marți, 25 martie 2014

În corpul nostru trăiesc peste 10.000 de SPECII de viețuitoare...

În interiorul organismului uman şi pe suprafaţa pielii trăiesc populaţii imense de fiinţe - majoritatea microscopice - care ne influenţează viaţa, în bine sau în rău. Oamenii de ştiinţă au reuşit să catalogheze cea mai mare parte din această „faună” extraordinară, după un efort de cinci ani.

Proiectul grandios intititulat Human Microbiome Project a ajuns în ultimele stadii, după o jumătate de deceniu de strădanii.

Rezultatele au apărut în 16 ample articole ştiinţifice, publicate în revista Nature şi mai multe jurnale din grupul Public Library of Science (PLoS).

Organismele care trăiesc pe şi în corpul nostru sunt de 10 ori mai numeroase decât celuele proprii ale organismului uman. Aceste organisme "conlocuitoare" fac parte din diferite grupuri sistematice: bacterii - marea majoritate -, archee, protozoare, virusuri, ciuperci microscopice din grupul drojdiilor, viermi paraziţi.

În cadrul Human Microbiome Project, oamenii de ştiinţă au inventariat aproximativ 10.000 de specii de organisme, estimând că această cifră reprezintă între 81% şi 99% din totalul microbiomului întâlnit în corpul unui individ uman sănătos.

Pentru catalogarea microbiomului uman, specialiştii de la diferite instituţii de cercetare implicate în proiect au folosit probe biologice recoltate de la 242 de voluntari americani sănătoşi, colectând mostre din 15 regiuni ale corpului la bărbaţi şi din 18 regiuni la femei. Munca laborioasă de identificare a speciilor a fost posibilă graţie progreselor tehnologiei de secvenţiere a ADN-ului, care a făcut ca analizele genetice să poată fi făcute mai rapid şi mai ieftin.

Scopul proiectului este de a descoperi localizarea şi concentraţiile de microorganisme din organismul uman şi de a înţelege în ce mod influenţează acestea starea de sănătate a omului.

Se ştie că între populaţia de bacterii din intestin şi sistemul imunitar există relaţii complexe, că prezenţa preponderentă a anumitor specii în microbiomul intestinal are implicaţii în metabolism,
este legată de predispoziţia la anumite boli etc., dar conexiunile sunt extrem de numeroase şi subtile, astfel încât mai rămân foarte multe de descoperit.

Sursa:  http://www.descopera.ro/dnews/9750294-in-corpul-nostru-traiesc-trilioane-de-vietuitoare-din-10000-de-specii

3 comentarii:

Iesirea Din Matrix spunea...

Inca odata ni se confirma ca teoria infectiilor este o mare gogorita. Noi nu ne aflam intr-o lupta cu lumea exterioara ci intr-o simbioza cu aceasta. Eu stiam ca procentul este undeva 50-50% celule proprii si restul microrganismelor. Insa iata ca celulele proprii sunt doar o zecime din tot organismul, deci teoria oficiala a germenilor e varza varza ... Foarte tare!

Anonim spunea...

https://secure.avaaz.org/en/petition/Worldwide_Petition_to_all_major_media_sources_Report_the_rescue_of_Flight_370_by_the_Galactic_Federation_of_Light/?cQRTLfb

Unknown spunea...

Iar daca admitem ca fiecare din celulele corpului este constienta de sine, ajungem la concluzia logica, de fapt habar n-avem cine sau ce suntem noi. Acest lucru ni se spune pe toate caile posibile de milenii si anume ca trebuie sa ne cunoastem pe noi insine pentru a scapa de ignoranta si de suferinta. Asa este cum spune FreeYourMind, teoria germenilor a facut mai mult rau umanitatii decat toate razboaiele din toate timpurile la un loc. Este timpul s-o abandonam si sa incetam lupta cu mediul nostru inconjurator, care de fapt este o continuare a noastra intr-un anume fel.