marți, 27 august 2013

Impresionant!!! Un român a cumpărat tot satul în care a copilărit pentru a-l salva de la pieire. România se trezește!

Printre nenumăratele știri promovate de cei care încearcă să ne convingă de netrebnicia noastră ca neam, apar și faptele românilor adevărați, faptele celor care ne arată că esența acestui popor este de mare valoare. Încet, încet, România poate fi trezită de astfel de oameni.

Emil Părău, un om de afaceri cu rădăcini țărănești, care și-a petrecut copilăria pe dealurile fermecate ale unui cătun din Munții Apuseni (Burtuca, astăzi Roșia) s-a întors într-o zi pe locurile natale din dorința de a nu lăsa ca acel ținut de basm din copilărie să piară. Părăsit de localnici, satul nu mai era decât o umbră a ceea ce fusese cândva.


Om hotărât, Emil Părău a cumpărat terenurile și casele abandonate (116 proprietăți, peste 250 de hectare) și a trecut la renovarea lor, pentru a le readuce la viață, pentru a reînvia tradițiile de odinioară...

Urmăriți mai jos un reportaj emoționant:

Daniel Roxin

Subiectul a fost abordat și de Formula As, aici: http://www.formula-as.ro/2012/1030/societate-37/descantec-pentru-un-sat-pustiu-15378



Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău.
http://frecventa-sufletului.ro/

40 de comentarii:

Socrate spunea...

FELICITARI DOMNULE PARAU. Este minunat ce-ai intreprins.Si cine stie cite alte sate ar trebui sa fie salvate! Sa traiesti sanatos!
Cu Stima, Mihai Marcu

Anonim spunea...

Multumim, Daniel Roxin ! Bine ca mai apar si astfel de stiri, bine ca mai exista astfel de romani.

Anonim spunea...

...BRAVO d-le...un adevarat roman...

Anonim spunea...

Da, pe banii pe care i-a obtinut din taierea padurilor in Valea Jiului... intradevar, un roman adevarat!!

Domnule Parau, intai sa plantati cat ati taiat si pe urma sa va mandriti cu achizitiile Dvs!

Anonim spunea...

Poate ar fi interesant de vazut daca nu sunt persoane ce vor sa creeze noi comunitati care pot discuta cu respectivul domn pentru a se stabili acolo...cine stie...

Anonim spunea...

FELICITARI DOMNULE PARAU!MULTA SANATATE SI BELSUG IN TOT CE FACETI!AR TREBUI SA FITI UN EXEMPLU SI PENTRU ALTI ROMANI CARE AU POSIBILITATI MATERIALE ADICA BANI.SA FIE O AVAMPREMIERA ,SA NE SALVAM TARA SI BUNURILE DE CEI HULPAVI SI NESATUII.FELICITARI DANIELE!!!!! DUMNEZEU SA TE BINECUVINTEZE PENTRU CEEIA CE FACI. NU UITA CA EMINESCU A FOST ASASINAT PENTRU CA SI-A SUSTINUT FARA REZERVE IDENTITATEA NATIONALA SI STRAMOSEASCA .ORICGINILE NOASTRE ADEVARATE NU CELE MASLUITE DE MAI MARII LUMII AJUTATI TOT DE AI NOSTRI VINDUTI PENTRU INTERESE MESCHINE FARA CONSTIINTA!

TeoM spunea...

Dl. PARAU este un adevarat roman, un exemplu de patriotism. Ne-a dat si noua idee cum sa procedam sa salvam zona Muntilor Apuseni de distrugere sau de ajungerea ei in mani straine. Azi cei care dispun de ceva bani isi fac case de vacante peste tot unde isi pot cumpara terenuri. De ce oare cei din apropiere, sau de mai departe, nu si-ar cumpara terenuri in acele locuri de-o frumusete fara seaman, in acel scop, sau pentru a intreprinde o afacere. Pretul terenului cred ca este foarte avantajos, si astfel am salva acea zona de la pierire, sau de la instrainare.

Corina spunea...

Superb!

Anonim spunea...

vai ce frumos!da ca a defrisat jumate din straja nu scrie nimeni?ce roman patriot

Oreste Grigore spunea...

Daca este adevarat,ma bucur foarte mult.Cineva a scris ca acest domn ar fi facut bani din ceva defrisari de paduri in Valea Jiului.Daca este adevarat ,a savarsit un mare pacat.Ar trebui ceva dovezi pentru a ne lamuri care este adevarul,fiindca si minciuna in dauna cuiva este un pacat.Ma rog,oricum pe mine m-ar atrage sa locuiesc intr-un asa satuc si cred ca o sa ma interesez ,cam cum stau lucrurile.Nu poate fi decat ceva frumos.Spune-ti d-le Parau cum va putem contacta si cum va putem sprijini.Pana atunci va doresc sa reusiti in ceea ce doriti sa realizati.

mihai spunea...

fara suparare, dar fata si felul de-a fi al acestui om nu-mi sugereaza incredere, imi pare un mic combinator/businessman.

Daniel spunea...

Niste mici neclaritati: 1. Cum anume a cumparat cele 116 proprietati, adica a semnat 116 contracte de vinzare-cumparare ? 2. Cum anume i-a gasit pe cei 116 proprietari, dat fiind faptul ca satul e abandonat si fostii locuitori plecati pe mai stiu eu unde ? Teoretic, e ceva incredibil de greu si de durata sa faci asa ceva, in asa fel incit sa le faci ca la carte, sa nu te trezesti pe urma ca nu-stiu-cite rude ale acelor fosti proprietari te dau in judecata si-si cer partea. 3. Presupunind ca toate au fost facute ca la carte, ce urmeaza dupa renovare ? Sa le vinda ca sa se poata re-popula zona ? Cui, celor care au locuit inainte ? La ce pretz ? Pai daca e asa, de ce nu le-a renovat pur si simplu dupa care sa-i pofteasca pe respectivii proprietari sa se mute in ele ? Nu era mai simplu asa ? Doar daca ...

Unknown spunea...

Respect pentru ceea ce face.

Daniel Roxin spunea...

Cei care aveti de carcotit si de acuzat, ce-ar fi daca ati veni cu niste probe si ne-ati da identitatea reala, cu date de contact? Ca asa, oricine poate sa spuna orice...

Daniel, daca te-ai fi uitat la filmulet nu ai mai fi pus atatea intrebari. Te deranjeaza ca a facut acest lucru?

Pentru multi dintre voi e valabil inca chestia cu CAPRA VECINULUI. Daca voi nu aveti, sa moara si a celorlalti, ca sa nu mai aveti complexe de inferioritate!

O seara buna tuturor!

Anonim spunea...

Un adevarat Dac!
Iata cum se trezesc DACII nostri dragi,iata cum acest om minunat contribuie la renasterea societatii actuale...Draga Daniel,acest reportaj ti-a mangaiat Sufletul,nu-i asa?si mie...ma bucur ca l-ai postat,multumim.Ar fi interesanta o colaborare cu domnul Parau...si da,eu simt ca vor fi unii interesati sa locuiasca acolo,sa ridice comunitati...de ce nu?
Doamne ajuta sa fie cat mai curand...
Iar pentru cei obisnuiti sa dea cu pietre in altii,le aduc aminte:primul care se simte fara pata,e liber s-o faca...oricum,sa aiba grija,daca arunca pietrele,s-ar putea sa se intoarca asupra lui,cand se asteapta mai putin...

Cati dintre cei aflati in topul oamenilor bogati din tara asta,a investit in asa ceva?

Sa-i dea Dumnezeu sanatate si multa putere de munca domnului Parau,sa-si vada visele implinite.

Si cati mai multi DACI sa se trezeasca!

Emilia Poenaru Moldovan spunea...

Fie ea o initiativa numai de suflet sau si de business, e o initiativa minunata! Eu n-am crescut la tara dar tanjesc dupa o casuta autentica asa cum arata acelea de acolo! As merge intr-un sat turistic din asta si sunt sigura ca si amici ai mei din strainatate ar aprecia asa ceva.Am vazut in Franta un sat care fusese complet parasit si care a fost repopulat cu artisti - in sensul ca acolo casele apartineau primariei si aceasta le-a dat artistilor(in lemn, ceramisti, pictori etc) cate o casa cu conditia sa se mute acolo.A devenit o localitate superba si foarte vizitata. Ceva asemanator se poate face si la Rosia si mai ales se pot accesa fonduri nerambursabile pt asta.Bravo si succes! Ar trebui sa avem niste date - cam pe unde e situat satul si cum se ajunge acolo?

Anonim spunea...

Si inca ceva:privind chipul acestui om,am vazut bucurie ,multumire sufleteasca si Lumina...si un zambet sincer.

Darie Ducan spunea...

impresionant

Anonim spunea...

Nu este chiar atat de greu sa ceri de la primarie datele de contact ale unor oameni care probabil nu aveau cui sa vanda si abia asteptau sa ia niste bani. Iar daca au vandut e destul de trist pentru ei, fiindca nu aveau de gand sa-si pastreze acea legatura unica si nici sa se intoarca. Iar despre omul asta nu vad ce lucru rau a facut, chiar daca a fost o ambitie, totul era in paragina.

Trist este ca se depopuleaza satele, mai ales cele de munte. Sa speram ca vor ramane destule, e singura noastra speranta.

Argenna spunea...

Multumiri, d-le Parau pentru gestul atat de frumos . Ma bucura tare mult!

Argenna

ile spunea...

Acest om nu a fost fericit in ultimii ani,nu e nici acum pe deplin,insa dupa ce a trecut prin incercari mari isi cauta loc de liniste 'raiul lui''. Are marca SRi pe el,poate, insa stie el ce stie gaseste un mod de a slava pamintul,modul de a si construi buncarul luineacoperit necimentat. Lampi de lumina cuptor de piine.. va duce gindul... si viata la orase va fi tot mai grea si poate deveni un infern...in anumite conditii. Nu cobesc. Omul nu e un visator,poate vor veni vremuri cind banii nu vor mai avea nici-o valoare. Degeaba stai intr-un castel,daca nu ai lumina,iti trebuie multe lumanari si mincare,iar daca banii devin niste hirtii fara valoare....SCENARIU DE GROAZA. Oamenii trebuie sa invete din nou sa mai faca si piine in casa, numai sa aiba cu ce.
Adevarat ca si DANIEL are dreptate, nu e vorba de circoteala cu tot ceea ce spune insa eu spun un lucru"acel om a dat bani a invirtit niste lucruri ca sa ia pamintul dar nu-l va da nu-l va inchiria pe bani,pentru el banii sint un instrument nu un scop"". Isi face acolo ARCA LUI? TREABA LUI. BRAVO LUI!

ile spunea...

Am incercat sa explic ceva si-mi pare cumva rau ca vad atitea lucruri in jurul meu. Unii se grabesc spre razboaie pentru bani si putere altii pentru distrugere numai, pentru ca un razboi va veni.poate nu anul acesta. Omul asta este un intelept si nu e lacomie in ceea ce face.

Anonim spunea...

Ce probe dom'le ? Il stie toata Valea ca pe un cal breaz. Cand spui Parau spui "padure taiata". Ptiu drace ce am ajuns, sa-i ridicam in slavi pe hotii care ne nenorocesc tara.

doru spunea...

E simplu sa acuzi.Pana una alta Romania este vanduta pe bucati cu acordul statului.Statul este inamicul public nr 1 al romanului de rand.Foarte bine a facut cred ca asta e metoda de a ne recupera tara inainte sa fie pre tarziu.Cei din strainatate o vor putea face in momentul cand noi vom fi vanduti in totalitate

Carmen spunea...

Felicitari Ti se umple inima de bucuriE si ochi de lacrimi...MinunaT om. Va iubesc. Multumesc ca existati...


Anonim spunea...

Bravo dle.Parau! Indiferent ca vrei sa faci business sau nu, important este ca satul sa revina la viata, cu locuitori permanenti sau nici vile de inchiriat ptr. vacanta.Si eu m-am gandit de multa vreme sa facut ceva similar tot in Apuseni. Ca idee, trebuie facute drumurile neaparat, accesul e crucial ptr.un bun business si chiar repopulare.
Felicitari Daniel Roxin, te admir si urmaresc de la distanta cu ganduri pozitive ptr.ceea ce faci! Stay well! Imi place raspunsul raspicat si la obiect pe care l-ai dat veninosilor neamului nostru! Punct ochit, punct lovit!

ION spunea...

Acuma si eu cred ca gestul lui e frumos,dar daca cineva ar vrea sa se mute la o casa de acolo,probabil ca ar costa foarte mult,as crede ca e mai degraba o afacere decat un gest de mare crestin,s-ar putea sa ma insel ,ramane de vazut.

observator spunea...

Sigur că pentru comentatorii cârcotaşi de mai sus funcţioneaza, în principal, doar principiul "să moară capra vecinului". E meteahna capitală a tuturor românilor noştri care se plâng, se vaită, arată cu degetul la alţii, caută şi găsesc noduri în papură, etc, etc. Din păcate, îşi merită soarta!
Concluzia este că doar cu români iubitori de acest pământ, harnici, cu iniţiativă, visători chiar dar luptători, ca personajul din acest reportaj, de pildă, vom putea ieşi din marasmul economic şi social în care ne bălăcim. Doamne ajută!!!

Sefora spunea...

Buna ziua.
Initial am considerat ca nu am ce comenta la acest articol,dar citind comentariile imi dau seama ca am si eu ceva de spus.Viata mie mi-a aratat ca nu prin munca cinstita faci un car de bani si poate pe acest domn nu l-o fi costat o avere sa cumpere acel sat parasit si am impresia ca ne pripim a considera intentiile acestui domn.Ma indoies ca faptele lui vor fi caritabile cand oamenii vor dori sa se mute in acele case in care dumnealui investeste.Este frumos ca investeste in revitalizarea unui spatiu romanesc,dar o oarecare prudenta in aprecieri laudative in intentiile acestui domn nu strica s-o avem.
Doar timpul arata adevaratele intentii ale oamenilor si oamenii cu bani rareori s-au dovedit in final caritabili si plini de consideratii neintentionate.
O zi buna,Sefora

Nyku spunea...

Draga Daniel, asta-i gura targului, sloboda.
Ideea clipului despre afaceristul de succes care se intoarce acasa si transforma catunul parasit intr-un sat turistic merita toti banii.
Candva,poate, vom vedea acelasi om de afaceri povestind despre tanarul padurar care in primii ani dupa revolutie a dat drumul la o exploatere forestiera, cum la scurt timp dupa ce si-a cumparat primul gater a deschis o pensiune, apoi alta, o cabana, doua, trei, si nu in ultimul rand vreo 50 de cocioabe parasite cu 300 ha in jurul lor.
Ma bucura ideea turismului in zona iar pentru telescaunul/telegondola si partiile de ski la care fostul ministru al turismului s-a implicat in mod deosebit, merita sa faci un drum. Mai ales ca dl Parau e administrator acolo, un plus de incredere zic eu.
E bine ca se face, ca primarul da mana cu afaceristul local, cam ca la Constanta insa fara circ si fete.
Cum necum, Daniel, tara se transforma, alti oameni n-avem, astia suntem si cu bune si cu rele.
Astept cu interes urmatoarele adevaruri tulburatoare


Anonim spunea...

mai, nicusor, tata, asta cu "y" si "K", cum ai aterizat tu aici, ca o nuca in ijlocul adunarii comedie mare. Mie nu-mi plac astia ca tine chiar deloc! Daca aterizai pe blogul meu iti dadeam un sut sa amerizezi pe insula lui krusoe. Auzi la el, cum il gadila sa vorbeasca in numele tuturor! Ai tupeu, mai baiatule!

asta e turist de cariera, phhh

Anonim spunea...

Ma, nu mai fiti rautaciosi, e a doua oara cand urmaresc minidocumentarul, e ceva de capul omului asta. Cum o fi castigat el banii, ce va iesi din toate astea, e o alta discutie.

Nyku spunea...

mai, anonime,fiule, invata sa citesti printre randuri daca tot zici ca ai blog, pentru ca altfel inteligenta e un drum pe care tu n-ai sa pasesti niciodata.

ION spunea...

Pare prea frumos ca sa fie adevarat,cred mai degraba ca are iz de afacere.Omul asta e foarte bogat,are proprietati la Straja si prin Oltenia ,nu stiu ce vrea sa faca cu atata pamant,in orice caz e o afacere foarte profitabila.

Daniela Mateescu spunea...

superb....si azi in zi sfanta de taierea sf. Ioan Botezatorul am aflat si eu despre Rosia si existenta ei cat si despre dl. Emil Parau....despre care citesc pt. prima oara si pt. ca nu il cunosc nu imi pot da cu parerea decat din toate articolele scrise despre dansul si viata dumnealui care pare f. frumoasa si autentica...dar am citit cat mai multe pt. a trage aceasta concluzie.......dansul este de fapt pe drumul cel bun....si dansul este de fapt PARAUL CRUCII.....si nu ma refer la locul Paraul Crucii unde a ridicat o cruce ci la numele dansului, Parau.....e clar ca este menirea dumnealui de a ctitori ceva in zona........nu stiu daca si-a dat seama de acest lucru.....probabil ca da......felicitari d-le Roxin, inclusiv pt. raspunsul dvs. catre cei ce au scris aici....

MARIA MANU spunea...

CEA MAI INSPIRATA SI BENEFICA INVESTITIE A UNUI ROMAN ,CARE NU SI-A UITAT RADACINILE ,REVENIND IN LOCURILE COPILARIEI PENTRU A LE SALVA DE LA PIEIRE.AM CERTITUDINEA, CA DL.EMIL PARAU VA READUCE FRUMUSETEA SI BOGATIA SATULUI PIERDUT.

Ioan Moldovan spunea...

8 ani am lucrat la acest Domn, si scriu cu litera mare, sa vada toti anonimii. Toti cei care spuneti caa facut, ca a dres, ca a taiat straja s.a.m.d, eu cred ca ar fi bine sa va documentati prima data!!!
DE CE?!?! De ce nu spui (anonimule!) de Straja, ca tot in "casa" lui a aparut semnul Sf. Cruci in 1996, sau asta NU STIAI?Bine ca sti, ca a taiat o gramada de copaci, intreaba pe orice padurar, in padurea de fag, cand se planteaza???
Si apoi mai vorbim!!
Emil Ilie Parau - Un om care merita tot respectul!

Starea spunea...

foarte tare ;) felicitari

Anonim spunea...

Am vrut sa vad si imi spune ca nu exista clipul...

Alice/ spunea...


Numai de bine dl.Daniel Roxin! ar fi util si benefic pentru dl. Emil Parau sa-si aleaga cativa muzeografi iesiti la pensie (nu mai are "nevoie" nimeni de ei!), care poate abia isi duc zilele cu minuscula pensie si, sa-i puna la treaba acolo in acel sat; am convingerea ca ambelor parti le-ar face placere indeplinirea proiectului pe care si-l doreste; poate ii transmiteti deoarece nu stiu cum poate fi contactat.