duminică, 30 noiembrie 2014

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, BATE CÂMPII RĂU DE TOT în legătură cu Ziua Națională. El zice că ar fi mai bine să o mutăm pe 10 mai, ca să aibă legătură și cu monarhia. În plus e și mai cald. Cum comentați?


"Ziua Naţională a României trebuie sărbătorită protocolar. (...) Eu mi-aş dori să fie marcată şi ziua de 10 mai pentru că este o dată foarte importantă şi în mai e mult mai frumos afară şi lumea se poate bucura pe când de 1 Decembrie e întotdeauna frig, e neplăcut, e o sărbătoare exclusiv oficială", a spus Theodor Paleologu.

De asemenea, Paleologu a precizat că, din punct de vedere istoric, 1 Decembrie a însemnat realizarea unui ideal politic. "Anume unitatea din 1918, lucru care nu ar fi putut fi realizat fără 10 mai, fără ceea ce reprezintă 10 mai, şi anume consolidarea statului suveran şi monarhic".

Theodor Paleologu a precizat că pentru el ziua de 1 Decembrie are "o valoare simbolică extrem de importantă", dar "nimic extraordinar în raport cu ce reprezintă pentru ceilalţi români". "Sunt ţări în care Ziua Naţională este foarte puţin marcată în vreun fel de ceremonii publice. Raportarea la Ziua Naţională în cadrul unei societăţi variază de la o ţară la alta, nu este peste tot la fel. Poate că în Statele Unite este foarte mult celebrată această Zi Naţională, în Franţa destul de mult, în alte ţări mult mai puţin. În Danemarca nu este ceva care să suscite un entuziasm sau o participare nemaipomenită. Cred că în România este mai cu seamă o celebrare oficială, are un caracter foarte oficial prin forţa lucrurilor pentru că este o perioadă nepotrivită din an şi ce s-ar putea manisfesta ca participare din partea societăţii este redus la minim", a mai spus acesta.  

"Eu am fost în urmă cu câţiva ani şi în alte părţi, în Harghita, de exemplu, şi am îngheţat. A doua oară nu mai merg acolo, am făcut-o din patriotism pentru că aveam o obligaţie de ordin civic şi politic. (...) Dacă nu mai suntem noi la putere, las pe alţii. Să se ducă ei să îngheţe acolo. Eu am plătit preţul", a completat fostul ministru al Culturii.

Sursa text: gandul.ro

18 comentarii:

Anonim spunea...

e clar ca prima conditie pentru a fi stupid,presupune ca mai intai sa fii ministru.

straina spunea...

scuze Domnului Paleologul, dar noi traim intr-o democratie republicana, monarhia a abdicat.

Unknown spunea...

Ziua nationala va fi cand Basarabia se va uni cu Romania.

Anonim spunea...

Domnul Paleologu se vaita ca i-a fost frig... Si cand te gandesti cati romani au murit ca sa se faureasca Romania Mare... Mai vorbeste domnul si de patriotism...halal patriot. In 1918 romanii au venit cu mic, cu mare, pe jos si cu carutele, in cel mai fericit caz. Sa stea domnul Paleologu la caldura, noi vom fi sa sarbatorim indiferent de cat arata termometrul. Daca i s-ar cere mai mult? Oare cat de usor ar trada?

Gabriel Maris spunea...

theo jidovelogu , esti cam inghetat , mai ales la creierul mic ( cel important )

Ai uitat , mai , pasaport romanesc diplomatic faptul ca la 23.08.1944 un nemtisor ( Mihai - ultimul ) a tradat Tara noastra predind-o neconditionat armatelor rusesti minate de canaliile cazare ; in ciuda faptului ca MARELE PATRIOT MARESALUL ANTONESCU A TRATAT DUR CONDITII DE retragere a tarii din razboi.
Nici acum nu intelegi cum un nemtisor i-a tradat pe ai lui ( (Germania ) si ca recompensa familia Hohen;....a primit permisia sa plece din tara cu 2 trenuri doldora de valori , si unde ? ghici : intr-o tara neutra care nu stia nimic...
1 Decembrie este si va fi o zi sfinta atita timp cit se vor mai naste copii urmasi ai getilor pe aceste plaiuri , asa sa stii ....ologule ...

Anonim spunea...

Nu e posibil!E incredibil!?

Chiar si din cauza frigului?Mai sa fie!!!!!!!

Uluitor de triste acezte afirmatii aberante.


Sunt un cetatean din depresiunea Bilbor,Harghita.

Anonim spunea...

Să propui mutarea zilei naţionale din respect pentru monarhie, e una, şi ar fi provocat dezbateri, să te vaiţi de frig, ca bărbat, e alta - e hilar. Cine nu are vână să stea în frig câteva ore, are oare ce-i trebuie pentru a-şi apăra ţara sau măcar familia în caz de nevoie? Că de apărat istoria, m-am lămurit.

Anonim spunea...

De 23 August cred ca I-a fost prea cald .

Anonim spunea...

Sf.Andrei de azi cu 1 Decembrie de maine - Ce frumos !!! Mie imi convine .

unutanu spunea...

I-o fi inghetat neuronul,si altceva ce ne putem astepta de la ei ? sa bata campii doar nu putem spera sa se zbata pentru interesele gloatei

simona spunea...

LA MULTI ANI!Si sa aducem un pios omagiu celor care au luptat pt reintregirea neamului nostru.Cat despre Agameton Dandanica {paleologul)da-l in plata domnului ca nu-i singurul zarnit la cap din cei care ne conduc .Chiar crede dumnealui ca Carol intai a luptat pt unirea celor 3 tari ?Dar cat sange a curs ,a fost cumva sange prusac ?Si o nota informativa imperiul prusac o luase pe coaja de la ai nostri si prin conjunctura momentului (ne iubea in sfarsit Franta ,iar Anglia dorea sa impiedice Rusia sa inainteze in zona Balcanica) am fost lasati sa facem marea unire .Si a uitat cumva omul asta cat a luptat bunul Eminescu pt tara asta si ce i-a pregatit regele .Dar mai bine sa ne gandim cand facem unirea cu sfanta Moldova sa nu cumva sa fie frig sau vezi doamne prea cald pt cinstitele fete ministeriale .Copiii mei sa dea bunul si adevaratul Dumnezeu sa putem striga din nou TRAIASCA DACIA REUNITA !

Anonim spunea...

La multi ani Romania! Astept cu nerabdare Ziua Romanilor......Care vine din ce in ce mai rar. La ce se vede, se aude, se scrie si se intampla cred ca o sa asteptam mult.

Anonim spunea...

si Bucovina. Da frate.

nan spunea...

Rusine dl Paleologu se vede ca nu ai pic de respect pentru majoritea celor care lucreaza pe asemenea vreme.

Anonim spunea...

Nu avem nevoie de astfel de tràdatori in continuarea visului romànilor autentici ai vechii DACII...dealtfel tradarea ar trebui sa fie pedepsita cu moartea.
Ar fi de ajuns doar cateva exemple astfel incat moralitatea , patriotismul si demnitatea sa functioneze inca din pantecele mamelor romance.

Anonim spunea...

Acest individ a avut de cand se stie un discurs inept si penibil. La fel si in fapte, a mesterit numai prostii.

Anonim spunea...

Cel mai bine ar fi pe 10 mai.1 decembrie nu reprezinta finalul luptei pt unire ,reprezinta doar un final de etapa (atat s-a putut face atunci) asa ca pana la unificarea tuturor teritorilor (N Bucovinei,N Maramuresului ,Banatul ,Basarabia Transnistria si Valea Timocului ) ziua nationala ar fi bine sa fie pe 10 Mai.

Anonim spunea...

Ba din contra, 1 Decembrie sa ne aminteasca de-a pururi, in prima zi de iarna, ca toate clipele mari ale Neamului au avut un pret greu. La 1 Decembrie ne intoarcem spre Eroi. In ziua aceea românii s-au indreptat catre Alba Iulia convinsi ca numai ei isi pot hotari destinul.

Am trecut prin iarna Istoriei si am ramas in picioare. Urmeaza Regasirea.