joi, 10 februarie 2011

Un vulcan islandez ameninţă Europa

Oamenii de stiinta din Islanda trag un semnal de alarma: inca un vulcan este la un pas sa erupa si, potrivit acestora, norul de cenusa va fi mult mai mare decat cel din 2010.

Geologii spun ca eruptia vulcanului Bardarbunga (al doilea ca marime din Islanda) este doar o chestiune de timp, avand in vedere ca in ultima perioada numarul cutremurelor din zona in care acesta se afla a crescut semnificativ.

Pall Einarsson, profesor de geofizica la Universitatea din Islanda, a declarat ca “activitatea din zona vulcanului Bardarbunga este extrem de ingrijoratoare”, iar numarul crescut de cutremure nu reprezinta decat un semn clar ca magma incepe sa se ridice la suprafata, informeaza Mirror.

Ultima eruptie a vulcanului Bardarbunga a avut loc in 1910, dar expertii spun ca cea mai mare a fost in 1477, cand a produs un nor imens si cea mai mare scurgere de lava din ultimii 10.000 de ani de pe Terra.

Eruptia vulcanului Eyjafjallajokull din Islanda a inceput inainte de miezul noptii, la data de 20 martie 2010. Apropierea eruptiei vulcanice a fost semnalata de cateva cutremure slabe.

Autoritatile de aviatie europene au fost atunci in alerta saptamani intregi, dupa ce un norul de cenusa vulcanica a amenintat spatiul aerian.

Peste 100.000 de zboruri au fost in cele din urma anulate si peste 8.000.000 de pasageri au fost blocati pe aeroporturi. Norul de cenusa a adus astfel pierderi de 1,26 miliarde de euro pentru companiile aeriene si a provocat un haos al transporturilor pe continentul european.

Sursa: ştirileProtv

6 comentarii:

Anonim spunea...

Poate mama Geea,sufocată de noi și,probabil și de alții asemenea nouă,se eliberează...
Și totuși ea nu uită niciodată să ne dezvăluie nesfârșita iubire ce ne-o poartă,prin limbajul său specific,pe care-l regăsim peste tot pe Pământ,acolo unde încă nu s-a manifestat instinctul distructiv al omului...
A sădit flori gingașe chiar în piatră,pentru a ne transmite mesajul de iubire ...doar să-l percepem, să ne deschidem inima și să o iubim și noi la fel, pentru că ea ne dăruiește totul ...

http://www.carpati.org/poze_fotografii/fagarasului/muntii_carpati/3251/

Anonim spunea...

http://www.2012en.ro/?p=3858

Anonim spunea...

http://www.2012en.ro/?p=4275

Diana spunea...

Nu trebuie sa fi expert in ecologie ca sa realizezi ca transporturile aeriene sunt cea mai poluanta forma de transport din prezent cu o eficienta consum/randament f slaba ; deasemenea accidente precum cel cu BP (asta daca a fost accident....) se intampla in special din cauza consumului si cererii de petrol in crestere....Aceste exploatari, forari, otraviri chimice, care de fapt inseamna si mutilarea planetei si a noastra, nu pot ramane fara repercursiuni; evident va trebui sa evoluam spre alte mijloace de transport sau sa ne pregatim de un peisaj gen Mad Max :)

Anonim spunea...

http://gandeste-liber-exista.blogspot.com/2010/11/un-genocid-planetar-zguduitorul-secret.html

Cristian Muresanu spunea...

Stirea e expirata... afirmatia a fost propusa pentru perioada de timp imediat urmatoare, cind intr-adevar urmatorul vulcan a intrat in activitate dar aceasta a fost doar cu usoare scurgeri de lava fara eruptie si fara pericol pentru locuitori si avioane.