duminică, 23 martie 2014

Care au fost motivele pentru care a fost înlăturată inscripţia "Budapesta 1919" de pe Arcul de Triumf?

Interpelare adresată de senatorul Valer Marian:  Domnului ministru al Culturii, Kelemen Hunor

"În perioada guvernării PDL-UNPR-UDMR, în timp ce ministru al Apărării Naţionale era preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, iar dvs. eraţi ministrul Culturii şi preşedintele UDMR, a fost înlăturată, în împrejurări şi din motive necunoscute, de pe Arcul de Triumf din Bucureşti, inscripţia „Budapesta 1919”, gravată alături de denumirile altor localităţi în care armata română a repurtat victorii în primul război mondial.



Inscripţia „ Budapesta 1919” marca victoria armatei române din august 1919, când a zdrobit armata maghiară şi a ocupat vremelnic capitala Ungariei, prilej cu care a fost arborat drapelul tricolor românesc şi a fost pusă simbolic o opincă ţărănească pe Palatul Parlamentului din Budapesta. Armata română nu a participat atunci la un război de agresiune, respectiv la o campanie de cucerire sau de represalii, ci a intervenit la cererea puterilor Antantei, care au câştigat primul război mondial, pentru a înlătura pericolul reprezentat de armata maghiară condusă de Bela Kun ( originar din judeţul Satu Mare ), care proclamase al doilea stat bolşevic după Rusia Sovietică. Pe lângă caracterul pacificator şi preventiv, campania armatei române a avut şi un caracter umanitar, pentru că unităţile implicate au aprovizionat cu alimente populaţia Budapestei, care era afectată de sărăcie şi foamete, după pierderea războiului şi destrămarea Austro - Ungariei şi după izbucnirea revoluţiei comuniste.

Inscripţia „ Budapesta 1919” nu a constituit un afront la adresa Ungariei şi a maghiarilor, ci a reprezentat o realitate istorică. În Franţa, de exemplu, nici după realizarea reconcilierii franco-germane în cadrul Uniunii Europene, dar nici măcar în timpul ocupaţiei naziste din perioada 1940 - 1944  nu au fost înlăturate de pe Arcul de Triumf din Paris marile victorii ale armatei franceze de la Verdunne şi de pe Somme.

În consecinţă, vă solicit să-mi comunicaţi care au fost motivele pentru care a fost înlăturată inscripţia „ Budapesta 1919” de pe Arcul de Triumf şi dacă, având în vedere că actualmente sunt în curs lucrări de renovare la acest monument important, această inscripţie va fi repusă în locul iniţial.

Solicit răspuns scris şi oral."

Sursa:  http://www.cotidianul.ro/care-au-fost-motivele-pentru-care-a-fost-inlaturata-inscriptia-budapesta-1919-de-pe-arcul-de-triumf-234155/

10 comentarii:

Anonim spunea...

La ce te poti astepta de la agentii AVO din partide in care sute de ofiteri din serviciile secrete romanesti si-au facut specializarile la Budapesta?

Unknown spunea...

Raspuns ???

Anonim spunea...

Inscriptia a fost stearsa,dar ISTORIA ramane . Daca la 1919 nu i-am lasat sa devina primul STAT COMUNIST .......

Anonim spunea...

Ce parere aveti de asta?
http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/maghiarii-urmasi-ai-tracilor?xg_source=activity

Anonim spunea...

La 1 Decembrie, anul trecut, Roncea a trecut numele capitale ungare la locul ei, insa nu din cauza asta au inchis Arcul. Pur si simplu le este frica de Proorocire. Doar ca puterea cu care se va intampla ce urmeaza sa se intample e mult mai mare ca a lor si de alta natura. Nici macar noi nu stim prea mult.

Un Derbedeu spunea...

http://www.art-emis.ro/istorie/2162-cine-sunt-hunii-ungro-maghiarii.html

Marius - burebista2012 spunea...

Nota 10 pentru demnitate Primului Ministru Kevin Rudd - Australia!
( vis-a vis maghiarii din Romania )

Musulmanilor din Australia, care doresc sa traiasca dupa legile islamice li s-a pus in vedere sa paraseasca aceasta tara, in contextul in care guvernul a tintit radicalismul intr-o incercare de a decapita potentiale tentative de atac terorist.
Citat: "IMIGRANTII SI NU AUSTRALIENII TREBUIE SA SE ADAPTEZE. Asta e, va convine sau nu. Sunt satul de ingrijorarea acestei natiuni in privinta ofensarii unor indivizi sau a culturii acestora. De la atacul terorist din Bali incoace suntem martorii unui val de patriotism venit din partea majoritatii australienilor.
Aceasta cultura s-a creat in peste doua secole de zbateri, incercari si victorii a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii.
Vorbim mai cu seama ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, sau orice alta limba. In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!
Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu. Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre. Daca Dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat Dumnezeu este parte a culturii noastre.
Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce. Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica.
Aceasta este PATRIA NOASTRA, PAMANTUL NOSTRU si STILUL NOSTRU DE VIATA si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea. Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastra, de crezul nostru Crestin, de Stilul nostru de
> Viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana, LIBERATATEA DE A PLECA.
Daca nu sunteti fericiti aici, atunci PLECATI. Nu v-am obligat noi sa veniti aici. Voi ati solicitat sa fiti aici. Asadar, acceptati tara pe care VOI ati dorit-o."

Prime
Minister Kevin Rudd - Australia

Anonim spunea...

Atata timp cat victoria armateiromane este un fapt istoric, chiar daca ungurii sunt deranjati, inscriptia TREBUIE repusa pe Arc, la locul ei!

Anonim spunea...

La cesa te astepti de la o clasa politica care,unicate in aceasta parte a Europei ,ii pupa in cur pe unguri pe unde ii prind.Oare sunt intradevar romani




Anonim spunea...

Pe tigani i-am facut romi , acu daca si unguri sunt romani , ce nume le punem ? daca tot is asa de vechi pe la noi . pina la urma Burebista o fi fost tata lui atila numa ca asta saracu so pierdut in boloton cind sa ascude de Decebal . Ce sa faci cel mai vechi popor din australia , ca dora de acolo vine si limba engleza , sa intalegem , ia stiu pe unde or umblat unguri nostri dragi ce batai norocu or confundat bolotonu lor cu Atlanticu si or ajuns vecini cu noi sa ne mince zilele cu cit pamint le trebe , ce ar fi sa le dam un pic de BRAZDA INGUSTA SI ADINCA POTE CA SOR SATURA . Culmea e ca unguri din ungaria leor pus deja numele BOZGORI omeni fara tara