Creaţiile mele artistice

duminică, 1 iulie 2012

Laptele, aliment miracol sau otravă? Dezvăluiri

“Lapte”, doar cuvantul in sine ne da un sentiment de confort! Mai ales iarna. Ce zici de un pahar de lapte cald? Sigur ultima data cand ai auzit invitatia asta era de la un prieten sau de la cineva caruia ii pasa de tine iar tu ai apreciat efortul!

Toata problema cu alimentele si in special cu laptele este ca sunt inconjurate de importanta emotionala si culturala. Laptele a constituit prima noastra hrana. Daca am fost norocosi , a fost vorba de laptele matern. O frumoasa legatura intre mama si copil. Daca nu a fost laptele matern, atunci a fost laptele de vaca, laptele praf sau vre-o formula. In cazuri mai rare, pentru unii a fost chiar si lapte de capra, camila sau bivol.
Suntem o natie de bautori de lapte. Aproape toti dintre noi, bebelusi, copii, adolescenti, adulti si varstnici bem sute de litri de lapte pe an. La asta mai adaugam alte zeci de kilograme de branzeturi, unt si iaurt.


Dar oare este ceva gresit in asta? Vedem peste tot reclame cu oameni sanatosi si auzim mesaje care ne incurajeaza  si ne spun ca “Laptele este bun pentru corp”. Doctorii ne spun: “Trebuie sa bei lapte, altfel de unde iti iei calciul?” Copii la scoala primesc lapte, iar in spitale este o obisnuinta ca laptele sa fie adaugat in mancarea zilnica. Si de parca nu este indeajuns nutritionistii ne spun de ani de zile ca laptele este parte dintr-o grupa esentiala de alimente. Si astfel laptele este ceva “normal” in viata noastra de zi cu zi.

Ai putea fi surprins daca ai auzi ca de fapt in zilele noastre sunt foarte multi oameni pe planeta Pamant care nu consuma lapte. Si nu numai ca nu il consuma, daca il consuma se imbolnavesc.

Intr-adevar, dintre toate mamiferele, doar oamenii consuma laptele altui animal si nu numai atat , o fac dupa ce depasesc varsta de alaptare.
Cine are dreptate? De ce atat confuzie? Si unde ne gasim raspunsurile? Putem avea incredere in cei care promoveaza industria laptelui? Nutritionistii sunt la zi cu informatiile lor sau pur si simplu repeta ce au fost invatati la randul lor de altii? Ce este cu atatea voci care ne indeamna sa avem grija?

Cred ca exista trei surse viabile de informare. Prima si probabil cea mai importanta este studiul naturii. A doua este studiul istoriei propriei noastre specii.  Si in cele din urma trebuie sa ne uitam la literatura stiintifica si la cercetarile facute in ce priveste laptele.

Dar hai sa incepem cu stiinta.
 Si dam un simplu exemplu: din 1988 si pana in 1993 in arhivele medicale s-au inregistrat peste 2700 de articole legate de lapte. 1500 dintre acestea au avut laptele ca piesa centrala. Doctorul Kradjian, respectabil chirurg oncolog, a studiat 500 dintre acestea. Rezultatele? Ce spun aceste studii? In cuvintele lui Kradjian “ aproape inspaimantatoare”. In primul rand nici unul dintre autori nu vorbeste de proprietatile laptelui asa cum sunt ele ilustrate de industria alimentara, ca un superaliment, “mancarea perfecta”. Atentia studiiilor este pe colicii intestinali, reactiile alergice, iritatiile intestinale, sangerarile intestinale, anemie, infectii si salmonella. Mai puternica este exprimata frica infectiei virale cu leucemia vacii si diabetul juvenil. Contaminarea laptelui cu sange si urina precum si alte varietati de chimicale, insecticide si hormoni a fost de asemenea discutata.

Printre copii problemele sunt legate de alergii, infectii ale urechilor si a amigdalelor, udarea patului, astm, sangerari intestinale, colici si diabet juvenil. La adulti problemele de sanatate sunt legate mai mult de boli de inima si artrita, alergii, sinuzita, precum si altele mai serioase ca leucemia si alte forme de cancer.

Cred ca raspunsul poate fi gasit si in legatura cu ce se intampla in natura, ce se intampla cu mamiferele care traiesc in libertate.
Stramosii nostrii din paleolitic sunt de asemnea un grup interesant care merita studiat. Si iata-ne aici limitati de speculatii si dovezi indirecte. Cu toate acestea nu exista nici o indoiala ca structurile osoase ramase arata o mare putere, o musculatura puternica si o totala lipsa de urme de osteoporoza. Si daca cumva va ganditi ca este irelevant a-i studia pe stramosii nostri din paleolitic, ganditi-va ca genele noastre sunt programate in acelasi fel in care erau si acum 50.000 sau 100.000 de ani.

Ce este laptele?
Laptele este o secretie materna lactata. Un nutrient pe termen scurt special pentru noii nascuti. Nimic mai mult  si nimic mai putin. Invariabil, mama oricarui mamifer ii va oferi lapte pe o perioada de timp imediat dupa nastere puiului ei. Cand vine vremea de intarcat, mama isi va introduce puiul spre hrana specifica speciei respective. Un exemplu bun este cel al unui catelus. Mama isi alapteaza puiul pentru o scurta perioada , apoi il invata sa se hraneasca cu hrana solida. In consecinta alaptatul este o forma de hrana programata de natura numai pentru noii-nascuti.

Este tot laptele la fel?


Asta depinde de unde ne luam laptele. Ne-am oprit la vaca datorita naturii ei docile, marimii si a cantitatii mari pe care o produce. Intr-un fel aceasta alegere pare “normala” si binecuvantata de natura , cultura si de obiceiurile noastre. Dar este naturala, normala? Este intelept sa bem laptele unei alte specii de mamifer?

Hai sa ne gandim cum ar fi sa bem laptele unui alt mamifer, spre exemplu cel al sobolanului. Sau poate laptele cainelui, pentru ca este cel mai bun prieten al omului. Sau poate lapte de cal sau de pisica. Cred ca se intelege ideea… laptele uman este pentru bebelusi, puii de om, cel de caine este pentru catelusi, cel de pisica pentru pisicute si in mod normal cel de vaca pentru vitei ..si tot asa.  Este clar ca acesta este modul in care natura a creat lucrurile, este indeajuns sa ne folosim ratiunea.

Laptele nu este doar lapte.
Laptele fiecarei specii de mamifer este unic si in mod specific construit astfel incat sa  se potriveasca nevoilor animalului respectiv. De exemplu, laptele de vaca este mult mai bogat in proteine decat cel de om, aproximativ de 3 sau 4 ori mai mult. Are de 5 sau 7 ori continutul de minerale al laptelui uman.  Pe de alta parte, laptele matern contine de de 6 pana la 10 ori mai multi acizi grasi esentiali, in special acid linoleic. Si ca o simpla observatie, laptele pasteurizat nu are acid linoleic deloc, pur si simplu laptele de vaca nu este proiectat pentru oameni.

Hrana nu este doar hrana si laptele nu este doar lapte.  Iar pentru o sanatate cat mai buna, nu conteaza atat cantitatea cat calitatea  hranei.  Biochimistii si fiziologii iar in ultima vreme pana si doctorii incep sa recunoasca faptul ca anumite elemente cruciale din hrana permit unei specii sa isi dezvolte specializari unice. Este clar ca in cazul oamenilor, aceste specializari sunt legate de dezvoltarea neurologica si controlul neuro-muscular.

Nu avem atat nevoie de o crestere masiva a oaselor sau a muschilor, precum au viteii.  Sa ne gandim la diferenta dintre nevoile unui pui de om si ale unui vitel. Este clar ca bebelusii au nevoie in mod special de material pentru creier, nervi si coloana vertebrala.

Poate laptele matern sa creasca inteligenta?
Se pare ca da. Intr-un studiu remarcabil publicat in revista “Lancet” in 1992 (Vol. 339, p. 261-4), un grup de cercetatori englezi , a pus la intamplare bebelusi prematuri in doua grupuri. Un grup a primit o formula speciala pentru bebelusi , iar celalalt lapte matern. Amandoua fluidele au fost administrate prin tub stomacal. Acesti copii au fost supravegheati timp de 10 ani, iar copii hraniti cu lapte matern au punctat in testele de inteligenta cu 10 puncte mai mult decat ceilalti. Multe alte studii facute pe aceasta tema au scos la iveala deficienta laptelui de vaca in acizii grasi esentiali, necesari pentru dezvoltarea neurologica a noilor nascuti. Astfel in 1982, Ralph Holman a descris un caz in care un bebelus care era hranit intravenos cu lichide ce contineau numai acid linoleic prezenta probleme neurologice grave, pana cand i s-a administrat si acid alpha linoleic, iar atunci problemele au disparut.

Dar cel putin laptele de vaca este pur!
Oare? Daca acum 50 de ani, o vaca producea in jur de 2-3 litri de lapte pe zi. In ziua de azi ea produce de 25 de ori mai mult, undeva in jur de 50-60 de litri (marii producatori). Cum s-a ajuns la o asemenea realizare? Medicamente, antibiotice, hormoni, planuri de hranire cu forta si rase facute in eprubeta.  Ultima tehnica folosita este un hormon de crestere BGH, care stimuleaza lactatia, dar daca ne luam dupa Monsato (stim cu totii numele asta), producatorul hormonului, acesta nu afecteaza nici carnea nici laptele. Sunt binenteles si alte companii care au experimentat acesti hormoni de crestere pe o lunga perioada de timp si inca o mai fac, gen American Cyanamid Company, Upjohn sau Eli Lilly. Unele tari chiar au interzis BGH din cauza pericolului pe care il prezinta.

Una dintre problemele care apar atunci cand adaugi molecule laptelui de vaca, este ca acestea ies din lapte.  Oare cine vrea sa experimenteze ingestia hormonilor de crestere? O alta problema este ca folosirea acestui hormon, a rezultat intr-o crestere de aproximativ 70% a cazurilor de mastita(0 infectie a ugerului), care binenteles ca este tratata cu antibiotice, iar rezidurile acestora apar apoi in lapte.

Un alt amanunt important ar fi faptul ca orice mamifer care are lactatie, excreta prin lapte toxine. Aici putem sa includem antibiotice, pesticide, hormoni si tot felul de alte chimicale.  Insa pe langa toate astea tot acest lapte contine si sange. Autoritatile responsabile trebuie sa tina sub control acest fapt. Astfel in America exista o limita permisa de de 1 milion si jumatate de celule albe la un mililitru de lapte.

Daca nu stiti, un alt mod de a numi celulele albe unde nu trebuie sa fie este “celule puroi”. Este posibil sa spuneti ca laptele este pasteurizat si acestea sunt toate distruse. Ei bine se pare ca nu este asa, ele sunt doar incalzite si astfel noi si copiii nostri ajungem sa bem celule puroi moarte si incalzite.

Deci este laptele pur? Sau este de fapt un amestec biologic, bacterial de chimicale?
Sa nu aveti impresia ca cineva va protejeaza. Sa nu va faceti iluzii ca autoritaile responsabile fac testele necesare pentru a identifica aceste toxine. Interesul marilor companii producatoare de lapte este mult mai mare decat cel al sanatatii oamenilor. Pentru ca laptele face multi bani atat pentru producatori, iar apoi pentru industria farmaceutica care ne indoapa cu medicamente spre a ne vindeca de bolile cu care ne capatuim. In vreme ce sanatatea nu produce nici un ban!

Pasteurizarea
Multi sunt cei care cred ca datorita pasteurizarii, laptele devine curat si sigur de consumat. Cel mai bun contraexemplu vine din experimentul facut de doctroul John Thomson din Edinburgh, ilustrat in cartea “Hrana este cel mai bun medicament” scrisa de cunoscutul doctor Henry Bieler . Astfel , Thomson a studiat efectele laptelui pasteurizat pe doi vitei gemeni. Pe unul l-a hranit exclusiv cu lapte pasteurizat iar pe celalalt l-a lasat sa suga lapte de la mama sa. Rezultatul? Cel care a supt de la mama sa a crescut puternic si sanatos, iar cel hranit cu lapte pasteurizat a murit in 60 de zile. Din pacate pentru vitei dar mai ales pentru noi, acest rezultat s-a repetat si in alte experimente.

Dar e si mai rau! Este oare laptele de mama pur?
Din pacate se pare ca nu. Un studiu facut pe laptele a 14.000 de mame a aratat ca laptele matern al acestora continea pesticide. Sursa acestor pesticide? …carnea si binenteles laptele de vaca.  Un subgrup testat, de mame vegetariene, avea la jumatate nivelul de toxine in sange.

Diferite zeci de studii au aratat aparitia alergiilor la laptele de vaca la copii hraniti exclusiv cu lapte matern. Practic alergenii laptelui de vaca apar in laptele matern si se transmit fatului.

Un comitet specializat in nutritie al Academiei Americane de Pediatrie a facut un raport despre folosirea laptelui de vaca la nou nascuti (Pediatrie 1983: 72-253). Nu au reusit sa gaseasca un motiv pentru care laptele de vaca ar trebui folosit din prima zi de nastere precum si continuarea folosirii acestuia.  Doctori pediatri respectabili, precum Frank Oski sau Benjamin Spock, au facut de asemenea apel catre mame sa nu foloseasca laptele de vaca la bebelusi, datorita problemelor care rezulta :  dureri abdominale, colici, infectii, pierderea de sange gastrointestinal si o mare deficienta de fier. Benjamin Spock in cartea sa “Grija pentru copii si bebelusi”, despre care se spune ca este cea mai vanduta carte in America dupa Biblie, spune: ” In natura animalele nu mai beau lapte dupa perioada de alaptare si asa ar trebui sa fie si cu oamenii… Copiii au parte de calciu mai bun, atunci cand proteinele pe care le consuma vin din plante”



Dr. T. Colin Campbell, cel mai mare cercetator epidemiolog in campul nutritiei si al sanatatii, autor al cartii de renume, “Studiul China”, afirma despre lapte:

” Oamenii care se ocupa cu laptele, inca din anii 1920, au reusit cu mare succes sa cultive un mediu in aproape toate segmentele din societate, de la cercetare la educatie pana la relatiile publice si politica- facandu-ne sa credem ca laptele de vaca si produsele din el sunt o “mana cereasca” …. Sa nu va inselati cumva; industria laptelui este si a fost in control asupra tuturor informatiilor publice legate de sanatate care au ajuns vreodata in atentia publicului”.

Tot doctorul Campbell mai afirma : ”Asocierea dintre consumul de proteine animale si incidenta fracturilor, se pare ca este la fel de puternica ca si asocierea dintre fumat si cancerul la plamani”. Este interesant faptul ca doctorul Campbell, a crescut inconjurat de lapte, familia sa avand o ferma de vaci (lapte si carne).
Dr. Charles Attwood, un alt pediatru bine cunoscut afirma: ” Laptele, este clar acuma, nu este solutia pentru densitatea proasta a oaselor. Dimpotriva este parte a problemei”

Alte probleme
Sa nu uitam de contaminarea bacteriala. Salmonela, E. coli sau infectiile cu stafilococ isi gasesc sursa in laptele de vaca. In special practica de a consuma lapte de vaca crud(nefiert), prezinta un risc major in contaminarea cu aceste bacterii. Imaginatia-va tot cocktailul de mai sus baut direct fara a fi nici macar fiert. Chiar daca vaca e din curte de la bunica, ea tot a fost vaccinata sau tot a fost bolnava odata si tot cu fan plin de pesticide este hranita, sau paste printr-o zona contaminata.

Diabet
Intr-un studiu remarcabil facut in Toronto , Canada si publicat in Jurnalul de Medicina (30 Iulie 1992) , cercetatorii canadieni si cei finlandezi au ajuns la concluzia ca tara cu cel mai mare consum de produse lactate din lume (Finlanda), are si cel mai mare numar de diabetici dependenti de insulina. Mai ales in randul copiilor, aceasta boala crunta lovea 40 de copii din 1000 si acestea sunt date de acum 20 de ani. Cercetatorii au descoperit,  ca anticorpii produsi impotriva proteinei din lapte in primul an de viata ataca de asemenea si pancreasul intr-o reactie autoimuna de aparare, varianta sustinuta si de doctorul Colin Campbell in cartea sa “Studiul China”. Astfel pancreasul nu mai poate produce insulina ceea ce duce la cea mai grava forma de diabet , diabet de tip 1. S-a descoperit ca, copii finlandezi bolnavi de diabet aveau de 8 ori mai multi anticorpi impotriva proteinei din lapte decat copii sanatosi.

Ce a avut de spus presedintele asociatiei de diabetici Dr. F. Xavier Pi-Sunyer? “..nu trebuie inteles ca , copii nu ar trebui sa mai bea lapte, sau ca parintii diabeticilor ar trebui sa le interzica consumul lactatelor. Acestea sunt o sursa bogata de proteine benefice” Credeti ca pe undeva industria laptelui sustine sau sponsorizeaza asociatia diabeticilor?

Leucemie? Limfom? din ce in ce mai rau!
Poate pare putin exagerat dar conform doctorului Robert Kradjian  leucemia bovina sau leucoza bovina, se gaseste la 3 din 5 vaci de lapte din Statele Unite.  Binenteles ca daca pateurizarea este facuta cum trebuie , virusul este ucis. Dar daca laptele este crud, pericolul este iminent. Si chiar daca laptele este pasteurizat, se pot intampla mereu accidente , cum a fost cazul celui din 1986 , cand la o fabrica moderna de procesare a laptelui din Chicago, din cauza unei greseli, laptele crud s-a incurcat cu cel pasteurizat. Rezultatul? 4 oameni au murit si aproximativ 150.000 de oameni s-au imbolnavit.  Si daca astfel de incidente se pot intampla, cat de siguri putem fi noi ca nu am fost infestati deja cu un astfel de virus? Ce siguranta avem cand consumam astfel de lapte? Daca leucemia umana se trage din acest virus?.  Asta ar insemna ca zonele cu turme de vaci bolnave sa aiba si o incidenta mai mare de leucemie umana printre oameni. Oare este asa? Din pacate se pare ca da. Astfel, Iowa, Nebraska, South Dakota, Minnesota si Wisconsin, au in mod statistic o incidenta mai mare de leucemie decat restul zonelor din Statele Unite. La fel, in Rusia si Suedia, in zonele cu turme necontrolate, incidenta bolii este mai crescuta in randul populatiei. Se pare ca si veterinarii si fermierii au o incidenta mai mare a bolii decat restul oamenilor. Binenteles ca o sa se gaseasca cei care o sa zica, ..”lasa-ma dom’le ca asta e in America, nu la noi”. Va intreb totusi politicos, credeti ca romanii sunt mai atenti sau mai breji? credeti sincer ca le pasa mai mult de sanatate decat de bani?. eu cred ca la noi pericolul este mai mare.

De fapt se merge pana acolo incat, Universitatea din Illinois, observand faptul ca bovinele infectate cu virusul leucemiei, produc mai mult lapte, insa in momentul in care numarul celulelor albe creste productia scade, fara sa se gandeasca la efectele devastatoare asupra sanatatii, face o recomandare de a profita de pe urma acestei situatii, tinand boala in frau, cat timp bovinele bolnave pot produce mai mult lapte.

Deci ce inseamna toate acestea? Stim ca virusul produce leucemie in alte animale si este deovedit ca el contribuie la leucemia umana. (O serie de  articole care abordeaza aceasta tema :  1.Epidemiologic Relationships of the Bovine Population and Human Leukemia in Iowa. Am Journal of Epidemiology 112 (1980):80 2.Milk of Dairy Cows Frequently Contains a Leukemogenic Virus. Science 213 (1981): 1014 3.Beware of the Cow. (Editorial) Lancet 2 (1974):30 4.Is Bovine Milk A Health Hazard?. Pediatrics; Suppl. Feeding the Normal Infant. 75:182-186; 1985)

In Norvegia, 1422 persoane au fost tinute sub observatie pentru 11 ani si jumatate.  Cei care au baut 2 sau mai multe pahare de lapte pe zi au avut de 3-5 ori mai mare incidenta de cancer la organele limfatice  (British Med. Journal 61:456-9, March 1990.)

Hormonul IGF-I este un factor cheie in cancerul de san!
In cartea sa “Laptele, otrava ucigatoare”, doctorul Robert Cohen, care a lucrat in cele mai importante institutii americane legate de industria alimentara (precum FDA), explica pericolul numarul unu din laptele de vaca.

Exista sute de milioane de diferite proteine pe pamant, dar doar un singur hormon este cunoscut a fi identic intre doua specii complet diferite. Acest hormon de crestere puternic este numit IGF-I (insulin-like growth factor ). IGF-I, supravietuieste digestiei si dublarea acestui hormon in organism este deosebit de periculoasa. Astfel, o serie de studii publicate in reviste de renume din domeniul medicinii, sustin teoria conform careia IGF-I este un factor cheie in cancerul de san si nu numai :
  • “IGF-I de la oameni precum si IGF-I de la bovine sunt identice. Amandoua contin 70 de aminoacizi intr-o secventa identica.”
  • Judith C. Juskevich and C. Greg Guyer. SCIENCE, vol. 249. August 24, 1990.
  • “Reglarea estrogenului hormonului IGF-I in celulele cancerului de san sustine ipoteza conform careia  IGF-I are o functie importanta in cancerul de san.” A.V. Lee, Mol-Cell- Endocrinol., Martie, 99(2).
  • “IGF-I este un factor de crestere important pentru proliferarea celulelor in cancerul de san” J.C. Chen, J-Cell-Physiol., Januarie, 1994, 158
  • “IGF-I este un factor cheie pentru cresterea celulelor canceroase in cancerul de san.”
    J.A. Figueroa, J-Cell-Physiol., Noiembrie., 1993, 157
  • “IGF-I produce o crestere de 10 ori a nivelului RNA a celulelor canceroase. IGF-I pare a fi o componenta critica in proliferarea celulelor canceroase.”
    X.S. Li, Exp-Cell-Res., Martie, 1994, 211
  • “IGF-I joaca un rol major in cresterea celulelor canceroase la oameni.”
    E.A. Musgrove, Eur-J-Cancer, 29A (16), 1993
  • “IGF-I a fost identificat ca un factor cheie in cancerul de san.”
    Hankinson. The Lancet, vol. 351. Mai, 9, 1998
  • “Nivelele de IGF-I au crescut semnificativ in grupul bautorilor de lapte, o creste de peste 10%, dar au ramas neschimbate in grupul de control.”
    Robert P. Heaney, Journal of the American Dietetic Association, vol. 99, no. 10. Octombrie 1999
  • “IGF-1 accelereaza cresterea celulelor canceroase.” M. Lippman Science, Vol. 259, ianuarie 29, 1993
Exista oare beneficii de pe urma consumului de lapte?
Desi este destul de greu de gasit pana si un singur lucru benefic, multa lume stie ca in lapte gasim calciu si aminoacizi. Intrebarea se pune insa , este bun acest calciu pentru oameni? Se pare ca nu. De fapt consumul de lapte in exces intervine in absorbtia calciului in oase. In al doilea rand, excesul de proteina pe care il are laptele este o cauza majora in instalarea osteoporozei. Dr. Hegsted din Anglia a scris ani intregi, aratand lumii distributia geografica a osteoporozei. Se pare ca tarile in care se consuma cel mai mult lapte sunt si tarile cu cele mai mari incidente de osteoporoza.  S-a demonstrat prin numeroase studii ca administrat separat calciul nu este o cauza pentru osteoporoza (Am. Journal of Clin. Nutrition, 1985). Pentru a gasi cheia osteoporozei, trebuie sa privim nu la calciu ci la proteina animala din lapte.

Sa ne uitam putin la aceste grupuri contrastante de oameni : eschimosii, au o rata foarte mare de proteine in hrana lor, estimata in jur de 25 % din totalul caloriilor, avand in acelasi timp si o cantitate mare de calciu 2,500mg/zi. Osteoporoza printre ei este aproape cea mai ridicata din lume. Celalalt grup distinct este cel al tribului Bantu din Africa de Sud. Acestia au un procent de 12 % proteine si doar intre 200 si 350 mg/zi calciu in hrana lor.  Cu toate astea, femeile nu au aproape nici un fel de forma de osteoporoza desi dau nastere la cate 6 copii pe care ii hranesc la san pentru perioade lungi de timp. Dar cand femeile africane emigreaza in Statele Unite de exemplu, cu siguranta ca vor forma aceasta boala.

Atunci de unde ne luam calciul ?
La intrebarea, de unde va luati calciu? Raspunsul este simplu : din acelasi loc de unde il ia si vaca, din vegetale cu frunze verzi. Ca doar vaca nu bea lapte. Si sa nu uitam ca elefantii sau rinocerii  isi dezvolta osatura imensa hranindu-se cu astfel de plante. Oare de unde isi iau mamifere feroce ca acestea calciul pentru oasele uriase? Balena, girafa, gorila de munte? Sigur nu au vre-o vaca pe care sa o mulga!

Se pare deci ca toate mamiferele traiesc bine daca traiesc in armonie cu mancarea naturala pentru care sunt programate genetic. Doar oamenii care au un mod de viata sa zicem “generos” se aleg cu tot felul de boli de genul osteoporozei si multe altele.
Dar pentru a avea oase puternice este nevoie de mai mult decat atat :

  • Destula vitamina D (daca nu petreceti destul timp sub soare, suplimentati cu vitamina D3 nu D2).
  • Eliminati proteina animala din dieta(aceasta creaza aciditate in organism, aciditatea fiind combatuta cu calciul care este baza si este scos din oase pentru a regla ph-ul corpului).
  • Nu consumati alcool (alcoolul este toxic pentru organism, si inhiba absorbtia calciului si a altor vitamine si minerale).
  • Folositi sare naturala, de mare sau grunjoasa(sarea iodata scoate calciul din oase)
  • Nu fumati (studiile arata ca fumatorii au densitatea oaselor mai scazuta cu 10-20% decat a nefumatorilor).
  • Mancati multe vegetale cu frunze verzi, nivelul calciului din acestea este incomparabil mai biodisponibil si mai usor de absorbit.
  • Incercati sa aveti o viata echilibrata in armonie cu natura si cu divinul din noi.
  • Coada calului, este o planta bogata in siliciu, care este componenta principala pe care organismul o foloseste pentru a forma calciul.
Mitul proteinei
Cand eram copii, adultii ne spuneau mereu sa avem grija sa mancam cat mai multe proteine, pentru a creste mari si puternici. Proteina era “baiatul bun” al nutritiei. Si binenteles ca laptele se potrivea perfect in acest cadru. De fapt, laptele “carne lichida” cum ii spun unii, nu este exact ce avem noi nevoie. Mai toata dieta lumii moderne contine mult prea multe proteine. De fapt suntem intr-o supradoza de proteine animale si am tot fost in ultimii mai mult de 50 de ani, ceea ce ne-a adus in “dar” o pleiada de probleme : osteoporoza, ateroscleroza, boli de rinichi, cancer, boli de colon, probleme legate de colesterolul si grasimile animale. Trebuie stiut de asemenea ca dintre toate mamiferele, omul este cel al carui lapte are cel mai mic continut de proteine (0.9%). Asta ar trebui sa ne spuna daca ar trebui sa consumam proteine multe sau putine.

Lactoza, o alta problema
Lactoza este principalul carbohidrat din lapte.  Se pare ca natura asigura pentru noii nascuti echipamentul enzematic necesar pentru a metaboliza lactoza. Dar aceasta abilitate dispare deobicei in jurul varstei de 4 sau 5 ani.

Care este problema cu lactoza sau zaharul din lapte? Se pare ca este un dizaharid care este prea mare pentru a putea fi absorbit in sange fara a fi nevoie sa fie rupt mai intai in monozaharide, numite glucoza si galactoza. Aceasta necesita prezenta unei enzime specifice, lactaza, care impreuna cu alte enzime au sarcina de a rupe galactoza in glucoza.

Daca ne gandim pentru un moment ne dam seama ca natura ne da posibilitatea de a metaboliza lactoza pentru o perioada de timp, apoi o opreste. Oare incearca Mama Natura sa ne spuna ceva? Este clar ca toti noii nascuti trebuie sa bea lapte.  Faptul ca foarte multi adulti nu pot sa bea lapte (intoleranta la lactoza), se pare a fi legat de abandonarea acestor mecanisme care nu mai sunt necesare. Cel putin jumatate dintre adultii de pe pamant au intoleranta la lactoza. Astfel 90% dintre afro-americani,  precum si asiaticii, au intoleranta la lactoza si asta se datoreaza faptului ca spre deosebire de caucazieni, acestia nu au o traditie prea veche in cultura si consumul laptelui, care sa le permita adaptarea organismelor pentru a putea consuma lapte.

Vacile platesc un pret mare
  • Vacile traiesc aproximativ 25 de ani si produc lapte timp de 9 ani. Stresul la care sunt supuse in conditiile din fabrici duc la tot felul de boli, asa ca dupa doar 4 ani mare parte din ele mor sau sunt trimise la abator.
  • In ferme, vacile sunt prinse de ugere cu masini electrice, fiind astfel supuse constant socurilor electrice. Aceasta duce la mastita (o infectie a ugerului), care binenteles ca este tratata cu antibiotice.
  • Isi petrec toti anii vietii pe suprafete de beton in conditii ingrozitoare, de multe ori fara sa apuce sa vada vreodata cum arata o pasune.
  • Vacile sunt manipulate genetic. Le sunt injectate tot felul de substante, hormoni si antibiotice pentru a creste productia de lapte.
  • Pentru a produce laptele, vacile trebuie sa devina gestante si sa nasca. Daca se naste o vacuta, aceasta este ori omorata si vanduta pentru carne, ori este trecuta in turmele pentru lapte, spre a urma o viata ca a mamei ei. Daca este un tauras, acesta este  sacrificat, carnea sa fiind considerata o delicatesa.
  • Viteii care sunt crescuti pentru carne, sunt separati de mamele lor de mici si sunt hraniti un substitut care ii ajuta sa se ingrase. Formula folosita pentru hrana lor este slaba in fier pentru a da o culoare mai palida carnei lor. Ei sunt legati si tinuti in locuri stramte in propria urina si fecale, in timp ce tipa si se agita disperati dupa mamele lor. In tot acest timp, laptele care era menit pentru ei, este colectat pentru oameni.
Concluzii:
    • Laptele este un pericol ecologic. Pentru crestearea vacilor sunt distruse in toata lumea paduri pentru a crea spatiu, iar excesul de gaz metan din matele vacilor si excrementele lor fac aceasta industrie al treilea contribuitor din lume la efectul de sera. Poate pare greu de crezut dar o vaca produce mai multa poluare decat o masina!
    • Laptele este plin de colesterol si grasimi.
    • Produsele din lapte nu contin fibra sau carbohidrati complecsi
    • Laptele este contaminat cu sange, pesticide, hormoni, antibiotice, durere si suferinta
    • Lactatele sunt legate prin sute de studii de alergii, constipatie, obezitate, anemie, boli de inima, cancer, leucemie, diabet, sinuzita si altele.
    • Laptele nu contine fier si pe deasupra mai si blocheaza absorbtia sa.
    • Laptele are mai putine proteine decat multe dintre legume.
    • Laptele nu vindeca ulcerul peptic, doar ofera un confort pe moment. In timp el creaza aciditate si mai multe daune stomacului.
    • Laptele are potential carcinogen, el contine factorul numit IGF-I. Toate studiile au aratat ca atunci cand nivelul acestuia creste in sange, cancerul se instaleaza.
    • Laptele are cu 300% mai multa caseina decat laptele de mama. Caseina, proteina din lapte, este folosita ca ingredient principal in fabricarea de lipici.
    • Produsele lactate de fapt produc osteoporoza nu o previn. Femeile din China care asimileaza calciul mai mult din plante decat din lapte au o incidenta a fracturilor mult mai mica.
Din intelegerea mea, nu exista un alt motiv valid de a consuma lapte in afara de faptul ca pur si simplu vrem sa o facem. Pentru ca ne place si pentru ca a devenit parte din cultura noastra. Pentru ca ne-am obisnuit cu gustul si textura lui sau pentru ca pur si simplu ne place cum ne curge pe gat. Poate pentru ca parintii ne-au invatat ca este bun, asa cum parintii lor ii invatasera si pe ei la randul lor. Oricare ar fi cauza, un singur lucru trebuie luat in considerare si anume sa nu bem lapte din motive de sanatate. Multi oameni de pe planeta noastra nu consuma lapte deloc si sunt foarte sanatosi. Iar daca nu sunteti convinsi incercati un mic experiment. Acordati-va un numar de zile (7 sau 10 sau 30) in care sa nu consumati deloc produse lactate si incercati sa observati singuri daca anumite probleme de sanatate pe care le aveti se amelioreaza. Ce aveti de pierdut? Este sigur si nu costa nimic! Pe de alta parte ati putea castiga foarte mult fara sa platiti nimic!


Surse:
  1. http://www.afpafitness.com/articles/MILKDOC.HTM
  2. http://www.thebestofrawfood.com/vegan-protein.html
  3. http://www.alternet.org/story/12002
  4. http://www.peta.org/issues/Animals-Used-For-Food/Cows-Milk-A-Cruel-and-Unhealthy-Product.aspx
  5. http://milk.elehost.com/html/cancer.html
Articole,carti,publicatii:
  1. Plant Foods and Dairy Products, Am J Clin Nutr 61, suppl 6 (Jun 1995): 1407 S—1415S.
  2. M. Nestle, Food Lobbies, the Food Pyramid, and U.S. Nutrition Policy, Int J Health Serv 23, no. 3 (1993): 483-96.
  3. W. C. Willett, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, in theBoston Globe, June 8, 1999.
  4. Reuters, “Animal Protein and Fat Raise Endometrial Cancer Risk,” 21 Mar. 2007.
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!

20 de comentarii:

  1. Un amplu documentar pe acest subiect gasiti si aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/06/walter-julius-weith-viata-la-superlativ.html
    (partea a patra a prezentarii,in mod deosebit)

    RăspundețiȘtergere
  2. cu toata stima, nu pot sa nu remarc ca in acest articol este prezentat doar punctul de vedere al vegetarienilor si veganilor, care au facut un cult pt vegetalele crude si exclud in totalitate toate alimentele de origine animala.
    simpla observatie, nu exista interval mai mare de doua rinduri in care sa nu existe informatii eronate, si partinitoare, chiar false.dar ca sa fiu succint, pot sa va dau doar o tema de meditatie.stramosii nostrii, in romania au trait bine mersi in tara asta de pe vremea dacilor avind ca ocupatie principala cresterea animalelor pt carne si lapte , atingind virste venerabile.acele studii invocate de autorii articolului , ar fi bine sa fie traduse si in romana si rumegate de la un cap la altul, pt ca altfel informatia este scoasa din context.am mai patit acest aspect cu cineva care ma provoca sa citesc studiul china. l-am citit si cind a fost vremea sa dezbatem pe baza cartii, a evitat discutia, pt ca voia sa ignor din acel studiu informatiile ce puneau alimentatia vegana in dificultate. mai exact voia sa luam in considerare din acel studiu doar acele ascpecte favorabile ideeilor sustinute de el.
    in plus, apropo de articolul de mai sus si rasa neagra
    unul din celemai vechi triburi de pe continentul african, si cu traditie in pastrarea vietii de mii de ani aproape neschimbate cel putin la capitolul alimentatie sint maasaii. si alimentatia lor are la baza laptele de vaca si singele de vaca
    deci daca e sa fim corecti.....in plus valoarea vacilor la ei este asa de mare incit femeile se vind pe vaci
    nu pe bani
    mai aprofundati subiectul si din alte unghiuri , este sfatul meu

    RăspundețiȘtergere
  3. Branzeturi mancati dle Roxin? Eu am o vaca la tara,nu da 40 de litri de lapte da 10, si este crescuta taranscte si hranita natural (adica nu cu boabe de porumb!) ci cu coceni iarna si cu iarba vara. Nu sunt bautoare de lapte, niciodata nu am suportat laptele dulce, insa branzica facuta in casa...o bunatate! Nu as renunta la ea!

    In schimb, tot ce se gaseste la supermarket este contrafacut (laptele nu mai are aproape nici o proprietate nutritiva pt ca trece prin N procedee in urma carora i se extrage toata bunatatea, si mai este si amestecat cu faina, ca si iaurturile. Acum, trecand peste laptele din supermarket (supermarketuri care ar trebui sabotate adica sa nu mai facem cumparaturile din ele DELOC!_ajungem la apa noastra cea de toate zilele. V-ati intrebat vreodata cum de apa imbuteliacat la sticle de PLASTIC are termen de valabilitate 2 ani!!!??? Eu cand plec de la tara iau de la o fantana niste apa minunata in bidoane mari de plastic. Intr-o saptamana apa se cloceste. Oare ce se pune in apa si nu este trecut pe nici o eticheta, de apa din magazin nu se strica??? Aceasta este intrebarea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Daniel.Scriu si pentru ante-scriitorii mei si pentru tine.Inainte, natura era mai putin impurificata, apa era mai curata, cerul, aerul.Animalele mai sanatoase, nu exista lapte pasteurizat sau alta aberatie, probioticele, chiar o oroare a unor minti diabolice.(in iaurturile probiotice se gasesc bacterii din vagin si din intestinul gros uman)Bunicii si strabunicii nostri mancau si slanina cu ceapa si beau tuica si nu mai aveau colesterolul mare.(si limita lui stim ca a fost marita in mod fals)
    Se intelege din articolul tau faptul ca atragi atentia sa nu se mai consume lapte avand atata incredere in el ci cu multa grija, mai rar si fiind complet constienti de riscuri.(sau la alegere sa nu se mai consume deloc)Nimeni nu e obligat sa fac nimic ci macar sa ia la cunostinta.Doar nu ne obligi tu sa intram pe blogul tau si sa citim cu forta:)
    Eu nu te contrazic deloc insa exista o mare problema.De cativa ani, din cauza stresului si ca urmare a ce a fost acum un numar de ani la Cernobal, multe proaspete mamici, nu mai au lapte dupa 1-2-3 luni de la nasterea bebelusului.Asta mi-a spus-o fiul unui sef de sectie la nou-nascuti dintr-un mare oras din Oltenia.Ce sa faca in acest caz?Am studiat cu groaza eticheta unei cutii de lapte praf pentru bebelusi si daca nu erau 10 E-uri acolo nu stiu ce sa zic!Alta solutie in afara de un amestec de lapte de capra+ceai de busuioc tare+praf de argila si putin zahar invertit nu cred ca exista momentan o solutie mai buna.De la laptele de cutie, micutii au crampe si multe alte neplaceri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Domnule,nu trebuie sa preluam niste sofisme imbecilizante.Nu am pregatire de nutritionist dar pentru fiecare magarie spusa in textul preluat as dori sa pot sa dau in cap celui care a facut afirmatia incorecta,nu celui care a preluat-o.De exemplu;treaba cu eschimosii si osteoporoza.Si africanii beau mult lapte dar ei au soare,eschimosii nu au cum sa fixeze calciul in oase ca chiar daca au vitamina D nu au influenta razelor soarelui.Leucocitele PMN si macrofagele, nu sint puroi decit dupa ce au fagociat microbii,atunci ele mor si se transforma in puroi care furnizeaza elemente antigenice pentru rindul nobil dobindit al imunitatii celulare ca sa lupte cu germenii(Limfocitele T citotoxice si celulele limfoide NK sint KIllerii din cadrul imunitatii dobindite) si alte limfocite helper,de memorie, supresoare care tot celule albe sint dar nu polimorfonucleare).Sint mai multe bariere dar puroiul trebuie privit cu discernamint,deci nu bem puroi.Da nu este bun laptele de vaca pentru sugar,pentu ca are multe proteine fata de laptele materni si incarca rinichii copilului si predispune la retard mental,de aceea trebuie prelucrat s chiar diluat. Unii prefera laptele de capra care are mai putine proteine si mai multe oligoelemente. De exemplu capra este sigurul animl care nu face cancer(nu cind creste in ferme)pentru ca maninca tot felul de plante.Restul, povestea cu pesticidele microbii,astea sint binefacerile epocii moderne;Ce destepti sintem noi acum cu BCG-ul nostru prelucrat in laboratoare. Dupa articolul asta nu ar mai trebui facuta nici vaccinarea antiTB,sa fim un popor de TBC-isti(oricum TBC-ul e in floare in Romania si se trateaza cu medicamente cel putin hepatotoxice,ca de sifilis se scapa mai repede si mai ieftin si dermatologii lucreaza si in cabinete particulare).
    In SUA nu se mai face vaccinare BCG.La noi pneumoftiziologii au de lucru cu o populatie debila si prost hranita.Am crescut linga ciobani si stiu ce inseamna laptele, cazeina din lapte este si ea bactericida(e de bine aplicata local pe o plaga-s-au facut si studii am experimentat si eu pe un furuncul,fara antibiotice chiar a trecut).Cit despre anomalia alaptarii mai mult deci e cazul,nu e adevarat ca se forteaza limitele si de aceea laptele devine toxic...Basme,depinde de cantitate,pot sa manince si octogenarii lapte de vaca dar in cantitate mai mica sa nu li se depuna calciul fix pe placile de aterom de pe vase cu ateroscleroza consecutiva. Si grasimile si proteinele animale au rolul lor,dar iarasi in contextul potrivit de efort fizic si fara bautura. Nu sintem ierbivore sa avem secretie de B12 intestinala pentru ca nu avem bacteriile necesare si nici procesele de fermentatie din stomacele ierbivorelor. In alta ordine de idei tocmai am vazut un documentar despre canguri care hranesc puiul din marsupiu cu un fel de lapte iar cel mai maricel din afara care maninca si iarba are acces din afara catre alt mamelon de unde suge altfel de lapte cu mai multe grasimi si mai putini carbohidrati deci femela produce 2 feluri de lapte la 2 mameloane diferite pentru pui diferiti.Ma intristeaza rautatea cu bautul laptelui de la alte animale decit cele general acceptate. Numai aia R+R au supt chipurile de la o lupoaica,poate sa fi fost si o catea mai zdarvana,probabil ca erau tare hidosi la maturitate. Poti sa bei si lapte de balena numai sa te tina stomacul.Este o gluma care totusi are o masura.Daca vei fi in desert sa nu cumva sa bei lapte de camila cind nu ai ce minca,deoarece nu e potrivit speciei tale si e deplasat gestul pentru virsta adulta. Autorilor citati le doresc sa-si ia pseudostiinta si sa se duca undeva in Tibet sau mai spre stepa, sa manince buruieni fara sa se atinga de lapte(ca orcum nu ar fi in stare sa mulga ceva daraminte sa stea pe linga iacii de acolo)si sa-i bata vintul peste ochi ca sa vada ca mai usor sa fii filozof cu burta plina la birou asezat comod, decit dupa zile intregi de efort fizic in conditii grele.

    RăspundețiȘtergere
  6. laptele animal nu este bun pentru consum in mod curent. Oamenii din nord au introdus in dieta acest aliment pentru ca nu aveau altceva de mancare. Ei nu puteau cultiva plante datorita conditiilor climatice. Laptele a fost introdus relativ tarziu in dieta umana, de aceea sunt foarte multi oameni care au intoleranta la lactoza. Organismul uman nu poate prelucra 100% laptele animal de aceea apare starea de aciditate cand se consuma lapte. Principala hrana a oamenilor ar trebui sa fie produsele vegetale organice neprocesate (adica neconservate sau alterate cu diferite chimicale). Cand oamenii sunt trecuti la acet tip de dieta se constata reglarea nivelului colesterolului si al zaharului din sange, o crestere a imunitatii si o reglare a greutatii corporale (cei prea grasi slabesc, iar cei prea slabi se ingrasa).

    RăspundețiȘtergere
  7. Scopul articolului este sa indemne la meditatie. E un punct de vedere care, chiar daca o fi avand si erori, cu siguranta spune si multe lucruri adevarate, pe marginea carora ar trebui sa reflectam. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. tot spune-ti de stramosi, corpul tau actual este total diferit de cel al stramosilor si se schimba zilnic; fiecare consuma ce simte ca e bun pentru corpul lui insa publicitatea pro lapte si idea ca "de unde iti iei calciu", "ce ii dai sugarului?" (sugarilor ce au nevoie de lapte sa apeleze la o mama ce are lapte, sunt care au prea mult si il aunca)... de unde atata apreciere pentru un produs(lapte de vaca)? si din partea cui vine apreciere?

    RăspundețiȘtergere
  9. Autorul are dreptate: nu poate obliga pe nimeni sa manince lactate, dar a-i pune in garda asupra pericolelor este o treaba cit se poate de nobila. Am observat ca intotdeauna, cind spui mincatorilor de produse animale ca vegetalele sunt mai sanatoase, le cam sare tandara ! La fel se intimpla si cu alcoolicii carora li se spune ca obiceiul la care se dedau ei este daunator.
    Pe de alta parte, nu pot sa nu remarc faptul ca tot mai mlti savanti avertizeaza asupra pericolului reprezentat de produsele lactate in special si de produsele de origine animaa in special. Sa fie oare toti dosi cu sorcova? Sa aibe ei interese obscure de aparat?HMM...nu prea cred!
    Din experienta proprie pot sa va spun ca dupa 2 ani si jumatate de la trecerea la vegetarianism total, starea sanatatii mele s-a imbunatatit radical: am scapat de diabet, hipertensiune si guta, iar piciorul la care avusesem o tromboza (care m-a si facut sa iau hotarirea sa trec la vegetarianism) s-a vindecat aproape integral FARA NICI UN MEDICAMENT ! Cine are minte va intelege.

    RăspundețiȘtergere
  10. pt doru : daca excesele cu produse animale te-au imbolnavit asta nu inseamna ca cei care sunt cumpatati nu le pot consuma , plus de asta nu te framanta de ce ai niste dinti in gura de le zice "canini"?

    RăspundețiȘtergere
  11. Singurul argument cu care vin persoanele care consuma lapte si carne este ca bunicii si strabunicii nostri au trait bine mersi cu lapte si slanina. Ma intreb oare de unde stiu aceste persoane cat de sanatosi au fost bunicii nostri? Pe vremuri oamenii mureau foarte usor, dar nu statea nimeni sa tina socoteala bolnavilor. Toti bunicii mei au murit de cancer, au avut vaci, boi, porci si pasari. Chiar si o parte din strabunici au murit de cancer sau cum se spunea pe atunci "boala rea". In aceasta postare sunt prezentate date concrete despre lapte, dar aceste argumente sunt doar pentru cei care vor sa vada si sa auda.

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Daniel,multumesc pentru articol.Daniel are dreptate,scopul articolului este sa indemne la meditatie.Dragii mei eu de mica nu suportam laptele,iar acum sase ani dupa o opertie,nu mai mananca nici produse lactate din cauza lactozei,nu mai mananc nici produse din carne nu mananc nici mancare gatita,adica calda.Mananc doar ce imi cere corpul.Sunt zile cand traiesc doar cu apa.Si asta pentru ca meditez.Noi am putea trai doar cu apa si lumina daca stim sa ne controlam corpul.Cititi bine mesajele pe care vi le scrie Daniel,faceti meditatie pe cuvintele scrise de el ,ascultati-va inima si veti gasi comoara in voi.
    Noi nu traim numai pentru a manca.Fiecare dintre noi a venit aici pe Pamant cu o misiune.Ascultati muzica de pe Radio Vocea Sufletului,meditati controlati-va stresul si viata,si atunci veti vedea unde veti ajunge.
    Mult succes.
    O zi buna tuturor
    Cu drag,Carmen

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru Raphaelly

    apa de izvor are un microbiom propriu prezent in ea, o flora microbiana specifica si in mod normal nepericuloasa pentru sanatate, dar care fermenteaza atunci cand sta in vas cateva zile ! apa imbuteliata este filtrata, adica este microbiologic pura, cum scrie pe eticheta. Nu-ti fie teama de nici una dintre ele !

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Daniel,
    Felicitări pentru postarea despre lapte și lactate! Te urmăresc de ceva vreme și mi-ești foarte drag. Îmi place că ți-ai extins aria preocupărilor, menținându-te totodată în sfera dezvăluirii adevărurilor ascunse. Nu-i lua în seamă pe anonimii care-ți comentează zeflemitor postarea. Stilul le trădează cel puțin lipsa de educație, ca să nu spun mai mult. Eu am început să mă informez în legătură cu cauza unor boli acum 5 ani când, în urma unor analize medicale, am descoperit că am colesterolul periculos de mare. Atunci, medicul de familie mi-a prescris niște pastile și mi-a spus să mai vin peste 3 luni. Când am revenit, colesterolul scăzuse foarte puțin, în schimb, începuse să mă doară ficatul, așa că i-am spus că nu mai iau medicamentul. A protestat și mi-a spus că de-acum încolo trebuie să iau toată viața o pastilă pe zi. Și eu, care credeam că te duci la doctor să te vindece... M-am întors acasă, am deschis calculatorul și-am început să citesc. Așa am ajuns să renunț treptat la carne, lapte, brânză, ouă, să am un colesterol de adolescentă (de fapt, am 60 de ani) și 20 de kilograme mai puțin, adică exact excedentul. Sunt sănătoasă tun și am devenit total neinteresantă pentru domnu’ doctor.
    Cine spune că vegetarianismul e un „cult”, se amăgește singur, pentru că-i place să mănânce cu ce s-a obișnuit. Eu, dacă spun cuiva că sunt vegetariană, se uită la mine de parcă aș face parte dintr-o sectă satanistă, după care încep să-mi zugrăvească în negru viitorul. Dar văd pe propria-mi piele rezultatele: mi-au dispărut toate problemele de sănătate, nu mă mai dor niciodată încheieturile, nu mai răcesc, nu mai am aciditate stomacală, nu mă mai constip și nu mai am osteoporoză! cum am fost diagnosticată acum 5 ani. Aș vrea să știu dacă criticii articolului au încercat vreodată vegetarianismul și s-au îmbolnăvit. Pun pariu că nu, și se încurajează singuri, pentru că nu pot renunța la plăcerile gurii. Iar dacă se îmbolnăvesc, dau vina pe fatalitate, când, de fapt, și-au indus singuri fiecare afecțiune, așa cum am făcut și eu.
    Daniel, sunt sigură că ai făcut această postare pentru că ești convins de fiecare afirmație din ea. Te rog să nu cedezi, din delicatețe, în fața comentatorilor tăi agresivi. De fapt, doar ai transmis o informație, n-ai căutat prozeliți... Sunt sute de semnale de alarmă pe Internet privind consumul de lapte, atât articole, cât și documentare. Și pentru că unul din cititorii tăi a pomenit de blogul Frumoasa verde, le recomand încă două postări de acolo: prelegerea extraordinară a medicului Călin Mărginean și o culegere de articole foarte bine alcătuită:
    http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/04/dr-calin-marginean-calciul-si-produsele.html
    http://frumoasaverde.blogspot.ro/search?q=Laptele+%C8%99i+produsele+lactate+

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc Doamnei Anonim,si o felicit pentru Adevarul scris,deoarece si mie mi s-a intamplat la fel si mi s-a spus la fel ca sunt intr-o secta samd, fiindca devenisem vegetariana.(Mi s-a spus cand venisem in vizita in Romania.)
    .Am aflat acum trei ani aici in Germania de la Docenta mea,ca in mai multe tari sau facut studii si teste care au reusit sa descopere adevarul despre consumarea laptelui si produselor lactate.S-a dovedit ca laptele produce Osteoporoza si multe alte boli.
    Iar in Japonia s-a facut un studiu pe femei sanatoase si femei care aveau cancer.Cele sanatoase erau vegetariene si nu consumau produse lactate.Am citit si eu acest articol,pacat ca nu il am,ca l-as fi trimis lui Daniel.
    Draga Doamna ,despre cei care il critica pe Daniel,sa-i iertam si sa-i binecuvantam. Acest adevar doare.O sa le vina si lor vremea cand se vor trezi "din somnul cel de moarte",si atunci sa nu fie prea tarziu pentru ei.Daca vor avea curajul sa-si schimbe viata atunci vor intelege mai multe.
    Lui Daniel sa-i multumim de fiecare data pentru ceea ce scrie pentru noi,misiunea lui este sa ne arate Calea spre Adevar,Dreptate,Lumina si Iubire neconditionata.Multumesc Daniel.
    Tuturor o seara minunata.

    RăspundețiȘtergere
  16. Hahahaaah, cum ai curaj sa postezi un articol ca asta, care blameaza consumul de carne/lapte/oua cum incep atacurile psihotice ale mancatorilor de cadavre :))) asta nu arata decat ura lor fata de vegetarieni/vegani si faptul ca undeva in adanc ( da' f f in adanc :D ) se simt vinovati, si de aici toata incrancenarea, stii vorba aia " cine se scuza se acuza...."
    Daniel, mai bine sa-i lasam sa-si rumege in continuare bucatile de animale moarte :P in fond atat merita ! Nu merita sa evolueze, merita sa involueze chestie pe care o fac cu succes !

    RăspundețiȘtergere
  17. sunt vegetariana de 17 ani si de 1 an vegana. Totul din motive de sanatate (fizica cat si spirituala). Decizia este luata in cunostinta de cauza, articolul mentioneaza multe din lucrurile pe care le stiu deja din alte surse respectabile. Personal cred ca nimeni nu ar trebui sa comenteze aiurea despre vegani pana nu incearca pe propria piele. Un regim corect vegan schimba regulile total. Am vazut pe pielea mea ce schimbari au loc f. rapid. Desi comparat cu multi oameni sunt un om sanatos si activ, tot nu reuseam sa scap de astm. Problema s-a rezolvat in 3 luni de la incetarea de a mai consuma lactate si branzeturi(carnea fiind exclusa deja de mult timp).Asta e unul din multele imbunatatiri pe care le-am simtit vazut trait. Tin sa mentionez ca da i-au vit.D3 de cel putin 3 ani, Chlorella, B12, complex B si alte combinatii din ierburi si tincturi, power drinks si alte asemenea-proaspat bineinteles. Acum cateva saptamani mi-am facut analizele la sange au iesit in regula doar fierul a avut valoare mai scazuta-din cauze stresului de la servici. Dar asta se rezolva imediat. Alte probleme nu am.... multumesc de articol!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Îi mulțumesc lui Carmen pentru aprecierile legate de comentariul meu și lui Daniel pentru misiunea pe care și-a luat-o singur, de trezire a poporului român.

    RăspundețiȘtergere
  19. Felicitari doamnei de 60 de ani.Toata admiratia pentru vointa dumneaei.
    Legat de ce a scris una dintre persoanele care au comentat:Ati vrea, va rog, sa imi dati mai multe amanunte despre Chlorella?
    Doamnei sau drei care a intrebat de unde stim cat erau de sanatosi bunicii nostri:din neamul nostru, din arborele genealogic personal, unii au muncit pana la varste inaintate si au trait peste 100 de ani (105).Dar, ca sa ma refer si la dl care a comentat cu multe date tehnice de specialitate, e adevarat ca toate atunci cand au trait bunicii nostri se faceau cu alta masura, in functie de multe, mediu, gradul de intelepciune si de curatenie sufleteasca, desi unii erau nascuti si traiti la tara, si multe, multe altele.Eu ma bucur in primul rand pentru ca, acest blog exista si chiar daca noi suntem unii pro, altii contra a ce scrie Daniel Roxin, acesta este un mod de a comunica intre noi si de a invata foarte mult unii de la ceilalti.Critica blanda si constructiva este un lucru bun, asa-i?Sa ne criticam, sa facem si asta, uneori e bine dar sa cautam sa ne si intelegem reciproc.Va multumesc pentru cele cateva minute din viata dvs pe care le-ati consumat citind ce am scris.Vedeti ca, pana la urma si timpul ni-l daruim reciproc fara sa stim?

    RăspundețiȘtergere
  20. Se pare ca moda asta americana cu mancatorii exlusivi de ierburi intra si la noi.. Nimeni nu spune ca verdeturile nu au atuurile lor(antioxidanti, etc.) dar ca oameni suntem omnivori - adica avem nevoie si de proteina vegetala si de proteina animala in alimentatia noastra. Intr-adevar hrana animala din zilele de azi are si multe dezavantaje, dar nu poti doar cu iarba. Nu suntem vaci. Intrati putin pe internet si vedeti cazuri de vegani care au patit-o in lipsa de B12 si se recupereaza si in ziua de azi. Ori B12 nu il iei din plante. In plus suntem construiti sa consumam si proteina animala... degeaba unele vegetale au unele elemente sua minerale ca acestea nu sunt metabolizabile pentru noi. Ex soia...are precursori de vitamina D, dar nu este utilizabila sub aceasta forma de organismul uman. Ba mai rau chiar tratata termic in canittati mari poate inhiba sinteza de proteine. Deci atentie.

    RăspundețiȘtergere