Un elefant din Coreea de Sud i-a uimit pe oamenii de știință prin abilitatea sa de a imita vorbirea umană, relatează BBC. În prezent, el poate să spună cinci expresii în limba coreeană: „salut”, „nu”, „stai jos”, „întinde-te” și „bun”.
Pentru a imita vorbirea umană, elefantul pe nume Koshik, aflat într-o grădină zoologică din Coreea de Sud, își introduce vârful trompei în gură, transformând sunetele tipice pentru un elefant în unele care sună foarte omenesc.
Pentru a imita vorbirea umană, elefantul pe nume Koshik, aflat într-o grădină zoologică din Coreea de Sud, își introduce vârful trompei în gură, transformând sunetele tipice pentru un elefant în unele care sună foarte omenesc.
Astfel, această specie se alătură altor animale ce reușesc să-l imite pe om, printre acestea numărându-se papagalii, păsările mynah, leii de mare și balenele beluga. Cercetătorii, care au publicat rezultatele studiului în jurnalul „Biologie actuală”, au declarat că nu au mai văzut până acum un astfel de comportament la un elefant.
„Nu știm ce se petrece cu adevărat în gura lui, dar el a inventat un mod de a produce sunete pentru a-și potrivi vocalizările cu cele ale oamenilor”, a declarat Angela Stoeger de la Universitatea din Viena, Austria.
În ciuda abilității sale de a imita sunetele umane, oamenii de știință nu cred că elefantul înțelege sensul cuvintelor pe care le spune. Ei sunt de părere că animalul a început „să vorbească” pentru a se apropia de îngrijitorii săi.
De la cinci la 12 ani, Koshik a fost singurul elefant de la grădina zoologică „Everland Zoo”. „Oamenii reprezentau pentru el singurul său contact social. Credem că el folosește aceste vocalizări pentru a-și întări legăturile sociale cu tovarășii săi, în acest caz – oamenii”, a mai arătat Stoeger.
Sursa: Stiri Yahoo
Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro
cat tre' sa fi suferit acest elefant de-a ajuns sa scoata niste sunete pe limba ingrijitorilor lui?
RăspundețiȘtergereSaracul...elefant...-Salut ...Nu stai jos ? -Intinde-te...si ..Buum ! Bancul serii...Rad ...singura....
RăspundețiȘtergere;)
RăspundețiȘtergereCercetatorii au descoperit ca pe masura ce creierul creste, acesta se imparte in tot mai multe regiuni ce corespund unor functii precum recunoasterea feţelor, intelegerea limbajului. Creierul unui elefant cantareste in medie cam 5 kg si este de vreo 4 ori mai mare ca al omului. Creierul unui delfin este de 4-5 ori mai mare decat cel al altor animale de aceeasi marime. Pe langa asta, delfinii au un neocortex foarte bine dezvoltat care ii ajuta sa proceseze emotiile. Delfinii au capacitatea de a se auto-recunoaste si sunt capabili sa inteleaga un limbaj bazat pe simboluri.
RăspundețiȘtergereUn creier mai mare nu te face automat si mai inteligent.
Legile fizicii ne constrang si ne limiteaza capacitatile mintale.
Avantajul unui creier mai mare este acela ca permite dezvoltarea unui numar mai mare de neuroni, dar mai multi neuroni nu insemna neaparat si o comunicare mai eficienta a acestora.
In schimb un creier de dimensiuni mai mici, dar cu o densitate a neuronilor mai mare are un impact semnificativ asupra inteligentei.
Cei cu caile cele mai scurte de comunicare dintre regiunile creierului sunt si cei mai inteligenti.
Semnalele electrice traverseaza creierul elefantului de 100 de ori mai greu decat in cazul albinei.
Mintea poate beneficia de cai mult mai facile de a se extinde, evitand evolutia biologica, iar albinele fac deja lucrul acesta, actionand in grup si formand o entitate colectiva care este mai inteligenta decat suma partilor sale.
Prin interactiuni sociale noi, oamenii, am invatat sa ne unificam inteligenta cu ceilalti semeni.
Tot ce exista e lumina si ca atare, orice si oricine iradiaza spre celelalte, caci fiecare are un sens in cadrul celorlalte si pentru celelalte si mi-am amintit (memorie de elefant :) acum si de ceea ce a scris Pr Staniloae: “Fiecare se cunoaste chiar pe sine insusi, cunoscand si pe altii sau primind si cunostinta de la ei si cunoscand tot mai mult universul cu ajutorul altora. In ce-mi spune altul despre sine, gasesc si ceea ce traiesc eu in mine sau o completare in ceea ce stiu eu despre mine. Ma completez si ma corectez pe mine. Prin spusele mele catre altul si ale altuia catre mine actualizam, descoperim si dezvoltam firea umana comuna. Constiinta este a unui EU, care se adreseaza constiintei unui TU, care nu lasa eul sa fie singur, deci nici nu-l tine intr-o marginire si saracie, ci-i face posibila imbogatirea. Omul vorbeste altora ca sa le spuna ce gandeste, dar si ca sa-i faca sa-i spuna ce gandesc ei. Nu poate fi fara ei, dar se cauta in ei pe sine. Vorbeste altora pentru ca are nevoie ca ei sa-i vorbeasca. Vorbeste pentru ca e o fiinta care gandeste. Dar n-ar putea gandi daca n-ar invata din gandirea lor; n-ar putea gandi numai din sine, ci din lumea care ii este data sa o gandeasca in comuniune cu altii.”
Pt Anonim :Interesant...
RăspundețiȘtergere