marți, 2 septembrie 2014

Un mormânt antic misterios, cel mai mare descoperit vreodată în Grecia, oferă descoperiri fără precedent (GALERIE FOTO)


Un mozaic bine conservat a fost găsit în interiorul unui uriaş mormânt antic din Grecia, cel mai mare descoperit vreodată în această ţară, aflat în Amfipolis, un fost oraş elen din nordul Greciei, a anunţat Ministerul grec al Culturii, citat de AFP.

"După ce am îndepărtat zidul care sigila intrarea în mormânt, am descoperit o podea acoperită cu mozaic, alcătuit din forme pătrate şi dreptunghiulare, înconjurate de romburi negre şi albe", se afirmă în comunicatul de presă dat publicităţii de autorităţile elene.




Potrivit ministerului citat, "lucrările vor continua pentru a curăţa interiorul mormântului şi pentru a ranforsa structura de sprijin de la intrare".

Anunţul prin care arheologii au dezvăluit că au descoperit acest mormânt uriaş, ce are o lungime de 497 de metri şi datează din epoca lui Alexandru cel Mare, fiind construit între anii 330 î.e.n. şi 300 î.e.n., a generat numeroase speculaţii despre conţinutul acestui tumul impresionant, aflat la o distanţă de 600 de kilometri de Atena.



"Ne aflăm în faţa unei descoperiri foarte importante din provincia Macedonia, o regiune care continuă să ne surprindă prin comorile ei unice", a declarat, pe 12 august, premierul grec Antonis Samaras, care a vizitat situl arheologic.

Începute în urmă cu doi ani, lucrările de la acest sit, cunoscut mai ales pentru "Leul din Amfipolis", o statuie din marmură cu înălţimea de 5,2 metri, au fost întrerupte în iarnă, dar au fost reluate în iunie.



Leul de pe vârful sitului şi cei doi sfincşi de la intrarea atestă caracterul "spectaculos" al monumentului, afirmă Katerina Peristeri, coordonatoarea săpăturilor arheologice.



Arheologii consideră că mormântul ar putea să aibă o înălţime de trei metri şi să aparţină unei personalităţi eminente din anticul regat macedonean. 

O serie de ipoteze evocă mormântul Roxanei, soţia persană a lui Alexandru, altele spun că ar fi mormântul mamei regelui macedonean sau al unuia dintre generalii care l-au însoţit în lupte.
Profesorul grec de arheologie Michalis Tiverios consideră că este foarte posibil ca mormântul să aparţină lui Nearchos, unul dintre amiralii lui Alexandru cel Mare.

Şansele ca mormântul din Amfipolis să fie cel al lui Alexandru cel Mare sunt însă aproape nule, întrucât după moartea acestuia, la vârsta de 32 de ani, în Babilon, sicriul regelui ar fi fost înhumat în Alexandria, în Egipt. Totuşi, niciuna dintre misiunile arheologice de până acum nu au confirmat acest scenariu.



Surse: http://www.descopera.ro/dnews/13153777-un-mormant-antic-misterios-cel-mai-mare-descoperit-vreodata-in-grecia-ofera-descoperiri-fara-precedent-galerie-foto

2 comentarii:

Osim spunea...

Poate ca descoperirea il va aduce pe Alexandru mai mult in lumina reflectoarelor si locul lui in istorie va fi mai bine conturat !

Anonim spunea...

Alexandru a fost depus initial intr un sarcofag de aur, insa nu peste mult ramasitele pamantesti ale imparatului au fost mutate, penntru ca in cele din urma sa dispara fara urme. Trebuie spus ca o parte din generalii lui Alexandru nu au fost niciodata de acord ca trupul imparatului sa odihneasca in pamant strain. Grecii nu au niciun interes sa se faca in jurul legendarului macedonean valva, mai ales astazi cand aromanii pe care nu ii recunosc si-l revendica puternic.