miercuri, 17 decembrie 2014

Scânteia vieţii: fenomenul spectaculos care însoţeşte momentul fecundaţiei a fost fotografiat în premieră


În momentul concepţiei – când un spermatozoid fertilizează un ovul, realizând astfel primul pas spre formarea unei noi fiinţe umane – literalmente „sar scântei”: fenomenul este însoţit de ţâşnirea a miliarde de atomi de zinc, au descoperit oamenii de ştiinţă, care au şi reuşit să fotografieze filmeze fenomenul cu ajutorul unei tehnici speciale.

„Focul de artificii” molecular a fost vizualizat şi filmat, pentru prima dată, de cercetătorii de la Northwestern University, care spun că fenomenul ar putea avea implicaţii foarte importante pentru tratarea infertilităţii. Descoperirile au fost publicate în Nature Chemistry.

Variaţiile nivelului de zinc joacă un rol esenţial în reglarea proceselor biochimice legate de fertilizarea ovulului. 

Cercetătorii au creat un sensor de fluorescenţă inovator pentru urmărirea nivelului de zinc din celulele vii, descoperind că ovulul conţine aproape 8000 de compartimente  speciale pentru stocarea acestui element, fiecare compartiment conţinând aproximativ un milion de atomi de zinc. Aceştia sunt eliberaţi simultan, în mod coordonat, în 4 sau 5 runde, când ovulul este gata de fertilizare, în timpul fecundaţiei şi puţin după aceea. 
Eliberarea atomilor de zinc este un proces esenţial pentru începerea formării embrionului în următoarele 2 ore de după fecundare.

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/13723338-scanteia-vietii-fenomenul-spectaculos-care-insoteste-momentul-fecundatiei-a-fost-fotografiat-in-premiera-video

Un comentariu:

Anonim spunea...

Un link interesant si util .Va rog explorati-l .Nu are nici o legatura cu tema de azi .
http://www.thecrowhouse.com/home.html: