marți, 26 octombrie 2010

Efectele terapautice ale culorilor

Culorile sunt prezente pretutindeni. Întreaga noastră existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile minunate din natură, culorile florilor pe care le oferim celor dragi, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culoarea pereţilor casei, culorile clădirilor, culorile automobilelor şi ale feluritelor vehicule cu care ne deplasăm, culorile cărţilor, revistelor, ziarelor, culorile scenelor din filme şi ale celor pe care le vedem la televizor, culorile artificiilor de sărbători, culorile globurilor şi cele ale ambalajelor pentru cadouri...
Toate acestea reprezintă prilejuri în care noi interacţionăm cu culorile şi venim în contact cu efectele lor. Tocmai de aceea este util să ştim care sunt efectele fiecărei culori asupra fiinţei umane.


Culori calde, Culori reci...

De la roşul aprins al unui măr copt, la albastrul profund al cerului senin, o întreagă gamă de nuanţe coloristice ne sugerează apropierea şi depărtarea, intensitatea şi relaxarea.

CALD: ROŞU
La extrema caldă, roşul este stimulant, el aprinde flacăra dorinţei, ne face să ne simţim mai puternici şi plini de forţă. Atunci când este predominant într-o încăpere, el dă senzaţia de condensare şi stimulare şi face ca încăprea să pară mai mică.

RECE: ALBASTRU
Oarecum complementar lui, la extrema rece, albastrul, este profund relaxant şi calmant, ne trezeşte înclinaţia către interiorizare şi face să apară în noi afectivitatea. Atunci când albastrul este predominant într-o încăpere, el conferă senzaţia de spaţialitate, prin care noi percepem în mod subiectiv că încăperea este mai mare.

CALD: PORTOCALIU ŞI GALBEN
Tot calde, însă mai temperate în efectul lor stimulator, sunt portocaliul şi galbenul. Portocaliul este o culoare prin excelenţă antidepresivă şi face să apară buna-dispoziţie, în timp ce galbenul stimulează gândirea raţională şi este un excelent stimulent mental.

RECE: TURCOAZ ŞI VIOLET
Alături de albastru, tot răcoritoare sunt şi turcoazul şi violetul. Turcoazul este liniştitor, purificator şi reîmprospătător, în timp ce violetul trezeşte speranţa, redinamizează simţul valorii şi ne face să devenim conştienţi de dimensiunea spirituală a vieţii.

Puterea vindecătoare a culorilor
Fiecare culoare are propria ei putere vindecătoare asupra fiinţei umane. Fie că alegem să beneficiem de efectul binefăcător al unei anumite culori purtând haine care au acea culoare, fie că alegem să locuim într-o încăpere colorată într-o anumită culoare, fie că ne vom ilumina încăperea cu ajutorul unui bec colorat, de fiecare dată noi vom putea simţi totodată şi efectul vindecător al culorilor.

ROŞU
Roşul este puternic dinamizant şi este un remediul excelent pentru stările de lipsă de putere, pentru stările de moleşeală şi de asemenea este util în caz de hipotensiune.

PORTOCALIU
Portocaliul conferă elan mobilizator, trezeşte bucuria interioară şi are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. El este totodată un puternic remediu afrodisiac.

GALBEN
Galbenul este un puternic stimulent al inteligenţei. El are efect vindecător în caz de reumatism, artrită şi de asemenea ajută întărirea structurii osoase.

VERDE
Verdele este culoarea armoniei, a echilibrului şi a neutralităţii. Verdele are un puternic efect vindecător în cele multe situaţii de boală, de la dureri de cap până la cancer.

TURCOAZ
Turcoazul este culoarea imunităţii. El are efect vindecător în feluritele boli inflamatorii ori febrile, în cazul tensiunii nervoase ori al agitaţiei mentale.

ALBASTRU
Albastrul face să apară o profundă stare de relaxare în întreaga fiinţă. El are efect vindecător în caz de hipertensiune, astm, migrene şi este un excelent remediu anti-stress.

VIOLET
Violetul are mai ales un profund efect regenerator din punct de vedere spiritual. El favorizează vindecarea nevrozelor, a tulburărilor mentale şi a epilepsiei.

Sursa: Eco Life

3 comentarii:

Anonim spunea...

felicitari pt articole. eu te citesc in lista blogurilor ce apare pe Iesirea din Matrix si admir faptul ca te mentii in top in ce priveste numarul materialelor publicate.
Ar fi posibil un articol despre Biomusic 6 in 1, cu cateva melodii atasate?,,stii, CD -urile sunt destul de scumpe,si ar fi de preferat o descarcare direct de pe CD, pt ca la prima descarcare se pierde aprox. 40%, la a doua tot asa, iar la a treia ramine doar placerea de a asculta, fara a avea efect
multumesc, gabriel

Daniel Roxin spunea...

Intr-adevar, sunt cam scumpe CD-urile astea: 25 de Euro bucata... Ma voi gandi la sugestia ta.

Anonim spunea...

Atât de frumos sunt îmbinate culorile aici,pe blog încât parcă intru pe un tărâm de basm unde sufletul se regăsește în pace,bucurie,iubire...

Vibrează sufletul tău aici...