sâmbătă, 14 martie 2015

Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea din galaxia noastră: Zboară cu 1.200 km/secundă (cât de la Constanța la Viena, într-o secundă)


Astronomii de la Queen's University din Belfast au descoperit o stea rătăcitoare care circulă în spaţiu cu 1.200 de kilometri pe secundă, cea mai mare viteză înregistrată vreodată a unui astfel de corp ceresc din galaxia noastră

Steaua,  botezată US708, este liberă de gravitaţie, ceea ce înseamnă că va părăsi în cele din urmă Calea Lactee.

Astronomii cred că US708 a făcut parte cândva dintr-un sistem solar format din două stele, care includea de asemenea o stea pitică albă gigantică.

Pitica albă s-a transformat într-o "supernovă termonucleară" şi a explodat, lovind steaua US708 şi trimiţând-o "la plimbare" prin spaţiu.

Descoperirea stelei US708 face lumină în ceea ce priveşte misterioasele sisteme solare formate din două stele, care provoacă în final explozii termonucleare. Supernovele termonucleare sunt folosite de multă vreme pentru calcularea distanţelor faţă de galaxiile îndepărtate, o măsurătoare ce-i ajută pe cercetători să determine cum se schimbă şi se extinde Universul.

Studiul a fost realizat de oameni de ştiinţă din mai multe ţări, între care Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Olanda şi China.

Sursa: http://www.descopera.ro/stiinta/13976266-astronomii-au-descoperit-cea-mai-rapida-stea-din-galaxia-noastra

9 comentarii:

Anonim spunea...

Sigur este stea?

un pic anonim spunea...

cu viteza asta apune steaua mamii lor de dusmani ai neamului romanesc !!!

simona spunea...

Stiti de ce imi place mie eternul spatiu stelar ? Pt ca atunci cand il privesc ma simt acasa ,simt ca-i al meu si orice as detine aici pe pamant chiar daca e propietatea mea sigur a trebuit sa platesc pt el ,poate chiar sa platesc si impozite toata viata chiar daca se zice ca-i al meu ,dar cerul nu mi-l poate lua nimeni si de multe ori in viata cand am avut suparari mi-am ridicat privirea spre stele si chiar daca se spune ca au o lumina rece mie mi-au facut bine ,m-au sugestionat sa ma mai ridic odata ,sa mai fac inca cativa pasi in hatisul asta numit viata,

Anonim spunea...

Simona, era odata o Catalina si un Luceafar; si vor mai fi....

Anonim spunea...

Este cu adevarat o stea, sau este o cometa?

Anonim spunea...

Bravo simona, acolo simt si eu ca e acasa un loc cald si plin de iubire

Anonim spunea...

Cât de multe stiiiim ce se intampla la distante colosale mai putin pama in Crimeea !!!???

Anonim spunea...

Si ce ne doare de Crimeea?
Crimeea se numea Taurida nume dat de greci.

Dan spunea...

Chiar asa? Exista ceva "ratacitor" in Universul asta? Nu ma asteptam sa gasesc pe acest blog o "stire" despre o stea "ratacitoare" si "viteza" ei :) Ma asteptam mai degraba sa ne spuneti ca ce vedem noi cu ochii fizici e de fapt ceea ce putem percepe in acest stadiu de evolutie ca fiind manifestarea unor forte. Care? Asta era mult mai interesant! Stima, Dan.