Creaţiile mele artistice

vineri, 22 februarie 2013

Moștenirea dacică din folclorul românesc - în această seară pe Nașul Tv

O mare parte dintre tradițiile populare românești au origini dacice. Sărbătorile creștine s-au suprapus peste unele sărbători precreștine, geto-dacice, dar acest lucru nu le-a făcut să dispară. Crăciunul, Floriile, Rusaliile, Dragobetele, Noaptea de Sânziene și alte momente importante ale anului ne vorbesc încă despre ritualurile, tradițiile și credințele strămoșilor noștri.

Între toate acestea, Călușarii, un joc inițiatic, magic, un ritual de exorcizare foarte puternic, se distinge ca ceva unic la nivel mondial. De altfel, acest dans cu sute de ritmuri complicate a prezentat un mare interes pentru Dimitrie Cantemir, acum 300 de ani, sau pentru Mihai Viteazul, acum mai mult de 400 de ani, acesta din urmă "folosindu-l" înaintea unor războaie, ca o modalitate de a da forță și energie luptătorilor săi...

Despre toate acestea veți afla mai multe alături de mine și de invitatul meu - jurnalistul Nicu Pârlog de la revista Descoperă.ro - în această seară de la ora 22:00 (și în reluare sâmbătă, de la ora 20:00, duminică, de la ora 11:00 și luni, de la ora 09:00).

Nașul Tv poate fi urmărit pe internet  (http://live.nasul.tv/) sau pe cablu, în toate rețelele: DETALII AICI

Daniel Roxin

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

16 comentarii:

  1. calusaru dacu ioan22 februarie 2013 la 13:37

    calusu ..alai sa..e dansul iauz iauz ..iar acuma alai sa...alai sa ..e un cintec al victoriilor DACILOR ...CEI RAMASI DUPA luptele cu invadatorii se stringeau si se bucurau de victori e un cintec de elogiere pentru cei ce singele in batalia recenta s-au varsat singele ..durere impletita cu bucuria vitorie ..cu strigate catre cei adormiti in pamint ..un cintec de inaltare in cuget pentru cei ramasi victoriosi...FULMINANT FULMINANT ULUITOR ..un cintec si un dans al glorie ..al victorie ..dar si al durerii pentru cei pierduti..vz... vezi ...priveste si ramii uluit vazind tavalirea luptatorilor pe pamint semn al dureri prin care trec cei cazuti...se tavalesc sar peste steaguri cind spe o parte ..cind se ridica semnul biruinteii..cei cei merg mai departe ..ataca vijelios cu strigate de lupta spre invadator....doamne slaveste dansul lor..spre vesnicia POPORULUI DAC...AMIN.

    RăspundețiȘtergere
  2. /Calusaru Dacu Ioan22 februarie 2013 la 13:43

    MULTUMESC ...FORTE MULT..VA ROG PUBLICATI CE AM SCRIS ANTERIOR PE BLOG ..TOT CEA CE AM SPUS AM UITAT SA ADAUG CA APARTINE STABUNICULUI UN VALOROS CALUSAR SALCUTA ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Insfarsit , insfarsit.
    Vedem dacii la emisiune.
    Da de ce ma Daniel nu-l inviti si pe Valentin Roman acolo la tine in emisiune?

    RăspundețiȘtergere
  4. http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete:
    <>.

    RăspundețiȘtergere
  5. DANS INITIATIC...DATORITA ACESTUI FAPT CEI CE.L DANSEAZA TREBUIE SA TINA POST SI SA RESPECTE INTOCMAI PRECEPTELE BIBLICE!
    SPUNE TOT DESPRE DACI - POPOR INITIAT!
    ALO...ANONIMILOR (unii dintre ei!)? MAI ESTE CEVA DE SPUS?

    RăspundețiȘtergere
  6. o emisiune deosebita! Multumiri si felicitari. Si multa putere! Si gandul bun, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai anonimule care ma intrebi de Valentin. Valentin a fost prezent in vreo 4 emisiuni, pana acum, si va fi si saptamana viitoare. Ce-ar fi sa mai arunci o privire pe canalul YouTube unde sunt postate emisiunile inainte de a pune astfel de intrebari?

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumim tuturor celor care ne-au urmarit!

    RăspundețiȘtergere
  9. este extraordinar ceea ce faceti,domnule Roxin,simplul fapt ca ridicati foarte multe semne de intrebare in emisiunile d-voastra,este de laudat.Avem datoria cu totii de a pune umarul la aflarea adevarului despre trecutul nostru.
    Multumim pentru ceea ce faceti si Dumnezeu sa va fie calauza pe drumul acesta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte interesant,astept cu nerabdare sa urmaresc si eu emisiunea in reluare! Orcum sper s.a faci si un studiu despre Megaliti din Carpatii Romaniei, sunt convins ca au si ei legatura tot cu stramosi nostri! Sunt foarte putine informati pe net! Cu stima Marius

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca bine zici anonimule de la 17:40.
    Cred ca daca se cauta de Megalitii din Carpati mai multe surprize vor afla.
    De exemplu una dintre ele se vorbea nu de mult, ca gasirea si recuperarea unor scuturi dacice pierdute si vandute prin strainatate aveau sa fie recuperate dar surfriza cercetatorilor, dupa martiririle hotilor este ca acestea erau ingropate in niste rituale funerale necunoscute de catre stramosii dacilor de care azi vorbim. Ce respect aveu ei si ce credinta incat in loc sa refoloseaca acel material greu de optinut in acele timpuri, ei le redau locului naturii sau cine stie divinitatii care ea ajutat sa le scoata din pamant si folosesca, ingropandu-le cu fata-n jos.
    Asa ca noi mai putin decat dacii cunoastem de stramosii dacilor, si se pare ca schimbarea(evoluarea) dacilor in cultura si credinta avea sa fie inainte ca romanii sa puna piciorul in pamantul Daciei. Si nu este nevoie sa ne uitam multe secole inainte de unirea Daciei ci mai putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata cinstea pentru informatii, dar va rog revizuiti ceea ce scrieti si mai consultati vocabularul limbii romane !

      Ștergere
  12. Pentru noi toți, urmașii dacilor, să avem parte de o autentică trăire românească:
    POVESTE de DRAGOBETE http://www.youtube.com/watch?v=BC_e58Ff10M
    pe versurile poetului național contemporan Leonid Iacob.
    Namaste!

    RăspundețiȘtergere
  13. Adica? E cineva de aici anagramat? Oare intotdeauna trebuie sa apara cate unul cu aere de superioritate?!"Mai baieti si fete mai puneti si voi mana pe vocabular!" Mai faceti una...mai faceti alta...Anonimilor "dezanonimizati.va" si treceti la treaba, dupa care luam si ceva lectii de la voi.
    Nu avem nevoie de vocabular, nici macar de cuvinte nu avem nevoie, aici este un spatiu de sentimente comune, de emotii comune, de crezuri comune...cuvintele nu pot exprima cata bucurie si recunostiinta avem ca citim si ascultam emisiunile despre daci! Cuvintele sunt expresia unei conventii ce ne.a ramas dupa cadere.Marile fapte se fac in tacere. Folosim aceste cuvinte pentru a ne impartasi sentimentele si gandurile (unii mai bine, altii mai greu sau mai rau), eu va multumesc la toti ca aveti curajul sa o faceti si animati blogg.ul...pentru ca merita!

    RăspundețiȘtergere