Creaţiile mele artistice

duminică, 27 mai 2012

Ministrul Culturii atenţionează că cetăţile dacice riscă să fie scoase de pe lista UNESCO

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a atras atenţia, vineri seara, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că dacă nu se acţionează cu maximă urgenţă, cetăţile dacice riscă să fie scoase de pe lista UNESCO.

"Riscul este foarte mare, dacă vin şi văd că nu am făcut nimic", a declarat ministrul Culturii, care a vizitat în cursul zilei de vineri Sarmizegetusa Regia, despre care a spus că este "ştampila, sigiliul naţiunii noastre".

"Chestiunea e gravă", a afirmat Diaconu, care a adăugat că "arborii de acolo par mai importanţi decât vestigiile". "E de neînţeles lucrul acesta", a adăugat demnitarul.

"Cetăţile dacice sunt protejate UNESCO. Ce facem noi cu asta? Nimic. Şi dacă cumva vine un control UNESCO? Pierdem statutul. Deci, dacă nu facem ceva cu urgenţă maximă, pierdem statutul de protecţie UNESCO pentru cetăţile dacice", a punctat oficialul.

Diaconu criticat ''suprapunerea'' de orgolii personale, nesfârşite, între specialişti, administratori.

''Eterna problemă a României. Al cui e locul, obiectul, cine e şeful, cine comandă aici. Unii zic că sunt ei, alţii că-s ei'', a mai spus Diaconu, care a adăugat că trebuie ''sparte'' orgoliile.

Ministrul a afirmat că vrea să-i pună la aceeaşi masă pe cei din administraţia publică locală, de la Consiliul Judeţean Hunedoara, pe specialişti şi Ministerul Culturii, până va fi găsită o soluţie."Lucrurile mi se par extrem de simple şi de rezolvat imediat. Adică, să înceapă să lucreze toţi, fiecare pe meseria lui", a spus acesta. "Fiecare să facă ceva şi de maximă urgenţă", a adăugat Diaconu, care a apreciat că "e absolut dureros ce se întâmplă acolo". Ministrul a mai spus că va organiza peste două săptămâni şi jumătate o conferinţă de presă la Sarmizegetusa Regia.

Oficialul a precizat că sunt fonduri, fiindcă investiţiile sunt absolut minime. "Investiţiile nu sunt mari, problema e a noastră - de organizare, de coordonare", a spus acesta.

"Noi, ca stat, nu am făcut nimic, avându-le deja înscrise în UNESCO. (...). Riscul este foarte mare dacă vin şi văd că nu am făcut nimic. (...). Problema se pune exact aşa şi cu Brâncuşi. Ziceau să aducem osemintele lui Brâncuşi acasă. Am zis întâi să-l merităm pe Brâncuşi. Câtă vreme neglijăm total tot ce înseamnă ce a mai rămas de la Brâncuşi, cele două bârne sub care s-a născut. Şi alea sunt cumpărate de cineva. (...). Câtă vreme noi nu facem aici cultul Brâncuşi, noi nu-l merităm pe Brâncuşi. Întâi să-l merităm şi după aceea promit, mă zbat, mă duc, mă lupt, orice e legal de făcut ca să vină Brâncuşi acasă", a declarat Mircea Diaconu. 
 

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

14 comentarii:

  1. http://www.frontpress.ro/2012/04/reactii-la-documentarul-dacii-adevaruri-tulburatoare.html


    http://www.cotidianul.ro/s-au-descoperit-ritualuri-magice-de-peste-3000-de-ani-pe-autostrada-soarelui-181241/

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fim seriosi ! Ca sa ne aflam in treaba dl Ministru se va lupta cu balaurii...din capul lui! Nu asta este problema vitala a neamului! Deocamdata.Sa nu va suparati dar ...astea sunt discutii neserioase.Precum sunt si oficialii acestia.Trebuie sa isi justifice existenta , cumva.Verbal macar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acesta e un subiect dureros,si cum sa nu fie cand vezi indiferenta unora fata de acest loc sacru ce poarta amprenta Strabunilor nostri,loc de conectare cu Cerul si Pamantul,cu energiile Universului,la fel ca si cel de la Rosia Montana,locuri de Taina pe care trebuie sa le aparam cu gandul,cu vorba,cu fapta...Stiu ca am venit aici pentru a contribui la ridicarea comunitatilor spirituale,pentru a trai in aceste comunitati de Lumina,iar celor care se vor impotrivi facand rau deliberat Inimii Mamei Geea,le doresc ca Moartea sa-i imbratiseze,sa auda cantecul de dor si jale al Mamei Pamant si sa-l simta daca au cu ce simti.Toti cei care au auzit chemarea Lupului Alb s-au trezit si stiu ce au de facut.Stiu ca exista fiinte de Lumina,care lupta in mod vazut si nevazut pentru aceste locuri sacre,pentru trezirea acestui Neam si le multumesc din tot sufletul,le doresc sa aiba zile binecuvantate pe acest Pamant si sa traim in iubire si armonie Aici si Acum.Asa sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine zice nea Caisa Diaconu o figura proeminenta a culturii romanesti,om de marca vaza si alte valori inestimabile ale poporului roman actual.Ca si preafericitul Puric. care are mai mult luciu. La ei straluce ceva ciudat dar nu e grija pentru valorile neamului romanesc...De fapt au dreptate putin si in loc sa se duca cu misele pe la Costinesti cu bucile goale, intelectualii si pseudointelectualii ar putea sa se mai plimbe si pe la Sarmisegetuza. Fara circ si fara ostentatie ca putin ne-a mai ramas de trait ca neam romanesc. Asa cum imperiul roman a imprastiat legiuni dacice unde nici nu gindeam si la noi a adus evrei si alti oameni rupti de departe, subconstientul mondial are interesul sa distruga orice radacina care ne-ar ancora in nationalism .Sa nu fim ancorati prea mult in traditie si pamint strabun. Acuma inconstientul romanesc de dobitoci ( care traiesc de pe o zi pe alta pentru a plati ratele de la banci facute pentru nevoi puerile si false create de societatea noastra timpita) nu va mai face nimic .Tinerii cu plete ramasi din anii 60 sau ratacitii in tinerete cum este si realizatorul acestui blog ,nu au nici-o sansa sa mai trezasza ceva, opiumul are multe variante de a ingenunchea o natiune. Chinezii au fost treziti cu biciul comunismului idiot si le este teoretic bine ca boscoiului din fabula- se vor umfla pina vor face ..poc. Noi romanii nu avem cum sa fim zid . Atitea interese in jurul nostru si mai e si degenerarea care ne-a cuprins. Febra de a cumpara lucruri case masini cu orice pret, nu au ce minca dar se duc in excursii costisitoare de neuitat ca boii fara sa citeasca nimic despre locurile pe unde vor bea si minca prin strainatate. Putini mai pastreaza un obiect de la bunici, de la parinti,cu valoare sentimentala chiar daca e vechi,demodat. Aproape nimeni,si voi vorbiti de Sarmisegetuza? Tinerii de azi va vor intreba daca e rentabila,ce produce...se cistiga bani cu ea... merita sa plece de la jocurile de pe net sa vada niste pietre, se dau bani acolo cumva? Se va termina si era materialismului incununata de societatea de consum dezvoltata in cele mai indepartate colturi ale lumii. Daca ii mai pasa cuiva de ceea ce sintem, poate sa plece cu dacii si Cu pomii de care vorbeste Diaconu, linistit cind ii vine rindul

    RăspundețiȘtergere
  5. Aveti o viziune foarte sumbra asupra realitatii iar cum fiecare dintre noi este co-creator al acesteia, sunteti, cu acest mod de a gandi, complice la tot raul care exista in aceasta tara!!! Asa cum sunt complici toti cei care se rezuma sa critice , sa acuze dar fara sa puna ceva in loc, fara sa contribuie la infrumusetarea acestei lumi... Cu lamentari nu se poate face nimic. Doar exemplul personal POATE SA CONTEZE! Chiar nu mai aveti incredere in nimic, nici macar in Dumnezeu?! Ce trist pentru un om ca dv. care a ajuns undeva spre finalul acestei vieti pamantesti!...

    RăspundețiȘtergere
  6. astia de la adevarul.ro arunca in voi http://www.adevarul.ro/cultura/daci-sarmizegetusa-istorie-patrimoniu-UNESCO_0_708529481.html Interesant este că dincolo de toate aceste acerbe porniri împotriva istoriei oficiale, pe care o consideră a fi promotoarea unui fals, grupul condus de dentistul Napoleon Săvescu, Mircea Chelaru şi Daniel Roxin, nu a iniţiat nicio acţiune de remarcat pentru păstrarea, conservarea sau restaurea patrimoniului cultural naţional care îi priveşte pe daco-geţi. În afara unor manifestări câmpeneşti, a unor conferinte prin hoteluri scumpe sau a unor filmuleţe pe internet, aportul acestor "iubitori" ai istorie dacilor se dovedeşte a fi doar o relaţie la mare distanţă cu locurile unde au trăit şi s-au luptat dacii. Cum ar spune americanul sunt "friends with benefits", însă beneficiile le obţin doar ei, nu şi siturile arheologice.

    RăspundețiȘtergere
  7. Doru Asandei Bacau30 mai 2012 la 16:05

    Sunt o multime de obiective, care de drept sunt Certificatul nostru de nastere ca neam pe acest pamant. Cetatile dacice ocupand un rol primordial. Cum pot fi lasate asemenea valori sacre, la mana unor indivizi certati cu morala si cu bunul simt?! Cum poate un individ, minor ca statut? Sa puna pret pe un copac care a crescut sine die, intr-un sit arheologic! Cum de e lasat sa obstructioneze cercetarile arheologice, in loc sa-l preocupe soarta altor mii de copaci macelariti zilnic in padurile noastre! Ce interese ascund autoritatile noastre de nu se implica in administrarea corecta a acestor obiective?! Poate interesele pecuniare sau de alta natura primeaza la acestia? Cu astfel de oameni neamul nostru , traitor pe aceste pamanturi de peste 10 milenii, va disparea alungat de actuali vecini, care s-au aciuat pe pamanturile vechii Dacii spre sfarsitul mil. I d. Hr! Acestia profitand de tacerea si neimplicarea noastra deja se declara ca adevaratii urmasi ai geto-dacilor(tracilor)!!! D-le ministru Diaconu, trebuie sa va grabiti in aceasta lucrare daca vreti sa ramaneti in memoria acestui neam.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca ai auzit ca sunt interesati cei de la BBC si Dicovery de cetatile dacice de la Sarmizegetusa. Iti trimit o frantura din articolul aparut in presa :

    BBC şi Discovery scanează Sarmizegetusa ascunsă.
    Celebrul post britanic de televiziune a folosit sateliţii şi o tehnologie numită LIDAR cu care a scanat împrejurimile incintei sacre din capitala dacică. Aşa a descoperit o echipă de la BBC în Sarmizegetusa Regia urme ale construcţilor romane. Rezultatele sunt spectaculoase, spun cei de la BBC, dar preferă deocamdată să păstreze secretul asupra descoperirii lor. Arheologii români vor primi o copie a hărţii obţinute astfel doar după difuzarea documentarului, la sfârşitul verii.

    Filmările pentru coproducţia BBC – Discovery Channel s-au derulat şi la Sarmizegetusa Regia, după ce indicii interesante, ce rămân deocamdată secrete, le-au fost oferite producătorilor de o scanare din satelit
    BBC lucrează de anul trecut la acest proiect despre Imperiul Roman şi despre cum tehnologia prin satelit îi ajută pe arheologi să descopere noi situri arheologice romane. Filmările la documentar au început în martie şi, de cinci săptămâni, echipa BBC s-a plimbat de-a lungul fostului imperiu şi a filmat în Italia, Tunisia, Iordania, iar, la final, a poposit în Munţii Orăştiei, la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a dacilor, cucerită de romani în urma a două războaie grele: “BBC e aici pentru că lucrăm la un documentar despre Imperiul Roman şi despre cum tehnologia prin satelit ne ajută să descoperim noi situri arheologice în tot imperiul.
    În România, şi în special, în această parte a României, există o moştenire culturală foarte bogată şi suntem foarte interesaţi să descoperim urmele romane”, spune Louise Bray, producătorul documentarului. Coproducţia BBC-Discovery va avea 90 de minute şi este dedicată special Imperiului Roman, o temă foarte bine primită de telespectatorii posturilor. Proiectul a demarat în septembrie 2011, dar filmările efective au început de-abia în luna martie. Munca de teren se finalizează odată cu cadrele filmate sus, în Munţii Orăştiei, iar partea interesantă apare în documentele la care deocamdată are acces doar “staff-ul” documentarului. De altfel, membrii echipei au fost îndeajuns de secretoşi pe toată durata vizitei lor şi au preferat să oprească filmările de îndată de ziariştii români au ajuns în zonă.
    Contractul de confidenţialitate încheiat cu autorităţile şi arheologii români i-a împiedicat şi pe aceştia să dea prea multe date despre materialul BBC, dar entuziasmul specialiştilor care au fost alături de echipa de filmare e relevant: “Sigur că acest documentar e foarte important pentru arheologi, pentru că această colaborare cu BBC-ul nu înseamnă doar o colaborare cu o televiziune superprofesionistă, care dă informaţie curată, care promovează în felul acesta situl, dar ne oferă şansa să avem şi rezultatele investigaţiilor făcute cu noua tehnică LIDAR privind situl de la Sarmizegetusa. Şi, din punct de vedere ştiinţific, asta va fi un pas mare înainte”, a declarat profesorul universitar Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cine a fost la Sarmizegetusa Regia din proprie initiativa, simte energia strabunilor....

    RăspundețiȘtergere
  10. ??? Si ce e cu asta !?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ar fi foarte dragut din partea unora daca si ar limpezi ochii, pentru a vedea mai bine.De ce stati in calea soarelui, sa nu ajunga razele nici la iubitorii de LUMINA?Urat...foarte urat sa critici ce nu expermentezi;intai afla calea si abia apoi vei putea conduce pe altii pe ea.Multumim lui D-ZEU ca exista oameni ca DANIEL si colaboratorii lui,pentru curajul si devotamentul lor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru raspuns si grija. Eu tin putin la omul care promoveaza acest blog. Din pacate am un mare cusur deasupra celorlalte cusururi ale mele. Am dreptate aproape mereu,chiar daca la inceput pare o timpenie ceea ce spun. De exemplu,acum neprihanitul Diaconu este cercetat de DNA pentru ca el nu este omul cinstit care vrea sa para,asta se vedea si fara DNA. Asta era cusurul articolului mentionat: sa dai citate din spusele unei jigodii, chiar daca mesajul este nobil este atins de rasuflarea murdara a omului corupt. Ceea ce comentam noi cititorii este mai putin important.

    RăspundețiȘtergere
  13. Realitatea e sumbra.Ideea de a indrepta lucrurile in tara asta prin exemplul personal al x oameni este un vis utopic.Odata un om a scris Citadela, sintem citiva care am citit-o.Orice mesaj constructiv este bun,poate fi chiar inaltator. Daca jumatate din Romania ar citi Biblia obligatoriu, nu ar folosi mare lucru pentru ca indobitocirea poporului este facuta desavirsita. Nu are NIMENI cum sa mai repare tara asta. Merg pe strada si vad privirile goale si fetele inraite, noi romanii NU sintem un zid. Lumea araba este un fel zid mai puternic si totusi se prabuseste in fata unui dusman al tuturor. Poate prin Tibet vor mai ramane citiva oameni luminosi. Am retinut stirea ca Dalai Lama se simte amenintat si a luat masuri suplimentare de paza. Asta e important, ca acel om se simte ameninat.Daca se vrea ca Sarmisegetuza sa fie stearsa, se va intimpla de 1000 de ori mai repede decit in cazul acestui pilon al omenirii contemporane. Nu e cazul sa vorbesc de papii altora sau de mitropolitii nostri corupti si cumparati. Oameni luminosi mai sint inca in lume dar din Romania au cam plecat in nefiinta. Cine ne vrea raul ca popor? Multi, din diverse motive,interese mai mari mai mici, nu sint toate convergente. Care e dusmanul nostru cel mai mare? poate aflati voi. Eu am ajuns la concluzia ca intr-un stup cind se imbolnavesc albinele chiar daca mai ramin citeva sanatoase, acel stup nu va scapa. Romania e un stup bolnav cu dusmani puternici afara. Iar cei care au puterea sa o apere o vind. Presupunind ca nu esti si matale un corifeu al vinzatorilor de tara, vei ajunge sa pleci fericit cu ea in suflet si iti vei dori sa se intimple cit mai repede ca sa nu te mai chinuie ceea ce va veni.

    RăspundețiȘtergere