Creaţiile mele artistice

sâmbătă, 23 august 2014

Ce ingrediente conţine rujul? Infograficul care dezvăluie secretele urâte ale industriei cosmetice. Lucruri pe care majoritatea femeilor nu le cunosc!


Pentru multe femei, rujul este un accesoriu care nu trebuie să lipsească din geantă şi deseori unul nu este destul. Un profesor de chimie a realizat un infografic prin care arată ingredientele din acest produs cosmetic, pe care puţine femei le ştiu.

Compoziţia rujului diferă în funcţie de culoare şi strălucire, dar şi de firma care le produce. Dar există anumite ingrediente care sunt folosite în orice ruj, spune profesorul Andy Brunning.

Potrivit lui, culoarea roşie a rujului este dată de mici gândăcei zdrobiţi, care se găsesc de obicei pe cactuşi. Insectele sunt fierte în amoniac sau în soluţie de carbonat de sodiu. Amestecul este apoi filtrat şi se adaugă sulfat hidratat de aluminiu şi potasiu. Culoarea rezultată astfel se numeşte roşu carmin.

Unele rujuri care rezistă mai mult timp pe buze au în compoziţie un chimical numit eosin. De obicei, acest ingredient conferă rujului şi o culoare mai închisă.

Pigmenţii sau vopseaua folosită pentru a da culoare rujului reprezintă doar 5% din compoziţia lui.
Variantele roz au dioxid de titaniu, un compus alb, care diluează pigmentul roşu.


Există şi alte chimicale care se pot adăuga pentru a obţine un ruj parfumat, aromat sau mai hidratant.
Capsaicina, un ingredient care provine din ardeiul iute, este folosit în ruj pentru a se obţine o uşoară inflamare a buzelor, care vor căpăta astfel mai mult volum.

Uleiul de ricin şi ceara formează baza acestui produs, fiind esenţiale pentru structura şi forma lui.
De multe ori este folostă ceara de albine, dar şi lanolina, care este o substanţă secretată de glandele oilor.

Uleiul de ricin, care alcătuieşte 65% din compoziţia oricăui ruj, îi asigură proprietăţile de hidratare şi face posibilă întinderea lui pe buze.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/13122116-ce-ingrediente-contine-rujul-infograficul-care-dezvaluie-secretele-industriei-cosmetice

Un comentariu:

  1. Ciobanul de la oi23 august 2014 la 17:42

    Gandindu-ma mai profund cred ca celor care saruta zi de zi trebuie sa aprecieze gustul de ricin. Hai ca ne-am cosmeticit.
    Dupa cate stiu eu in statele dezvoltate se folosesc si metale grele cum ar fi plumb asa cum au fost facute unele teste pe subiecte in SUA in Campania pentru cosmetice sanatoase s-a gasit in 61% din 33 de marci de ruj continand o cantitate de plumb intre 0,03 si 0,65 ppm(parti pe milion) care fiind in contact cu alimentele vor fii ingurgitate de subiecti. Mai exista si lindane, care este un insecticide organochlorat comercialisat din 1938. Acest produs este utilizat in agricultura si in produse farmaceutice pentru purici.
    Devine o doza mortala la 88 mg- Kg.Lanolina produs extras din lana de oaie care intre altele daca animalul se hraneste cu produse pesticizate, risca sa se transmita direct la blana. Hai ca m-am bagat la oi.

    RăspundețiȘtergere