duminică, 25 noiembrie 2012

Puterea ascunsă a zâmbetului :)

"Ştiaţi că zâmbetul poate fi un element de predicţie pentru durata vieţii sau că un simplu zâmbet are un efect semnificativ asupra stării de bine? Pregătiţi-vă să vă folosiţi muşchii faciali pe măsură ce aflaţi mai multe despre acest comportament contagios, spune Ron Gutman pe Ted.com.
Cu toţii ne naştem zâmbind. Cu ajutorul tehnologiei 3D cu ultrasunete, putem să vedem că fătul pare să zâmbească în uter. Când se nasc, copiii continuă să zâmbească, mai ales în somn. Chiar şi copiii orbi zâmbesc la auzul vocii umane. Zâmbetul e una dintre cele mai de bază şi universal răspândite expresii umane.


În cercetările din Papua Noua Guinee, Paul Ekman, cel mai renumit cercetător al expresiilor faciale, a descoperit că membrii tribului Fore, care erau întru totul deconectaţi de cultura vestică, corelau zâmbetul cu aceleaşi tipuri de situaţii exact ca şi noi. Din Papua Noua Guinee până la Hollywood sau la arta modernă din Beijing, zâmbim des şi o facem pentru a exprima bucurie şi stare de bine.
În general, mai mult de o treime dintre noi zâmbeşte mai mult de 20 de ori pe zi, în vreme ce mai puţin de 14% dintre noi zâmbesc mai puţin de 5 ori pe zi.

Oamenii cu cele mai uimitoare super-puteri sunt de fapt copiii, care zâmbesc de aproape 400 de ori pe zi.
Când sunteţi în preajma unui copil care zâmbeşte des v-aţi întrebat de ce zâmbiţi şi voi? Pentru că zâmbetul e transmisibil şi anulează controlul pe care îl avem asupra muşchilor faciali.

Cercetătorii germani au folosit imagini fMRI pentru a măsura activitatea cerebrală înainte şi după injectarea cu Botox, menită să blocheze muşchii zâmbetului. Răspunsul facial modifică procesarea neurală a conţinutului emoţional din creier într-o manieră care ne face să ne simţim mai bine când zâmbim. Zâmbetul ne stimulează mecanismul de recompensare într-un fel în care nici chiar ciocolata, un bine cunoscut inductor de plăcere, nu îl poate egala.
Cercetătorii britanici au descoperit că un singur zâmbet poate genera acelaşi nivel de stimulare cerebrală precum 2000 de tablete de ciocolată, sau că zâmbetul induce aceeaşi satisfacţie ca atunci când primeşti 16000 de lire bani gheaţă.
Zâmbetul te poate face mai sănătos. Reduce nivelul hormonilor care induc stresul, precum cortizol, adrenalină şi dopamină, şi creşte nivelul hormonilor precum endorfina, reducând totodată presiunea sangvină. Zâmbetul ne poate face să fim mai atrăgători pentru ceilalţi. Mai mult, atunci când zâmbeşti nu pari doar mai agreabil şi gentil, ci şi mai competent.
Aşadar, oricând vrei să arăţi minunat şi să pari competent, oricând vrei să reduci stresul şi să-ţi îmbunătăţeşti căsnicia, când vrei să te simţi de parcă ai mâncat multă ciocolată, dar fără caloriile aferente, sau de parcă ai găsit 25000 de dolari  într-un buzunar al unei haine, sau când vrei să ai acces la o super-putere care îi ajută pe cei din jur şi pe tine să trăiţi mai mult, mai sănătos şi mai fericiţi: zâmbiţi !"

Sursa: Financiarul

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau. 
http://radiovoceasufletului.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

hehehe

da, cum ne programam asa traim