luni, 15 octombrie 2012

Nu este SF: O planetă din diamant, la 40 de ani lumină de Pământ

Universul tocmai a devenit un pic mai bogat, după ce oamenii de știință au descoperit o planetă alcătuită în mare parte din diamant, relatează nationalgeographic.com.

Numită 55 Cancri-e, planeta solidă este de două ori mai mare decât Pământul, dar are o masă de opt ori mai mare. Detectată pentru prima dată în anul 2011, în timp ce trecea prin fața soarelui său, planeta realizează mișcarea de revoluție în jurul stelei în numai 18 ore.


Deoarece se află la mică distanță de această stea, temperaturile la suprafața planetei ajung la 2.150 de grade Celsius. Alături de prezența carbonului, temperaturile înalte reprezintă condiții perfecte pentru formarea diamantelor. Potrivit oamenilor de știință, diamantul ar reprezenta cel puțin o treime din planetă, adică echivalentul a de trei ori masa terestră.

„Literatura SF visează de mulți ani la planete din diamant, așa că este uimitor că în sfârșit avem dovada existenței lor în universul real”, a declarat pentru sursa citată Nikku Madhusudhan, cercetător la Yale University, și totodată cel care conduce echipa de oameni de știință care a descoperit planeta.

55 Cancri e se află la o distanță de numai 40 de ani lumină de Pământ, în constelația Racului, pe orbita unei stele vizibile cu ochiul liber.

Astronomul David Spergel de la Princeton crede că, prin descoperirea planetei din diamant, oamenii de știință au identificat o nouă categorie de planete a căror chimie nu a mai fost întâlnită până acum.„Spre deosebire de sistemul nostru solar, care este dominat de oxigen și silicați, acest sistem planetar este „umplut” de carbon”, a spus Spergel.

Sursa: StiriYahoo

Un comentariu:

Rosa spunea...

,,S-a descoperit o planeta din diamant la 40 de ani lumina de Pamant,,..ma documentez...putin.......este singurul care este compus dintr-un singur element :carbonul...numele deriva din ,,adamas,,-cv grecesc-=de neinvins ...culori :incolor...nuante de alb .albastrui ,gri ,galben...etc...Energia negativa este acumulata in diamant ,de aceea se spune ca ar fi aducatoare de ghinion...Rad ...,,Esti diamantul vietii mele Cea mai frumoasa dintre stele Atat de tare stralucesti ,,...o poezie dedicata de un indragostit ,iubitei sale !...Ma bucur ca aceasta planeta se afla la asa mare departare ...prefer ,,puntea,,de 40 de ani LUMINA dintre cele doua planete ...O zi cu Soare....