“Lapte”, doar cuvantul in sine ne da un sentiment de confort! Mai
ales iarna. Ce zici de un pahar de lapte cald? Sigur ultima data
cand ai auzit invitatia asta era de la un prieten sau de la cineva
caruia ii pasa de tine iar tu ai apreciat efortul!
Toata problema cu alimentele si in special cu laptele este ca sunt
inconjurate de importanta emotionala si culturala. Laptele a constituit
prima noastra hrana. Daca am fost norocosi , a fost vorba de laptele
matern. O frumoasa legatura intre mama si copil. Daca nu a fost laptele
matern, atunci a fost laptele de vaca, laptele praf sau vre-o formula.
In cazuri mai rare, pentru unii a fost chiar si lapte de capra, camila
sau bivol.
Suntem o natie de bautori de lapte. Aproape toti dintre noi,
bebelusi, copii, adolescenti, adulti si varstnici bem sute de litri de
lapte pe an. La asta mai adaugam alte zeci de kilograme de branzeturi,
unt si iaurt.
Dar oare este ceva gresit in asta? Vedem peste tot reclame cu oameni
sanatosi si auzim mesaje care ne incurajeaza si ne spun ca “Laptele
este bun pentru corp”. Doctorii ne spun: “Trebuie sa bei lapte, altfel
de unde iti iei calciul?” Copii la scoala primesc lapte, iar in spitale
este o obisnuinta ca laptele sa fie adaugat in mancarea zilnica. Si de
parca nu este indeajuns nutritionistii ne spun de ani de zile ca laptele
este parte dintr-o grupa esentiala de alimente. Si astfel laptele este
ceva “normal” in viata noastra de zi cu zi.
Ai putea fi surprins daca ai auzi ca de fapt in zilele noastre sunt
foarte multi oameni pe planeta Pamant care nu consuma lapte. Si nu numai
ca nu il consuma, daca il consuma se imbolnavesc.
Intr-adevar, dintre toate mamiferele, doar oamenii consuma
laptele altui animal si nu numai atat , o fac dupa ce depasesc varsta de
alaptare.
Cine are dreptate? De ce atat confuzie? Si unde ne gasim
raspunsurile? Putem avea incredere in cei care promoveaza industria
laptelui? Nutritionistii sunt la zi cu informatiile lor sau pur si
simplu repeta ce au fost invatati la randul lor de altii? Ce este cu
atatea voci care ne indeamna sa avem grija?
Cred ca exista trei surse viabile de informare. Prima si probabil cea
mai importanta este studiul naturii. A doua este studiul istoriei
propriei noastre specii. Si in cele din urma trebuie sa ne uitam la
literatura stiintifica si la cercetarile facute in ce priveste laptele.
Dar hai sa incepem cu stiinta.
Si dam un simplu exemplu: din 1988 si pana in 1993
in arhivele medicale s-au inregistrat peste 2700 de articole legate de
lapte. 1500 dintre acestea au avut laptele ca piesa centrala. Doctorul
Kradjian, respectabil chirurg oncolog, a studiat 500 dintre acestea.
Rezultatele? Ce spun aceste studii? In cuvintele lui Kradjian “ aproape
inspaimantatoare”. In primul rand nici unul dintre autori nu vorbeste de
proprietatile laptelui asa cum sunt ele ilustrate de industria
alimentara, ca un superaliment, “mancarea perfecta”. Atentia studiiilor
este pe colicii intestinali, reactiile alergice, iritatiile intestinale,
sangerarile intestinale, anemie, infectii si salmonella. Mai puternica
este exprimata frica infectiei virale cu leucemia vacii si diabetul
juvenil. Contaminarea laptelui cu sange si urina precum si alte
varietati de chimicale, insecticide si hormoni a fost de asemenea
discutata.
Printre copii problemele sunt legate de alergii, infectii ale
urechilor si a amigdalelor, udarea patului, astm, sangerari intestinale,
colici si diabet juvenil. La adulti problemele de sanatate sunt legate
mai mult de boli de inima si artrita, alergii, sinuzita, precum si
altele mai serioase ca leucemia si alte forme de cancer.
Cred ca raspunsul poate fi gasit si in legatura cu ce se intampla
in natura, ce se intampla cu mamiferele care traiesc in libertate.
Stramosii nostrii din paleolitic sunt de asemnea un grup interesant
care merita studiat. Si iata-ne aici limitati de speculatii si dovezi
indirecte. Cu toate acestea nu exista nici o indoiala ca structurile
osoase ramase arata o mare putere, o musculatura puternica si o totala
lipsa de urme de osteoporoza. Si daca cumva va ganditi ca este irelevant
a-i studia pe stramosii nostri din paleolitic, ganditi-va ca genele
noastre sunt programate in acelasi fel in care erau si acum 50.000 sau
100.000 de ani.
Ce este laptele?
Laptele este o secretie materna lactata. Un nutrient pe termen scurt
special pentru noii nascuti. Nimic mai mult si nimic mai putin.
Invariabil, mama oricarui mamifer ii va oferi lapte pe o perioada de
timp imediat dupa nastere puiului ei. Cand vine vremea de intarcat, mama
isi va introduce puiul spre hrana specifica speciei respective. Un
exemplu bun este cel al unui catelus. Mama isi alapteaza puiul pentru o
scurta perioada , apoi il invata sa se hraneasca cu hrana solida. In
consecinta alaptatul este o forma de hrana programata de natura numai
pentru noii-nascuti.
Asta depinde de unde ne luam laptele. Ne-am oprit la vaca datorita naturii ei docile, marimii si a cantitatii mari pe care o produce. Intr-un fel aceasta alegere pare “normala” si binecuvantata de natura , cultura si de obiceiurile noastre. Dar este naturala, normala? Este intelept sa bem laptele unei alte specii de mamifer?
Hai sa ne gandim cum ar fi sa bem laptele unui alt mamifer, spre
exemplu cel al sobolanului. Sau poate laptele cainelui, pentru ca este
cel mai bun prieten al omului. Sau poate lapte de cal sau de pisica.
Cred ca se intelege ideea… laptele uman este pentru bebelusi, puii de
om, cel de caine este pentru catelusi, cel de pisica pentru pisicute si
in mod normal cel de vaca pentru vitei ..si tot asa. Este clar ca
acesta este modul in care natura a creat lucrurile, este indeajuns sa ne
folosim ratiunea.
Laptele nu este doar lapte.
Laptele fiecarei specii de mamifer este unic si in mod specific
construit astfel incat sa se potriveasca nevoilor animalului respectiv.
De exemplu, laptele de vaca este mult mai bogat in proteine decat cel
de om, aproximativ de 3 sau 4 ori mai mult. Are de 5 sau 7 ori
continutul de minerale al laptelui uman. Pe de alta parte, laptele
matern contine de de 6 pana la 10 ori mai multi acizi grasi esentiali,
in special acid linoleic. Si ca o simpla observatie, laptele pasteurizat
nu are acid linoleic deloc, pur si simplu laptele de vaca nu este
proiectat pentru oameni.
Hrana nu este doar hrana si laptele nu este doar lapte. Iar pentru o
sanatate cat mai buna, nu conteaza atat cantitatea cat calitatea
hranei. Biochimistii si fiziologii iar in ultima vreme pana si
doctorii incep sa recunoasca faptul ca anumite elemente cruciale din
hrana permit unei specii sa isi dezvolte specializari unice. Este clar
ca in cazul oamenilor, aceste specializari sunt legate de dezvoltarea
neurologica si controlul neuro-muscular.
Nu avem atat nevoie de o crestere masiva a oaselor sau a muschilor,
precum au viteii. Sa ne gandim la diferenta dintre nevoile unui pui de
om si ale unui vitel. Este clar ca bebelusii au nevoie in mod special de
material pentru creier, nervi si coloana vertebrala.
Se pare ca da. Intr-un studiu remarcabil publicat in revista “Lancet”
in 1992 (Vol. 339, p. 261-4), un grup de cercetatori englezi , a pus la
intamplare bebelusi prematuri in doua grupuri. Un grup a primit o
formula speciala pentru bebelusi , iar celalalt lapte matern. Amandoua
fluidele au fost administrate prin tub stomacal. Acesti copii au fost
supravegheati timp de 10 ani, iar copii hraniti cu lapte matern au
punctat in testele de inteligenta cu 10 puncte mai mult decat ceilalti.
Multe alte studii facute pe aceasta tema au scos la iveala deficienta
laptelui de vaca in acizii grasi esentiali, necesari pentru dezvoltarea
neurologica a noilor nascuti. Astfel in 1982, Ralph Holman a descris un
caz in care un bebelus care era hranit intravenos cu lichide ce
contineau numai acid linoleic prezenta probleme neurologice grave, pana
cand i s-a administrat si acid alpha linoleic, iar atunci problemele au
disparut.
Dar cel putin laptele de vaca este pur!
Oare? Daca acum 50 de ani, o vaca producea in jur de 2-3 litri de
lapte pe zi. In ziua de azi ea produce de 25 de ori mai mult, undeva in
jur de 50-60 de litri (marii producatori). Cum s-a ajuns la o asemenea
realizare? Medicamente, antibiotice, hormoni, planuri de hranire cu
forta si rase facute in eprubeta. Ultima tehnica folosita este un
hormon de crestere BGH, care stimuleaza lactatia, dar daca ne luam dupa
Monsato (stim cu totii numele asta), producatorul hormonului, acesta nu
afecteaza nici carnea nici laptele. Sunt binenteles si alte companii
care au experimentat acesti hormoni de crestere pe o lunga perioada de
timp si inca o mai fac, gen American Cyanamid Company, Upjohn sau Eli
Lilly. Unele tari chiar au interzis BGH din cauza pericolului pe care il
prezinta.
Una dintre problemele care apar atunci cand adaugi molecule laptelui
de vaca, este ca acestea ies din lapte. Oare cine vrea sa experimenteze
ingestia hormonilor de crestere? O alta problema este ca folosirea
acestui hormon, a rezultat intr-o crestere de aproximativ 70% a
cazurilor de mastita(0 infectie a ugerului), care binenteles ca este
tratata cu antibiotice, iar rezidurile acestora apar apoi in lapte.
Un alt amanunt important ar fi faptul ca orice mamifer care are
lactatie, excreta prin lapte toxine. Aici putem sa includem antibiotice,
pesticide, hormoni si tot felul de alte chimicale. Insa pe langa toate
astea tot acest lapte contine si sange. Autoritatile responsabile
trebuie sa tina sub control acest fapt. Astfel in America exista o
limita permisa de de 1 milion si jumatate de celule albe la un mililitru
de lapte.
Daca nu stiti, un alt mod de a numi celulele albe unde nu trebuie sa
fie este “celule puroi”. Este posibil sa spuneti ca laptele este
pasteurizat si acestea sunt toate distruse. Ei bine se pare ca nu este
asa, ele sunt doar incalzite si astfel noi si copiii nostri ajungem sa
bem celule puroi moarte si incalzite.
Deci este laptele pur? Sau este de fapt un amestec biologic, bacterial de chimicale?
Sa nu aveti impresia ca cineva va protejeaza. Sa nu va faceti iluzii
ca autoritaile responsabile fac testele necesare pentru a identifica
aceste toxine. Interesul marilor companii producatoare de lapte este
mult mai mare decat cel al sanatatii oamenilor. Pentru ca laptele face
multi bani atat pentru producatori, iar apoi pentru industria
farmaceutica care ne indoapa cu medicamente spre a ne vindeca de bolile
cu care ne capatuim. In vreme ce sanatatea nu produce nici un ban!
Pasteurizarea
Multi sunt cei care cred ca datorita pasteurizarii, laptele devine
curat si sigur de consumat. Cel mai bun contraexemplu vine din
experimentul facut de doctroul John Thomson din Edinburgh, ilustrat in
cartea “Hrana este cel mai bun medicament” scrisa de cunoscutul doctor
Henry Bieler . Astfel , Thomson a studiat efectele laptelui pasteurizat
pe doi vitei gemeni. Pe unul l-a hranit exclusiv cu lapte pasteurizat
iar pe celalalt l-a lasat sa suga lapte de la mama sa. Rezultatul? Cel
care a supt de la mama sa a crescut puternic si sanatos, iar cel hranit
cu lapte pasteurizat a murit in 60 de zile. Din pacate pentru vitei dar
mai ales pentru noi, acest rezultat s-a repetat si in alte experimente.
Dar e si mai rau! Este oare laptele de mama pur?
Din pacate se pare ca nu. Un studiu facut pe laptele a 14.000 de mame
a aratat ca laptele matern al acestora continea pesticide. Sursa
acestor pesticide? …carnea si binenteles laptele de vaca. Un subgrup
testat, de mame vegetariene, avea la jumatate nivelul de toxine in
sange.
Diferite zeci de studii au aratat aparitia alergiilor la laptele de
vaca la copii hraniti exclusiv cu lapte matern. Practic alergenii
laptelui de vaca apar in laptele matern si se transmit fatului.
Un comitet specializat in nutritie al Academiei Americane de
Pediatrie a facut un raport despre folosirea laptelui de vaca la nou
nascuti (Pediatrie 1983: 72-253). Nu au reusit sa gaseasca un motiv
pentru care laptele de vaca ar trebui folosit din prima zi de nastere
precum si continuarea folosirii acestuia. Doctori pediatri
respectabili, precum Frank Oski sau Benjamin Spock, au facut de asemenea
apel catre mame sa nu foloseasca laptele de vaca la bebelusi, datorita
problemelor care rezulta : dureri abdominale, colici, infectii,
pierderea de sange gastrointestinal si o mare deficienta de fier.
Benjamin Spock in cartea sa “Grija pentru copii si bebelusi”, despre
care se spune ca este cea mai vanduta carte in America dupa Biblie,
spune: ” In natura animalele nu mai beau lapte dupa perioada de alaptare
si asa ar trebui sa fie si cu oamenii… Copiii au parte de calciu mai
bun, atunci cand proteinele pe care le consuma vin din plante”
Dr. T. Colin Campbell, cel mai mare cercetator epidemiolog in campul nutritiei si al sanatatii, autor al cartii de renume, “Studiul China”, afirma despre lapte:
” Oamenii care se ocupa cu laptele, inca din anii 1920, au reusit cu
mare succes sa cultive un mediu in aproape toate segmentele din
societate, de la cercetare la educatie pana la relatiile publice si
politica- facandu-ne sa credem ca laptele de vaca si produsele din el
sunt o “mana cereasca” …. Sa nu va inselati cumva; industria laptelui
este si a fost in control asupra tuturor informatiilor publice legate de
sanatate care au ajuns vreodata in atentia publicului”.
Tot doctorul Campbell mai afirma : ”Asocierea dintre consumul de
proteine animale si incidenta fracturilor, se pare ca este la fel de
puternica ca si asocierea dintre fumat si cancerul la plamani”. Este
interesant faptul ca doctorul Campbell, a crescut inconjurat de lapte,
familia sa avand o ferma de vaci (lapte si carne).
Dr. Charles Attwood, un alt pediatru bine cunoscut afirma: ” Laptele,
este clar acuma, nu este solutia pentru densitatea proasta a oaselor.
Dimpotriva este parte a problemei”
Alte probleme
Sa nu uitam de contaminarea bacteriala. Salmonela, E. coli sau
infectiile cu stafilococ isi gasesc sursa in laptele de vaca. In special
practica de a consuma lapte de vaca crud(nefiert), prezinta un risc
major in contaminarea cu aceste bacterii. Imaginatia-va tot cocktailul
de mai sus baut direct fara a fi nici macar fiert. Chiar daca vaca e din
curte de la bunica, ea tot a fost vaccinata sau tot a fost bolnava
odata si tot cu fan plin de pesticide este hranita, sau paste printr-o
zona contaminata.
Diabet
Intr-un studiu remarcabil facut in Toronto , Canada si publicat in
Jurnalul de Medicina (30 Iulie 1992) , cercetatorii canadieni si cei
finlandezi au ajuns la concluzia ca tara cu cel mai mare consum de
produse lactate din lume (Finlanda), are si cel mai mare numar de
diabetici dependenti de insulina. Mai ales in randul copiilor, aceasta
boala crunta lovea 40 de copii din 1000 si acestea sunt date de acum 20
de ani. Cercetatorii au descoperit, ca anticorpii produsi impotriva
proteinei din lapte in primul an de viata ataca de asemenea si
pancreasul intr-o reactie autoimuna de aparare, varianta sustinuta si de
doctorul Colin Campbell in cartea sa “Studiul China”. Astfel pancreasul
nu mai poate produce insulina ceea ce duce la cea mai grava forma de
diabet , diabet de tip 1. S-a descoperit ca, copii finlandezi bolnavi de
diabet aveau de 8 ori mai multi anticorpi impotriva proteinei din lapte
decat copii sanatosi.
Ce a avut de spus presedintele asociatiei de diabetici Dr. F. Xavier
Pi-Sunyer? “..nu trebuie inteles ca , copii nu ar trebui sa mai bea
lapte, sau ca parintii diabeticilor ar trebui sa le interzica consumul
lactatelor. Acestea sunt o sursa bogata de proteine benefice” Credeti ca
pe undeva industria laptelui sustine sau sponsorizeaza asociatia
diabeticilor?
Leucemie? Limfom? din ce in ce mai rau!
Poate pare putin exagerat dar conform doctorului Robert Kradjian leucemia
bovina sau leucoza bovina, se gaseste la 3 din 5 vaci de lapte din
Statele Unite. Binenteles ca daca pateurizarea este facuta cum trebuie ,
virusul este ucis. Dar daca laptele este crud, pericolul este iminent.
Si chiar daca laptele este pasteurizat, se pot intampla mereu accidente ,
cum a fost cazul celui din 1986 , cand la o fabrica moderna de
procesare a laptelui din Chicago, din cauza unei greseli, laptele crud
s-a incurcat cu cel pasteurizat. Rezultatul? 4 oameni au murit si
aproximativ 150.000 de oameni s-au imbolnavit. Si daca astfel de
incidente se pot intampla, cat de siguri putem fi noi ca nu am fost
infestati deja cu un astfel de virus? Ce siguranta avem cand consumam
astfel de lapte? Daca leucemia umana se trage din acest virus?. Asta ar
insemna ca zonele cu turme de vaci bolnave sa aiba si o incidenta mai
mare de leucemie umana printre oameni. Oare este asa? Din pacate se pare
ca da. Astfel, Iowa, Nebraska, South Dakota, Minnesota si Wisconsin, au
in mod statistic o incidenta mai mare de leucemie decat restul zonelor
din Statele Unite. La fel, in Rusia si Suedia, in zonele cu turme
necontrolate, incidenta bolii este mai crescuta in randul populatiei. Se
pare ca si veterinarii si fermierii au o incidenta mai mare a bolii
decat restul oamenilor. Binenteles ca o sa se gaseasca cei care o sa
zica, ..”lasa-ma dom’le ca asta e in America, nu la noi”. Va intreb
totusi politicos, credeti ca romanii sunt mai atenti sau mai breji?
credeti sincer ca le pasa mai mult de sanatate decat de bani?. eu cred
ca la noi pericolul este mai mare.
De fapt se merge pana acolo incat, Universitatea din Illinois,
observand faptul ca bovinele infectate cu virusul leucemiei, produc mai
mult lapte, insa in momentul in care numarul celulelor albe creste
productia scade, fara sa se gandeasca la efectele devastatoare asupra
sanatatii, face o recomandare de a profita de pe urma acestei situatii,
tinand boala in frau, cat timp bovinele bolnave pot produce mai mult
lapte.
Deci ce inseamna toate acestea? Stim ca virusul produce leucemie in
alte animale si este deovedit ca el contribuie la leucemia umana. (O
serie de articole care abordeaza aceasta tema : 1.Epidemiologic
Relationships of the Bovine Population and Human Leukemia in Iowa. Am
Journal of Epidemiology 112 (1980):80 2.Milk of Dairy Cows Frequently
Contains a Leukemogenic Virus. Science 213 (1981): 1014 3.Beware of
the Cow. (Editorial) Lancet 2 (1974):30 4.Is Bovine Milk A Health
Hazard?. Pediatrics; Suppl. Feeding the Normal Infant. 75:182-186; 1985)
In Norvegia, 1422 persoane au fost tinute sub observatie pentru 11
ani si jumatate. Cei care au baut 2 sau mai multe pahare de lapte pe zi
au avut de 3-5 ori mai mare incidenta de cancer la organele limfatice
(British Med. Journal 61:456-9, March 1990.)
Hormonul IGF-I este un factor cheie in cancerul de san!
In cartea sa “Laptele, otrava ucigatoare”, doctorul Robert Cohen,
care a lucrat in cele mai importante institutii americane legate de
industria alimentara (precum FDA), explica pericolul numarul unu din
laptele de vaca.
Exista sute de milioane de diferite proteine pe pamant, dar doar un
singur hormon este cunoscut a fi identic intre doua specii complet
diferite. Acest hormon de crestere puternic este numit IGF-I
(insulin-like growth factor ). IGF-I, supravietuieste digestiei si
dublarea acestui hormon in organism este deosebit de periculoasa.
Astfel, o serie de studii publicate in reviste de renume din domeniul
medicinii, sustin teoria conform careia IGF-I este un factor cheie in cancerul de san si nu numai :
- “IGF-I de la oameni precum si IGF-I de la bovine sunt identice. Amandoua contin 70 de aminoacizi intr-o secventa identica.”
- Judith C. Juskevich and C. Greg Guyer. SCIENCE, vol. 249. August 24, 1990.
- “Reglarea estrogenului hormonului IGF-I in celulele cancerului de san sustine ipoteza conform careia IGF-I are o functie importanta in cancerul de san.” A.V. Lee, Mol-Cell- Endocrinol., Martie, 99(2).
- “IGF-I este un factor de crestere important pentru proliferarea celulelor in cancerul de san” J.C. Chen, J-Cell-Physiol., Januarie, 1994, 158
- “IGF-I este un factor cheie pentru cresterea celulelor canceroase in cancerul de san.”
J.A. Figueroa, J-Cell-Physiol., Noiembrie., 1993, 157
- “IGF-I produce o crestere de 10 ori a nivelului RNA a celulelor
canceroase. IGF-I pare a fi o componenta critica in proliferarea
celulelor canceroase.”
X.S. Li, Exp-Cell-Res., Martie, 1994, 211
- “IGF-I joaca un rol major in cresterea celulelor canceroase la oameni.”
E.A. Musgrove, Eur-J-Cancer, 29A (16), 1993 - “IGF-I a fost identificat ca un factor cheie in cancerul de san.”
Hankinson. The Lancet, vol. 351. Mai, 9, 1998
- “Nivelele de IGF-I au crescut semnificativ in grupul bautorilor de
lapte, o creste de peste 10%, dar au ramas neschimbate in grupul de
control.”
Robert P. Heaney, Journal of the American Dietetic Association, vol. 99, no. 10. Octombrie 1999 - “IGF-1 accelereaza cresterea celulelor canceroase.” M. Lippman Science, Vol. 259, ianuarie 29, 1993
http://radiovoceasufletului.ro
Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in totalitate consecintele legale!
Un amplu documentar pe acest subiect gasiti si aici: http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/06/walter-julius-weith-viata-la-superlativ.html
RăspundețiȘtergere(partea a patra a prezentarii,in mod deosebit)
cu toata stima, nu pot sa nu remarc ca in acest articol este prezentat doar punctul de vedere al vegetarienilor si veganilor, care au facut un cult pt vegetalele crude si exclud in totalitate toate alimentele de origine animala.
RăspundețiȘtergeresimpla observatie, nu exista interval mai mare de doua rinduri in care sa nu existe informatii eronate, si partinitoare, chiar false.dar ca sa fiu succint, pot sa va dau doar o tema de meditatie.stramosii nostrii, in romania au trait bine mersi in tara asta de pe vremea dacilor avind ca ocupatie principala cresterea animalelor pt carne si lapte , atingind virste venerabile.acele studii invocate de autorii articolului , ar fi bine sa fie traduse si in romana si rumegate de la un cap la altul, pt ca altfel informatia este scoasa din context.am mai patit acest aspect cu cineva care ma provoca sa citesc studiul china. l-am citit si cind a fost vremea sa dezbatem pe baza cartii, a evitat discutia, pt ca voia sa ignor din acel studiu informatiile ce puneau alimentatia vegana in dificultate. mai exact voia sa luam in considerare din acel studiu doar acele ascpecte favorabile ideeilor sustinute de el.
in plus, apropo de articolul de mai sus si rasa neagra
unul din celemai vechi triburi de pe continentul african, si cu traditie in pastrarea vietii de mii de ani aproape neschimbate cel putin la capitolul alimentatie sint maasaii. si alimentatia lor are la baza laptele de vaca si singele de vaca
deci daca e sa fim corecti.....in plus valoarea vacilor la ei este asa de mare incit femeile se vind pe vaci
nu pe bani
mai aprofundati subiectul si din alte unghiuri , este sfatul meu
Branzeturi mancati dle Roxin? Eu am o vaca la tara,nu da 40 de litri de lapte da 10, si este crescuta taranscte si hranita natural (adica nu cu boabe de porumb!) ci cu coceni iarna si cu iarba vara. Nu sunt bautoare de lapte, niciodata nu am suportat laptele dulce, insa branzica facuta in casa...o bunatate! Nu as renunta la ea!
RăspundețiȘtergereIn schimb, tot ce se gaseste la supermarket este contrafacut (laptele nu mai are aproape nici o proprietate nutritiva pt ca trece prin N procedee in urma carora i se extrage toata bunatatea, si mai este si amestecat cu faina, ca si iaurturile. Acum, trecand peste laptele din supermarket (supermarketuri care ar trebui sabotate adica sa nu mai facem cumparaturile din ele DELOC!_ajungem la apa noastra cea de toate zilele. V-ati intrebat vreodata cum de apa imbuteliacat la sticle de PLASTIC are termen de valabilitate 2 ani!!!??? Eu cand plec de la tara iau de la o fantana niste apa minunata in bidoane mari de plastic. Intr-o saptamana apa se cloceste. Oare ce se pune in apa si nu este trecut pe nici o eticheta, de apa din magazin nu se strica??? Aceasta este intrebarea!
Salut Daniel.Scriu si pentru ante-scriitorii mei si pentru tine.Inainte, natura era mai putin impurificata, apa era mai curata, cerul, aerul.Animalele mai sanatoase, nu exista lapte pasteurizat sau alta aberatie, probioticele, chiar o oroare a unor minti diabolice.(in iaurturile probiotice se gasesc bacterii din vagin si din intestinul gros uman)Bunicii si strabunicii nostri mancau si slanina cu ceapa si beau tuica si nu mai aveau colesterolul mare.(si limita lui stim ca a fost marita in mod fals)
RăspundețiȘtergereSe intelege din articolul tau faptul ca atragi atentia sa nu se mai consume lapte avand atata incredere in el ci cu multa grija, mai rar si fiind complet constienti de riscuri.(sau la alegere sa nu se mai consume deloc)Nimeni nu e obligat sa fac nimic ci macar sa ia la cunostinta.Doar nu ne obligi tu sa intram pe blogul tau si sa citim cu forta:)
Eu nu te contrazic deloc insa exista o mare problema.De cativa ani, din cauza stresului si ca urmare a ce a fost acum un numar de ani la Cernobal, multe proaspete mamici, nu mai au lapte dupa 1-2-3 luni de la nasterea bebelusului.Asta mi-a spus-o fiul unui sef de sectie la nou-nascuti dintr-un mare oras din Oltenia.Ce sa faca in acest caz?Am studiat cu groaza eticheta unei cutii de lapte praf pentru bebelusi si daca nu erau 10 E-uri acolo nu stiu ce sa zic!Alta solutie in afara de un amestec de lapte de capra+ceai de busuioc tare+praf de argila si putin zahar invertit nu cred ca exista momentan o solutie mai buna.De la laptele de cutie, micutii au crampe si multe alte neplaceri.
Draga Domnule,nu trebuie sa preluam niste sofisme imbecilizante.Nu am pregatire de nutritionist dar pentru fiecare magarie spusa in textul preluat as dori sa pot sa dau in cap celui care a facut afirmatia incorecta,nu celui care a preluat-o.De exemplu;treaba cu eschimosii si osteoporoza.Si africanii beau mult lapte dar ei au soare,eschimosii nu au cum sa fixeze calciul in oase ca chiar daca au vitamina D nu au influenta razelor soarelui.Leucocitele PMN si macrofagele, nu sint puroi decit dupa ce au fagociat microbii,atunci ele mor si se transforma in puroi care furnizeaza elemente antigenice pentru rindul nobil dobindit al imunitatii celulare ca sa lupte cu germenii(Limfocitele T citotoxice si celulele limfoide NK sint KIllerii din cadrul imunitatii dobindite) si alte limfocite helper,de memorie, supresoare care tot celule albe sint dar nu polimorfonucleare).Sint mai multe bariere dar puroiul trebuie privit cu discernamint,deci nu bem puroi.Da nu este bun laptele de vaca pentru sugar,pentu ca are multe proteine fata de laptele materni si incarca rinichii copilului si predispune la retard mental,de aceea trebuie prelucrat s chiar diluat. Unii prefera laptele de capra care are mai putine proteine si mai multe oligoelemente. De exemplu capra este sigurul animl care nu face cancer(nu cind creste in ferme)pentru ca maninca tot felul de plante.Restul, povestea cu pesticidele microbii,astea sint binefacerile epocii moderne;Ce destepti sintem noi acum cu BCG-ul nostru prelucrat in laboratoare. Dupa articolul asta nu ar mai trebui facuta nici vaccinarea antiTB,sa fim un popor de TBC-isti(oricum TBC-ul e in floare in Romania si se trateaza cu medicamente cel putin hepatotoxice,ca de sifilis se scapa mai repede si mai ieftin si dermatologii lucreaza si in cabinete particulare).
RăspundețiȘtergereIn SUA nu se mai face vaccinare BCG.La noi pneumoftiziologii au de lucru cu o populatie debila si prost hranita.Am crescut linga ciobani si stiu ce inseamna laptele, cazeina din lapte este si ea bactericida(e de bine aplicata local pe o plaga-s-au facut si studii am experimentat si eu pe un furuncul,fara antibiotice chiar a trecut).Cit despre anomalia alaptarii mai mult deci e cazul,nu e adevarat ca se forteaza limitele si de aceea laptele devine toxic...Basme,depinde de cantitate,pot sa manince si octogenarii lapte de vaca dar in cantitate mai mica sa nu li se depuna calciul fix pe placile de aterom de pe vase cu ateroscleroza consecutiva. Si grasimile si proteinele animale au rolul lor,dar iarasi in contextul potrivit de efort fizic si fara bautura. Nu sintem ierbivore sa avem secretie de B12 intestinala pentru ca nu avem bacteriile necesare si nici procesele de fermentatie din stomacele ierbivorelor. In alta ordine de idei tocmai am vazut un documentar despre canguri care hranesc puiul din marsupiu cu un fel de lapte iar cel mai maricel din afara care maninca si iarba are acces din afara catre alt mamelon de unde suge altfel de lapte cu mai multe grasimi si mai putini carbohidrati deci femela produce 2 feluri de lapte la 2 mameloane diferite pentru pui diferiti.Ma intristeaza rautatea cu bautul laptelui de la alte animale decit cele general acceptate. Numai aia R+R au supt chipurile de la o lupoaica,poate sa fi fost si o catea mai zdarvana,probabil ca erau tare hidosi la maturitate. Poti sa bei si lapte de balena numai sa te tina stomacul.Este o gluma care totusi are o masura.Daca vei fi in desert sa nu cumva sa bei lapte de camila cind nu ai ce minca,deoarece nu e potrivit speciei tale si e deplasat gestul pentru virsta adulta. Autorilor citati le doresc sa-si ia pseudostiinta si sa se duca undeva in Tibet sau mai spre stepa, sa manince buruieni fara sa se atinga de lapte(ca orcum nu ar fi in stare sa mulga ceva daraminte sa stea pe linga iacii de acolo)si sa-i bata vintul peste ochi ca sa vada ca mai usor sa fii filozof cu burta plina la birou asezat comod, decit dupa zile intregi de efort fizic in conditii grele.
laptele animal nu este bun pentru consum in mod curent. Oamenii din nord au introdus in dieta acest aliment pentru ca nu aveau altceva de mancare. Ei nu puteau cultiva plante datorita conditiilor climatice. Laptele a fost introdus relativ tarziu in dieta umana, de aceea sunt foarte multi oameni care au intoleranta la lactoza. Organismul uman nu poate prelucra 100% laptele animal de aceea apare starea de aciditate cand se consuma lapte. Principala hrana a oamenilor ar trebui sa fie produsele vegetale organice neprocesate (adica neconservate sau alterate cu diferite chimicale). Cand oamenii sunt trecuti la acet tip de dieta se constata reglarea nivelului colesterolului si al zaharului din sange, o crestere a imunitatii si o reglare a greutatii corporale (cei prea grasi slabesc, iar cei prea slabi se ingrasa).
RăspundețiȘtergereScopul articolului este sa indemne la meditatie. E un punct de vedere care, chiar daca o fi avand si erori, cu siguranta spune si multe lucruri adevarate, pe marginea carora ar trebui sa reflectam. Toate cele bune!
RăspundețiȘtergeretot spune-ti de stramosi, corpul tau actual este total diferit de cel al stramosilor si se schimba zilnic; fiecare consuma ce simte ca e bun pentru corpul lui insa publicitatea pro lapte si idea ca "de unde iti iei calciu", "ce ii dai sugarului?" (sugarilor ce au nevoie de lapte sa apeleze la o mama ce are lapte, sunt care au prea mult si il aunca)... de unde atata apreciere pentru un produs(lapte de vaca)? si din partea cui vine apreciere?
RăspundețiȘtergereAutorul are dreptate: nu poate obliga pe nimeni sa manince lactate, dar a-i pune in garda asupra pericolelor este o treaba cit se poate de nobila. Am observat ca intotdeauna, cind spui mincatorilor de produse animale ca vegetalele sunt mai sanatoase, le cam sare tandara ! La fel se intimpla si cu alcoolicii carora li se spune ca obiceiul la care se dedau ei este daunator.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, nu pot sa nu remarc faptul ca tot mai mlti savanti avertizeaza asupra pericolului reprezentat de produsele lactate in special si de produsele de origine animaa in special. Sa fie oare toti dosi cu sorcova? Sa aibe ei interese obscure de aparat?HMM...nu prea cred!
Din experienta proprie pot sa va spun ca dupa 2 ani si jumatate de la trecerea la vegetarianism total, starea sanatatii mele s-a imbunatatit radical: am scapat de diabet, hipertensiune si guta, iar piciorul la care avusesem o tromboza (care m-a si facut sa iau hotarirea sa trec la vegetarianism) s-a vindecat aproape integral FARA NICI UN MEDICAMENT ! Cine are minte va intelege.
pt doru : daca excesele cu produse animale te-au imbolnavit asta nu inseamna ca cei care sunt cumpatati nu le pot consuma , plus de asta nu te framanta de ce ai niste dinti in gura de le zice "canini"?
RăspundețiȘtergereSingurul argument cu care vin persoanele care consuma lapte si carne este ca bunicii si strabunicii nostri au trait bine mersi cu lapte si slanina. Ma intreb oare de unde stiu aceste persoane cat de sanatosi au fost bunicii nostri? Pe vremuri oamenii mureau foarte usor, dar nu statea nimeni sa tina socoteala bolnavilor. Toti bunicii mei au murit de cancer, au avut vaci, boi, porci si pasari. Chiar si o parte din strabunici au murit de cancer sau cum se spunea pe atunci "boala rea". In aceasta postare sunt prezentate date concrete despre lapte, dar aceste argumente sunt doar pentru cei care vor sa vada si sa auda.
RăspundețiȘtergereDraga Daniel,multumesc pentru articol.Daniel are dreptate,scopul articolului este sa indemne la meditatie.Dragii mei eu de mica nu suportam laptele,iar acum sase ani dupa o opertie,nu mai mananca nici produse lactate din cauza lactozei,nu mai mananc nici produse din carne nu mananc nici mancare gatita,adica calda.Mananc doar ce imi cere corpul.Sunt zile cand traiesc doar cu apa.Si asta pentru ca meditez.Noi am putea trai doar cu apa si lumina daca stim sa ne controlam corpul.Cititi bine mesajele pe care vi le scrie Daniel,faceti meditatie pe cuvintele scrise de el ,ascultati-va inima si veti gasi comoara in voi.
RăspundețiȘtergereNoi nu traim numai pentru a manca.Fiecare dintre noi a venit aici pe Pamant cu o misiune.Ascultati muzica de pe Radio Vocea Sufletului,meditati controlati-va stresul si viata,si atunci veti vedea unde veti ajunge.
Mult succes.
O zi buna tuturor
Cu drag,Carmen
Pentru Raphaelly
RăspundețiȘtergereapa de izvor are un microbiom propriu prezent in ea, o flora microbiana specifica si in mod normal nepericuloasa pentru sanatate, dar care fermenteaza atunci cand sta in vas cateva zile ! apa imbuteliata este filtrata, adica este microbiologic pura, cum scrie pe eticheta. Nu-ti fie teama de nici una dintre ele !
Draga Daniel,
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru postarea despre lapte și lactate! Te urmăresc de ceva vreme și mi-ești foarte drag. Îmi place că ți-ai extins aria preocupărilor, menținându-te totodată în sfera dezvăluirii adevărurilor ascunse. Nu-i lua în seamă pe anonimii care-ți comentează zeflemitor postarea. Stilul le trădează cel puțin lipsa de educație, ca să nu spun mai mult. Eu am început să mă informez în legătură cu cauza unor boli acum 5 ani când, în urma unor analize medicale, am descoperit că am colesterolul periculos de mare. Atunci, medicul de familie mi-a prescris niște pastile și mi-a spus să mai vin peste 3 luni. Când am revenit, colesterolul scăzuse foarte puțin, în schimb, începuse să mă doară ficatul, așa că i-am spus că nu mai iau medicamentul. A protestat și mi-a spus că de-acum încolo trebuie să iau toată viața o pastilă pe zi. Și eu, care credeam că te duci la doctor să te vindece... M-am întors acasă, am deschis calculatorul și-am început să citesc. Așa am ajuns să renunț treptat la carne, lapte, brânză, ouă, să am un colesterol de adolescentă (de fapt, am 60 de ani) și 20 de kilograme mai puțin, adică exact excedentul. Sunt sănătoasă tun și am devenit total neinteresantă pentru domnu’ doctor.
Cine spune că vegetarianismul e un „cult”, se amăgește singur, pentru că-i place să mănânce cu ce s-a obișnuit. Eu, dacă spun cuiva că sunt vegetariană, se uită la mine de parcă aș face parte dintr-o sectă satanistă, după care încep să-mi zugrăvească în negru viitorul. Dar văd pe propria-mi piele rezultatele: mi-au dispărut toate problemele de sănătate, nu mă mai dor niciodată încheieturile, nu mai răcesc, nu mai am aciditate stomacală, nu mă mai constip și nu mai am osteoporoză! cum am fost diagnosticată acum 5 ani. Aș vrea să știu dacă criticii articolului au încercat vreodată vegetarianismul și s-au îmbolnăvit. Pun pariu că nu, și se încurajează singuri, pentru că nu pot renunța la plăcerile gurii. Iar dacă se îmbolnăvesc, dau vina pe fatalitate, când, de fapt, și-au indus singuri fiecare afecțiune, așa cum am făcut și eu.
Daniel, sunt sigură că ai făcut această postare pentru că ești convins de fiecare afirmație din ea. Te rog să nu cedezi, din delicatețe, în fața comentatorilor tăi agresivi. De fapt, doar ai transmis o informație, n-ai căutat prozeliți... Sunt sute de semnale de alarmă pe Internet privind consumul de lapte, atât articole, cât și documentare. Și pentru că unul din cititorii tăi a pomenit de blogul Frumoasa verde, le recomand încă două postări de acolo: prelegerea extraordinară a medicului Călin Mărginean și o culegere de articole foarte bine alcătuită:
http://frumoasaverde.blogspot.ro/2012/04/dr-calin-marginean-calciul-si-produsele.html
http://frumoasaverde.blogspot.ro/search?q=Laptele+%C8%99i+produsele+lactate+
Multumesc Doamnei Anonim,si o felicit pentru Adevarul scris,deoarece si mie mi s-a intamplat la fel si mi s-a spus la fel ca sunt intr-o secta samd, fiindca devenisem vegetariana.(Mi s-a spus cand venisem in vizita in Romania.)
RăspundețiȘtergere.Am aflat acum trei ani aici in Germania de la Docenta mea,ca in mai multe tari sau facut studii si teste care au reusit sa descopere adevarul despre consumarea laptelui si produselor lactate.S-a dovedit ca laptele produce Osteoporoza si multe alte boli.
Iar in Japonia s-a facut un studiu pe femei sanatoase si femei care aveau cancer.Cele sanatoase erau vegetariene si nu consumau produse lactate.Am citit si eu acest articol,pacat ca nu il am,ca l-as fi trimis lui Daniel.
Draga Doamna ,despre cei care il critica pe Daniel,sa-i iertam si sa-i binecuvantam. Acest adevar doare.O sa le vina si lor vremea cand se vor trezi "din somnul cel de moarte",si atunci sa nu fie prea tarziu pentru ei.Daca vor avea curajul sa-si schimbe viata atunci vor intelege mai multe.
Lui Daniel sa-i multumim de fiecare data pentru ceea ce scrie pentru noi,misiunea lui este sa ne arate Calea spre Adevar,Dreptate,Lumina si Iubire neconditionata.Multumesc Daniel.
Tuturor o seara minunata.
Hahahaaah, cum ai curaj sa postezi un articol ca asta, care blameaza consumul de carne/lapte/oua cum incep atacurile psihotice ale mancatorilor de cadavre :))) asta nu arata decat ura lor fata de vegetarieni/vegani si faptul ca undeva in adanc ( da' f f in adanc :D ) se simt vinovati, si de aici toata incrancenarea, stii vorba aia " cine se scuza se acuza...."
RăspundețiȘtergereDaniel, mai bine sa-i lasam sa-si rumege in continuare bucatile de animale moarte :P in fond atat merita ! Nu merita sa evolueze, merita sa involueze chestie pe care o fac cu succes !
sunt vegetariana de 17 ani si de 1 an vegana. Totul din motive de sanatate (fizica cat si spirituala). Decizia este luata in cunostinta de cauza, articolul mentioneaza multe din lucrurile pe care le stiu deja din alte surse respectabile. Personal cred ca nimeni nu ar trebui sa comenteze aiurea despre vegani pana nu incearca pe propria piele. Un regim corect vegan schimba regulile total. Am vazut pe pielea mea ce schimbari au loc f. rapid. Desi comparat cu multi oameni sunt un om sanatos si activ, tot nu reuseam sa scap de astm. Problema s-a rezolvat in 3 luni de la incetarea de a mai consuma lactate si branzeturi(carnea fiind exclusa deja de mult timp).Asta e unul din multele imbunatatiri pe care le-am simtit vazut trait. Tin sa mentionez ca da i-au vit.D3 de cel putin 3 ani, Chlorella, B12, complex B si alte combinatii din ierburi si tincturi, power drinks si alte asemenea-proaspat bineinteles. Acum cateva saptamani mi-am facut analizele la sange au iesit in regula doar fierul a avut valoare mai scazuta-din cauze stresului de la servici. Dar asta se rezolva imediat. Alte probleme nu am.... multumesc de articol!!!!
RăspundețiȘtergereÎi mulțumesc lui Carmen pentru aprecierile legate de comentariul meu și lui Daniel pentru misiunea pe care și-a luat-o singur, de trezire a poporului român.
RăspundețiȘtergereFelicitari doamnei de 60 de ani.Toata admiratia pentru vointa dumneaei.
RăspundețiȘtergereLegat de ce a scris una dintre persoanele care au comentat:Ati vrea, va rog, sa imi dati mai multe amanunte despre Chlorella?
Doamnei sau drei care a intrebat de unde stim cat erau de sanatosi bunicii nostri:din neamul nostru, din arborele genealogic personal, unii au muncit pana la varste inaintate si au trait peste 100 de ani (105).Dar, ca sa ma refer si la dl care a comentat cu multe date tehnice de specialitate, e adevarat ca toate atunci cand au trait bunicii nostri se faceau cu alta masura, in functie de multe, mediu, gradul de intelepciune si de curatenie sufleteasca, desi unii erau nascuti si traiti la tara, si multe, multe altele.Eu ma bucur in primul rand pentru ca, acest blog exista si chiar daca noi suntem unii pro, altii contra a ce scrie Daniel Roxin, acesta este un mod de a comunica intre noi si de a invata foarte mult unii de la ceilalti.Critica blanda si constructiva este un lucru bun, asa-i?Sa ne criticam, sa facem si asta, uneori e bine dar sa cautam sa ne si intelegem reciproc.Va multumesc pentru cele cateva minute din viata dvs pe care le-ati consumat citind ce am scris.Vedeti ca, pana la urma si timpul ni-l daruim reciproc fara sa stim?
Se pare ca moda asta americana cu mancatorii exlusivi de ierburi intra si la noi.. Nimeni nu spune ca verdeturile nu au atuurile lor(antioxidanti, etc.) dar ca oameni suntem omnivori - adica avem nevoie si de proteina vegetala si de proteina animala in alimentatia noastra. Intr-adevar hrana animala din zilele de azi are si multe dezavantaje, dar nu poti doar cu iarba. Nu suntem vaci. Intrati putin pe internet si vedeti cazuri de vegani care au patit-o in lipsa de B12 si se recupereaza si in ziua de azi. Ori B12 nu il iei din plante. In plus suntem construiti sa consumam si proteina animala... degeaba unele vegetale au unele elemente sua minerale ca acestea nu sunt metabolizabile pentru noi. Ex soia...are precursori de vitamina D, dar nu este utilizabila sub aceasta forma de organismul uman. Ba mai rau chiar tratata termic in canittati mari poate inhiba sinteza de proteine. Deci atentie.
RăspundețiȘtergere