Creaţiile mele artistice

luni, 2 martie 2015

Lovitură teribilă pentru susținătorii romanizării: Lingviști spanioli și francezi dovedesc științific că limbile romanice nu vin din latină și că latina este doar o verișoară a acestora, nu mama lor!!! VIDEO


                                            Ilustrație de Gabriel Tora



Una dintre ipotezele pe care și noi le-am susținut în ultima vreme, și anume că limba româna nu este născută din limba latină, că, de fapt, cele două sunt dezvoltări paralele născute dintr-o limbă mai veche, este confirmată de lingviștii spanioli și francezi, ale căror argumente științifice sunt pur și simplu devastatoare pentru susținătorii romanizării.



Concluzia finală a acestei demonstrații, pe care o puteți urmări mai jos, într-un interviu de 57 de minute extrem de convingător, reiese din răspunsul la următoarea întrebare, pusă de reportera Alicia Ninou:
“- De unde vin limbile romanice?”
Carme Jimenez Huertas, lingvist spaniol:

„- Limbile romanice nu vin. Erau. Aici. Înainte de venirea romanilor, oamenii vorbeau. Vorbeau perfect, sunt limbile care se vorbeau aici. Nu au venit de niciunde, erau limbi autohtone…”
carmen


O primă șarjă lansată de Carme Jimenez Huertas în interviul de mai jos, atunci când lovește în teoriile oficiale, mincinoase și în Spania, precum în România, face trimitere la stăpânirea romană din Peninsula Iberică:

“Romanii veniți în Peninsula Iberică nu vorbeau latina. Ăsta este un lucru care e necesar să fie explicat. Pentru că, să vedem… armatele romane care au ajuns să cucerească Peninsula erau formate din mercenari (precum în Dacia mai târziu – n.m.). Mercenarii vorbeau fiecare limba proprie, ba chiar ibericii au fost, de multe ori, parte a acestor armate și ibericii nu vorbeau latină, vorbeau fiecare în limba lui. Latina se vorbea doar în Latium, o zonă foarte mică a Italiei. Știm asta pentru că Naevius  (poet și dramaturg roman- n.m.), în anul 200 î.e.n., lasă pe piatra mormântului său următorul text: “OBLITI SUNT ROMANAE LOQUI LUNGUA LATINA”, subliniind astfel că romanii au uitat limba latină… Cei mai mulți romani nu vorbeau latina ci vorbeau dialecte cunoscute ca: osc, umbric, limbile proprii…”
O demonstrație extrem de convingătoare, în susținerea celor de mai sus, ne este oferită de ligvista spaniolă atunci când îl citează pe lingvistul francez Ives Cortez:

“Lucrul pe care romanii l-au făcut cel mai bine a fost să ducă războaie. Aici au stat sute de ani masacrând populația cu Războaiele Punice; atunci, cel mai logic ar fi ca tot limbajul relaționat cu câmpul semantic al războiului să fie în totalitate latin, dacă ar fi adevărat că soldații romani care au venit aici vorbeau latina. Am adus o carte a lingvistului Ives Cortez, care spune aceleași lucruri ca și mine.  Cartea se poate găsi pe internet, dar nu și în cercurile academice… Acest domn face analiza câmpului semantic al războiului… Cum se zice „tratat”, de exemplu? În franceză – trate, în italiană – tratato, în spaniolă – tratado, în română  – tratatÎn latină? Fuendus!!!  Cum se zice război”? În franceză  – guerre, în italiană – guera, în spaniolă – guerra, în latină – belum!!!  Cum se zice “dezastru”? În franceză – desastre, în italiană – desastro, în spaniolă – desastre, în română – dezastru. În latină? Clades!!!  Cum se zice “luptă”? În spaniolă – lucha, în franceză – luta, în italiană – lota, în română – luptă. În latină? Pugna!!! Și exemplele sunt mult mai numeroase… În toate limbile romanice această terminologie coincide, însă nu și cu latina. Ele provin din ceva comun; e clar că au o aceeași origine, o limbă mamă, care NU ESTE LATINA! Latina este o soră, sau mai degrabă o verișoară a limbilor romanice, nu mama lor!!! Să ne înțelegem – nu neg influența latinei, dar este ulterioară, o influență din Evul Mediu…”
Ca o întărire a spuselor de mai sus, vă reamintesc că, în urmă cu ceva timp, semnalam faptul că o serie de cuvinte specifice armatei și administrației romane (LEGIUNE,  CENTURION, COHORTĂ, LANCE, CASTRU, VETERAN, SCLAV, ARENĂ, GLADIATOR, EDIFICIU, CIVIC, CIVITAS, CETĂȚEAN, EDIL, MUNICIPIU, VICUS) nu s-au păstrat după retragerea romanilor din Dacia, în limba vlahilor, lucru inexplicabil dacă aceștia s-ar fi romanizat, unele dintre ele ajungând în limba română abia în secolul XIX…

În final, închei cu aceastră afirmație a lingvistei spaniole: „Lingvistica, plecând de la o premiză ce este axiomă de nemișcat, cum că limbile romanice vin din latină, încearcă să justifice prin latină ceea ce este de nejustificat.”
Vă invit, așadar, să vizionați acest interviu incendiar. În special lingviștii  vor putea avea câteva revelații ascultând spusele unui specialist (carmejhuertas.blogspot.es) care cunoaște (și predă) latina, și care este un bun cunoscător al limbilor romanice, dar nu numai…

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

12 comentarii:

  1. Multi sunt diletanti comentez;
    "Cum se zice „tratat”, de exemplu? În franceză – trate, în italiană – tratato, în spaniolă – tratado, în română – tratat. În latină? Fuendus!!!
    Pai nu cunoaste bine limba latina:
    Exista si in limba latina TRACTATUS care inseamna NEGOCIERI.
    https://translate.google.com/#ro/la/tratat
    asta nu inseamna ca dacii nu vorbeau o limba asemanatoare cu limba romana de azi, dar exemplu asta e gresit.
    dacu-dd

    RăspundețiȘtergere
  2. La început, la minutul 4,07 apare o escritura iberica, nedescifrată. E scrisă cu rune. Rune apar şi în scrierea secuiască preluată de la daci, dar acolo semnele comune semne se citesc altfel.
    Textele transcrise in calculator, de care vorbeste doamna Huertes sunt aici: http://ibers.cat/

    RăspundețiȘtergere
  3. Continui.
    mai este si
    luctatio
    wrestling, struggle, tussle, struggling, wrestle, effort.=tradus=
    lupte, lupta, ținere de tricou, luptă, trântă, efort
    Adica este si cuvantul lupta in latina in jargon

    RăspundețiȘtergere
  4. lupta din rumana nu poate veni din latina luctatio, pugna samd pentru ca o gasim identic ca forma in limbajul vedic(sanskrita) care adevarat este ca orice limba impropriu spus indo-europeana inrudita cu latina cum era si limba dacilor.
    लुप्त lupta adj. annihilated,drppped,suppressed,destroyed,hurt,injured,plunder,broken off, deprived off,booty
    http://www.spokensanskrit.de/index.php?script=HK&beginning=0+&tinput=+lupta&trans=Translate&direction=AU

    RăspundețiȘtergere
  5. LUPTA in rumana nu poate veni din luctatio la fel cum APA nu poate veni din agua pentru simplul motiv ca le gasim in forme identice in limbajul vedic(RIG VEDA SANSKRITA)in India, si care sunt mai vechi ca latina. bibliile vedice sunt scrise pe la 500BC dar cercetatorii sunt siguri ca au fost vorbite(transmise oral de pe la 1500BC, Ccand Roma nici nu exista.

    लुप्त lupta adj. suppressed,injured,hurt,dropped,annihilated,destroyed,fallen out,booty,violated,broken,broken off, plunder,etc

    आप Apa m. water
    sursa:http://www.spokensanskrit.de/index.php?page=6

    RăspundețiȘtergere
  6. Secuii nu au rune de la daci.
    Dacii nu aveau rune aveau litere grecesti si latine.
    Runele alea secuiesti sunt de la popoarele TURCO-MONGOLE.
    uite dovada aici ca secuii sunt TUCO-MONGOLI.
    si alfabetul lor dovedeste asta
    http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Turkic_alphabet

    RăspundețiȘtergere
  7. si uite de unde au venit bozgorii
    http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Turkic_alphabet#mediaviewer/File:Location_of_Orkhon_valley.JPG

    RăspundețiȘtergere
  8. Dle Roxin, in acelasi spirit, alta info., poate o cunoasteti. Despre limba/cultura traco-geto-dacilor...interviu la Red Ice creations (Henrik Palmgren), Suedia, 2 Febr. 2015. A fost intervievat un fel de - sa-i zic - "student" de-al dvs., un roman din Suedia. Foarte bine, bravo! Dar e nevoie si de un "profesor".

    RăspundețiȘtergere
  9. Nea Roxine cine a facut fotografia, desenul cu dacul.Are talent, dar ia puneti-l sa o refaca facand caciula din piele de oaie asa cum aveau dacii.Dacii nu aveau fesuri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Este posibil ca lupta sa fi fost si in limba dacilor, dar asta arata ca latinii, balticii, romanii de azi adica geto-dacii faceau parte dintr-o familie lingvistica mai apropiata decat celtii sau germanii .
    Desi eu cred ca dacii foloseau cuvantul BATAIE, sau poate in dialect BITAIE,adevarat prezent si la latini si popoarele latine dar si la slavii din sud care au cuvantul de la latini sau traco-geti dar si la englezi BEATEN de la latini sau dacii care au fost detasati cu legiunea dacica in zona.Avem si in sanscrita BATA care inseamna soldat, combatant
    http://spokensanskrit.de/index.php?script=HK&beginning=0+&tinput=+bata&trans=Translate&direction=AU
    dacu-dd

    RăspundețiȘtergere
  11. pentru tinarul care se leaga de fesul dacului din fotografie as vrea sa -ti spun ca stramosii nostri nu sint asa cum ai invatat tu in cartile de istorie, arheologii demonstreaza cu totul altceva,iar daca tu crezi ca noi ne tragem din maimute si piramidele din Egipt au fost facute de sclavi cu un ciocan si o dalta de arama este treaba ta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Tocmai ca in cartile de istorie nu scrie de fesul care este caciula de oaie a dacilor.Dar pe casca de aur dacica se vede cum dacii taiau berbecul.
    Si atunci ce faceau cu pielea de oaie?
    Decat caciuli si haine.

    RăspundețiȘtergere