miercuri, 12 noiembrie 2014

RECOMANDARE: Revista de Lingvistică și Cultură Românească - redactor șef, Mihai Vinereanu

Scopul acestei reviste este acela de a dezvălui aspecte mai puțin cunoscute care țin de adevăruri legate de spiritualitatea, limba și cultura românească. Studii de istoria limbii vor prezenta limba română dintr-un punct de vedere aproape cu totul nou. De asemenea, studii de arheologie, genetică și antropologie vor juca un rol major. 


Revista are menirea de a informa pe cititorul român interesat de problemele de limbă și spiritualitate românească, dar și pe specialistul străin care dorește să afle lucruri noi despre fascinanta limbă și cultură română. Revista este bilingvă cu articole atât în limba română, cât și în limba engleză. Cele în limba engleză se adresează, în principiu, cercetătorilor străini care nu cunosc limba română. Trebuie să accentuăm că, din cauza unei prestații mai mult decât slabă a instituțiilor abilitate din România de a promova valorile românești, sântem extrem de puțin cunoscuți dincolo de granițele României, iar acel puțin este de multe ori eronat. Este bine cunoscut faptul că limba română a fost superficial studiată, încât a ajuns să aibă mii de cuvinte cu etimologie necunoscută, nesigură sau greșit atribuită. 

Lingvistica românească este cu mult în urma cercetărilor actuale în domeniu, dar nu se face nimic pentru a îmbunătăți situația dezastruoasă în care ne aflăm. Revista noastră își propune să facă lumină în acest sens. Studiile de indo-europenistică fac, în ziua de astăzi, posibilă o mult mai bună cunoaștere a evoluției istorice a limbii române. 

De asemenea, progresele în domeniul arheologiei, geneticii și antropologiei în general, ne dau posibilitatea de a înțelege mai bine vechimea și adevăratele origini ale poporului român. Sperăm ca încă de la început să trezim interesul cititorilor români și străini. În același timp, conducerea revistei invită posesorii de adevăruri ce țin de domeniile de interes ale acestei publicații bilingve – specialiști sau nespecialiști – să nu se sfiască să ne contacteze.

Vizitează revista aici:  http://limbaromana.org/
Mihai Vinereanu
Redactor-Șef

5 comentarii:

Unknown spunea...

Felicitari Domnule Mihai Vinereanu! Sper ca revista sa aiba viata lunga in folosul aducerii adevarului la cunostinta romanilor si nu numai si a punerii limbii noastre romanesti in adevarata ei lumina. Am dat mult mai mult decat am primit de la vecini si asta trebuie oficializat. DEX-ul trebuie revazut cat mai repede pentru ca este depasit si in forma actuala cu greul il poti numi lucrare stiintifica ,academica sau mai stiu eu ce.Ii trebuie redata autoritatea pe care cum bine ati spus studiile de indo-europenistica i-au stirbit-o.
Multumim!

ZZ spunea...

Daca se doreste sa se faca un pas inainte, este bine sa se inteleaga ca asa-zisa evolutie - pe taramul limbii - se manifesta, in mare parte, ca un sir de paradoxuri, cumva aleatoriu. Un singur lucru este incontestabil: anume ca limba noastra a avut propria ei evolutie si nu se trage din cea latina.
Imi doresc un singur lucru: ca dl. Vinereanu sa urmeze calea rationala si a bunului-simt, altfel eu si altii ca mine ii vor ataca revista brutal, fara nicio urma de compasiune.

Anonim spunea...

Domnule ZZ, începi comentariul cu exprimări impersonale, dînd o așa-zisă definiție a parcursului și originii limbii române. Adică aveți un discurs care nu este personalizat, care, deci, nu vă aparține.
Continuați prin a vă exprima o dorință(care e, de fapt, un tip de ultim avertisment !?!?) care este la fel de ambiguă ca și începutul amenințării postate de dumneavoastră.
Încheiați prin a adresa o amenințare redactorului șef al unei publicații: că dacă nu va reuși să fie tot atît de ambiguu, îl veți ataca BRUTAL, fără milă.
Nimeni nu v-a cerut să vă postați caracterizarea, nimeni nu vă solicită astfel de exhibări(deși internetul e plin de ele).
Dacă sînteți de acord cu conținutul revistei, fiți de acord ! Dacă nu, nu.
Uitați-vă întîi în oglindă, apoi pe internet. Cele postate de dumneavoastră demonstrează doar primitivism acerb...

Anonim spunea...

N-am sa-mi pierd timpul raspunzand ineptiei. Dumnezeu cu mila.

Vremea in care discursurile plasmuitorilor si ignorantilor cerseau sau se obrazniceau sa intre in lume a trecut. Cine nu are minimul discernamant sa ramana, eventual, in literatura, si se indarjeste sa interfereze cu miscarea pentru adevar istoric pentru a-i aduce alte deservicii, merita sa plateasca la fel ca cei care se indarjesc in romanizari.

un pic anonim spunea...

Din ce am citit, repede si dupa cuprinsul primului numar revista se anunta a fi foarte interesanta. Mi-a placut mult articolul despre Maica Smara. Le voi citi si pe celalalte.
Apriori nu pot decat sa le multumesc celor care se nevoiesc.
Sa inteleg ca revista va fi on-line.
Succes.