creierului (masculina) este cea care trebuie sa predomine si sa conduca. Eu nu sunt impresionat de nimeni care pretinde ca are un IQ mare.

Sefora spunea...

Nici eu nu sunt impresionata de cineva care pretinde ca ar avea un IQ mare.Stiu pe cineva,un fost olimpic pe la matematici,fizici,etc,care in viata de zi cu zi este un dezastru.La ce-i foloseste IQ mare daca pleaca in parc cu copilul si-l uita,intorcandu-se fara copil?Este de rasul curcilor...
Sefora

Paula - test iq spunea...

Din punctul meu de vedere, aceste studii nu pot fi considerate ca fiind longitudinale decat incepand cu ultimele decade. A face un studiu comparativ avand pe de o parte date exacte, esantioane de subiecti evaluati clar stabilte, reprezentative pentru ambele sexe si pe de alta parte ideea preconceputa ca ceea ce numim coeficientul de inteligenta al femeilor a fost mai scazut si ca surprinzator el a crescut in ultima perioada, reduce gradul de veridicitate al unei cercetări. Nu poti compara o masuratoare bazata pe unitati de masura general acceptate de paradigma existenta la o anumita ora ca fiind similara altei masuratori, realizata la nivelul simtului comun. Ideea ca oamenii sunt din ce in ce mai inteligenti este probabil una adevarata, avand in vedere fluxul enorm de informatie la care are toata lumea acces, insa, pentru a demonstra aceasta trebuie ca ipoteza propusa sa fie una stintific demonstrabila.