Creaţiile mele artistice

duminică, 22 mai 2011

Cum te spionează FACEBOOK şi TWITTER

Butoanele ”Like” al Facebook si “Tweet” de la Twitter ce au invadat internetul par sa faca mai mult decat sa te ajute sa-ti impartasesti articolele preferate. 

Omniprezentele butoane de sharing ajuta utilizatorii sa isi anunte prietenii, atunci cand intalnesc informatii folositoare, insa ceea ce nu stiu acestia e ca aceleasi butoane inregistreaza fiecare miscare a lor, potrivit The Week, care citeaza Wall Street Journal.

Iata cateva probleme ridicate de jurnalistii de la Wall Street Journal

Ce fac aceste butoane:

- Functia lor principala este de a usura sharing-ul de articole pe retelele de socializare.

- In acelasi timp, ele plaseaza un fisier de tip “cookie” pe calculatorul utilizatorului, pentru ca Facebook sau Twitter sa stie cand userul va reveni pe pagina de unde se actioneaza butonul “Like”.

- Daca vei da Like acestui articol si vei reveni peste putin timp, Facebook te va recunoaste.

Astfel, butoanele pot face legatura intre obiceiul de navigare al unui user si profilul social al acestuia care, de cele mai multe ori, ii contine si numele.

Atata timp cat nu te deloghezi, acest lucru se va intampal automat, fie ca mai dai sau nu click pe butonul de sharing.

Cat de intalnite sunt acestea pe Web?

In ultimul an, butoanele de la Facebook, Twitter sau Google au fost adaugate pe zeci de milioane de pagini web.

In ceea ce priveste butonul ”Like”, acesta este prezent pe o treime din cele mai vizitate 1.000 site-uri din lume. Twitter si Google sunt prezenti pe 20%, respectiv 25%, din site-urile de top.

Foloseste cineva aceste date?

Facebook, Twitter, Google si alti creatori de astfel de widget-uri spun ca nu folosesc informatiile culese pentru a identifica utilizatorii. 


Ideea este ca nu ii mai cred decat cei foarte naivi!!!

4 comentarii:

  1. Si asta este un aspect, surprins bine. Normal ca intr-o lume computerizata este greu sa fii independent , de neatins , de neurmarit . Din pacate majoritatea nu logheaza 'ce se intampla la nivel macro . Unii doar se distreaza, nu gandesc mai holografic , nici macar nu le trece prin minte ca cineva ar fi interesat de ei la modul periculos. In afara de asta detinatorii de date se mai bazeaza si pe dependenta pe care o da calculatorul ,pe tendinta noastra de comunicare indirecta . Ar mai fi multe altele Daniel ; ai atins un punct sensibil. Kasandra

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e, Kasandra, sunt multe altele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu ce ma ajuta facebook sau twitter . Cu nimic .asa ca pentru mine nu exista nici acum nici in viitor.Niciodata nu imi place sa pic in plase intinse de altii asa ca sunt precaut si nu ma arunc cu capul inainte,doar pentru ca este cool.

    RăspundețiȘtergere
  4. da sunteti toti panicati ca fura informatii...si ce?
    parerea mea este ca nu conteaza cata informatii detin companiile despre tine atat timp cat esti cu capul pe umeri.

    RăspundețiȘtergere