duminică, 9 noiembrie 2014

Paradoxurile vieţii moderne: mulţi obezi sunt malnutriţi! Cum este posibil?


Numărul persoanelor care sunt malnutrite, în ciuda faptului că sunt obeze, este scandalos de mare, spune dr. Sally Norton, un medic american specializat în probleme de slăbire şi în chirurgie. Datorită alimentaţiei lor, bazate pe pizza, cartofi prăjiţi, chipsuri, paste făinoase, biscuiţi şi prăjituri, aceste persoane consumă un număr foarte mare de calorii, dar prea puţine substanţe hrănitoare.

Un studiu recent a arătat că, în SUA, în ciuda prevalenţei ridicate a obezităţii în rândul populaţiei, multe persoane sunt malnutrite.

Doar 11% ingeră cantitatea recomandată de fibre alimentare şi doar 5% consumă doza necesară zilnică de potasiu. Mulţi prezintă carenţe de vitamine A, C, D, de calciu şi fier. Problema persistă şi se agravează întrucât medicii sunt insuficient instruiţi în probleme de nutriţie, iar companiile farmaceutice încearcă să promoveze pe piaţă medicamente scumpe care tratează simptomele unor boli, dar nu cauzele nutriţionale ale acestora.

Dr. Norton e de părere că, în pregătirea medicilor, se dă o importanţă mult prea mică rolului alimentaţiei în prevenirea şi tratarea bolilor.

Iată câteva exemple date de dr. Norton, privind rolul alimentaţiei în sănătate, econform rezultatelor unor studii recente.
  • o alimentaţie bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ şansele apariţiei unui al doilea atac de inimă sau accident vascular cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare
  • consumul de fructe întregi, mai ales afine, struguri şi mere, este asociat cu un risc semnificativ mai mic de apariţie a diabetului tip 2 
  • un aport ridicat de acizi graşi omega-3 este asociat cu o îmbunătăţire a sănătăţii mentale
  • o alimentaţie de tip mediteranean, suplimentată cu fructe oleaginoase (nuci, alune), reduce riscul de atac vascular cerebral
  • peste 25 de studii au arătat că o alimentaţie bogată în fibre reduce riscul apariţiei cancerului de intestin
Principiul de bază al unei alimentaţii corecte este, de fapt, foarte simplu, spune dr. Norton: să consumăm mâncare „adevărată”, alimente proaspete, neprocesate, în porţii rezonabile.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/13508156-paradoxurile-vietii-moderne-multi-obezi-sunt-malnutriti-cum-este-posibil

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte adevarat! La fel si cu lipsa de expunere la soare: s-a inoculat ideea ca soarele este cancerigen, iar populatia se fereste de soare ca dracul de tamaie. Dar, se pare, ca nu este asa. Este necesara expunerea zilnica la soare. La fel si cu folosirea exacerbata a aerului conditionat (in special in America de Nord). Corpul uman nu mai stie sa se ajusteze la cele patru anotimpuri. Vara este foarte frig in toate incaperile, iar corpul crede ca este iarna, cerand mai multe calorii. Este un non-sens si o mare prostie pe langa faptul ca se consuma inutil atata energie. Dar daca esti gras nu suporti caldura, iar in America de Nord sunt foarte multi obezi si grasi.