vineri, 5 octombrie 2012

130 de organizaţii fac apel la suspendarea autorizaţiilor porumbului modificat genetic

Circa 130 de organizaţii, între care Fondul Mondial pentru Natură (WWF), Greenpeace şi Attac, au făcut apel miercuri la autorităţile franceze să suspende autorizaţiile porumbului modificat genetic NK603, după un studiu şocant privind siguranţa consumării acestuia, relatează AFP.

Într-un apel comun trimis premierului şi miniştrilor cercetării, sănătăţii, agriculturii şi mediului, organizaţiile se declară ‘îngrijorate’ şi cer ‘suspendarea temporară a autorizaţiilor porumbului NK603 şi erbicidului Roundup’. Porumbul modificat genetic NK603 al Monsanto, rezistent la erbicidul Roundup al aceleiaşi companii, este autorizat pentru import şi consum în Europa.


Gilles-Eric Seralini, profesor de biologie moleculară la Universitatea Caen (Franţa) şi echipa sa au publicat la 19 septembrie un studiu care arată dezvoltarea unor tumori de mărimea mingilor de ping-pong la cobaii hrăniţi cu porumb NK603.

Condiţiile de realizare a studiului au fost contestate de unii oameni de ştiinţă. Circa 40 de cercetători au publicat săptămâna aceasta un articol în săptămânalul Marianne în care denunţă o ‘lovitură mediatică’ şi fac apel la ieşirea din ‘opoziţia ideologică’ faţă de OMG-uri (organisme modificate genetic). Aceştia critică în special ‘mărimea redusă a eşantioanelor, care nu permite formularea unor concluzii statistice serioase’, precum şi ‘lipsa de precizări privind compoziţia hranei date cobailor’.

Cultura de OMG-uri este interzisă în Franţa şi foarte limitată în Europa, însă ţările din Uniunea Europeană importă cereale modificate genetic, în special pentru hrana animalelor, şi autorizează un anumit număr de OMG-uri ca ingrediente sau aditivi.

Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentelor (EFSA) va publica în această săptămână o primă analiză a studiului prof. Seralini.

Sursa: Finaciarul

Un comentariu:

Rosa spunea...

Un NU hotarat autorizatiilor porumbului modificat genetic :...mi-e dor de mamaliga pe care ne-o pregatea bunica ...parca ma vad , in jurul mesei impreuna cu ceilalti verisori ...o mamaliga mare aburinda ...vase de tara ...linguri de lemn...si privirile noastre curioase ...indreptate spre oalele pline ochi cu smantana ...si branza de vaci...Cand ne vom reintoarce la timpurile de alta data ? ...Mi-e tare dor ...