joi, 28 august 2014

Ținutul Secuiesc va fi condus de un PREȘEDINTE propriu, conform proiectului de autonomie inițiat de UDMR. Asta susține Ponta?


Site-ul stareanatiunii.ro dezvăluie ce conţine proiectul maghiarilor pentru autonomie teritorială.

Ţinutul Secuiesc ar urma să aibă preşedinte propriu, care să stăpânească peste Harghita, Covasna şi Mureş. Preşedintele ar urma să fie ales prin vot direct de către cetăţenii din cele trei judeţe şi ar avea puteri mai mari decât şefii de Consilii judeţene.

Aceste prevederi sunt în proiectul de autonomie redactat de UDMR.


Potrivit unor surse din UDMR, proiectul prevede că preşedinţii de Consilii judeţene nu dispar, dar Ţinutul secuiesc ar avea un buget propriu şi o colaborare mai puţin strânsă cu guvernul de la Bucureşti, având în vedere că se vor autogestiona cei din ţinut.

Textul este inspirat 90% din cel acre autorizează autonomia Tirolului de sud din Italia, o regiune autonomă care se pare că este un model de succes cel puţin din punct de vedere economic.

Astfel, UDMR încearcă să implementeze şi în România acest proiect care vizează şi protejarea limbii şi minorităţii maghiare din Ţinutul secuiesc.

Cei de la UDMR spun că, pentru ca acest proiect să aibă succes şi să treacă peste opoziţia de la Bucureşti, acest proiect nu aduce foarte multe modificări spre deosebire de proiectul descentralizării şi regionalizării propus de USL, proiect cu care au şi câştigat alegerile în 2012.

Diferenţa faţă de proiectul USL, şi este una mare, se referă la gruparea celor trei judeţe – Harghita, Covasna, Mureş – unde populaţia este preponderent maghiară şi ar însemna că este practic o regionalizare pe criterii etnice, lucru cu care niciodată administraţia de la Bucureşti nu a fost de acord.

Este însă nevoie de modificarea Constituţiei, pentru ca acest Ţinut secuiesc să poată lua naştere în mod oficial.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat ieri că proiectul realizat în această vară este deja gata.

“Proiectul scandalos al UDMR privind autonomia teritorială prevede ca cele trei judeţe româneşti, Harghita, Covasna şi Mureş, să aibă un preşedinte separat, care va fi, desigur, dintre politicienii maghiari. Probabil Kelemen Hunor, că tot visează să fie preşedinte. Am dezvăluit aceste lucruri încă de acum 2 luni, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva UDMR care s-a transformat într-o formaţiune separatistă după modelul separatiştilor pro-ruşi din Ucraina. Numai aceia şi-au declarat republici paralele. A venit timpul pentru acţiune. Nu mai putem tolera ca UDMR să instige la separatism etnic pe teritoriul României. Partidul România Unită îşi asumă obiectivul politic al desfiinţării UDMR. Sunteţi de acord?”, a scris Bogdan Diaconu pe pagina sa de Facebook.

Sursa: http://www.nasul.tv/2014/08/27/bogdan-diaconu-ce-sustine-ponta-tinutul-secuiesc-va-fi-condus-de-un-presedinte/

3 comentarii:

Anonim spunea...

individul acela nu prezinta si nu reprezinta nimic, nu-i tastez numele pentru ca mi-ar lua un ceas sa-mi frec mainile cu spirt

Anonim spunea...

Suntem cativa contra curentului."Culmea" e ca multi dintre cei cu cetatenia romana s-au dat cu curentul; cam greu tata, cam greu; mai e numai o mana de romani prin Ardeal, care, din pacate va disparea daca nu se va da cu curentul; daca suntem sanatosi si devenim bunici le vom povesti nepotilor despre vremurile cand Apusenii erau ai nostri....

Anonim spunea...

Si ce dracu o sa faca ,o sa plece cu Harghita in ungaria ? Tot aici vor ramine . Macar de i-ar bascula pe jidani !