marți, 5 aprilie 2011

Mega-oraşul secret al Regilor Daci

In 1993, Romania demara o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor dacice de la Gradistea. Un studiu multidisciplinar efectuat la fata locului a pus in evidenta faptul ca sub ceea ce este acum decopertat exista un urias ansamblu arhitectonic, un ansamblu militaro – civil compact, cu mai multe nuclee, intins pe o suprafata de peste 200 de kilometri patrati. Acest oras ingropat este predacic si e foarte bogat in aur. Specialistii romani au intocmit niste planuri de detaliu cu siturile subterane nedecopertate, pe care le-au strans intr-un dosar trimis Ministerului Culturii si Cultelor. O copie a planurilor a ajuns insa si la cautatorii clandestini de comori, care au relatii puternice in zona clasei politice. Hotii stiu acum cu exactitate unde sa caute.

In mod ciudat, posibilitatea ca vestigiile din Muntii Orastiei sa fie scoase de pe lista UNESCO, merge mana in mana cu deja celebrul scandal al bratarilor dacice. Dupa cum se stie, ele au fost gasite in siturile de la Gradistea de catre hotii de comori si scoase apoi clandestin din Romania. Au ajuns in Statele Unite, unde un colectionar american de buna credinta a anuntat oficialitatile ca aceste artefacte se comercializeaza pe piata neagra. Ulterior statul roman a recuperat o parte din ele si a demarat o ancheta. In mod uluitor, numele unor politicieni de calibru, precum Adrian Nastase si Dan Iosif au fost asociate cu disparitia bratarilor. Cei doi au fost banuiti ca ar fi intermediat traficarea in tara a doua tezaure sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, respectiv 15 bratari dacice de aur.

Conform unor informatii neoficiale, subsolul din zona Gradistei a fost sondat din satelit de catre rusi pe la inceputul anilor ‘90. Rusii vorbeau despre situri antice, dar si preistorice necunoscute inca in zona Gradistei. Coroborand aceste date cu informatiile unor scriitori antici, care spuneau ca dacii au taiat si au zidit muntii, Guvernul Romaniei a cerut aflarea adevarului. Astfel, intre anii 1993 si 1999, in perimetrul fortificatiilor dacice de la Gradistea s-au desfasurat cercetari pe mai multe discipline, pentru realizarea unui studiu de ansamblu privind zona arheologica. Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice, si chiar elaborarea unei strategii de punere in valoare a constructiilor preistorice de la Gradistea.


Abia in urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat, urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si transformarea zonei intr-o rezervatie arheologica nationala, punct turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori. Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare. Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro-civila montana, cu mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata de 200 de kilometri patrati. Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.

Din comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti in probleme hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti in geodezie. Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mai vechi. Pentru a avea o imagine a modului in care s-a lucrat, dam exemplul grupului format dintr-un geodez si un specialist in magnetometrie. Geodezul, regretatul general de divizie Vasile Dragomir, (foto) cauta zonele de relief care pareau transformate pentru utilitati militare. Al doilea instala magnetometrele si trasa profilul subsolului in zona indicata.

Magnetometrul este un aparat care poate radiografia si pune in evidenta elementele din subsol, la adancimea dorita de operator. In acest caz sondajul a mers pana la o adancime de opt metri. Asa au fost descoperite constructiile scufundate in pamant, dar si incintele subterane care i-au uluit pe cercetatori. Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci este situata pe masivul Sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest in Podisul Transilvaniei, intre raurile Sebes si Strei.

„La inceput ne-am intrebat cum a fost posibil ca timp de cinci ani dacii sa poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era cea a romanilor. Mai ales ca era condusa de unul dintre cei mai buni strategi pe care i-a avut Roma vreodata. Raspunsul l-am gasit la fata locului: folosirea eficienta a terenului printr-un complex militaro-civil. Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui, in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era cel mai vulnerabil in acea directie. Ceva in genul zidului lui Hadrian din Scotia, lung de 170 de km. In interior, fiecare inaltime a fost terasata de jos in sus. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata de ziduri. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu. In studiu, eu numesc «modul» fiecare aglomerare urbana. Modulul poate fi inteles si ca un cartier mai mare, intins pe cateva hectare, al imensei fortificatii. In acest fel, un modul era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta sunt mici, in general de cateva zeci de metri. Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si sanctuarele ei, asa cum apar si la Sarmisegetuza Regia, cea cunoscuta pana acum. Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase amenajate cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati. Intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice construite foarte interesant. Intr-o zi am stat mai bine de o jumatate de ora in ploaie pe un asemenea drum sa vad ce se intampla. Apa curgea la dreapta si la stanga, dar nu si pe drum, atat de bine este facut sistemul de drenaj de sub ele. Singura bresa a sistemului de fortificatii a fost neglijarea laturii sud-estice, considerandu-se ca panta abrupta a muntelui e un obstacol natural suficient. Aceasta neglijenta a fost fatala dacilor. Imparatul Traian a urcat cu trupele chiar pe acolo si a atacat apoi fortificatiile de sus in jos“, ne-a spus regretatul general de armata Vasile Dragomir.

Un oras predacic subteran

Cea mai importanta descoperire din Muntii Orastiei o reprezinta incintele subterane. In zona numita Vartoape, pe o suprafata de aproximativ patru kilometri patrati exista 75 de gropi conice, de diferite dimensiuni, unele cu diametre de pana la 70 de metri. Aparatele au detectat foarte multe incinte paralelipipedice care comunica intre ele precum camerele unei locuinte. Este vorba de incinte naturale modificate de mana omului. Multe dintre ele comunica cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite. Unul merge chiar catre sanctuarele din Sarmisegetuza Regia, unde, de asemenea, au fost detectate cateva incinte subterane. In urma masuratorilor a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai impresionante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mult mai mare deca tcele de la Sarmisegetuza. Conform studiului itocmit, acest oras subteran si constructiile de la suprafata, mult mai numeroase decat cele de la Sarmisegetuza Regia, au constituit centrul fortificatiilor, cu alte cuvinte centrul mega-orasului regilor daci, sau al cui va fi fost mai inainte. Arheologii din zona au fost, si sunt, mai putin entuziasti in legatura cu aceasta descoperire si mai retinuti in declaratii.

„Pe Culmea Vartoapelor se afla o intinsa asezare dacica, iar culmea, stancoasa, calcaroasa, e impanzita de mici grote care uneori iau aspectul unor pesteri. Pe micile platouri de la gura catorva au fost descoperite fragmente ceramice dacice“, sustine arheologul Ioan Glodariu, muzeograf la muzeul din Deva. Acesta considera ca terasele si cetatile erau dens populate pe vremea dacilor. Mai mult, fiecare terasa locuita era aprovizionata cu apa, atat locuintele, cat ai atelierele de fierarie, prin conducte care captau izvoare de la distante apreciabile. Foarte interesant este faptul ca aceste conducte de apa subterane aveau, din loc in loc, chiar decantoare.

Hartile oficiale au ajuns la hotii de comori

Dosarul cu planurile siturilor antice nedecopertate, gasite de echipa speciala de cercetatori, a fost multiplicat in patru exemplare, care au fost trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii si UNESCO. Alexandru Mironov a inclus cetatile pe listele UNESCO. Urma sa se initieze o ampla campanie de sapaturi arheologice si sa se realizeze un centru turistic exceptional. Programul a fost insa stopat, iar copii ale dosarului cu hartile siturilor au ajuns la hotii de comori. Astfel reusesc acesti hoti sa mearga la punct ochit, punct lovit, pe un teritoriu atat de mare. Singurul impediment in calea acestora este acum UNESCO, care e cu ochii pe siturile de la Gradistea. De aceea se tot lanseaza ideea, de origine romaneasca, cum ca cetatile vor fi radiate din patrimoniul mondial. „Nu se scoate nici un obiect UNESCO de pe liste. Asta e o prostie. Sigur cineva incearca sa vanda si Sarmisegetuza. Asta e singura explicatie“, este de parere Alexandru Mironov. Ramane insa o intrebare extrem de importanta: cine le-a dat hotilor planurile secrete ale complexului si, implicit, planurile comorilor de la Sarmisegetuza? Din analiza ulterioara a datelor a rezultat ca cea mai mare parte a acestei asezari, uriasa pentru antichitate, a fost construita inainte de perioada dacica. Mai mult, comorile cautate acum de hoti au fost ingropate inainte de perioada clasica a civilizatiei dacice. Lucru deductibil prin logica comuna: daca romanii cuceritori au strans tot aurul gasit la fata locului, de ce se mai gasesc comori de ordinul zecilor de kilograme in aceasta zona?

17 comentarii:

Anonim spunea...

probabil acesta este unul din motivele pentru care maghiarii doresc aceasta parte a tarii noastre.O vor exploata in favoarea lor,pentru ca noi nu suntem dornici sa facem asta,deoarece ne lasam condusi de oameni ce nu vor binele nostru,ci vor sa ne desfiinteze ca natiune,si sa ne demonstreze ca suntem niste intrusi aici pe propriul nostru pamint, lasat de stramosii nostri ca mostenire.Ii facem de ris pentru ca nu vrem sub nici oforma sa ne aparam radacinilesi imbratisam cu usurinta ce ne spun altii despre noi.

Anonim spunea...

toate astea sint adevarate si multe altele care nu sint inca spuse daca ai citit cartile lu Radu Cinimar sti la ce ma refer daca nu ar trebui sa le citesti sint foarete interesante.cred ca lumea are dreptu sa cunoasca adevaru ar ajuta la schimbare.si cred ca tu poti sa faci asta.

Anonim spunea...

Autoritățile statului, plătite din banii contribuabililor, tebuie să ne răspundă urgent la întrebarea : cine le-a dat hoților planurile secrete ale complexului și implicit planurile comorilor de la Sarmisegetuza ? De ce nu s-a sesizat și de această dată din oficiu procurorul general, așa cum se impunea,într-o problemă atât de importantă, iar serviciile, al căror buget a fost mărit anul acesta, de ce nu-și fac treaba pentru care sunt plătite ? Tăcerea acestora îmi întărește convingerea că ”democrația” din această țară este incapabilă de autoritate, deși,în prezent, mersul lucrurilor în general și cu referire la ceea ce se întâmplă cu comorile dacice din această zonă ne arată că este nevoie mai mult decât oricând de intransigență din partea autorităților.

Unknown spunea...

Sunt convinsă că în România sunt multe vestigii dacice nedescoperite încă ...

Anonim spunea...

Colecție inedită de fotografii ale statuilor megalitice din munții României , cuprinzând fotografii din 1906/1993, aparținând unor iubitori ai muntelui și inginerului Dan Brăneanu:

http://www.youtube.com/watch?v=A0vtVRF3N98&feature=related

Anonim spunea...

Misterele bisericii din piatră de la Densuș ( Țara Hațegului ) :

http://www.youtube.com/watch?v=V4XxRhm03go&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Yc1XjuD6KIc&feature=related

Anonim spunea...

Tudor Gheorghe - Dansează ursul românesc. Melodie, versuri ( mesaj ), interpretare și imagini de excepție :

http://www.youtube.com/watch?v=RM34B7NLHZc&feature=related

Anonim spunea...

Parcul Natural Bucegi, zonă protejată Sit Natura 2000 este în pericol de a fi distrus :

http://www.jurnalul.ro/special/special/dj-713-drumul-babelor-soseaua-dezastrelor-573950.html

Anonim spunea...

Parcul Natural Bucegi:

http://www.google.ro/search?q=parcul+natural+bucegi&hl=ro&prmd=ivnsu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rGKcTcKQKYnPsga1ppi6Bg&ved=0CEcQsAQ&biw=1366&bih=631

Anonim spunea...

Comori subterane ale Dobrogei:

http://www.descopera.ro/descopera-in-romania/2338419-comorile-subterane-ale-dobrogei/p2#pestera-la-adam

Dan Ioanitescu spunea...

Buna ziua,
Bine v-am gasit!

Citez:
"o suprafata de peste 200 de kilometri patrati"

Va rog sa ma iertati pentru interventie dar cifra aceasta nu este cam trasa de par pentru o aglomerare "urbana" neolitica (predacica) echivalenta a unui oras maricel din zilele noastre?

Incercati sa vedeti ce inseamna radical din 2.000.000 de metri patrati, ca sa vedeti, cam cum ar fi latura prezumtiva a acestui "oras" subteran, daca ar avea forma patrata. Cine o fi facut calculul?

Nu vorbim cam avantat si cam ciudat atunci cand afirmam ca populatiile neolitice erau formate din oraseni?

"Conform unor informatii neoficiale"
Fara surse sigure... informatiile raman prezumtive.
Persoana care se constituie in sursa acestui articol mi se pare cam prea entuziasta... si-atunci nici continutul nu este tocmai posac.

Ca basm popular ar merge foarte bine dar ca adevar istoric.... hm... aici e cazul sa gandim fiecare cu mintea noastra, nu cu a autorului.

Cele bune,

Unknown spunea...

CEA MAI VECHE CIVILIZAŢIE EUROPEANĂ A FOST ÎN ROMÂNIA

”Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic.”

http://basarabialiterara.com.md/?p=7985

Anonim spunea...

Palatul regelui Decebal
”Multi dintre noi au crezut mereu ca vechii daci ar fi fost un fel de salbatici si tarani primitivi, locuind in bordeie sub pamant, in timp ce aveau mari si numeroase mine de aur imprejur; si care, asa cum sustin, au trebuit sa astepte venirea “romanilor civilizatori” condusi de “stramosul nostru” Traian insusi, pentru a putea ajunge la “societatile de elita” ale lumii antice.
“Civilizatorii” au fost in realitate trupe mercenare romane care pe durata chiar a primului an de sedere pe bucatile de teritoriu cucerite, aveau sa devina “faimoase” nu numai pentru ca au furat tezaurul regelui Decebal (dupa ce l-au fortat pe viteazul rege sa se sinucida) dar si prin ulterioara lor considerare de catre un val de istorici iresponsabili ca fiind promotori ai progresului social… ”

http://basarabialiterara.com.md/?p=7982

Anonim spunea...

Momârlanii, urmașii dacilor

http://www.dacii.info/2011/02/27/momarlanii-urmasii-dacilor/

Elena spunea...

Nemuritorii din munții dacilor :

http://www.formula-as.ro/2011/958/societate-37/nemuritorii-din-muntii-dacilor-13443

Anonim spunea...

Bucegi - Us and him :

http://www.carpati.org/poze_fotografii/bucegi/us_and_him/73080/

Anonim spunea...

cu tot respectul catre admin ca fiecare natiune nu exista padure fara uscaturi in legatura cu subiectul mega orasul predacic de proportii uriase si de domeniul fantasticului pt toti necredinciosii exista un ansamblu de pesteri care au fost ...putin aranjate de strabuni...la nivel militar cred ca nu va dati seama ce lucruri pot sa ia nastere cu fortele unei comunitati intregi mai ales a unui regat sa lasam asta ca poate pe unii ii depaseste intelegerea rationala indiferent de cuvintele pe care le folosesti in legatura cu siteul harta comorii frate acolo administratorul are propriile interese mi sa intimplat mie deci dupa ce unii internauti sau poate membrii cercului isi trimit adrese de yahoo sau conturi pe siteuri de socializare si nr de tel eu fiind un veteran detectorist leam dat citeva sfaturi pe care nu ti le prea spune nimeni si ce credeti admin mia anulat tel si adresa de email pai ce sa mai credem fratilor ,,schimbare ,,ce schimbare de haine de papuci de caracter nici vorba te rog sa afisezi tot mesajul ca undeva tot o sa ia amploare dac nu o sa fac un anunt la televiziune daniel eu scriu o carte mai am putin si o finalizez te admir foarte mult nu ma dezamagii stima