joi, 15 septembrie 2011

Detectorul de emotii care poate vedea de la distanta cand mintim

"Chipul nostru trădează o varietate de emoţii, senzorul de căldură detectează chiar şi schimbări în vasele sangvine. Un nou sistem sofisticat cu cameră poate detecta minciunile doar dacă ne priveşte chipul în timp ce vorbim, spun experţii. Sistemul computerizat foloseşte o simplă cameră video, cu un senzor de imagine termal de mare rezoluţie şi cu un set de algoritmi.

Cercetătorii spun că sistemul poate fi un ajutor puternic al serviciilor de securitate.


Distinge cu succes graniţa dintre adevăr şi minciună în două treimi din cazuri, spune un cercetător de renume, profesorul Hassan Ugail de la Bradford University.

Sistemul, dezvoltat de o echipă de la universităţile Bradford şi Aberystwyth alături de Agenţia de Frontieră din Marea Britanie, a fost dezvăluit astăzi la Festivalul britanic de ştiinţă de la Bradford.

Această nouă abordare dezvoltă în ani de cercetare modul în care noi toţi în chip inconştient, involuntar, ne dezvăluim emoţiile în schimbări subtile de expresie.

Ne arătăm emoţiile în fiecare mişcare a ochilor, a pupilelor dilatate, în modul în care ne muşcăm sau ne strângem buzele, în felul în care facem riduri la nas, respirăm cu greutate, înghiţim sau clipim din ochi. Iar aceastea sunt doar semne vizibile pe care camera le suprinde.

Fiecare dilatare a vaselor de sânge ne trădează, iar senzorul de căldură detectează toate aceste shimbări.

Test asupra lumii reale

Detectarea tradiţională a minciunii depinde de un poligraf important, dezvoltat pentru prima dată în 1921, un aparat mult mai invaziv cu un set de fire ataşate pielii. Acest nou dispozitiv promite o metodă non-invazivă şi chiar transformă testele de adevăr în timp real.

“Aducem împreună toată această muncă cu bună reputaţie asupra expresiilor faciale, aceste dezvoltări recente în imagine termală, tehnici pentru detectarea imaginii asupra subiecţilor şi aceşti noi algoritmi într-un sistem funcţional”, a spus profesorul Ugail.

Un program computerizat este folosit la monitorizarea schimbărilor minore în expresiile faciale. Până acum, echipa a testat detectorul de minciuni pe voluntari mai degrabă decât în viaţa reală, în situaţii limită. Cu toate aceaste, la finele acestui an, cercetătorii plănuiesc să desfăşoare aceste sistem într-un aeroport din Marea Britanie, probabil alături de ofiţerii cu experienţă din biroul de imigrări pe măsură ce au loc interviuri de securitate. Algoritmii pot fi apoi testaţi contrar verdictelor acestor ofiţeri.

“În situaţii reale, foarte stresante, putem avea chiar o rată mai mare de succes”, a spus profesorul Ugail, care crede că, în cele din urmă, va putea să detecteze în jur de 90% dintre persoanele care mint, iar acest procedeu este similar performanţei oferite de poligraf.

Cu toate acestea, cercetătorii confirmă că aceste teste nu vor putea fi niciodată 100% corecte. Ceea ce aceaste aparate detectează sunt emoţiile, cum ar fi suferinţa, teama şi nu actul în sine de a minţi. Teama poate uneori să fie frica de a nu fi crezut mai degrabă decât teama de a fi prins."

9 comentarii:

Amael spunea...

Ce parere aveti despre oameni,care fara nici o aparatura pot face asta? Oameni ca voi carora le esta suficienta numai o privire scurta asupra cuiva,o strangere de mana sau pur si simplu vocea pt a face cu o acuratete de peste 90% portretul psihologic al persoanei cu care vine in contact si chiar cuvantul scris care poate fi detectat daca a corespuns sau nu convingerii interioare a persoanei care l-a scris? Eu stiu ca exista asemenea entitati care sunt capabile de o empatie extraordinara si sunt convinsa ca pe viitor tot mai multe persoane vor descoperi in ele insele aceasta capacitate si este normal sa fie asa pt. ca toti suntem interconectati.Sunt foarte curioasa daca voi apuca sa traiesc momentul cand vom fi cu totii constienti de ce se petrece cu semenii nostri si in consecinta de cata bunavointa vom da dovada ca sa-i sprijinim CONSTIENT pe fratii nostri in indeplinirea karmei fara sa mai interferam negativ cu destinul celorlalti.

Pace si binecuvantare!

Anonim spunea...

Pe mine ma sperie orice tip de tehnologie ce este "pusa in slujba omului".Mare parte din acestea chiar daca au o parte pozitiva, folosirea lor pentru a ne monitoriza este mai uzitata si asta este periculos.Da veti spune ca daca nu am nimic de ascuns nu ma deranjeaza dar daca tu nu ai de ascuns nimic dar deranjezi, cum crezi ca astfel de tehnologii pot fi folosite impotriva ta? In viziunea mea orice tip de TEHNOLOGIE A DEVENIT PERICULOASA PENTRU MAREA MASA ,FIIND MODUL DE CONTROL SI MANIPULARE A OAMENILOR DESTEPTI ASUPRA NOASTRA.

Anonim spunea...

Caror scopuri si cui va servi aceasta tehnologie? Dupa ce am citit pot spune ca va fi in folosul celor care controleaza, cica "in folos de securitate". Securitate fata de ce? Nu fata de false probleme inventate de ei?Multe abuzuri se pot face sub pretextul ca este o tehnologie care nu da gres. Un om emotiv, care va fi la o ancheta, nu are cum sa fie relaxat.

Daniel Roxin spunea...

Este destul de evident ca aceste tehnologii vor fi folosite pentru un control mai mare al maselor...

Anonim spunea...

credeti ca exista o tehnologie capabila sa intercepteze gindurile cuiva si intr-un fel sa le faca publice?

Daniel Roxin spunea...

Nu am auzit despre asa ceva dar, in viitor, cred ca poate fi posibil

cristina spunea...

Se poate!

http://www.youtube.com/watch?v=En_O1brsu8Q&feature=player_embedded

Natural spunea...

Interesant. Am pus si eu articolul in Blog and roll 51

Anonim spunea...

S-a dovedit cu ajutorului tomografului. Jocurile video violente chiar afectează creierul
http://www.gandul.info/magazin/s-a-dovedit-cu-ajutorului-tomografului-jocurile-video-violente-chiar-afecteaza-creierul-9016982