miercuri, 23 noiembrie 2011

Materialul minune care ar putea schimba lumea: GRAFENUL

Acest material este mai rezistent decât diamantul, deşi se întinde ca o gumă. Din punct de vedere virtual este invizbil, conduce electricitatea şi cădura mai bine decât orice sârmă de cupru, iar greutatea sa este aproape egală cu zero. Grafenul este un nou material uimitor care poate revoluţiona aproape orice parte a vieţii noastre.


Unii cercetători susţin că este cel mai important material care urmează să fie creat de la plasticul sintetic, realizat în urmă cu 100 de ani. Acest material poate duce la inventarea telefoanelor mobile care pot fi rulate şi aşezate în spatele urechii, la televizoare HD la fel de subţiri ca o coală de tapet, şi ziare electronice care se îndoaie pentru ca cititorii să le poată împături într-un mic pătrat, scrie Daily Mail.


Grafenul a fost descoperit în Marea Britanie în urmă cu doar şapte ani. Anul trecut, le-a adus cercetătorilor de la Universitatea Manchester Premiul Nobel pentru fizică, iar săptămâna aceasta cancelarul George Osborne a promis 50 milioane de lire sterline pentru dezvoltarea de tehnologii care să se bazeze pe “această substanţă super puternică”.

Grafenul este realizat prin exfolierea şi procesarea chimică a grafitului, materialul ieftin folosit la creioane. La fiecare câteva luni oamenii de ştiinţă descoperă modalităţi noi şi mai ieftine de prelucrare în masă a grafenului, aşa că unii experţi cred că până la urmă va ajunge să coste mai puţin de 4 lire jumătate de kilogram.

Dar oare grafenul este substanţa-minune a secolului 21?

Pentru un material atât de promiţător are o structură chimică incredibil de simplă. O foaie de grafen este alcătuită dintr-un singur strat de atomi de carbon, dispuşi într-o reţea hexagonală, având o structură rigidă.

Acest lucru face grafenul să fie cel mai subţire material realizat vreodată. Pentru a atinge o grosime totală de un milimetru sunt necesare 3 milioane de straturi de grafen alăturate. Din cauza subţirimii lor foile de grafen luate separat sunt transparente.

De asemenea, este şi materialul cu cea mai mare rezistenţă mecanică cunoscut de omenire. Potrivit unui calcul, pentru a trece prin acea foaie de grafen, un elefant ar trebui să se exercite o forţă incredibil de mare, balansându-se cât mai tare.

În ciuda rezitenţei sale, grafenul este şi extrem de flexibil şi poate fi întins cu aproximativ 20% mai mult fără a suferi o daună.

Este de asemenea un conducător de electricitate superb, cu mult mai bun decât cuprul folosit în mod tradiţional la cablare, şi este cel mai bun conducător de căldură de pe planetă.

Dar poate cea mai remarcabilă proprietate a grafenului este originea sa. Grafenul este format din grafit, iar un creion de plumb este alcătuit din milioane de straturi de grafen. Aceste straturi sunt “alipite” uşor între ele, de aceea alunecă unul de pe celălalt atunci când un creion este mişcat de-a lungul foii de hârtie.

Descoperirea grafenului a declanşat un boom pentru ştiinţa materialelor. Anul trecut existau 3000 de lucrări de cercetare asupra proprietăţilor sale şi 400 de cereri de brevet.

Industria electronicelor este convinsă că grafenul va duce la realizarea gadgeturilor care vor face ca iPhone şi Kindle să pară nişte jucării din epoca trenurilor cu aburi.

Ecranele moderne cu touchscreen folosesc oxid de staniu şi indiu, o substanţă care este transparentă dar care poartă curenţi electrici. Dar acest oxid de staniu şi indiu este scump, şi gadgeturile realizate din această substanţă se sparg uşor atunci când sunt scăpate din mână. Înlocuirea oxidului de staniu şi indiu cu anumiţi compuşi pe bază de grafen ar putea permite dezvoltarea ecranelor pentru calculatoare şi televizoare flexibile şi subţiri ca o foaie de hârtie. Cercetătorii din Coreea de Sud au proiectat un ecran cu atingere flexibil de 63,5 centimetri folosind grafenul.

Alţi cercetători privesc în viitor la multe modalităţi de a folosi grafenul în medicină.

De asemenea, este considerat ca fiind o alternativă la caroseria din fibră de carbon a ambarcaţiunilor şi bicicletelor. Iar grafenul în componenţa cauciucurilor le-ar face mult mai puternice.

Unii chiar susţin că materialul va înlocui siliciul din componenţa cipurilor calculatoarelor. În viitor un card de credit realizat din grafen ar putea stoca la fel de multe informaţii ca şi calculatoarele actuale.

Însă există şi unele probleme în folosirea grafenului. Este atât de bun conducător de electricitate încât transformarea lui în dispozitive precum tranzistorii s-a dovedit problematică.

La începutul anului acesta IBM a recunoscut că „este dificil să ne imaginăm” ca grafenul va înlocui siliciul în microcipuri.

Experţii însă au încredere în acest material şi sunt dispuşi să urmeze calea în continuare. „Vorbim despre un număr impresionant de proprietăţi unice combinate într-un singur material, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. De aceea există atât de mulţi cercetători care lucrează la analiza acestuia”, au adăugat aceştia.



16 comentarii:

Teuvo Vehkalahti spunea...

Greetings from Finland. This blog is nice to explore, through other countries, people, culture and nature. Come and you look at pictures Teuvo blog and tell all your friends that they too would look Teuvo photos to your country's flag would rise higher than the blog my flag collection. Thank you Teuvo Vehkalahti Finland

solte spunea...

:) mda..ce e de spus, nu am pretentia sa apara o lista cu toate substantele si materialele ce exista si care vor "revolutiona" tehnologia moderna, pentru ca s-ar putea ca multi oameni de rand sa devina din nou confuzi,din cauza gandul lor "Yin Yang",.
cred ca sintagma potrivita pentru acest articol* ar fi :

fa-ti tu treaba cat mai bine, timp` sa am, sa-mi vad de mine!

articol* - cu referinta catre cei ce se ocupa de descoperirile stintifice.

Lalu Nicolae spunea...

Transmit o initiativa de pe net transmisa prin mail peste tot pe unde imi place sa ma uit. Daca deranjez imi cer scuze dar mi se pare prea buna ca sa nu-i dau o sansa. Râsul are cele mai inalte vibratii si vindeca!
IATA!
VESELIA SALVEAZĂ ROMÂNIA!
INCREDIBIL PARE DAR CHIAR AȘA SE VA ÎNTÂMPLA!
AVÂND ÎN VEDERE CĂ POLITICIENII, CONDUCĂTORII NOȘTRI, NU-ȘI POT SCHIMBA NICICUM NĂRAVURILE ȘI
AVÂND ÎN VEDERE CĂ E DE DATORIA NOASTRĂ SĂ IUBIM TOATE FIINȚELE DECI ȘI PE EI,
ÎI VOM ÎNDREPTA PRIN RÂS, NU ĂLA DIN PĂDURE CI RÂSUL DE EI. CUM? IATĂ CUM!
-VOM RÂDE DE EI CÂND ÎI VOM ÎNTÂLNI PE STRADĂ
-VOM RÂDE DE EI CÂND ÎI VOM ÎNTÂLNI ÎN MAGAZINE
-VOM RÂDE DE EI CÂND ÎI VOM ÎNTÂLNI LA SPECTACOLE
-VOM RÂDE DE EI CÂND ÎI VOM ÎNTÂLNI LA CEREMONII ȘI ADUNĂRI FESTIVE
-VOM RÂDE DE EI CÂND VOR ÎNCERCA SĂ-ȘI ȚINĂ DISCURSURILE
-VOM RÂDE DE EI CÂND VOR ÎNCERCA SĂ-ȘI DEA IMPORTANȚĂ
-VOM RÂDE DE EI CÂND ÎI VOM ÎNTÂLNI PESTE TOT
-VOM RÂDE DE EI ÎN ORICE CIRCUMSTANȚĂ
-VOM RÂDE DE EI INDIFERENT DIN CE PARTIDE SUNT
-VOM RÂDE DE EI CA SĂ PRICEAPĂ CĂ TREBUIE SĂ SE SCHIMBE CA SĂ-I LUĂM ÎN SERIOS
-VOM RÂDE DE EI CA SĂ PRICEAPĂ CĂ NU NE-AU ÎNFRÂNT
-VOM RÂDE DE EI PENTRU CĂ SUNT DE RÂS ȘI
-VOM RÂDE DE EI PENTRU CĂ NE VA FACE BINE NOUĂ
ȘI PENTRU CĂ RÂSUL E MOLIPSITOR ȘI NU E NEVOIE DECÂT DE O MÂNĂ DE OAMENI PENTRU A DECLANȘA
O ADEVĂRATĂ ISTERIE DE RÂS VOM ÎNCEPE SĂ-I ATACĂM CU RÂSUL NOSTRU CHIAR DE ZIUA DE 1 DECEMBRIE
CÂND VOR ÎNCERCA SĂ SE DEA ÎN STAMBĂ PE LA TOT FELUL DE CEREMONII ȘI ADUNĂRI ȘI LE VOM ÎNTRERUPE
FARAFASTÂCURILE CU RÂSUL NOSTRU DEZLĂNȚUIT PENTRU CĂ:
-E ZIUA NOASTRĂ
-VREM SĂ FIM VESELI
-ȘI NE-AM SĂTURAT DE EI
DECI:
ÎNCEPÂND CU 1 DECEMBRIE LA TREABĂ;
CU PERSOANA IUBITĂ, CU PRIETENII, CU
COPII SĂ MERGEM LA ORICE ADUNARE
FESTIVĂ LA CARE VOR FI POLITICIENII NOȘTRI
ȘI SĂ RÂDEM DE EI ȘI DUPĂ AIA PÂNĂ S-OR SCHIMBA!
O SĂ VEDEȚI NEBUNIE CE O SĂ IASĂ, NUMAI ÎNCHIPUIȚI-VĂ O MULȚIME DE OAMENI RÂZÂND.
ÎN FELUL ĂSTA VOM FACE UN BINE ȘI LOR ȘI NOUĂ!
TRIMITE ACEASTĂ INVITAȚIE PRIN ORICE MIJLOACE LA CÂT MAI MULȚI OAMENI
TREBUIE SĂ FACEM CEVA PENTRU POLITICIENII NOȘTRI CA SĂ-I SCHIMBĂM ȘI
ÎN ULTIMĂ INSTANȚĂ NU NE COSTĂ NIMIC DAR VA FI UN SPECTACOL PE CINSTE!

solte spunea...

ar putea fi o initiativa "productiva", daca elemini toata negativitatea ce se afla in spatele conceptului, altfel..cunosti expresia " a-i baga bete in roata"(fiasco) ..ceva de genul :) , keep trying !

Unknown spunea...

cunoaşterea fizicului este la fel de importantă ca şi a non-fizicului. când văd că acestea încep să se împletească mă bucur pentru că asta e o dovadă în plus şi pentru omul neinteresat de conştiinţă, de spiritualitate, că se schimbă paradigma în care trăim. chiar şi a celor care nu aleg să o schimbe.
materia posibilului deschide uşi nebănuite, totul e să priveşti în direcţia corectă.

vreau să te felicit şi pentru blog şi pentru radio şi în general pentru ce faci. cred că dacă ar fi cu 1% mai mulţi oameni care să fie atât de aşezaţi cum eşti tu şi care fac ceva la modul concret pentru ceilalţi .... (suntem în pragul unei răsturnări şi cred că orice semnal de frecvenţă corectă e necesar a fi strâns în mănunchiuri şi concentrat asupra lumii pentru a începe să vadă) am fii puţin mai aproape de acel loc care există în noi: sufletul.

să ne vedem cu bine acolo!

Daniel Roxin spunea...

Asa sa fie!

Anonim spunea...

STÂNCA DE AUR: de ce se bat patru ţări pentru această bucată de piatră
http://www.gandul.info/international/stanca-de-aur-de-ce-se-bat-patru-tari-pentru-aceasta-bucata-de-piatra-8997684

solte spunea...

Sa ne vedem cu bine Aici si Acum!

Si cum sunt un mare amator al coincidentelor, iti multumesc Flipi pentru introducerea pe care "mi-ai" facut-o, si ii multumesc si lui Daniel, fiindca intareste gandul cu atata convingere, caci eu va spun, Romania este foarte aproape de punctul 0,foarte aproape ! Iar Daniel nu stiu daca stie ca poate devenii cocreator al noului mileniu (alaturi de toti desigur ,ar spune unii, dar precizez ca poate intr-un mod foarte direct,si tot odata alaturi de Unul).
Dar aceasta Schimare, pe care Unii mai din citite, mai din auzite,au regasit-o si in vorbele atator mediumi, clarvazatori, profeti, si pe care scepticii i-au Numit fie impostori,sau Transigenti, si care `Ilustrau Umanitatea, Binecuvantata si trezita ca un Intreg in aceste vremuri ce se scurg foarte Repede, Este Adevarata!`


Pentru ca Romania este Declansatoare a Spiritualitatii, Focarul si Piatra de Temelie pentru ceea ce urmeaza pe plan mondial la nivel de Constiinta.
Aceste informatii, mare parte din ele, s-a avut grija sa fie denigrate,incadrate fiind la categoria "conspiratii masonice" de cele mai multe ori.

Si fiindca nu-mi place suspansul prea mare, vi-l daruiesc voua:),
"Daniel desi stiu raspunsul, iti spun ca vei putea intelege sensul celor spuse de mine, in noua zile, din aceasta clipa, ceea ce va determina daca"...BOOOM ROMANIA!!!

Asa este !

Daniel Roxin spunea...

Asteptam, Aici si Acum, momentul despre care ne vorbesti... de dupa cele noua zile. ;)

viky spunea...

Buna Daniel articolu asta e super ca si tine dealtfel,Flipi are dreptate daca ar fi mai multi oameni ca tine,care vor intradevar sa faca ceva pentru ceilanti Romania ar fi o tara de vis.da cred ca si asta e posibil pentru ca sant sigura ca ai destui fani care te iubesc si simt ce simti si tu si te cred un prieten adevarat chiar daca nu te cunosc deaproape ca si mine dealtfel,si cred ca daca ai initia o activitate de orice fel multa lume ti sar alatura.Si asta se poate limita chiar si la o indrumare de gandire pozitiva.Nu mai departe de articolu postat gandestete la un viitor apropiat toata lumea sa aiba acces la cele mai inalte tehnologi cu un minim de cost si multe altele pe care nu le stim inca sa nu mai fie saraci toata lumea sa se bucure de viata din plin cu toate texnologiile avansate ca si utilitati de baza. Eminunat si asa va fi,gandirea asta pozitiva trebuie sa o inbarbatezi tu ti-am mai zis odata sa fi un stalp de lumina in intuneric,tie nu trebuie sa-ti mai spun ca noi ne formam viitoru prin gandirea noastra deci depinde de noi daca vrem sa mai suferim in neajunsuri sau vrem sa ne bucuram de viata in abundenta.Si sa nu incerce cineva sa-mi zica ca visez cu ochi deschisi mi-a ziso deja sotu meu.Asta poate so spuna doar cineva care traieste in nepasare in totala uitare in iluzie si nu are nici o idee despre Dumnezeu despre ezoterism sau spiritualitate sant rigizi opaci si nici nu vor sa asculte sau sa invete ceva sant total in neand si dupa aia se intreaba de ce le merge rau.Deci dragi mei prieteni ca sa inchei frumos stiti ce a zis Dumnezeu in cartile scrise de Neale in Convorbiri cu Dumnezeu; Pana acum uni spuneau ca sa crezi trebuie sa vezi,Eu acum vin si va spun,Prima data trebuie sa crezi ca sa vezi.Deci trebuie sa vizualizam tot ce ne dorim sa traim in viitor sa ne bucuram sa avem o stare de bine sai multumimlui Dumnezeu chiar in zilele astea de negura a timpului numa asa o sa iesim la liman e doar o chestie de perceptie,si sigur daca dobandim o astfel de stare ce ne dorim acea vom avea pentru viitoru nostru.Noi santem co-creatori vieti noastre doar ca nu santem coonstienti de asta,asta inseamna sa traiesti coonstient sa nu te mai lasi condus de ego care nici decum nu este cea ce santem noi cu adevarat sa ne controlam gandurile sa nu mai lasam mintea sa ne conduca care defapt este un Fei-Bek care ne aduce numai gandire negativa.Daca stati putin sa va ganditi la ce vam spus o sa vedeti ca am dreptate si daca cititi si niste carti in domeniu cu studiu creerului,ex;Frecventa Geniu sau toate cartile lui Neale 8-9 din seria Convesati cu Dumnezeu o sa-mi dati si mai mare dreptate.Deci totu sta in puterea noastra doar trebuie sa vrem sa schimbam lumea in care traim si asa va fi.Numa bine.

Anonim spunea...

Cum adica "din punct de vedere virtual este invizibil, ..." ?

Natural spunea...

Foarte interesant. L-am pus si in ultimul blog and roll de toamna. Bineinteles si cu alt material de la Vocea Sufletului. Spor!

Anonim spunea...

Apa – elementul misterios
http://revistaado.wordpress.com/2011/10/05/apa-%E2%80%93-elementul-misterios/

Anonim spunea...

Case de pământ
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3CPsTF2vsf8

Anonim spunea...

Povestea lucrurilor (bunurilor de consum) - Story of stuff - Annie Leonard - Romanian subtitles
http://www.youtube.com/watch?v=nhEKMf7FFOk

Anonim spunea...

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cinci-inovatii-care-ne-vor-schimba-viata-in-urmatorii-cinci-ani-158528.html