Aceste fotografii ar trebui să ajungă în toată ţara, astfel încât tot românul să ştie cine este Chevron!
Numele Chevron a devenit sinonim cu accidente mortale, dezastre ecologice, îmbolnăviri de cancer si malformații congenitale.
Acesta este un album foto cu comentarii in limba romana, care arata amploarea distrugerilor provocate in toata lumea de Chevron.
Fotografiile si informatiile sunt preluate din articole de presa, din rapoarte ale organizatiilor civice din toata lumea si… de pe Google!
In 30 de ani de foraj pentru petrol in Ecuador (America de Sud), Chevron a distrus o suprafata de peste 3.000 km patrati (mai mult de jumatate din cat masoara judetul Vaslui) prin deversari ilegale de apa uzata.
Fara sa respecte legile si standardele din domeniu, Chevron a deversat peste 60 de miliarde de litri de apa uzata toxica in padurile, lacurile si raurile din Ecuador.
In Ecuador, Chevron a abandonat mai mult de 900 de gropi de deseuri toxice, din care se scurge in prezent un namol otravitor in panza freatica si cursurile de apa.
Acest lucru a avut si are in continuare efecte dezastruoase asupra sanatatii locuitorilor.
Iata ce a lasat in urma sa Chevron! Unul din cele mai mari dezastre de mediu de pe planeta!
Chevron nu a curatat niciodata locul in care a exploatat, iar otravurile lasate in urma continua sa distruga ecosistemul si oamenii.
“Cei de la Chevron ne-au spus ca petele negre de titei din apa sunt pline de vitamine si minerale!” (Emergildo Criollo, seful grupului de bastinasi Cofan)
Fiind foarte toxica si plina de metale grele, apa reziduala provenita de la sonde trebuia, conform practicilor standard internationale, sa fie reinjectata la mare adancime.
Chevron insa a aruncat-o, pur si simplu, in rauri si lacuri, iar aceasta apa a sfarsit contaminand toate puturile, toate sursele de apa ale populatiei din Ecuador.
Deversarile uriase de otrava au produs o epidemie de cancer, avorturi spontane si malformatii congenitale in randul locuitorilor tarii.
Contaminarea solului, a panzei freatice, a izvoarelor si apei de suprafata a provocat un val de imbolnaviri de cancer in diverse forme, malformatii congenitale, pierderi de sarcina si numeroase alte afectiuni cronice.
In 2008, statul Ecuador a dat in judecata Chevron pentru deversarea de deseuri toxice in bazinul fluviului Amazon. Actiunea in instanta impotriva Chevron a fost pornita, in comun, de catre 30.000 de ecuadorieni.
Pe 15 februarie 2011, un tribunal din Ecuador a condamnat Chevron la plata a 9 miliarde de dolari, ca urmare a dezastrului provocat intre 1972 si 1992 de compania americana.
Tribunalul a decis ca Chevron se face vinovata atat de pierderi uriase provocate bastinasilor prin distrugerea recoltelor agricole si moartea animalelor din ferme, cat si de cresterea ratei de mortalitate prin cancer in zonele in care Chevron si-a desfasurat activitatea.
“Pentru a-l recompensa pe John S. Watson (presedintele companiei) pentru rolul sau in dezastrul din Ecuador, Chevron i-a dat un bonus de 65% din salariul pe 2011 – aproximativ 24,7 milioane de dolari. Da, aproape 25 de milioane de dolari din banii creati prin combinarea profitabila a devastarii mediului, pierderii de vieti omenesti si ignorarea de standarde etice si legale”, scrie pe un blog Chelsey Rhodes, activist de mediu si specialist in probleme de sanatate publica din Canada.
Australia, Marea Timorului, 2009
Pe platforma petroliera West Atlas (detinuta de Chevron) izbucneste un incendiu puternic, dupa zece saptamani de scurgeri necontrolate de petrol.
Scurgerile de petrol au inceput la 21 august, zilnic fiind deversati circa 400 de barili de petrol in mare, in apropiere de coasta de nord-vest a Australiei.
Brazilia, 2011
In campul Frade din bazinul Campos-Rio de Janeiro are loc o deversare masiva de petrol, de la sondele amplasate in acest perimetru.
Accidentul a avut loc in noiembrie, iar scurgerea a fost estimata la 2.400 de barili de petrol.
Chevron detinea contractul pentru foraj si exploatare in acest perimetru.
Tara Galilor, 2011
Patru persoane au murit intr-un incendiu urmat de explozii la rafinaria de petrol Chevron de la Pembroke Dock.
Kenya, 2012
Un incendiu, care a distrus o sonda Chevron de exploatare a gazelor si a ucis doi lucratori, a fost stins de abia dupa 46 de zile.
Kazahstan, 2010
La sfarsitul anului 2010, gropi uriase au inceput sa apara in pamant in jurul exploatarilor Chevron din Kazahstan.
SUA, 2012
Orasul californian Richmond a dat in judecata Chevron dupa ce un incendiu masiv survenit la o rafinarie a companiei a acoperit orasul de fum si a obligat mii de persoane sa ceara ingrijiri medicale, datorita problemelor respiratorii. Primaria Richmond a acuzat Chevron ca a neglijat siguranta publica intentionat si cu buna stiinta, prin modul in care a asigurat mentenanta rafinariei respective.
In reclamatia sa, primaria acuza Chevron ca este preocupata mai mult de cresterea profitului si a primelor pentru conducerea executiva decat de asigurarea unei mentenante adecvate a rafinariei, care sa tina seama de siguranta publica, omitand sa verifice si sa repare corespunzator o teava corodata de la o instalatie a acesteia.
In acelasi document se arata ca incendiul ar fi putut fi evitat, citandu-se totodata mai mult de 10 incidente similare in care au fost implicati cei de la Chevron in ultimii 20 de ani.
Romania, Pungesti, 14 noiembrie 2013 (sarbatoarea Sfintei Parascheva)
O mana de oameni curajosi tin piept agentilor de paza, politistilor si jandarmilor echipati pentru lupta! Chevron este nevoita sa se retraga. Dar stim cu totii ca se va intoarce!
Tipariti aceste fotografii si raspanditi-le in toata tara, mai ales in zonele vizate de Chevron! SA STIE TOT ROMANUL CINE ESTE CHEVRON!
8 comentarii:
Mai jos puteti vedea un film despre activitatea Chevron in Ecuador. Filmul a fost facut chiar de americani si din pacate nu este titrat in romana.
Ce asemanari am observat cu ceea ce se intimpla in Romania:
1- au patruns in Ecuador prin mituirea unor inalti functionari de stat
2- au "negociat" - de asemenea - de asemenea in favoarea lor platind SPAGA!
3- Dupa dezastrul pe care l-au facut au fost dati in judecata pentru a plati daune de peste 10 miliarde de dolari! NU i-au platit - si nici nu-I vor plati - in schimb au fost prinsi platind spaga unor avocati internationali!
De ce au venit in Romania? Pentru ca in decurs de peste 20 de ani au investit in echipamentele lor ("MIGHTY" dar DEADLY TECHNOLOGY) mii de miliarde de dolari si se pare ca guvernul federal al SUA vrea sa interzica aceasta tehnologie de fracturare!
Denumirea corecta NU este gaze de sist ci gaze de crusta (terestra); "shell gas", or "shell" inseamna: scut, scoica, crusta!
Ce sparg ei prin fracturare este de fapt CRUSTA terestra pe care se afla pinzele de apa freatice, solul! Pe linga toate pericolele prezentate in filmul de mai jos (dar si in pozele din articolul de mai sus), in Romania sint o multime de falii / cruste care - datorita presiunii uriase a lichidelor otravitoare injectate - ar putea sa scoata din echilibrul lor unele falii si vor fi mai mult ca sigur cutremure de toate magnitudinile.
http://www.youtube.com/watch?v=_azgdnGBdh8
PS. Cine poate intra pe Youtube ar fi bine sa traduca acest film si in romaneste! De fapt multe din fotografiile de mai sus se regasesc si in film.
Shale nu shell...shale gas
Anonim!!! Mai invata Engleza "Gogule"... Daca tot vrei sa dai indicatii lingvistice. Si macar lasa si tu un nume, prenume ca sa putem ride cu totii.
Bine spus Domnule Pavel. Admir ca si in Romania sunt oameni care deschid ochii la ce se intimpla in tarile mult mai corupte decit a noastra.
Respect domnului Daniel Roxin urmaresc cu mult interes blogul si filmele postate pe Youtube .
Date fiind aptitudinile certe de care au dat dovada in domeniu, Chevron va folosi jandarmi in procesul de fracturare pentru extragerea gazelor de sist.
http://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2013/10/18/orasul-subteran-al-zeilor-din-rosia-montana/
http://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2013/11/02/raspuns-la-articolul-orasul-subteran-al-zeilor-din-rosia-montana/
CITAT DIN ARTICOL:Zona a fost închisă imediat cu sârmă ghimpată și pusă sub pază. De la începutul lunii mai până pe 23 iunie s-au derulat în secret săpăturile în jurul lespezii. Măsurătorile au stabilit faptul că aceasta, perfect șlefuită, cântărea aproximativ 1.700 de tone (cu 100 de tone mai mult decât cea de la Baalbek, în Liban), avea o lungime de 12 metri, o lățime de 6 metri și o înălțime de 3 metri, iar aurul din ea reprezenta 935 de tone, de 150 de ori mai mult decât tot aurul extras la Roșia Montană de daci, romani, austro-ungari și români la un loc.
REVIN CU IDEEA CA DE MULTE ORI CEEA CE ESTE CAUTAT IN VAZUL TUTUROR, ASCUNDE ALTCEVA MAI IMPORTANT PENTRU UN GRUP DE OAMENI.
SI NAZISTII IN AL 2 LEA RAZBOI CAUTAU NU BOMBA ATOMICA CI ARTEFACTE ANTICE- APARATE DE ZBOR ANTIGRAVITATIONALE, DACA NU LE-AU GASIT LE MAI CAUTA SI ACUM IAR PROIECTUL BOMBEI IL LASASERA IN URMA PENTRU ALTCEVA MAI IMPORTANT...
..CE BINE CA A NINS LA IERUSALIM... si acolo si la Baalbek sint lespezi ale unor aeroporturi antice prea vechi ca sa-si aduca omenirea actuala aminte..
In Romania sint ingropate prea adinc suficiente lucruri cit sa dea putere acestui pamint,Puterea nu este a populatiei actuale locuitoare pe pamintul romanesc,si daca nu dovedeste ca merita sa fie aparat poporul roman va pieri si el ca multe alte glasuri pierdute. Daca vom fi intelepti si demni poate ni se va da o sansa si vom fi ajutati,INSA DACA(IAR INSA DACA) romanii se indobitocesc sau javresc sint pierduti. Vine Dan Puric si le vorbeste despre Sufletul Romanesc sau... VACANTA MARE... si poate poate revin la frecventa de rezonanta cu acest pamint fara sa mai asculte glasuri straine.
Multumesc Anonim:
Corect este SHALE GAS!
Am scris ("spelinguit") gresit!
Aceasta companie (firma)sau cum dotiti sa-i spuneti este la fel ca si celelalte companii ''multinationale'' care isi desfasoara activitatea pe Mapamond (ciudat nume).HaHa!Ele reusesc sa distruga doar acele teritorii in care populatia este predominant lipsita de caracter, vointa, educatie, cultura, apartenenta la traditii, scoala, sanatate, religie sanatoasa, armata,... si iata rezultanta : ROMANIA castiga premiul!
Chevron este o companie cu experienţă ce lasă curăţenie în urma ei.
Trimiteți un comentariu