Pepenele roşu, unul dintre fructele
preferate ale verii pentru proprietăţile sale răcoritoare şi savoarea
unică, are, în afară de aceasta, numeroase beneficii pentru sănătate şi
proprietăţi mai puţin cunoscute, informează huffingtonpost.com.
Cu numai 46 de calorii la 250 de grame, pepenele roşu asigură 20% din
doza zilnică recomandată de vitamina C şi 17% din doza de vitamina A. În
plus, acest fruct conţine şi fibre care favorizează sănătatea
digestivă, precum şi potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială.
- Pepenele roşu conţine mai mult licopen decât roşiile
250 de grame de pepene roşu conţin de 1,5 ori mai mult licopen decât o
roşie proaspătă - adică 6 miligrame, faţă de 4 miligrame. Licopenul este
un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi ce afectează
integritatea celulelor şi sistemul imunitar. Pentru a beneficia cât mai
mult de beneficiile licopenului din acest fruct delicios, depozitaţi-l
la temperatura camerei înainte de consum.
- Sucul de pepene roşu combate febra musculară
Sucul de pepene roşu are efecte răcoritoare când este consumat atât după
o şedinţă epuizantă de exerciţii sportive, cât şi înainte. Sportivii
care au băut 450 de grame de suc înainte de un program de activitate
fizică intensă au avut mai puţine crampe musculare şi un ritm cardiac
mai scăzut pe parcursul zilei. Experţii au explicat acest lucru prin
faptul că pepenele roşu conţine o substanţă denumită citrulină, care
îmbunătăţeşte funcţionarea arterelor şi scade tensiunea arterială.
Citrulina este prezentă în cantităţi mai ridicate în coajă, un motiv în
plus pentru a pune pepenii roşii la murat.
- Pepenele roşu este atât fruct, cât şi legumă
Prin gustul său dulce, pepenele roşu este, fără îndoială, un fruct, dar
acesta face parte din familia mai largă cunoscută sub denumirea de
Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.
- Pepenele roşu este 91,5% apă
Pentru proprietăţile sale hidratante, pepenele roşu este cel mai bun
aliat pe timp de vară. Având în vedere că deshidratarea, chiar şi în
forme uşoare, cauzează dureri de cap, probleme de concentrare, oboseală
şi nervozitate, pepenele roşu trebuie inclus în dieta zilnică în această
perioadă.
Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/12915579-patru-lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-pepenele-rosu
Buuuun pepenele rosu, insa cunosc persoane carora nu le place... :((
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru recomandare...:)
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa!
E bun, e bun, dar de cand il umfla cu chimicale ca sa creasca mai repede si mai mare, iar semintele sunt te miri de unde, atunci sa vezi cufureala.
RăspundețiȘtergereTot ceea ce stiu este ca mie dor de un pepene adevarat in momentul asta.
RăspundețiȘtergereMi-e dor de un pepene cu samburi caci aici in fucking Canada nu prea gasim fratilor si acolo la noi acasa sper sa va bucurati de gustul adevarat al pepenului. Fi-miu se intoarce astazi din Romania si de-abia astept sa-l vad caci au trecut doua luni. Multa sanatate tuturor.
@ Ciobanul de oi Si doar ti-am spus sa te duci si tu in Romania...mai lasa afacerea. Chiar daca-ti e dor de pepene din Romania si muuult mai putin de Romania trebuia sa te duci si tu macar pentru 2 saptamani ! Sper ca Andrei s-a simtit bine ! :)
RăspundețiȘtergereSper ca vreamea in Vancouver e...cum e-ntotdeauna ! :)
Draga cioban de la oi...hai acasa!
RăspundețiȘtergereO sa ajungem sa nu mai consumam mancare adevarata, ci doar surogate. Aceasta problema a aparut demult in societatea occidentala, iar consecintele sunt dezastruoase. Multi bolnavi de cancer, diabet, boli de inima. In loc sa se revina la o hrana organica, miliarde de dolari se duc pe cercetari pentru producerea unor chimicale asa-zise vindecatoare de cancer, diabet, boli de inima. O mare cacealma la adresa umanitatii! Faca ar fi numai pepenii care si-au schimbat gustul, dar totul a fost atins mai mult sau mai putin de chimizare si biotehnologie.
RăspundețiȘtergere