Creaţiile mele artistice

vineri, 6 februarie 2015

Uimitor: O variantă a DRACONULUI DACIC apare purtată în luptă și de legendarul rege ARTHUR și de nu mai puțin legendarul magician MERLIN. Foto și linkuri către surse britanice...


Celebrul dracon cu cap de lup, folosit de geto-daci pe câmpul de luptă, și pe care îl cunoaștem atât de pe columna lui Traian, cât și de pe Arcul Triumfal al Împăratului Galerius (dacul care a condus Roma între anii 305-311), s-a răspândit cu timpul în toate colțurile lumii.

Draconul dacic pe Columna lui Traian:

draconul pe columna

Foarte multă vreme, chiar Imperiul Roman a folosit draconul dacic în acțiunile militare ale imperiului, nu numai în cadrul unităților militare formate din geto-daci, ci și în cadrul altor legiuni și trupe auxiliare.

Datorită politicii imperiului, la puțină vreme după războaiele dintre Decebal și Traian, împăratul Hadrian (pe la 120-125 d. Chr.) trimite în Marea Britania de astăzi și o unitate militară formată din daci: Cohors I Dacorum, ca să lupte contra scoților, iuților și picților de la miazănoapte. Desigur, dacii s-au dus acolo cu specificitățile lor, inclusiv draconul.

Conform dovezilor existente astăzi, prezentate de ghizii locali, dacii au fost cei mai numeroși și mai buni luptători dintre toate națiile duse de imperiu acolo, pe insulele britanice. Aici, au construit cetatea Banna, urmele existenței lor fiind păstrate până astăzi.

Ce este foarte interesant este faptul că orașul Chester era numit pe vremea stăpânirii romane Deva (precum Deva noastră din județul Hunedoara), cu sensul de cetate; și la fel de interesant este faptul că o serie de localități britanice au terminația Chester (Rudchester, Halton Chester, Ebchester, Great Chester, Rochester – în cazul unor indicatoare, numele DEVA este pus în paranteză!!!), la fel cum cetățile geto-dacice aveau terminația dava (de la care s-a format și numele Deva): Buridava, Zargidava, Piroboridava, etc.

De altfel, găsim în zidul de nord al castelului Chester și o piatră funerară  din secolul II d. Chr. cu imaginea unui cavaler cu dracon (prezentat de siteul BBC-ului ca sarmat din armata romană: http://www.bbc.co.uk/ahistoryoftheworld/objects/0LuhzbMCTgWE6kzMB3n79w ) . Frumos, nu?

cavler cu dracon

Conform curatorilor britanici, dacii au continuat să trăiască aici, fiindcă s-au înțeles bine cu localnicii celți, datorită unor asemănări de cultură…  Oare câți dintre britanicii de astăzi sunt urmașii lor?

Pornind de la aceste informații, putem înțelege cum a fost posibil ca un simbol geto-dacic să ajungă, după sute de ani, să fie folosit și de alte neamuri, de eroii legendari din alte spații. Mai jos, vă prezint o serie de imagini care întăresc cele spuse, dublate de explicații și linkuri către sursele străine. De asemenea, vă recomand să vizionați și emisiunea DRACONUL DACIC, DE LA DACI LA VLAD ȚEPEȘ, pe care am realizat-o pe Nașul Tv. Acolo veți afla multe alte lucruri deosebite despre Daconul Dacic. O puteți viziona mai jos.

Daniel Roxin

P.S. Mulțumiri lui Alex Brebeanu pentru informațiile pe care ni le-a oferit pentru acest articol!

Draconul Votadinilor (zona Edingburgh - http://www.wargames.co.uk/poems/Anierin.html ):

Draconul Votadinilor

Pictură – castelul din Edingburgh – în jurul anului 600 d. Chr.  (http://www.edinburghcastle.gov.uk/explore-the-castle/timeline):

Castelul din Edinburg

Altă epocă, alte haine, dracon puțin modificat ( http://www.fectio.org.uk/articles/draco.htm ):

draconul la francezi si englezi 2

Regele Artur in lupta, cu draconul. Din L’Histoire de Merlin de Robert de Boron (14th C.) ( http://www.fectio.org.uk/articles/draco.htm ):

Regele Arthur 1
Regele Arthur 2

Merlin, magicianul și consilierul regelui Arthur, purtând draconul:

Merlin cu draconul

Vizionează aici emisiunea DRACONUL DACIC, DE LA DACI LA VLAD ȚEPEȘ:

3 comentarii:

  1. Stand pe o piatra, tanarul incearca sa cuprinda cum de s-a ajuns aici? Ca un strigat din trecut, inima ii canta, viata desi grea si salbatica nu a reusit sa il infranga. Trecutul e prezent si viitor. Lumea toata a uitat de stramosi si traditiile milenare pentru confort. Din America pana in Japonia toti oamenii sunt la fel, vorbind fara rost si fara esenta vie a graiului stravechi si a unor semne care iti deschideau porti catre intelepciune. Cum au renuntat oamenii la etica valorilor pentru umilinta confortului obtinut rapid si fara munca. Salbatic a devenit omul urban si intelept pastorul in pustietatea muntilor. De unde atata lipsa de interes pentru istorie ? Oamenii se intorc la instincte barbare, cu consecinte grave pentru viitorul tarii. Romanii au supravietuit in munti si paduri atatea secole, pastrand adanc spiritul dacic, pentru ca viitorimea sa stea pe pozitii in fata pericolului invaziilor, adica sa fie tari ca stanca si nu moluste . Pururea ei au tinut vie legatura lor cu stramosii si au biruit imperii ce pareau a fi de nebiruit. Romanii acum sint un copac fara radacini, doar sprijinit de un lemn, iar la prima bataie a vantului va cadea. Toate aceste lucruri care ii inconjoara viata omului urban si-l consuma intr-o lupta zadarnica , pentru a obtine avantaje si banii, oare pentru ce? Asta este scopul lui in viata?
    Atata stiu ei? Atunci sint copii si nu fiii adevarului. In aceasta ora de balanta a lumii, romanii pier din ignoranta, consumandu-si energia pentru bani. Trezirea e cel mai important lucru din viata oricarui om , indiferent cine ar fi el sau ce pozitie sociala ar avea, caci nu mai conteaza daca esti rege sau cersetor, atunci cand totul se prabuseste in jur. Supravietuirea romanilor este cel mai important lucru, caci astfel am rupt legatura cu trecutul si viitorul neamului, iar cine va veni dupa generatia asta trebuie sa ne ingrijoreze in mod profund...

    RăspundețiȘtergere
  2. nu e ala uratul asa de negru! Nu e nici bine dar nici nu o sa disparem. Si o sa supravietuiasca cine merita!

    RăspundețiȘtergere
  3. acum cativa ani am urmarit un documentar britanic despre romanii din britania (anglia de azi) si am observat ca aveau draco-ul dacic in fruntea ostilor insa nici un fel de insemne romane. doar draco

    RăspundețiȘtergere