"Dieta alcalina este o notiune relativ recenta, desi la baza ei stau lucruri stiute de mii de ani care au capatat o forma concreta in anii ’20. Este vital sa cunoastem aceste informatii despre alimentatia alcalina si opusul ei, alimentatia acida pentru ca, in general, starea de boala este asociata cu acizii, iar starea de sanatate cu bazele si mineralele alcaline.
In concluzie, daca vrei sa fii sanatos, sa traiesti mult, sa te
imbolnavesti rar, sa nu te mai simti obosit, irascibil, fara vlaga si sa
ai antioxidanti in corp, deci sa intarzii imbatranirea si moartea
celulelor corpului tau, afla tot despre dieta alcalina si lista
pretioasa a alimentelor alcaline (indicate) versus alimentele acide (de
care trebuie sa ne ferim cat mai mult).
Hiperaciditatea si efectele ei nocive asupra sanatatii
O stare prelungita de oboseala, uneori pâna la
epuizare, poate fi semnul unor deficiente sau maladii de natura foarte
diferita. Este stiut ca lipsa de vitamine, de fier sau alte minerale,
schimbarile de vreme sau lipsa luminii datatoare de energie pot avea
drept consecinta o stare de oboseala. Dar oboseala mai poate avea o
cauza cât se poate de neasteptata.
“Ploaia acida a facut vâlva in urma cu câtiva ani, omul acid va face in viitor”.
Afirmatia ii apartine publicistului Norbert Treutwein, autorul cartii
“Hiperaciditate – bolnav fara motiv”, sustinator al teoriei dupa care,
datorita unei hiperaciditati cronice, omul nu numai ca este lipsit de vlaga si morocanos, dar isi distruge cu totul sanatatea.
Autorul crede ca migrenele si reumatismul, cancerul, infarctul
miocardic si diabetul, psihozele si nevrozele sunt intotdeauna insotite
de o aciditate crescuta.
Sângele nostru are valori pH de 7,35 pâna la 7,45, este
asadar usor bazic. Valorile din urina pot oscila intre 4 la oamenii
foarte bolnavi si 8 la sugari. Dat fiind ca rinichii contribuie
la eliminarea acizilor, la oamenii mai in vârsta, la care functia
renala incepe sa fie ingradita, hiperaciditatea este o problema
serioasa.
Imbatrânirea – se mai spune – nu este nimic altceva
decât intoxicarea continua cu depunerile acide, pe care organismul nu
mai reuseste sa le neutralizeze.
Care sunt alimentele dietei alcaline?
Echilibrul intre rezervele de acizi si de baze din corp depinde de modul nostru de viata.
Stresul, lipsa de miscare, o alimentatie gresita, fumatul, consumul de alcool si de cafea, cresc aciditatea din organism.
Consecintele caracteristice ale unei hiperaciditati de durata sunt
tulburari digestive, slabirea sistemului imunitar, afectari ale coloanei
vertebrale, guta, reumatism sau sclerozari ale arterelor. Cu
hiperaciditatea sunt puse in legatura si perturbarile vegetative, cum ar
fi migrenele sau aritmiile functionale.
Pentru a nu se ajunge la pragul de la care hiperaciditatea
devine un factor extrem de nociv pentru organism, pot fi luate o serie
de masuri preventive. Se intelege ca rolul esential in
asigurarea echilibrului revine unei alimentatii sanatoase. Pentru
fiecare aliment luat in parte exista o proportie diferita de componente
cu efect acid si cu efect bazic. Sunt cunoscute insa grupele de alimente
care actioneaza intr-un sens sau altul.
Sa tii o dieta alcalina inseamna sa consumi cu prioritate
peste zi (peste 75%) acele alimente care iti fac organismul mai alcalin.
Daca consumi din alimentele acide, cantitatea nu trebuie sa depaseasca
25% din tot ce mananci peste zi si sa te asiguri ca la aceeasi masa
mananci mai mult alcalin decat acid.
Sigur, in cazul persoanelor foarte bolnave, alimentatia si
obiceiurile de viata vor fi alcaline 100% pana la recapatarea starii de
sanatate.
Alimentele alcaline versus alimente acide
Fructe alcaline: stafide, curmale, smochine, ananas,
mere si cidru caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane
coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine,
masline negre, papaya, pere
Fructe acide: toate conservele, gemuri, dulceturi, fructe zaharisite, glazurate, fructe uscate conservate cu sulfura
Legume alcaline: ciuperci, mazare verde, broccoli,
conopida, rosii varza rosie si alba, ceapa, usturoi, praz, salata verde,
sfecla, morcovi, cartofi, spanac, anghinare, castraveti, andive,
patrunjel, pastârnac, ardei, dovleac, ridichi, soia boabe, in, bostan,
nap, vinete, leguminoase incoltite
Legume acide: ardei iute, asparagus, rubarba, toate tipurile de fasole si linte cu exceptia celor germinate
Cereale alcaline: cereale proaspete, orz verde,
alimente neutre dar care absorb aciditatea digestiva: pâine prajita,
pâine mai veche de 2 zile (contin mai putin gluten care genereaza exces
de mucus in corp).
Cereale acide:
produse de patiserie, pâine alba, pâine integrala sau graham, amidon,
aluaturi, popcorn, malai, paste fainoase, gris, orez (alb, brun,
basmati), faina de ovaz, orez, orz, secara, fulgi de cereale
Lactate alcaline: lapte smântânit, kefir, zer, unt,
frisca, lapte proaspat deci nepasteurizat (vaca, capra), iaurt simplu
nepasteurizat sau lapte prins
Lactate acide: parmezan,
brânzeturi fermentate, cascaval, telemea, inghetata, iaurt indulcit sau
iaurt cu fructe, lapte fiert, lapte praf, smântâna fermentata
Alimente gatite alcaline: legume fierte, coapte,
mâncaruri sau ghiveci de legume, dar fara rosii sau bulion, supe de
zarzavat si de radacinoase fara carne
Alimente gatite acide:
mâncaruri ce contin rosii fierte, bulion sau pasta de rosii, supele in
care a fiert carnea, supele cu adaos de vegeta, spanac gatit, conserve
Dulciuri alcaline: suc de trestie de zahar, zahar din trestie uscat, sirop de orez brun, miere naturala in cantitate foarte mica
Dulciuri acide: dulciuri,
prajituri, biscuiti, napolitane, ciocolata, indulcitori sintetici
(zaharina, aspartam, sorbitol), miere artificiala sau prelucrata cu
zahar, fructoza, lactoza
Produse animale alcaline: oua de prepelita, oua de rata
Produse animale acide: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina
Produse animale acide: mezeluri, toate tipurile de carne de mamifere, pasare, peste, gelatina, grasime, icre, oua de gaina
Bauturi alcaline: sucuri de legume radacinoase,
ceaiuri de plante neindulcite, apa plata si apa de izvor sunt
considerate neutre daca au un pH usor trecut de 7 (scrie pe sticla)
Bauturi acide: toate bauturile alcoolice, racoritoare sintetice, cola, cafea, cacao, sifon
Diverse alcaline: aproape toate condimentele, produse din lucerna, alge, ghimbir, amalaki, sare de mare, drojdie de bere (calup)
Diverse acide:
muraturi facute cu otet, maioneze, sare rafinata, sosuri, ketchup, pasta
de rosii, mustar (pasta), curry, aditivi alimentari sintetici: arome,
coloranti, glutamat, conservanti ca: benzoat, otet, saramura, fum
Alimente uleioase alcaline: ulei presat la rece de
floarea soarelui sau de masline, ulei de peste, ulei de primula,
migdale, sâmburi de dovleac, alune, susan, castane, nuca de cocos
proaspata
Alimente uleioase acide: ulei rafinat de floarea soarelui sau de masline, fructe oleaginoase si seminte coapte sau prajite, nuci, fistic
OBICEIURI CARE ALCALINIZEAZA CORPUL: somnul, relaxarea, sauna, exercitiul fizic, meditatia, exercitiile de respiratie, buna dispozitie, bucuria, fericirea, calmul
OBICEIURI CARE PRODUC ACIDOZA:
fumatul, aromatizanti si parfumuri sintetice, somn insuficient,
medicamentele de sinteza, suprasolicitarea, supararea, mania, stresul,
ura, revolta
Alimentele alcaline sau neutre care genereaza aciditate:
zahar, dulciuri, majoritatea produselor de cofetarie si patiserie
preparate cu faina alba si zahar, alimente bogate in glucide cum ar fi
orezul
Alimentele acide care genereaza alcalinitate: lamaie,
grape-fruit, otet de mere diluat in apa, muraturi usor fermentate cum
sunt castravetii de vara in saramura sau varza murata in primele 3 luni.
Aceste alimente, prin acizii slabi pe care ii contin, favorizeaza
digestia si scad hipersecretia de acid din stomac.
Majoritatea fructelor au o reactie chimica acida in laborator, dar nu
acelasi lucru se petrece in corpul uman, pentru ca in realitate ele
devin alcaline prin metabolizare. In schimb mierea si zaharul sunt
alcaline, dar din cauza continutului mare de glucide formeaza acizi.
Trebuie retinut faptul ca in copilarie organismul reuseste mai usor
sa se echilibreze dupa consumul de dulciuri si carne, desi copii cresc
mai sanatosi fara sa le manânce, dar odata cu inaintarea in vârsta,
consumul lor trebuie tot mai mult redus.
Benefica pentru eliminarea surplusului de aciditate este
transpiratia, de exemplu in sauna. Sunt de asemeni recomandate inotul si
mersul pe bicicleta.
Mineralele naturale extrase din cochilii, coaja de ou, alge si saruri
marine, in special calciu, vitamina D, zinc, cupru si magneziu sunt
recomandate in curele pentru alcalinizarea corpului."
Anatol Basarab - http://anatolbasarab.me
7 comentarii:
Sunt foarte importante aceste informatii. Ar trebui sa fim mai atenti la ceea ce consumam daca vrem sa fim mai sanatosi.
Formula sanatatii perfecte - Dieta Alcalina (Theodore A. Baroody) contine tot ce trebuie stiut despre alimentele acide si alcaline, despre bolile care se vindeca adoptand o dieta alcalina, etc. O carte extrem de buna!
Nu inteleg de unde luati aceste informatii, daca ascult 10 nutritionisti aud 10 pareri diferite despre acelasi lucru.Spanacul gatit 2 minute in ulei de masline sau putin unt este acid? Eu cred ca trebuie sa mancam cat mai variat, sa ne bucuram de mancare.Francezii,ca un exemplu mananca branzeturi, rata si multe altele si au un grad foarte scazut de boli cardiovasculare. Oare de ce?
Va recomand cu caldura o carte bine documentata despre alimentatie si imbolnavirile cauzate de consumul anumitor alimente. Are in spate studii si experimente stiintifice putin mediatizate datorita descoperirilor si concluziilor socante.
Studiul China - T. Colin Campbell
Aceasta dieta are o eficienta destul de mare. Tot ce trebuie sa faci este sa urmezi dieta pana la capat si sa treci de punctele ei critice!
..excellent,Am aproape 10 ani de dieta alcalina...descopar acum ca am trecut la aceasta dieta doar pentru ca asa mi-a dictat simturile nutritionale,am avut crize dese "miocardita"am renuntat sa mai merg pe la usile spitalelor,am renuntat la carne si conserve, dulciuri, sare,uleiuri prajite,si tot ce poate face rau,ma simt excellent,SUGEREZ :)
absurditate
http://www.fitness-anonim.ro/dieta-alcalina/
Trimiteți un comentariu