marți, 21 ianuarie 2014

Omenii de știință despre fumat: acest viciu afectează toate organele corpului!

Fumatul afectează toate organele corpului, putând să cauzeze, pe lângă cancer pulmonar, numeroase afecţiuni grave, a avertizat vineri, într-un raport, şeful interimar al direcţiei pentru sănătate publică din Statele Unite, informează AFP. 

"La jumătate de secol după publicarea primului raport, care a stabilit pentru prima oară o legătură între ţigări şi cancerul pulmonar, lista deja lungă a maladiilor provocate de tutun şi fumatul pasiv continuă să crească", a subliniat medicul Boris Lushniak, şeful interimar al direcţiei pentru sănătate publică din SUA.




"Acest nou raport arată faptul că fumatul provoacă, de asemenea, degenerescenţa maculară asociată cu vârsta, diabet, cancer de ficat, complicaţii în cazul persoanelor bolnave de cancer şi a celor care s-au vindecat, precum şi tuberculoză, disfuncţii erectile, buză-de-iepure la nou-născuţi, sarcini extrauterine, artrită, inflamaţii şi dereglări ale sistemului imunitar, a precizat Boris Lushniak.

În afară de aceasta, "fumatul pasiv este asociat cu un risc crescut de accident cerebral vascular", a adăugat Boris Lushniak, care a sublinat că fumatul constituie principala cauză de mortalitate evitabilă în Statele Unite.


După publicarea primului raport al şefului direcţiei pentru sănătate publică, pe 11 ianuarie 1964, care avertiza împotriva pericolelor fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza fumatului, dintre care aproximativ 2,5 milioane din cauza cancerului pulmonar şi a bolilor cardiovasculare provocate de fumatul pasiv, se arată în noul raport, prezentat la Casa Albă.



Pe lângă aceste decese, 100.000 de bebeluşi au fost victime ale sindromului morţii subite şi ale complicaţiilor asociate cu naşterea prematură, unul dintre principalele riscuri ale femeilor însărcinate care fumează.

Raportul din ianuarie 1964 a marcat debutul unei campanii susţinute împotriva fumatului, care a permis salvarea a 5,7 milioane de vieţi.

În pofida progreselor spectaculoase - în prezent, 18% dintre americani fumează, faţă de 42% în 1964 - 443.000 de americani mor în fiecare an din cauza unei boli asociate fumatului.

La nivel global, 5,7 milioane de persoane îşi pierd, anual, viaţa din cauza fumatului.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/11923589-un-raport-dezvaluie-o-noua-descoperire-ingrijoratoare-despre-fumat-acest-viciu-afecteaza-toate-organele-corpului

Niciun comentariu: