duminică, 4 septembrie 2011

Un etalon al reuşitei - Coeficientul emoţional

Cel putin asa afirma Daniel Goleman in ultima sa carte. De formatie psiholog, Goleman a predat la Universitatea Harvard si este in prezent presedintele societatii Emotional Intelligence Services.

"Regulile la munca sunt pe cale sa se schimbe. Suntem judecati cu totii dupa un nou etalon. Nu mai sunt luate in calcul doar inteligenta, profesia sau competentele. De acum inainte, managerii ne evalueaza calitatea raporturilor pe care le avem cu ceilalti. Indiferent care ar fi domeniul in care muncim, putem sa enuntam criteriile decisive pentru a aprecia valoarea noastra pe piata si, in consecinta, viitoarele oportunitati de munca".

Aceste reguli au putin de-a face cu ceea ce am invatat la scoala. Noua evaluare face abstractie de cea mai mare parte a performantelor scolare. Ea considera ca "dobandite" aptitudinile intelectuale si cele tehnice. In schimb, are drept criterii calitatile personale cum ar fi: initiativa si empatia, adaptabilitatea si capacitatea de convingere. Aceste criterii, selectate de Goleman, dupa indelungi ani de studii, au rezultat din analizarea conduitelor a zeci de mii de salariati ocupand posturile cele mai diverse.

Dispunem, in fine, de o intelegere mai precisa a acestor talente umane recunoscute si numite timp de decenii ("caracterul", "personalitatea", "blandetea") si de un nume pentru a le defini: "inteligenta emotionala". Asa incepe ultima lucrare a psihologului american Daniel Goleman, "Inteligenta emotionala", volumul II, fructul unei anchete internationale care a durat trei ani.

In primul volum publicat in 1997, best seller in Statele Unite si in Franta, acesta combatea pertinenta coeficientului intelectual IQ ca principal factor de reusita profesionala. El insista asupra importantei dezvoltarii acelor competente, precum constiinta si stapanirea de sine, motivatia, perseverenta, respectul pentru celalalt, comunicativitatea, calitati esentiale pentru echilibrul afectiv si armonia relationala... astazi, el reitereaza mesajul sau, dar il orienteaza spre obtinerea unor performante profesionale.

Daniel Goleman explica de ce o minte bine sistematizata valoreaza mai mult decat una plina de cunostinte profesionale. Interesul pentru emotii, datorat progresului tehnic, este un simptom al epocii noastre. Oamenii sunt confruntati cu emotii incontrolabile si sunt perturbati de schimbarile tehnologice (computere, Internet, curier electronic) si sociale, care creeaza o distanta si afecteaza legaturile emotionale traditionale.

Creierul poseda un sistem de reglare a emotiilor, amigdala, o mica structura din creierul limbic (creierul emotional) care determina buna functionare a emotiilor. De exemplu: ea face din noi indivizi docili sau nonconformisti, capabili de a fi in acord sau in dezacord cu ceilalti. O amigdala foarte sensibila ne face hiperemotivi. Exista o arta de a-ti exploata emotiile si aceasta se numeste inteligenta emotionala. Desi suna paradoxal, vom avea niste emotii inteligente actionand inteligent fata de ele.

Eroarea care s-a facut pana acum, punand IQ pe primul plan in reusita profesionala, este pe cale sa fie eliminata. In Japonia, de ani buni, situatia este terifianta. Obsedata de performanta, societatea japoneza a instituit un sistem prin care copiii japonezi sunt supusi la teste ale caror rezultat este determinant pentru tot restul vietii. Presiunea este atat de mare ca multi dintre ei se sinucid. Este o eroare, deoarece IQ este responsabil doar in procentaj de 10-20% de succesul profesional. Este absurd sa fim obnubilati de acest test, afirma Goleman intr-un articol aparut in "New York Times".

Cele cinci competente de baza dupa care se exprima inteligenta emotionala, constiinte de sine, stapanirea emotiilor, motivatia, empatia si capacitatea de a intra in relatii cu altii se completeaza reciproc: un individ poate sa fie foarte dotat pentru empatie si sa aiba dificultati in a-si domina furia. Insa un test de EQ nu este definitiv, pentru ca acesta se amelioreaza sau se deterioreaza in functie de varsta.


sursa: www.seductiatrupului.ro

Niciun comentariu: