joi, 6 martie 2014

Cenzură impardonabilă la TVR. Stelian Tănase, noul "șmecher" de la șefie, a scos de pe post documentarul Moștenirea Clandestină în timp ce rula

ActiveWatch condamnă cenzurarea documentarului „Moștenirea clandestină”, realizat pentru TVR de jurnalista Monica Simona Ghiurco în colaborare cu istoricul american Larry Watts. Directorul General Interimar al TVR, Stelian Tănase, i-a cerut telefonic directorului TVR Internațional scoaterea de pe post a documentarului, în timp ce rula.

„Stelian Tănase m-a sunat și-a mi-a cerut să opresc emisia TVR Moldova. Este fără precedent. Niciun director general sau președinte al TVR, nu a întrerupt emisia. Întreruperea s-a făcut fără argumente, pe un ton, să zicem intempestiv. Nu este în regulă ceea ce s-a întâmplat. Grilele TVR sunt realizate de către canale, aprobate de directorul de programe. Înainte era un consiliu de programe care nu mai există, care aproba aceste grile. Această grilă cadru a fost aprobată în urmă cu aproximativ două luni”, a declarat Beatrice Comănescu, directorul TVR Internațional, pentru exclusivNEWS.ro.
Considerăm că DGI TVR Stelian Tănase și-a depășit atribuțiile și a comis un act de cenzură. Indiferent care au fost motivele sale, un material nu poate fi scos de pe post în timp ce rulează. Dacă materialul respectiv era susceptibil că încălca legislația TVR, acesta trebuia înaintat spre analiză Comisiei de Etică ulterior difuzării.

Contactat de ActiveWatch, Directorul General Interimar TVR Stelian Tănase a spus că nu are nimic de adăugat față de ce s-a publicat pe această temă în Observatorul Cultural: http://www.observatorcultural.ro/La-Pensionaria-primavara*articleID_29823-articles_details.html
Redăm integral în continuare conținutul scrisorii publice adresate de Monica Ghiurco:

„APEL LA COLEGII DIN PRESĂ: Dacă veţi trece sub tăcere cenzura care mi s-a întâmplat mie, mâine vi se va întâmpla vouă şi nimănui n-o să-i mai pese! Şi veţi binemerita dispreţul publicului pentru că nu luptaţi pentru drepturile voastre.

Conform Constituţiei, Art. 30: "(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă."!!!!!!!!!

Indiferent de explicaţii (în cazul acesta neprecizate şi neasumate de cel care a comis cenzura, deşi a trecut aproape o lună de la scoatere DIN EMISIE!!!!, nu din grilă, a documentarului meu) nimeni nu trebuie lăsat să se considere a fi deasupra legii.

Iar încălcarea legii, aşa defectă cum e (pentru că nu explicitează cenzura - cine ar fi crezut să mai existe aşa ceva la 25 de ani de la răsturnarea unui regim în care cenzura era regula? - şi nici nu stabileşte sancţiunile care se impun) este evidentă chiar şi pentru cei care se erijează în apărătorii domnului Stelian Tănase.

Chiar dacă mă costă din punct de vedere profesional faptul că îmi apăr profesia şi dreptul la liberă exprimare, luptându-mă public cu o conducere care îşi arogă puteri discreţionare şi care m-a denigrat emiţând în spaţiul public informaţii complet false, eu mă încăpăţânez să demonstrez că adevărul trebuie apărat cu orice preţ. Că adevărul nu se negociază, nu se vinde şi nu se cumpără. Şi nici conştiinţa mea!” (Monica Simona Ghiurco)

Sursa:  http://www.activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/cenzura-la-tvr-dgi-stelian-tanase-a-scos-de-pe-post-un-documentar-care-rula/

8 comentarii:

Unknown spunea...

E bine, e foarte bine, tu nu vezi ca se desconspira toti. Zilele astea o sa-ti impartasesc o idee pe care daca o vom pune bine in practica va schimba enorm de multe. Voi folosi mail-ul prin care am corespondat.

Anonim spunea...

de la DRAGOS SCORTANU
Ii deranja pe jidani probabil si de aceea s-a intervenit brusc, intempestiv,iar slugile au executat ordinul! Jigodiile.......

Daniel Roxin spunea...

Nicolae Lalu, astept mesajul...

Anonim spunea...

Idiotul asta de stelian tanase ne va face mult rau din pozitia care o are,este releul intre tradatorii Romaniei si prostirea neamului romanesc.aaron

Anonim spunea...

Nu-i de loc idiot. El este numai jigodie tradatoare de neam.

Anonim spunea...

Eu nu sunt foarte surprins de ce face acest Stelian Tanase, ci mai degraba de felul cum o face.
Am avut ocazia sa-l vad la un talk-show la tv intr-un moment in care era nevoit sa-si expuna mai clar pozitia fata de niste evenimente politice neasteptate, aflate in derulare.
Ma asteptam la o atitudine mai subversiva si insidioasa. Atunci insa nu era sef, acum ... este .

sile spunea...

am citit astazi cea mai marsava justificare la magaria facuta de Stelian Tanase : este o emisiune care preamareste pe Ceausescu si este facuta de pedofilul Larry Watts :autorul se semna Vlad M

Anonim spunea...

Se stie foarte bine ca toata media apartine jidanilor, aceasta mizerie a omenirii. Cu asta cred am spus tot. Cine are ochi sa vada si urechi sa auda.