vineri, 13 iunie 2014

Descoperiri cu o vechime de 20-30.000 de ani în șantierul arheologic de la Poiana Cireșului, unul dintre cele mai importante șantiere paleolitice din Europa...


Lângă orașul Piatra Neamț, pe coama unui munte, se deschide o poiană încărcată de povești; povești de viață de acum peste 20.000 de ani... Sunt puține locuri în Europa (și probabil în lume) unde se poate găsi o asemenea bogăție de artefacte vechi de 20.000-30.000 de ani.

Descoperirile făcute la Poiana Cireșului, în ultimii ani, au ajutat la o mai bună înțelegere a Paleoliticului european, aducând în prim plan lucruri cu adevărat uimitoare. Să ne amintim doar vâlva pe care a făcut-o anul trecut în presa românească, dar nu numai, descoperirea pandantivului din piatra gravată cu o vechime de peste 20.000 de ani, scos la lumină de Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Nițu, arheologii care coordonează acest șantier. Un pandantiv care se arată ca cel mai complex gravat dintre toate cele cu o vârstă de peste 20.000 de ani. În acest context, este important de subliniat că în România s-au descoperit 3 dintre cele 10 pandantive din piatră gravată care există la nivel mondial, ceea ce vorbește despre potențialul arheologic extraordinar de pe teritoriul țării noastre.

Cu o vechime asemănătoare - 20.000 de ani - , avem și un fluier din falangă de ren folosit de omul preistoric cel mai probabil la transmiterea de semnale... Un obiect foarte rar, de asemenea, dacă ne gândim la vârsta lui.



Tot aici s-a făcut o altă descoperire unică la nivel modial - un colier din melci cu o vechime de 29.000 de ani.

colier din cochilii de melci -Poiana Ciresului. 30.000 ani

Acestea reprezintă însă doar vârful icebergului bogățiilor care se ascund în pământ deoarece, chiar dacă șantierul a intrat din anul 1998 într-o etapă de cercetare sistematică, el a fost deschis doar în jur de câteva săptămâni pe an, din lipsă de fonduri, și doar pe o mică suprafață, cu o mână de oameni. Ce s-ar fi descoperit, oare, dacă ar fi fost exploatat în întregime?!... Cu siguranță multe alte   lucruri de importanță mondială.

Ei bine, cu toate că descoperirile de aici au intrat în circuitul științific mondial, făcând parte din patrimoniul cultural mondial (ca urmare a recunoașterii lor peste hotare), astăzi cercetătorii sunt în situația de a nu putea să-și continue cercetările. De ce? Pentru că Ministerul Culturii nu a alocat în acest an nici măcar un singur leu pentru cercetarea arheologică națională și este foarte probabil ca în acest an nici un arheolog să nu primească bani pentru vreun șantier - nici măcar pentru Sarmizegetusa Regia!!!

Datorită acestei situații, continuarea cercetării pe acest șantier nu se va putea face decât cu sprijin privat, decât cu sprijinul oamenilor pasionați de istorie care vor dori să suțină cercetarea cu donații sau sponsorizări. Pri urmare, pledez astăzi în fața dumneavoastră pentru susținerea financiară a unui șantier arheologic exceptional, condus de arheologi extraordinari, dedicați cu tot sufletul acestei profesii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Dacă doriți să fiți alături de cercetarea arheologică pe șantierul de la Poiana Cireșului, puteți să faceți donații sau sponsorizări în conturile Asociației Geto Dacii sau puteți să trimiteți donații prin sistemul PayPal. Detalii aici: http://www.geto-dacii.ro/ Atât eu cât și Asociația Geto Dacii pe care o conduc ne-am asumat rolul de susținători ai acestui șantier și dorim să putem atrage fondurile necesare pentru ca acest șantier să funcționeze și în acest an. În urma discuțiilor cu specialiștii, am aflat că necesarul ar fi de  aproximativ 5.000 de euro / luna de cercetare.

Ca să înțelegeți mai bine importanța acestui șantier arheologic, ca și bogăția descoperirilor arheologice din România, vă recomand filmul documentar "Fabuloasa Istorie Străveche din Carpați", un film pe care l-am lansat acum două luni, un film în care îi veți cunoaște și pe arheologii Marin Cârciumaru și Elena Nițu.

Daniel Roxin

Niciun comentariu: