miercuri, 14 august 2013

România: se estimează producţii vegetale mai mari cu până la 60% în 2013


Producţia de grâu din acest an a înregistrat o creştere cu 32% faţă de anul trecut, orzul un plus de 40%, iar la rapiţă se consemnează o creştere cu 60 de procente, potrivit estimărilor Organizaţiei Interprofesionale “Cereale şi Produse Derivate”(OIPA).

Din cantitatea totală de grâu de circa 7 milioane de tone, în jur de 2,5 milioane este de o calitate foarte bună pentru panificaţie, potrivit estimărilor OIPA, două milioane de tone se apropie de optim, iar diferenţa este reprezentată de grâul furajer. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a obţinut anul trecut o producţie totală de 4,93 milioane de tone de grâu, triticale (n.r. – plante asemănătoare cu grâul) şi secară, iar numai grâul a reprezentat 4,78 milioane de tone.

Săptămâna trecută, preşedintele OIPA, Aurel Popescu, declara că procesatorii nu vor fi nevoiţi să apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern, care se ridică la 3,3 milioane de tone. De asemenea, în ceea ce priveşte preţul grâului, şeful OIPA a subliniat că se află la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, fiind de 680 de lei pe tonă pentru grâul de panificaţie şi între 620 şi 650 de lei pe tonă pentru grâul furajer.

În ceea ce priveşte producţiile de porumb şi de floarea soarelui, OIPA prognozează un plus de 30-40 de procente pentru acest an, comparativ cu anul 2012, însă datele definitive se vor cunoaşte numai la finalul recoltării.

Potrivit datelor semidefinitive publicate în iulie de Institutul Naţional de Statistică (INS), producţia ramurii agricole a scăzut, anul trecut, cu 21,9% comparativ cu anul precedent, în condiţiile în care producţia vegetală s-a redus cu 30,6%, producţia animală cu 0,6%, iar producţia de servicii agricole cu 4,8%.

Valoarea producţiei ramurii agricole s-a cifrat la 64,25 miliarde lei (preţuri curente), din care 40,16 miliarde de lei a reprezentat valoarea producţiei vegetale, 23,55 miliarde de lei – producţia animală şi 52,5 milioane de lei – serviciile agricole.

Sursa: Financiarul


Ascultă Radio Frecvența Sufletului! Muzică și emisiuni pentru sufletul tău.
http://frecventa-sufletului.ro/  

2 comentarii:

Sefora spunea...

Buna ziua.
Aceste sunt cifre dezvaluite de liniile oficiale.
Ar exista cateva intrebari: "semintele sunt modificate genetic,sau nu?Sunt din productia indigena sau obtinute prin obligatia de a procura seminte doar de la marile corporatii ce detin dreptul de a raspandi seminte modificate genetic in lume"
Cand nu vom mai avea motivatia sa punema astfel de intrebari,putem sa ne bucuram de rezultatele obtinute in agricultura romaneasca.Pana atunci suntem nevoiti sa ne cumparam painea care contine mai multe aditive decat grau,legume care nu mai au aspectul si gustul legumelor sanatoase,crescute mai mult din grija Naturii decat din adaugarea de chimicale pentru a se obtine recolte bogate,ce nu ne va usura traiul zilnic.
Sa auzim de bine,Sefora

Gabriel spunea...

Ce valoare au aceste informatii?
Ce legatura exista intre productia agricola si nivelul nostru real de trai?
S-a abolit interlopia si nu a aflat nimeni. Sigur.