miercuri, 18 septembrie 2013

Ororile utilizării cianurii în alte exploatări ale Gold Corporation prezentate de surse americane


Tema Roșia Montană rămâne în topul atenției publice, atât în România cât și în afara țării. Ies la iveală noi amănunte ce confirmă faptul că pe fond „afacerea” Gold Corporation ar putea fi doar o mega țeapă, o inginerie financiară, o combinațiune tipică unor speculatori de teapa lui Beny Steinmetz și George Soros.

Un analist al prestigioasei platforme stockmarket scoate la iveală recent într-un articol recent - „Scotia Capital suspends rating on Gabriel Resources” – faptul că marea companie care cere statului român sume fabuloase drept despăgubiri pentru o investiție care de fapt nici n-a avut loc este lipsită de capital.

Se ridică întrebarea, spune analistul Peter Kenedy, din ce sume ar fi urmat Gabriel Resources să investească peste un miliard de dolari dacă cash-ul lor este unul mai mult decât modest, respectiv doar 63 de milioane de dolari! “Bay Street sources wonder how the company is going to secure funding for a project that is expected to cost over $1 billion to develop.Gabriel currently has about $63 million in cash”.

Pe lângă astfel de analize pertinente pe tema solvabilității Gabriel Resources au mai apărut și alte materiale legate de pericolele exploatării aurului, în forma propusă de Gold Corporation, prin procedeul cianurării. Dacă va fi aprobat, proiectul minier de la Roșia Montană ar urma să folosească, anual, circa 12.000 de tone de cianură. Un documentar american realizat în Guatemala și Honduras, unde Gold Corporation operează exploatări similare cu proiectul Roșia Montană înfățișează efecte oribile ale otrăvirii populației cu cianuri, răni deschise supurând pe corpul copiilor, instalarea unor boli netratabile care au adus băștinașilor din preajma zonelor de exploatare suferințe cumplite. Documentarul realizat de Rights Action în 2008-2009 este inclus într-un material video despre Roșia Montantă, executat în 2011, pe care nicio televiziune din România nu a vrut să-l prezinte cetățenilor români bombardați zi de zi pe toate canalele media doar cu propaganda Gold Corporation. Sătenii din preajma exploatărilor Gold Corporation din țările bananiere ale căror resurse sunt exploatate la sânge de goldsteini au fost condamnați la o moarte lentă, copii lor s-au ales cu erupții pe piele grave, cu pierderea părului și o sumedenie de alte boli chinuitoare. Imaginile sunt teribile.

Un raport asupra riscurilor și efectelor utilizării cianurii se poate găsi chiar pe site-ul RMGC în secțiunea Riscuri și efectele cianurii asupra sănătății și a mediului. Din păcate puțină lume se uită cu atenție la ce ne propune ceata goldsteinilor: „Cianura de sodiu este o substanță chimică industrială foarte folosită și foarte valoroasă și cu siguranță este o otravă care acționează rapid și care în lipsa primului ajutor poate ucide în câteva minute”, arată raportul. Chimistul american Robert Moran spune că o linguriță cu o soluție de cianură de 2% poate ucide un om. Acidul cianhidric (HCN), lichid sau gazos, și sărurile alcaline ale cianurii pot intra în organismul uman prin inhalare, ingerare sau absorbție prin contactul cu ochii și cu pielea. Rata de absorbție prin piele e mai ridicată atunci când pielea suferă tăieturi, crăpături sau este umedă. Sărurile din cianură sunt dizolvate și absorbite rapid la contactul cu membranele mucoase umede.

Doza letală pentru acidul cianhidric în stare gazoasă se situează, în cazul oamenilor, între 100 și 300 de părți dintr-un milion. Inhalarea cianurii între aceste limite cauzează decese într-un interval de 10 până la 60 de minute, moartea fiind cu atât mai rapidă cu cât concentrația e mai mare. Inhalarea a 2.000 de părți dintr-un milion cauzează moartea într-un minut. În cazul ingerării, doza letală este de 50-200 de miligrame, iar în cazul contactului cu pielea necrăpată, de 100 de miligrame per kilogram de greutate corporală. Odată pătrunsă în organismul uman și apoi în fluxul sangvin, cianura se coalizează cu o enzimă în lipsa căreia celulele nu mai pot folosi oxigenul din sânge și se asfixiază. Lipsa oxigenului conduce la o acumulare de acid lactic. Asfixierea celulară și acidoza lactică afectează sistemul nervos central și pot cauza stop respirator și moarte. Sistemul nervos central este unul din organele țintă ale cianurii. Cianurile reduc memoria și reduc, concomitent, nivelurile de dopamină și serotonină din creier. La concentrații letale mari, intoxicația cu cianură afectează și alte organe și sisteme din organism, printre care și inima.

Simptomele inițiale ale intoxicării cu cianură se pot instala după expunerea la doar 20-40 de părți dintr-un milion de acid cianhidric și includ dureri de cap, somnolență, amețeală, puls slab și rapid, respirație adâncă și sacadată, o nuanță de un roșu deschis a feței, greață și vărsături. Mai departe, pot apărea convulsii, pupile dilatate, piele cleioasă, un puls mai slab și mai rapid și respirație mai adâncă și mai sacadată. În cele din urmă, bătăile inimii ajung să fie încete și neregulate, temperatura corpului scade, buzele, fața și extremitățile trupului capătă o nuanță albăstrie, iar victima intră în comă și apoi moare. Aceste simptome apar și la doze neletale, susține codul cianurii.

Cianura - un dezastru pentru mediu

Un studiu din 2000 al United States Geological Survey (Centrul pentru studierea supraviețuirii geologice) despre transformarea chimică a cianurilor în alți compuși întărește faptul că formele lor toxice persistă îndeosebi în zonele cu climă rece. În același fel în care cianura dizolvă aurul din stâncă, ea dizolvă și alte metale, de cele mai multe ori dăunătoare. Activitățile industriale, însă, care includ și producția de aur, pot elibera cianuri în mediu în concentrații mult mai mari decât cele provenite din surse naturale, instalând efecte adverse asupra organismelor vii.

Peștii și nevertebratele acvatice sunt deosebit de sensibile la expunerea la cianuri, arată codul cianurii. Concentrațiile cianurilor libere de 5-7,2 micrograme/litru reduc performanța de înot și capacitatea de reproducere la majoritatea speciilor de pești. Alte efecte adverse includ mortalitatea întârziată, patologia, respirație întreruptă sau algoritmi de creștere alterați. Concentrațiile de 20-70 mg/l determină moartea multor specii de pești, iar cele care depășesc 200 de micrograme sunt letale pentru majoritatea speciilor.

Nevertebratele suferă efecte adverse neletale la 18-43 mg/l de cianuri libere și efecte letale la concentrații de 30-100 micrograme. În cazul păsărilor, dozele letale variază de la 1,43 (rață sălbatică), la 11,1 mg/kg de greutate corporală (pui domestici). Simptome precum gâfâitul, clipitul ochilor, salivarea și letargia apar la 1-5 minute de la ingerare la speciile mai sensibile și până la 10 minute la cele mai rezistente. Dozele ridicate conduc la îngreunarea respirației și la înghițituri repetate la toate speciile, moartea instalându-se, de regulă, în 15-30 de minute. Codul cianurii susține că exemplarele care supraviețuiesc mai mult de o jumătate de oră își revin. Intoxicația poate duce și la o moarte întârziată în cazul păsărilor, în condiții de aciditate în stomac. În cazul mamiferelor, dozele letale s-ar situa între 2,1 și 10 mg/kg de greutate corporală, simptomele de otrăvire acută incluzând tremurul mușchilor, salivarea, lăcrimarea, defecația, urinarea și respirația grea, urmate de neconcordanță musculară, gâfâit și convulsii. Acestea apar de regulă la 10 minute după ingerare.

Președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, s-a exprimat tranșant pe tema utilizării cianurilor: “A stârnit multă discuție și multe emoții tehnologia bazată pe folosirea cianurilor. E adevărat, în mineritul mondial al aurului, cea mai mare parte a exploatărilor din diverse țări folosesc cianură. Cianura se folosește pentru că este cea mai ieftină, cea mai profitabilă, și atunci, sigur, orice firmă încearcă să lucreze cu profitul maxim și cu cheltuiala minimă. Dar există și alte tehnologii. În ultimul timp a apărut o informație pe internet, eu nu vreau să fac reclamă unei firme, dar există o firmă americană care susține că are o tehnologie nouă, environment friendly, adică prietenoasă mediului, care nu folosește cianură, nu folosește reactivi toxici, este la fel de eficientă ca și cianura din punctul de vedere al tehnologiei, adică a gradului de extracție, la fel de eficientă din punct de vedere economic și care ar trebui, cred, studiată înainte de a se lua o decizie finală.“

O decizie finală probabil că va urma de la sine odată cu prăbușirea cotațiilor Gabriel Resources, chestie datorată în cea mai mare parte hipsterilor, golanilor mai vechi, de teapa mea sau mai noi de vârsta fiica-mii, legionarilor, bicicliștilor care mărșăluiesc prin București în număr din ce în ce mai mare, de la începutul acestei luni. Este prima oară, în lume, după cunoștința mea, când o haită de goldsteini dintre cei mai feroci, niște barosani de nivel mondial, sunt puși în cap de niște amărâți de românași.

Bună treabă, de am ține-o tot așa poate vom reuși să punem în cap și la alte businessuri mizerabile, toxice, pe care ni le pregătește Ponta în cooperare cu “băieții de afară“, cei care l-au instalat în scăunel pentru a termina ce mai e de mătrășit prin Romanika.  

George Roncea

Vezi și video aici: http://www.curentul.ro/2013/index.php/2013091891130/Actualitate/Ororile-utilizarii-cianurii-in-alte-exploatari-ale-Gold-Corporation-prezentate-de-surse-americane-VIDEO.html

19 comentarii:

un pic anonim spunea...

Total: la emisiunea de la Antena3- unde intre noi fie vorba s-a vazut diferenta intre bunul simt si patriotismul cald al lui Nicusor Dan si atitudinea de nevertebrata agitata ce a fost prinsa cu mata moarta in gura a ministeriabilului- s-a spus ca firma de stat asociata i-a imprumutat pe cei de la RMGC cu 500 mil. de euro pentru cheltuielile pe care le-a facut Gabriel. Pai atunci, daca statul roman a finantat propaganda si mai stiu eu ce cheltuieli facute de neamurile astea proaste de la RMGC, cu care se tot lauda, atunci insemneaza ca astia nu au bagat nici un leu/euro si atunci de ce vor despagubiri?
Rahatii (aliment turcesc) astia ne fac pe si cu banii nostri!!!
Are dreptate maestrul Zamfirescu: nu vor numai sa ne fure si sa ne tradeze ci si sa ne umileasca!!!
Ma intreb daca ministrul culturii vede ceva prin ochelarii aia?

Anonim spunea...

Declar operatiunea "Monstrul" iar pe cei care s-au inspirat din ea plagiati; a se vedea intre minutele 49 si 51 din filmul romanesc realizat in Delta; daca ne uitam pana la sfarsit vom putea intui cum se va termina si aceasta operatiune...

Anonim spunea...

la alegerea dvs. puteti sa considerati plagiatii plagiatori...

Spirit Liber spunea...

Deja s-a spus tot cu asta!!!(Daniel, azi am realizat ca tu nu iti mai apartii, de fapt acum NE APARTII TUTUROR!!!Este deosebit de importanta sugestia celui de al saselea anonim, de la articolul legat de Woody Harelson, aceea cu alegerile parlamentare in decembrie; eu personal simt concret ca ASA NU SE MAI POATE!!!CA TOATE SCURSURILE ASTEA TREBUIE SCHIMBATE DE ACOLO UNDE LI S-AU LIPIT SI CHILOTII DE SCAUNE, MI-E SILA SA II MAI VAD LA TV, VREAU SA DISPARA, SA ZBOARE DEFINITIV NU NUMAI DE PE ACOLO, DAR DE PESTE TOT!!!)Sa-i ia Dumnezeu dintre noi stie El cum ca NU II MAI SUPORTAM ABSOLUT DELOC!!!PE TOTI DE ACEEASI TEAPA!!!

cronicar spunea...

Va supun atentiei aceasta scrisoare deschisa :
http://www.simpara.ro/scrisoare-deschisa-demisia-ministrului-culturii-daniel-barbu-561.htm?fb_action_ids=10202091723873136&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210202091723873136%22%3A433946153383152%7

Sa o sustinem!

Anonim spunea...

Un lucru e cert: aici si in multe alte locuri traim o revolutie a constiintelor.

Anonim spunea...

http://store.powermag.com/special-report-shale-gas-industry-development-in-china.html

Anonim spunea...

Te urmaresc de ceva vreme dar, nu mi-am inchipuit ca poti fi asa de naiv si de usor de manipulat,credeam ca esti pur si simplu usor exaltat, dar constat ca am gresit.

optimistul spunea...

La CERTEZ-jud Maramures se extrage aurul si dupa dezastrul ecologic .In municipiul Baia Mare mor de cancer mai multi oameni decat in toata Ungaria.Despre ROSIA POIENI-jud.Alba unde se exrage cupru ,rezidurile au trecut de turla bisericii din sat,cine este de vina?Daca si acum pierdem teren cu exploatarea aurului si a gazelor de sist,asa cum am pierdut pana acum prin manipulare,vom disparea ca natie."Decat sa traim in genunchi,mai bine murim in picioare",ALEGEREA NE APARTINE.

un pic anonim spunea...

"Te urmaresc de ceva vreme dar, nu mi-am inchipuit ca poti fi asa de naiv si de usor de manipulat,credeam ca esti pur si simplu usor exaltat, dar constat ca am gresit", spuse pe la ora 9:48 un pui de PSD.ist anonim cu sortulet!
Dupa mine, esti liber cu "maturitatea/seriozitatea" ta cu tot sa.ti vezi de treaba.
D.p.d.v.al meu personal, ROxin, nu esti nici exaltat, nici manipulat, ci entuziast si destept!!! Dar ce poti cere unor "profunzi".

Anonim spunea...

@Anonim un pic anonim spunea... Nu esti deloc cinstit, pui niste etichete infamante celor care nu te aduleaza, nu-ti spun cat esti de genial si de patriot esti, nu? Nu ti se pare ca e cam paranoida atitudinea? Faci exact ce le reprosezi celorlalti, vrei sa manipulezi... RUSINE DANIEL ROXIN !

Daniel Roxin spunea...

Pentru cel care zice ca nu sunt cinstit si isi imagineaza ca mesajul cu pseudonimul "Un pic anonim" este postat tot de mine: amice, esti penibil! Paranoic pari sa fii tu, dupa reactie. O seara buna! (daca poti avea asa ceva...) ;)

Spirit Liber spunea...

Nu v-ati prins?Cel care se "ia" de Daniel e "un pic" securist, "un pic" maghiar sau "un pic" actionar pe la aceasta actiune infama asupra tarii noastra, sau "un pic" din toate.Astia iar ne cred idioti pe toti iar ei, ca au fost antrenati in arta manipularii, a disimularii si altele de aceeasi teapa se cred buricul pamantului.Nu le permiteti sa mai manifeste printre noi, se simt cum put de la o posta!!!Trebuie facut ca in Piata Universitatii din Bucuresti atunci cand au avut toti pasnicii intelegerea ca, daca veneau turbulenti, acestia pozitivi sa se aseze pe caldaram simultan iar ceilalti sa ramana descoperiti, sa se vada cine sunt si ce vor.
Si nu ca o noutate va anunt ca imediat ce am vrut sa dau email cu alegeri parlamentare anticipate, in decembrie,sa fie ca in Islanda ca sa scapam de scarburi, reteaua securista de control mi-a blocat adresa de email.Sa le fie de cap cum obisnuiesc eu sa zic, adica in traducere libera, sa le faca Dumnezeu ce stie El cand,ce si cum stie si vrea El.
Imi cer scuze pentru limbaj acelor domni si doamne pe care i-am agresat.Imi controlez limbajul de multi ani dar zilele astea sila mi-a ajuns la apogeu.Stomacul si creierul nu imi mai suporta atata mizerie ce vad ochii la tv si nu numai.
Daniel, aseara am vrut sa dau pe nasul tv online si nu am reusit nicicum.Au reusit sa il matraseasca, pentru ca am vazut ca si pe radio guerilla l-au atacat ca si pe tipul ala, Craioveanu parca il manca limba sa zica adevarul, (si bine face)?Auziti, se zice ca tot românul e poet, in aspectele negative hot, mincinos, etc...Dar daca se face tot omul nostru destept urmaritor si pune invers sensul de urmarire, daca ne punem toti si ii luam la scobit pe toti care ne-au urmarit ei pe noi pana acum???!!!Ca suntem in tara si in lume vreo cateva zeci de milioane!!!Ce ziceti, frati de suferinta???!!!Ne bagam picioarele in ei???Stilul de manipulare in toate serviciile de urmarire si manipulare este cel care actioneaza in primul rand asupra capului, se porneste de la idei, se infiltreaza sub mai multe pseudonime aceeasi persoana si baga "strambe" ca sa denigreze.Sunt scarbos de perfizi.

Spirit Liber spunea...

Daniel, astia doi care de fapt "o fi" unul singur se vede de la o posta ca e securist infiltrat.Astia nici nu mai trebuie bagati in seama sau cel mult alungati cu un "mars" cum li se cuvine, ca nu au ce cauta printre noi!!!Astia/asta se disting clar ca magarii printre oi.(stii ei se considera destepti ca au o parere foarte buna despre ei insisi, isi spun ceva de genul:"ia uite-i si pe astia ce prosti sunt, ia sa ne jucam putin cu ei".Si isi mai spun asa "eu sunt mai tare, mai destept si mai puternic ca am facut antrenament pentru asa ceva, dar stii ca se zice ca "nu aduce anul ce aduce ceasul" si ca "buturuga mica rastoarna carul mare", adica unii "mici si prosti" asa cum cred ei, chiar e posibil sa ii parleasca atunci cand se asteapta mai putin...nu eu sau tu dar vine unul mic si le rastoarna toate planurile si toate serviciile si toate aparaturile intr-o zi de nu or sa stie nici cine nici ce sau cum le-a facut lucrarea cu pricina.Eu stiu ca acest lucru e posibil.Zi-le cum vrei:hacker-i, genii, sa vezi tu ca le vine si astora randul.Sunt mii de minti stralucite printre elevii de liceu (si nu numai) iar daca isi pun astia capetele la treaba nu mai misca nimeni in front.Gandeste-te doar la faptul ca de pe la 3 sau 5 ani copiii de azi prin faptul ca au altfel decat noi structurate mintile stiu sa foloseasca pc-urile fara sa ii invete cineva.Aceste mentaluri pozitive de copii speciali starnite corespunzator nu vor mai putea fi oprite de nimic!!!Iar acesta este tavalugul care ii asteapta pe stricaciosi.

Anonim spunea...

Dupa '90 toata industria a fost stearsa de pe harta Romaniei...toate bogatiile au fost daruite, nu vandute, ceea ce se vrea si cu Rosia Montana. Dar cine se face responsabil de aceasta realitate ?
Este Ponta primul "miner" ?
Eu as zice sa lepadati hainele politice !

un pic anonim spunea...

Dupa reactie cred ca am avut dreptate...unul mic, mic (la suflet) si cu un sortulet mare, mare, inregimentat pe undeva cu mult rosu!
Dar asta nu e o injuratura...de ce s.a suparat. Ca l.am ginit. De, asta e. Sanatate!
Ca sa nu.l suparam pe ultimul anonim, ora 05:25 (un pic de insomnie? de la ce se intampla in piata? intreb si eu, nu dau cu parul!), nu e primul, ai dreptate, dar al treilea e precis! Si de ce ar fi politica? Ca domnul este personaj politic? Momentan!
Si nu sunt ROxin ci doar un admirator al personalitatii si muncii lui!!! Acum ar trebui un adjectiv...dar intelectual fiind ma abtin!

Anonim spunea...

Adjectivul somnambul datat la 05:25, se adresä multimii, dar fu doar unu, care intelesä exact pe dos.
Bah si era o hora mare...bah si dansam, si ma dantuiam..dar la un moment dat, o pasarica de un rosu "inregimentat" imi zise : Iesi din hora ! Fugi !
Dar eu nu intelesäi, nu putui !
Si acum ce ma fac ?

Anonim spunea...

coarnele astea sant de vaca nu de bou sant prea mici pentru boul asta. mersi daniel... cristi

Spirit Liber spunea...

Cristi (comentatorul) e un simpatic.Pe langa faptul ca e inteligent are si un simt al umorului...Imi e imposibil sa nu rad oricat de serios e subiectul de modul in care "pune in pagina".