vineri, 13 mai 2011

Dan Puric sau Arta Revelaţiei

de Isabella Elena Drăghici

Aseara, 12 mai 2011, la Teatrul de pe Lipscani a avut loc spectacolul Vis, realizat si interpretat de Dan Puric.

Chiar daca nu ai sti nimic despre domnia sa, despre conferintele sustinute, cartile publicate, spectacolele in care joaca, scoala de teatru pe care a creat-o, in Vis il poti vedea pe Dan Puric intreg. Dar sublima revelatie pe care ti-o poate aduce acest spectacol este ca te poti vedea pe tine intreg. Arta lui Dan Puric este o noua arta , o noua forma de teatru - un teatru al revelatiei, indraznesc sa spun, in care sacrul nu mai este departe, ci devine tangent cu tine, sau chiar te include in sfera sa. Atat de intens, atat de profund, incat la sfarsit aplauzele aproape ca nu-si mai au rostul: Dan Puric este rasplatit din plin de spectatori, dar valoarea suprema a artei sale o regasesti in tacerea care se-asterne la sfarsitul reprezentatiei peste gandurile tale, peste suflet. Este o adancire spontana in inima, o reconectare cu ceea ce ai mai profund, autentic, esential. Vorbind fara cuvinte, artistul smulge cotidianului dimensiunea ludica si comica, o plamadeste cu consecventa performantei tehnice, si ne calauzeste cu sensibilitate catre simbol, arhetip, Spirit. Ceea ce face Dan Puric s-ar putea numi o maieutica de tip artistic: asemenea lui Socrate, actorul conduce spectatorul in mod invizibil, sa descopere el insusi Adevarul, pornind de la lucruri simple, cunoscute.

La sfarsit am auzit un tanar spunand entuziasmat ca acest spectacol vindeca, e terapeutic - revenise sa il vada. Iar altcineva afirma ca e hipnotic. Ce face ca oamenii sa vina si sa vada spectacolul din nou si din nou? Fascinatia pe care o suscita limbajul descoperit de Dan Puric e datorata genialitatii artistice a initiatorului si evidentei inspiratii sublime, pe care le descoperi pas cu pas vizionand spectacolele sale sau ale companiei de teatru pe care o conduce, Compania Passe-Partout Dan Puric.

Un teatru al unei noi ere artistice e pe cale sa-si statueze principiile. Utilizand un meta-limbaj: acela al inimii si comunicarii esentializate in gest sau comportament scenic, arta domnului Dan Puric a infuzat o noua generatie de artisti care au primit si ei, la randul lor, aprecieri internationale, obtinand medalii de aur la festivalurile de teatru. Sa le dorim mult succes tuturor si sa ne incante cu noi si noi creatii originale, extraordinare!

Pentru a afla programul spectacolelor si alte detalii, puteti accesa urmatorul link: http://www.passe-partoutdp.ro/passepartout.php .

Articolul poate fi preluat cu menţionarea sursei şi link

Un comentariu:

Anonim spunea...

Minunat Dan Puric, intr-adevar!