Creaţiile mele artistice

marți, 5 august 2014

Cele mai mari, mai spectaculoase și mai misterioase movile din România. Lucrăm la un nou documentar. Lansarea în octombrie…


Plecat prin țară ca să filmez cele mai neobișnuite movile cu aspect tumular, ieri am fost, atât eu cât și Silviu Crângureanu, operatorul nostru, uimiți de ceea ce ni s-a dezvăluit ochilor, la marginea localității Movile, județul Sibiu: zeci de movile uriașe, unele de înălțimea unui bloc cu 10 etaje și un diametru de aproximativ 100 de metri…, în raport cu care Piramidele de la Șona, de exemplu, par niște glume.

Fotografiile nu pot arăta spectaculozitate locului însă vă vor convinge că e un loc de poveste. Din octombrie veți putea vedea rodul muncii noastre din această vară  – un scurt metraj în care vă vom prezenta cele mai misterioase și mai spectaculoase movile din țară. Unele dintre ele sunt, cu siguranță, morminte antice încă neexplorate, altele sunt formațiuni geologice. Toate însă nasc povești și legende. Până atunci, vă deschid apetitul cu câteva fotografii de la "Movile".

Daniel Roxin




movile 2
movile 3
movile 4

Foto: Silviu Crângureanu, Daniel Roxin, Hannybal

6 comentarii:

  1. intr-adevar, este o munca titanica ca sa indepartezi un strat superficial de pamant pentru a afla ce se afla in interiorul movilelor. Sigur ajungem la maleficul primar care nu vrea sa autorizeze deschiderea santierului arheologic. Tineti toti o piatra in mana si una in buzunar, asa pentru mai multa siguranta. Faceti sapaturi, nu dragoste! Pace!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici in Suedia unde stau eu este plin de asemenea movile unde sint ingropati oameni antici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa facem dragoste ...si printre movile.De ce nu.
    Apropo, suedezii zic ca tot dacii sunt si stramosii lor.Asa ca movilele or fi avand aceeasi cauza.
    ROxin, conform legilor universale, cu atata energie investita si preocupare constanta vei ajunge intr-un singur loc sau in mai multe...toate cu relevanta in istoria noastra dacica. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt movile si in bolotesti .vrancea

    RăspundețiȘtergere
  5. Acolo unde pacea s-a statornicit zeci si sute de ani, a inflorit civilizatia, s-au constituit asezari cu organizare administrativa, in obstile satesti a existat productie si supraproductie de bunuri, care au determinat inflorirea comertului; oamenii,in timp de pace, au construit mai mult, mai temeinic, au avut timp sa viseze si sa realizeze forme rafinate de vase, sa le impodobeasca cu elemente decorative stilizate de o frumusete si un rafinament neinchipuit de o mintea invatata sa gandeasca sablonard.In arealul geto-dacic era pace - inflorisera mestesugurile, artele, scrisul, se pritoceau basmele, baladele. Tumulii, movilele raspandite in toata tara, sunt semnul bunastarii stramosilor nostri. Propun dlui Roxin sa aduca in atentia specialistilor si tablitele de la Sinaia, cate au mai ramas (!), si sa se treaca, impreuna cu studentii, la transcrierea si descifrarea textelor. Ele sunt prima carte de istorie a dacilor, din vremea lui Burebista si dupa el. Metaforic vorbin, si aceste tablite sunt niste " moovile" care ascumd informatii nebanuite. Asa poate se mai potolesc denigratorii si urzurpatorii cercetarii civilizatiei stramosilor nostri, dacii. Felicitari si toata gratitudinea pentru consecventa cu care inaintati in cercetare, pentru curajul cu care luptati pentru adevar.

    RăspundețiȘtergere
  6. In ww2 tatal meu a lucrat la un tunel pentru un adapost al Comandamentului Marinei Germane. De aici a aflat ca nemtii intrasera in catacombele orasului in cautarea de valori ale grecilor antici.

    RăspundețiȘtergere