luni, 10 februarie 2014

Britanicul din spatele documentarelor „Wild Carpathia” crede că România este cea mai frumoasă țară din Europa

Paul Lister este un englez care a văzut potenţialul „ascuns” pe care îl are România. El a avut ideea celebrelor documentare despre România, „Wild Carpathia”, difuzate în peste 100 de ţări. Crede că România este unică datorită pădurilor pe care nicio altă naţiune din Europa nu le mai are. A fondat un centru educaţional mobil, o şcoală pe patru roţi, unde copiii învaţă de ce este important să protejeze mediul înconjurător şi de ce România este un loc deosebit. Paul Lister crede în România civilizată.

România este singura ţară din Europa care mai are păduri virgine, aproape 250 de mii de hectare. De aceea, UNESCO a propus ca acest patrimoniu să primească titlul de monument natural protejat. Avem o bogăţie inestimabilă, însă nu ştim să avem grijă de ea.


Paul Lister luptă să conserve și să promoveze aceste păduri unice, care astăzi sunt în mare pericol din cauza defrișărilor. El este fondatorul organizației The European Nature Trust. A venit cu ideea realizării unor documentare despre România care, ulterior, au făcut înconjurul lumii, „Wild Carpathia”. Pentru el, civilizația înseamnă ca omul să traiască în armonie cu natura.

„Mulţi oameni cred că România este o ţară săracă, pentru mine ea este cel mai bogat loc din Europa. Îmi dedic cam 80% din timp acestor cauze de mediu, mai ales aici, în România”, spune Paul Lister.
Paul Lister este multimilionar și a moștenit averea de la tatăl său. Investește o mare parte din bani în proiectele de mediu din lumea întreagă.


„Noi depindem de natură, aşa că dacă poţi trăi în armonie cu natura, asta înseamnă civilizaţie pentru mine, nu oraşele din beton, nu peisajele distruse”, argumentează el.

La fel ca el crede și prințul Charles, un adevărat ambasador al României, pentru care România pare desprinsă din povești.

Nu au mai rămas astfel de locuri nicăieri. Natura este o bijuterie în coroana României. Chiar dacă oamenii nu realizează asta, eu cred că România este o ţară minunată.


„Sunt sătul de oamenii care dau României o reputaţie proastă, iar românii, pentru mine, sunt unii dintre cei mai mândri şi drăguţi oameni pe care îi cunosc”, spune Paul Lister.

Cu toate că vine în România încă din anul 1984, Paul a vizitat pentru prima oară Muzeul Satului din București în această toamnă. Acolo s-a întâlnit întâmplător cu Charlie Ottley, realizatorul documentarelor Wild Carpathia și cu producătorul acestora, Alasdair Grant. Încă o dovadă că acești oameni sunt dedicați misiunii lor de a face din România un loc cunoscut și apreciat.


„Cred că acest program le-a arătat celorlalţi cum sunt românii, România este un loc minunat în care să vii şi pe care să îl vizitezi şi este un loc la care să te gândeşti că are un peisaj valoros care poate fi conservat pentru ecoturism, în opoziţie cu afacerile cu păduri”, mărturisește Paul Lister.

Sursa: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Cred+in+Romania+Civilizata/Cred+in+Romania+civilizata+Paul+Lister+scotianul+din+spatele+doc

 

6 comentarii:

Anonim spunea...

sa nu uite sa treaca pe la fisc. le scade moralul instant. ;-)

Anonim spunea...

Incep prin a considera Tara Vrancei un tinut protejat; vedeti plaiurile vrancene si oamenii de-acolo; acolo lupu-i lup si ursu-i urs puri sange; caprioru-i caprior si vulpea-i vulpe.....; sa vina si ceilalti din celelalte tinuturi.... sa ne protejam patria!

yulya spunea...

Dar ca se taie din paduri la foc continu stie ? Lemn brut care se vinde direct in occident... Cat de curand n-o sa mai fie nici aici mare lucru decat cratere cu cianuri cu ajutorul binevoitorilor prieteni din vest

sim spunea...

"Romania e unica datorita padurilor.." In tara asta se taie 3 hectare de padure pe ora!!! Offf, dulce Romanie, cum putem opri asta? :(

suiugan simona spunea...

De ce ofi frumoasa pt el nu stiu dar ca eu o iubesc din tot sufletul stiu ,am sosit aseara din Austria (destinatia pt noi femeile acestui neam spalatul nemtilor la cur)si crede-ma Daniele si iarba-i mai verde la noi chiar daca nu-i taiata tip gazon ca a lor ,si casele saracacioase care te intampina la intrarea in tara au povestea lor si cand am ajuns in Carasul meu drag am zis acum Creatorule pot sa mor si casa mea micuta m-a bucurat mai mult decat orice vila somtuoasa de-a lor si chiar tristul meu oras Resita a zimbit pt mine cand m-am trezit de dimineata .Imi pare bine sa pot urmari din nou blogul tau . Te saluta Resita!

Unknown spunea...

Cata dreptate are Simona.
Am umblat un pic si eu prin Europica si vreau sa spun ca-i fada comparativ cu tara noastra si pentru ca momentan a cazut pe mana unor mardeiasi nu trebuie nici sa o denigram si nici sa renuntam la ea. Ma uitam prin Elvetia si nu-mi venea sa cred cat de multumiti erau cu garduri peste tot si un peisaj facu parca in paint. Pur si simplu te sufoci pe-acolo si nenorocirea este ca vor sa faca si pe la noi tot felul de ingradiri. Poti inca sa mai mergi prin Delta si prin munti de capul tau, inca tineti minte. Va trebui sa avem o atitudine de intransigenta totala fata de orice fel de ingradire la accesul la frumusetile naturale ale tarii. Conteaza imens atitudinea de clipa de clipa. Sa nu acceptam sa ni se ia nimic din ce ni se cuvine de drept.