Creaţiile mele artistice

joi, 28 februarie 2013

Proiectul "Mărțișor de dac"

DSC_2554

Povestea:
Potrivit mai multor surse Tradiţia Mărţişorului are o vechime de 8000 de ani (Arheologii români au găsit în aşezarea preistorică de la Schela Cladovei,  pietre de râu cu urme de vopsea albă şi roşie. Împletirea celor două culori ar putea simboliza geneza şi regenerarea vieţii).

DSC_2538La un popor agro-pastoral, cum era cel al geto-dacilor, calendarul popular, rezultat din cultul lunar, avea două anotimpuri. Aşadar la data de 1 Martie, strămoşii noştri serbau debutul unui nou an iar Mărţişorul era un fel de talisman, destinat să poarte noroc. El se oferea de anul nou împreună cu urările, străvechi, neschimbate până azi, de bine, de sănătate, de bucurii şi dragoste.

Gestul oferirii mărţişorului, fie de către femei, fie de către bărbaţi, asemenea felicitărilor de azi, poartă în intenţionalitatea lor buchetul de urări oferit celor dragi şi apropiaţi la începerea unui nou ciclu de viaţă.

Din alte surse aflăm că  în folclorul geto-dac, împletirea celor două culori reprezintă o spirală a vieţii, în care roşul şi albul se alătură într-o renaştere perpetuă ţesând ADN-ul magic al ciclului etern al vieţii. Unitate a contrariilor, şnurul mărţişorului duce la contopirea roşului reprezentând focul, esenţa feminină cu albul, simbolizând aerul, învolburarea norilor şi curăţenia zăpezii , fiind asociat înţelepciunii bărbatului.

Proiectul:
Mărţişor de dac este un proiect cu ajutorul căruia doresc să contribui la răspândirea adevărului despre identitatea noastră ca popor. Înţelegând foarte bine ce înseamnă lipsa unei identităţi sau lipsa sentimentului de apartenenţă la o cultură şi haosul ce se creează în sufletul oricărui om care “nu îşi găseşte locul ” în viaţa asta, dar mai ales, în ţara asta!

DSC_2509Ce spunea Herodot despre strămoşii noştri “cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci” ar trebui să atârne pe peretele locuinţei fiecărui român.

Nu ştiu cine spunea că: un popor care îşi cunoaşte identitatea este un popor puternic, sau poate era invers, un popor care nu îşi cunoaşte identitatea este un popor slab şi uşor de condus, ca să nu spun manipulat.

Am întâlnit puţini oameni care să fie cu adevărat îngrijoraţi că ne pierdem identitatea, am avut prilejul să învăţ foarte multe de la unii din ei, şi să înţeleg tristeţea ce s-a lăsat peste neamul românesc de “ceva” timp încoace.

Personal, am constatat că nu doar ne pierdem identitatea ci că mulţi dintre noi habar nu avem cine suntem, de unde venim şi din acest motiv copiem în neştire alte “culturi”, alte valori… Noi nu ne cunoaştem adevărata valoare şi cu atât mai puţin ştim să o preţuim.

Cu un stoc limitat, datorat faptului că m-am apucat să lucrez la proiect doar de câteva săptămâni, am vrut să pornesc pe acest drum cu paşi mărunţi, şi să îmi aduc contribuţia, în felul meu, (prin artă şi exprimare grafică) la crearea unei Românii mai frumoase, un neam  mai viteaz, mai drept, mai puternic!

După perioada mărţişorului intenţionez să continui cu acest proiect, însă mai multe detalii voi dezvălui pe parcurs.
Carina Gergely
Detalii suplimentare puteti obtine contactand initiatoarea proiectului, Carina Gergely, la adresa de e-mail  carinagergely@yahoo.com
Site-ul de facebook cu acelasi nume ” martisor de dac”: http://www.facebook.com/pages/M%C4%83r%C5%A3i%C5%9For-de-dac/275962355868422


Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://radiovoceasufletului.ro

6 comentarii:

  1. Salut Daniel.Ideea asta e cel mai potrivit lucru in acest moment.Trebuie sa umplem peste tot cu asemenea obiecte care inseamna ce e cel mai profund in originea noastra.Imi doresc la modul cel mai sincer sa gasesc peste tot aceste martisoare...

    RăspundețiȘtergere
  2. zina dacia carp1 martie 2013 la 07:20

    TOATE DOMNELE SI DOMNISOARELE VOR MARTISOARE cu chipul regelui DECEBAL-celebrul rege al comorilor DACIEI si ninfricatul razboinic al luminii milenarei DACIA-celebrul -=CAP DE LUP=-uluitorul steag de lupta al dacilor-=zeita bendis zia=-plcute de aur Sinaia-=placute pirogravate Tartaria-simbolul Columnei-Podul-celebra Sarmis cetatea regala===MARTISOARE dragi noua dacilor ce vor sta pe pieptul sting al frumoaselor FEMEI DACE[sau la git]...eterna sa le fie mostenirea Daka...iar visul nostru de a fi NOI INSINE -adica DACI-Realitate..AMIN.

    RăspundețiȘtergere
  3. Proiectul d-nei Carina Gergely e unul foarte binevenit,o felicit pentru initiativa.Fie ca acest proiect sa ia amploare,an de an,sa ajunga la cati mai multi dintre noi,sa ne aduca aminte de conducatorii daci care au fost candva aici,dar in acelasi timp,sa ne amintim ca tot noi, cei de azi, ii avem mereu in suflet pe cei de atunci,suntem aceeasi Daci Nemuritori dintotdeauna.
    Si deoarece azi e 1 Martie,cel mai frumos martisor care se poate darui tuturor,e alcatuit dintr-un buchet de ganduri de Iubire si Lumina,care se revarsa printr-o imbratisare pe aripi de primavara,catre toti cei cunoscuti si necunoscuti deopotriva.
    Un martisor pentru tine,Daniel,drept multumire pentru tot ce faci pentru Sufletele noastre,sa ai o vesnica primavara in Sufleul tau Nemuritor,zile fericite in Dacia noastra minunata!
    Un martisor si bunei mele prietene Carmen,deoarece stiu ca urmareste activitatea lui Daniel cu mult interes,te imbratisez cu multa bucurie.
    Tuturor,sa aveti parte de zile pline de Lumina si aduceti-va aminte mereu ca sunteti Daci Nemuritori intr-un Plai de Rai,pe taramul tineretii fara batranete si vietii fara de moarte.Aici si Acum.
    Si asa este.

    RăspundețiȘtergere
  4. Simbolurile dacice vor continua si dupa 1 martie eu il voi purta tot anul in locul snurului alb voi adauga galben si albastru[asa se face ca voi obtine un trcolor [rosu galben albastru]cu cap de lup suprapus...E NOUL STEAG AL DACIEI.= PROIECTUL 8 Martie INCEPE=celebrele bratari de aur cu 3 4 5 6 7 spire=zeite= coif de aur= kosoni de aur= scut de aur=cap de lut =decebal=femeia daka= simbol solar sfint=placute aur Sinaia =placute Tartaria=cetatea sarmis[gen fatada ateneu minatura stilizat]=obiecte de ceramica vindute ca bibelouri =sau din portelan modele ceramica veche daka...multumim...

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari d-nei Carina Gergely pentru acest minunat proiect.
    Multumesc Lucia,si eu te imbratisez si te pup. Martisorul ti l-am trimis deja si tie si lui Daniel,prin e-Mail.
    Si azi de 1 Martie,transmit acest mesaj tuturor din Dacia noastra Sfanta:
    "Am trimis la voi in zbor
    Un mesaj de MARTISOR,
    Sanatate,fericire
    La Multi Ani si numai bine!

    Chiar de-i mic,neinsemnat
    Si de snur sta agatat
    El vesteste-n toata tara
    Ca soseste primavara!"

    Va imbratisez pe toti din Dacia cu mult drag ,de aici din Germania (aici nu sunt martisoare).
    Toate cele bune si sa aveti parte de o primavara cat mai minunata.
    Cu drag,Carmen

    RăspundețiȘtergere
  6. SLAVA TIE doamne ..clauzeste supusi tai catre dreptate ..si adevar...

    RăspundețiȘtergere