marți, 24 iunie 2014

Atacul pesticidelor. Studiu: Nu doar albinele sunt afectate, ci și alte vietăți!


Pesticidele care sunt acuzate că ar putea duce la dispariția albinelor ar putea afecta și populațiile de fluturi, viermi, pești și chiar păsări. Potrivit unui studiu efectuat de 29 de specialiști, citat de phys.org, sunt evidențe clare că pesticidele pe bază de neonicotinoide și fipronil afectează mai multe vietăți. 

Cercetătorii arată că substanțele dăunătoare persită în sol peste 1000 de zile și până la un an în plantele rezistnte la respectivele pesticide. Studiul a fost publicat în revista de specialitate „Evironment Science and Pollution Research”. 


În urmă cu câteva luni, comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorilor spunea că Uniunea Europeană ar putea lua unele măsuri pentru a limita folosirea respectivelor pesticide. 

Comisia Europeană a făcut deja o propunere prin care dorește ca pesticidele dăunătoare să nu fie folosite pentru o perioadă de cel puțin doi ani, iar o decizie urmează să se ia în următoarea perioadă.

Această problemă nu este doar în Europa, ci și în America de Nord, acolo unde același fenomen, denumit Colony Collapse Disorder, ar putea duce la dispariția albinelor. Potrivit specialiștilor, aceste probleme au început să apară în urmă cu aproximativ șase ani. 

S-a observat că pesticidele folosite în exces în combinație cu o creștere a temperaturilor au dus la scăderea alarmantă a albinelor. 

Organizația Greenpeace acuză faptul că „unor companii multinaționale, cu bugete mari, care au investiții importante în domeniul agriculturii li se permite prea mult și trebuie să oprească folosirea intensivă a produselor chimice”.  De partea cealaltă, firma care produce pesticidele spune că nu există dovezi clare și că neonicotinoidele nu reprezintă un pericol pentru albine.

Reprezentanții UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) spun că aproximativ 85% dintre principalele culturi de pe continentul european depind de polenizarea insectelor, în principal a albinelor. Albert Einstein spunea că „dacă albinele ar dispărea de pe pământ, omul n-ar mai trăi mai mult de patru ani”.

Sursa:  https://ro.stiri.yahoo.com/atacul-pesticidelor--studiu--nu-doar-albinele-sunt-afectate--ci-%C8%99i-alte-viet%C4%83%C8%9Bi-083649092.html

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pestii is sigur ca i-a cam rarit,pescar fiind de mic am cam vazut o mica schimbare.
In ziua de azi cauti de nebun un țipar sau o lipitoare,vietuitoare care le gaseai destul de usor inainte pe paraiase sau baltoace.

O mai buna informare nu ar fi rau sa fie facuta si taranului,poate chiar o mica constrangere a marilor agricultori,dar lucrul asta e cam greu de implinit

Anonim spunea...

Asta este politica mondiala de exterminare a rasei umane. Toate creatiile chimice moderne dovedesc acest lucru.