marți, 28 decembrie 2010

Cum recunoşti produsele modificate genetic din hypermarket

Cum putem afla dacă fructele/legumele de pe rafturile marilor magazine sunt sau nu modificate genetic?

Nu este deloc greu să înveţi să le recunoşti, însă problema e ca şi in cazul E-urilor: sunt trecute nişte cifre pe ambalaj, iar dacă nu eşti bine informat în ceea ce priveşte conţinutul lor, rişti să le cumperi.

Aşadar, întregul secret constă în citirea etichetei, adică acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, după caz, pe punga în care sunt ambalate acestea (de exemplu la portocale).


Orice eticheta are între 4-5 cifre:

-  dacă produsul are 4 cifre (de ex. 4021) înseamnă că a fost crescut într-un mediu normal, dar nu BIO. Produsul însă NU a fost modificat genetic.

-  daca produsul are 5 cifre, iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584) înseamnă că este BIO.

-  daca produsul este format din 5 cifre, iar prima cifra este 8 (de ex. 86584) înseamnă că acesta a fost modificat genetic.

Aşadar ţineţi minte aceste amănunte atunci când cumpăraţi fructe sau legume din hypermarket:
Aveţi grijă de sănătatea voastră – de voi depinde!!!

Sursa : ziuaveche.ro

6 comentarii:

Anonim spunea...

multumim !

Anonim spunea...

am o nelamurire. Despre ce eticheta este vorba.Stiu ca la produsele lactate exista un numar care indica de cite ori a fost prelucrat produsul(prima prelucrare laptele,cind expira este transformat in iaurt,cind expira si acesta sint adaugati aditivi si acesta este transformat in diverse produse.
)NIMIC NU SE PIERDE TOTUL SE TRANSFORMA .oricum acest circuit pe mine ma sperie pentru ca este aplicat si la carne si la fainoase si altele.stiu sigur asta. SPUNETIMI VA ROG ACEST NUMAR ESTE INCLUS IN CODUL DE BARE SAU APARE SEPARAT? MULTUMESC FOARTE MULT

Daniel Roxin spunea...

apare separat

iuliangsm spunea...

in general pe produsele cumparate in orase nu mai exista alt cod decat cel de bare, care este format din 2 grupe de 6 cifre, precedate de 1 cifra ; total 13 cifre; exista vreo legatura? sau care din acest grup spune mai multe despre produs;
stie cineva ce semnifica bitii din codul de bare?
multumesc,
rodica

Anonim spunea...

O scorneala aiurea . In primul rand ca nu avem soiuri de fructe si legume modificate genetic in tara. La cartof doar , soia, porumb sunt soiuri modificate.in lume. Furajele care vin din America detin aceste produse. Se pare ca se face prea mult caz cu aceste OMG-uri. Oricum acele gene de la soiurile modificate se pare ca prin polenizare naturala au trecut si la soiurile "nemodificate". Europenii nu cultiva OMG dar iau produse din America, iau furaje. Pericolul acestor OMG-uri apare daca transferul genei se face de la distanta mare -(de la regnul animal la cel vegetal) . Cand transferul unei gene se face in cadrul unor specii inrudite este acelasi lucru ca transferul prin hibridare. Cred ca in spatele acestui scandal stau si interese economice si a unor ONG care in loc sa se piarda pe teme ca si curatirea mediului, aici e un punct mai tare, mai forte, pentru a se face interesanti in ochii opiniei publice . Iar faptul ca in numerele de pe codul de bare sta indicativul produsului e o prostie. Nu mai departe produisele BIO au pe eticheta sigla BIO a certificatorului-nimeni nu si-ar ascunde activitatea bio in spatele unui cod de bare. iar codul de bare se obtine in cu totul alte conditii

Nicolae G. spunea...

Majoritatea fructelor si legumelor au numai coduri de bare din 13 cifre
Am gasit codurile de mai jos pentru rosii. Cum le interpretez?

8 718366 429275
8 594023 940341
5 940000 007386