Creaţiile mele artistice

duminică, 22 februarie 2015

UIMITOR: Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4500 de ani, certificată de specialiștii români și antropologii scoțieni! Cea mai veche de acest fel din Europa…


Dovezile arheologice arata ca, in urma cu mai bine de 4500 de ani, in zona Muntilor Apusenilor, o femeie a suportat, cu succes, o operatie pe creier.

Resturile scheletului unei femei, care a fost descoperit in urma cu aproape 35 de ani in apropierea localitatii Livezile, din judetul Alba si care dateaza inca de la inceputul Epocii Bronzului, a scos la iveala detalii extrem de valoroase. Cercetatorii de la Muzeul National al Unirii, din Alba Iulia, au declarat ca femeia a fost operata pe creier si, mai mult, ca operatia a fost un succes, aceasta supravietuind interventiei.


“In anii ’80, cand s-a facut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat ca ea prezinta un orificiu creat artificial, printr-o interventie umana. Nu obtii o astfel de retezare perfecta printr-o lovitura cu o sabie de bronz”, a declarat cercetatorul Horia Ciugudean, explicand ca operatia este cunoscuta sub numele de trepanatie, adica deschiderea cutiei craniene si ca interventia a avut ca scop drenarea unei infectii.
“Cel care a facut aceasta interventie nu numai ca a facut-o de-o maniera tehnica ireprosabila, dar operatia a reusit si pacientul a supravietuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.
De curand, dupa o expertiza efectuata de un grup de antropologi scotieni, a fost confirmat faptul ca este vorba de o interventie chirurgicala si ca este cea mai complicata operatie de acest gen descoperita pana acum in Europa antica și, în același timp, cea mai veche din Europa!!!
Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/2357954-operatie-pe-creier-facuta-in-apuseni-acum-4500-de-ani

NOTA MEA: Acum 4.500 de ani populațiile prototracice ocupau și acest teritoriu… Să fie opera lor? Ca o confirmare a faptului că tracii aveau cunoștiințe medicale impresionante, avem și mărturia lui Platon (acum aproape 2.500 de ani), din dialogul Carmides, unde medicul trac invocat prezintă o viziune holistică uimitoare asupra omului și a procesului vindecării:
„Tot așa stau lucrurile, Carmide, și cu acest descântec. Eu [Socrate] l-am învățat acolo în oaste, de la un medic trac, unul din ucenicii lui Zalmoxis, despre care se zice că îi fac pe oameni nemuritori. (…) Dar Zalmoxis, adăuga el, regele nostru, care este un zeu, ne spune că după cum nu trebuie să încercăm a îngriji ochii fără să ținem seama de cap, nici capul nu poate fi îngrijit neținându-se seamă de corp; tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul și iată pentru ce medicii greci nu se pricep la cele mai multe boli: [anume] pentru că ei nu cunosc întregul pe care-l au de ingrijit. Dacă acest întreg este bolnav, partea nu poate fi sănătoasă. Căci, zicea el, toate lucrurile bune și rele – pentru corp și pentru om în întregul său – vin de la suflet și de acolo curg [ca dintr-un izvor] ca de la cap la ochi. Trebuie deci – mai ales și în primul rând – să tămăduim izvorul răului, ca să se poată bucura de sănătate capul și tot restul trupului. Prietene, zicea el, sufletul se vindecă cu descântece. Aceste descântece sunt vorbele frumoase, care fac să se nască în suflet înțelepciunea.”
Traducerea: Fontes, Vol. 1

4 comentarii:

  1. Nea roxine uita-te la dintii craniului.
    Sunt aproape toti.
    Asta arata ca nu a murit la batranetze.

    RăspundețiȘtergere
  2. A supravietuit dupa cum se vede.
    Fara gluma, este fascinant.Ce am fost si ce am ajuns.
    Sa pierzi dinti la batranete este normal in timpurile prezente.

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi avea toți dinții că nu a mâncat multa ciocolata și halva ca noi. Lăsând gluma la o parte, nu uita ca alta era alimentația in timpuri străvechi și cotează. Încearcă, de exemplu, să îți cureți dinții nu cu pastă de dinți ci cu sare grunjoasa. Freci bine cu degetul sa auzi ca scartaie. O sa vezi diferența. Sarea împrospătează și respirația.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred ca acest craniu arata clar nivelul inalt la care a fost chirurgia pe creier practicata de daci... E clar ca chirurgul zamolxian a facut operatia folosind instrumentar avansat diamantat sa poata face respectiva trepanare, urmind mai apoi sa actioneze exact in locul in creier (linga glanda pituitara, unde se reactiveaza cresterea dintilor.

    RăspundețiȘtergere