vineri, 21 noiembrie 2014

OMUL GRAVETIAN din România: Mărturii de acum 20.000 de ani. VIDEO


Descoperirile de interes mondial făcute în acest an pe șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, județul Neamț, mai scriu o filă de istotrie străveche de pe teritoriul României. Mii de obiecte cu o vechime de peste 20.000 de ani – podoabe, arme, unelte, ramășițe osoase – au ieșit la lumină în această vară iar acum pot fi văzute într-o sală special amenajată în cadrul Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște.

Invitații acestei emisiunii sunt arheologii care au coordonat cecetarea de pe teren: prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Nițu, oameni care ne prezintă în această emisiune povestea OMULUI GRAVETIAN, omul care acum 20.000 de ani trăia în locurile unde ne aflăm și noi, astăzi.

Daniel Roxin

P.S. Emisiunea poate fi urmărită pe NAȘUL TV în fiecare vineri, de la ora 22:00 și, în reluare, duminica, de la ora 11:00.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Mereu ma intreb ce ramasite din civilizatia actuala ar putea fi descoperite peste mii de ani ? Sau "arheologii viitorului" ar redescoperi tot "silex-urile" pe care le decoperim azi ??

Anonim spunea...

Furt de proporţii din patrimoniul cultural naţional

Doi bărbaţi din Alba Iulia şi Zlatna au fost reţinuţi de poliţişti, suspectaţi de faptul că, în perioada ianuarie – octombrie, au descoperit şi sustras mai multe obiecte aparţinând patrimoniului cultural naţional găsite în situri arheologice din judeţ.

Obiectele găsite de cei doi bărbaţi, cu ajutorul unor detectoare, au fost descoperite în situri arheologice de interes naţional:

Persoanele care au făcut aceste activităţi, au sustras piesele din contextele lor originare arheologice, din siturile de la Piatra Craiului, situl de la Căpâlna, probabil mai sunt şi alte situri, încă este în curs de investigare şi în curs de derulare ancheta, din nefericire toate situri de categorie A protejate de legislaţia naţională, de interes naţional. Piesele provin din contexte arheologice aparţinând unei game extrem de largi ale culturii istorice, practic din preistorie din cele mai vechi momente ale descoperirii metalului, până în epoca modernă şi chiar contemporană. (Marius Ciuta, subcomisar de poliţie)

Piesele urmează să fie expertizate, iar apoi vor ajunge la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

http://www.napocanews.ro/2014/11/furt-de-proportii-din-patrimoniul-cultural-national.html

Anonim spunea...

Ptr. informatia de la anonimul nr 3 multumiri si toata lumea sa dea pe fatsa toate mizeriile de care aude fiecare.In alta ordine de idei, Daniel, ai vazut ca motivele florale sau sub alte forme de pe camasile noastre se regasesc, am vazut, pe la unele triburi de prin Norvegia ori cei care conduc migratia renilor; altceva foarte interesant, de ce aceasta uriasa asemanare intre cei din Maramuresul nostru si portul amerindienilor? (nu detaliez dar eu le vad si nu cred deloc ca mi se pare)