miercuri, 5 iunie 2013

UE vizează dispariţia seminţelor tradiţionale româneşti?


Micii producători agricoli îşi vor putea înregistra seminţele într-un registru separat, fără nicio cheltuială, şi pot schimba seminţe între ei şi după introducerea unui regulament al Comisiei Europene privind reglementarea comercializării seminţelor, a asigurat comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş luni, în prima zi a celui de-al 36-lea Congres Mondial al Viei şi Vinului.

Întrebat despre noul regulament privind înscrierea seminţelor, Cioloş a subliniat că avertismentele lansate recent de presa din România pe acest subiect s-au bazat pe o variantă iniţială de lucru a acestui proiect de regulament.

„Am văzut în ultima perioadă în presa din România tot felul de mesaje alarmante care, din păcate, se bazau pe o versiune iniţială de lucru a proiectului de regulament propus de către Comisia Europeană, care a fost modificat la iniţiativa mea, pentru că am vrut să fim coerenţi cu obiectivul de a da o şansă nouă şi micilor producători ca să fie prezenţi pe piaţă. Am solicitat introducerea în acest regulament a o serie de aspecte care să recunoască separat partea de producţie şi de comercializare de seminţe care este realizată de micii producători. Toate soiurile care se găsesc deja pe piaţă pot fi înregistrate într-un registru separat, fără nicio cheltuială pentru micii producători ” a explicat comisarul european, citat de Agerpres.

De asemenea, micii producători pot continua să schimbe seminţe între ei în mod neîngrădit şi pot continua să înregistreze soiuri noi fără cheltuieli suplimentare.

„Am creat, cred, prin această propunere, condiţiile ca această parte a producţiei şi comercializării de seminţe realizată de micii producători să poată fi realizată fără oprelişti. Acum, proiectul de regulament va merge la Consiliu şi la Parlamentul European, dar eu sunt convins că şi colegul meu, comisarul (pentru sănătate şi protecţia consumatorilor) Tonio Borg care este responsabil de acest domeniu, a integrat deja toate aceste aspecte privind micii producători şi circulaţia liberă a seminţelor pe piaţă şi că aceste idei vor fi susţinute de el în continuare şi în negocierile cu PE şi cu Comisia,” a adăugat Cioloş.

Ce îi sperie pe micii fermieri?
Răspunsul este simplu şi, într-un cuvânt, el poate fi rezumat prin: costuri. Fermierii români se tem ca modificările impuse de noul regulament să nu afecteze activitatea micilor producători, obligându-i să suporte costuri mari pentru omologarea seminţelor folosite în propriile ferme.

Cu doar două săptămâni în urmă, Asociaţia Eco Ruralis – alături de alte organizaţii ale micilor agricultori români – trăgea un semnal de alarmă potrivit căruia Comisia Europeană ar pregăti dispariţia a sute de mii de soiuri tradiţionale de seminţe, propunând noul proiect de lege privind comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă iniţiat de DG SANCO.

Potrivit asociaţiei, în ciuda unor concesii superficiale legea urmează să privilegieze industria de seminţe şi producţia agricolă industrială. „Asociaţia Eco Ruralis şi sute de organizaţii internaţionale, reţele de ţărani şi consumatori solicită eliminarea înregistrării obligatorii a varietăţilor de seminţe. Comisia Europeană nu a operat această solicitare. Societatea civilă lansează o petiţie la nivel european şi continuă demersurile în următoarele etape ale proiectului de lege in dezbaterile din Parlamentul European şi Consiliu,” afirma asociaţia la jumătatea lunii mai.

Venind cumva să contrazică asigurările date de comisarul Cioloş că avertismentele presei ar fi fost bazate pe o variantă de lucru, proiectul de regulament în forma contestată a fost adoptat în cadrul Colegiului de Comisari din data de 6 mai 2013, deci este posibil să fi fost mai mult decât o simplă variantă preliminară. Rămâne de văzut în ce măsură promisiunile oficialului european vor fi confirmate de realitate, în viitorul apropiat.

Cert este că, până să vedem operate modificările promise, potrivit documentului existent – aşa cum a fost el comunicat asociaţiilor de fermieri – eliminarea înregistrării obligatorii a varietăţilor de seminţe solicitată de societatea civilă nu a fost îndeplinită, afirma Eco Ruralis. Cu toate acestea, diversitatea distribuirii seminţelor tradiţionale ar rămâne în continuare cea mai directă şi mai puţin birocratică modalitate de promovare a biodiversităţii, iar libertatea opţiunilor alimentare pentru consumatori ar fi asigurată. În opinia asociaţiei menţionate, cerinţele excesive cuprinse în proiectul de lege nu servesc interesului public, ci doar oferă avantaje competitive marilor corporaţii transnaţionale.

Mai mult, sub pretextul unor norme mai inteligente pentru alimente mai sigure, legea încurajează comercializarea seminţelor moderne, chimicalizate aparţinând companiei şi industriei biotehnologice. Este necesară dovedirea protecţiei legale pentru varietăţile de plante, adică îndeplinirea criteriilor de înregistrare privind distincţia, uniformitatea şi stabilitatea materialului de reproducere al plantelor (criteriile DUS). În acest context, interesul public al acestor criterii pur comerciale este îndoielnic.

Simplă abordare birocratică, sau ceva mai grav?

Potrivit Asociaţiei Re.Generation Romania, controversata propunere legislativă este un atac la adresa biodiversităţii, inovării în agricultură şi tuturor ţăranilor, grădinarilor urbani şi conservatorilor de varietăţi vechi şi rare.

Legea nu ar afecta doar agricultura, ci, implicit, şi consumatorii, ale căror opţiuni alimentare vor fi restrânse şi limitate doar la ceea ce ar oferi marile companii de agri-business. Varietăţile de seminţe cu material genetic bogat şi divers ar urma să fie trimise în categoria de nişă numită „varietăţi vechi“, unde nu există spaţiu pentru adaptarea lor la schimbările climatice şi alte condiţii sau dezvoltarea de noi varietăţi.

„Excepţiile pe care Comisia Europeană le prevede nu sunt decât praf în ochi, aplicându-se doar varietăţilor care au existat pe piaţă până în prezent. Toate celelalte varietăţi care nu demonstrează că au fost comercializate vreodată sau nu au o descriere oficială, cât şi soiurile provenite din acestea nu vor putea de acum încolo să intre pe piaţă,” avertizează Re.Generation.

În plus, chiar dacă promisiunea comisarului european pentru Agricultură se va realiza, micii fermieri vor scăpa de costuri, dar nu şi de birocraţia excesivă – de la înscrierea în registrul paralel, fie ea şi gratuită, până la etichetare şi ambalare. Mai mult, importante aspecte practice privind implementarea regulamentului sunt desemnate ca „acte delegate“, adică ar urma să fie stabilite ulterior votării, în cadrul unor comitete şi departe de un proces democratic.

Dar poate cel mai îngrijorător şi controversat aspect al noii legi îl reprezintă conflictul de interese în care se află expertul care a scris proiectul de regulament, afirmă Re.Generation.

Isabelle Clement–Nissou, expertul delegat la Bruxelles de guvernul francez pe lângă DG SANCO, a deţinut anterior funcţia de director pentru relaţii internaţionale în cadrul GNIS, o organizaţie privată, comercială, reprezentând industria de seminţe. Această situaţie încalcă explicit regulamentul privind experţii detaşaţi pe lângă Comisia Europeană.

Pe scurt, GNIS – acronim al ‘Groupement national interprofessionnel des semences et plantes’ – este un organism în acelaşi timp oficial şi interprofesional aflat sub tutela ministerului francez al Agriculturii, ce regrupează marile companii producătoare de seminţe. Chiar şi acasă în Franţa, GNIS este ţinta criticilor aduse de asociaţiile dedicate agriculturii ecologice, care o acuză de limitarea biodiversităţii şi de administrare defectuoasă a diversităţii soiurilor şi seminţelor agricole.

Dan Bărboi

Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/06/04/ue-vizeaza-disparitia-semintelor-traditionale-romanesti/

INFO PLUS:

Ca semn al eforturilor depuse de societatea civilă la nivel european, a fost lansată petiţia online „Diversitatea seminţelor în pericol. Nu vrem o lege europeană în beneficiul industriei de seminţe!”. Petiţia se adresează membrilor Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului şi solicită respingerea propunerii legislative în favoarea interesului real al cetăţenilor.
Petiţia poate fi semnată la adresa https://www.openpetition.de/petition/online/diversitatea-semintelor-n-pericol-nu-vrem-o-lege-european-n-beneficiul-industriei-de-seminte#googtrans(de%7Cro) şi este disponibilă în română şi alte 16 limbi.

Asculta Radio Vocea Sufletului! Muzica si emisiuni pentru sufletul tau.
http://frecventa-sufletului.ro/

3 comentarii:

Iustina Bacosca spunea...

Ce mai au de gand sa faca? Sa-L reinventeze si pe Dumnezeu? Minti diabolice care nu se vor opri cu una, cu doua. Bravo, Eco Ruralis! La anul imi cultiv pamantul cu seminte de la voi.

simona spunea...

Bine ca am salvat "micul romanesc"pe care il mananci de cateva ori pe an ,in schimb de ce ar lupta parlamentarii nostri in frunte cu faimosul prim ministru pt painea cea de toate zilele.Oricum copilul minune Victoras va intra in analele istoriei ca salvatorul "micului"atat a putut saracul ...

ile spunea...

La ce inundatii sint acum peste pamintul european, ce mai conteaza ca au pus semnite superr...E ca si cum natura zadarniceste PARTE DIN AIURELILE OFICIALILOR EUROPEI.
Asta inseamna ca romanii, poporul care innadeste orice si nu e obisnuit cu lucrurile impuse, vor gasi o cale sa ocoleasca legile tembele.