Creaţiile mele artistice

sâmbătă, 24 august 2013

De ce avem coşmaruri? De multe ori, contează ceea ce mâncăm înainte de a ne culca


Coşmarurile, la fel ca toate celelalte vise, au loc în faza de somn REM (rapid eye movement). În funcţie de cât de mult dormiţi, corpul dumneavoastră trece prin 4-6 cicluri într-o noapte, iar faza REM devine mai lungă de la un ciclu la altul. Majoritatea coşmarurilor au loc în ultima treime a somnului dintr-o noapte.

Pentru majoritatea persoanelor, coşmarurile nu reprezintă o problemă majoră: doar cinci la sută dintre adulţi au o problemă clinică în care coşmarurile sunt prea severe sau prea frecvente. Cu toate acestea, 85% dintre adulţi au parte de coşmaruri: între 8% şi 29% dintre oameni afirmă că au coşmaruri o dată pe lună, iar 2%-6% spun că au coşmaruri o dată pe săptămână.

Experţii afirmă că coşmarurile pot fi provocate de numeroase lucruri, de la stresul cotidian şi traume (cei ce suferă de tulburare de stres post-traumatic au multe coşmaruri) până la lucruri banale, cum ar fi un film horror. Cu toate acestea, dacă doriţi să evitaţi ca somnul dumneavoastră să fie pigmentat de vise neplăcute, aţi putea lua în calcul eliminarea din dietă a micii gustări de dinainte de culcare.

Conform specialiştilor de la Sleep Disorder Center din cadrul Cleveland Clinic, consumarea oricărui aliment înainte de culcare stimulează metabolismul şi creşterea temperaturii corpului. Această stimulare duce la o activitate mai intensă a creierului în faza REM, astfel că avem parte de mai multe vise. Un studiu de somn efectuat în Canada pe 389 de subiecţi a arătat că 8,5% dintre aceştia considerau mâncarea „vinovată” de apariţia coşmarurilor.

Biochimiştii de la Universitatea Tasmania din Australia au efectuat un studiu în care au adăugat muştar şi sos Tabasco pe cina consumată de şase bărbaţi tineri şi sănătoşi. Cercetătorii au descoperit că elementele picante ale condimentelor au dus la creşterea temperaturii corpului în primul ciclu de somn şi au crescut durata totală în care aceştia erau treji, cât şi durata de timp dintre faza „complet treaz” şi faza „complet adormit”.

Specialişti afirmă că elementele picante nu sunt singurele pe care trebuie să le evitaţi seara. Un articol publicat în The Journal of the Mind and Body a arătat că persoanele care consumau junk food (în cazul acestui experiment, îngheţată şi batoane de ciocolată) înainte de culcare aveau parte de mai multe de o activitate cerebrală mai intensă, astfel că 7 din 10 participanţi au avut coşmaruri.

Modul în care dormiţi joacă la rândul său un rol în influenţarea viselor de care aveţi parte. Un studiu efectuat în 2004 a arătat că persoanele care dorm pe partea stângă au parte de mai multe coşmaruri decât cele care dorm pe partea dreaptă. De asemenea, conform unui studiu citat de revista Prevention, persoanele care dorm pe burtă (poziţia cea mai puţin populară) au parte de cele mai multe vise intense.

Sursa: Descoperă


Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău.
http://frecventa-sufletului.ro/  

7 comentarii:

  1. Buna ziua.
    Foarte interesant articolul si este bine de stiut aceste aspecte legate de somn si vise,pentru ca,la stresul cu care ne confruntam in aceste zile,putem macar sa incercam sa avem un somn odihnitor.Avand multe vise si cosmaruri nu te poti odihni si face fata urmatoarei zile stresante.
    O concluzie pe care eu o trag deseori cand aflu cate ceva despre starea linistita si relaxata a corpului,este ca permanent trebuie sa ne controlom si sa ne verificam comportamentul,inclinatiile,gandurile,dieta....Nu-i prea placut,nu-i asa?
    O zi buna si....somn linistit tuturor,Sefora

    RăspundețiȘtergere
  2. Perfect , eu mananc seara pita,clisa,rosii , ardei , ceapa si cateodata sunca si dorm ca un butuc , fara nici un cosmar . Depinde si cat de incarcata iti este constiinta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu ochii deschisi nu aveti cosmaruri?
    Uitati.va un pic in jur. Ce cosmar!!Brrr.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mult adevar cuprinde articolul de mai sus!
    Nu e de ajuns sa fim atenti numai la ce mancam seara, ci si pana la ce ora e indicat sa facem acest lucru.
    O persoana care serveste ultima masa la ore tarzii, aceea cu siguranta se invarte toata noaptea in pat, plus ca dimineata se va trezi cu un stomac obosit dupa o noapte preocupat cu digerarea mancarii. Indicat ar fi ca ultima masa sa nu depaseasca orele 19,00.

    RăspundețiȘtergere
  5. Crezi? Sunt altii care se invart in pat si nu pot dormi daca nu mananca noaptea .Poti sa definesti NORMALITATEA ?

    RăspundețiȘtergere
  6. ,,Am citit in ziar , ca daca mananci carne poti face cancer digestiv.
    De a doua zi ,m-am lasat de mancat carne .Dupa o saptamana ,am citit in ziar ca bautura dauneaza grav sanatatii si te poti imbolnavi de ciroza .De a doua zi ,m-am lasat de baut .Dupa o vreme , iar am citit in ziar ca sexul te poate omara .A doua zi ,m-am lasat de cumparat ziare ''.
    Asa si cu astia care n-au ce face si scriu articole de prostit lumea (Ati observat ca aproape intotdeauna ,la concluzii ajung niste crecetatori din UK sau USA ?Eu dorm numa pe partea stanga ,mananc si dupa ora 22 si DA ,Cristi are dreptate !

    RăspundețiȘtergere
  7. Trezirea din cosmar!
    Daniel Roxin suna trezirea pentru toti...si sunt multi care doresc sa iasa afara din acest cosmar.Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere