miercuri, 25 februarie 2015

Incredibil: UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU în orașul CAREI

Pe zi ce trece , e tot mai greu pentru membrii UDMR Carei împreună cu preşedintele lor , primarul Kovacs Jeno, să disimuleze dorinţa de a convieţui civilizat în oraşul multietnic CAREI. Din reflex  poate sau doar  din şovinism, se opun oricărui proiect care vine din partea consilierilor români, mai ales când este vorba despre amplasare de busturi ale personalităţilor româneşti atât locale cât şi nationale. Nimic nu este sfânt pentru ei când vine vorba de nevoile spirituale şi culturale ale comunităţii româneşti!

Calcă în picioare  şi găsesc chiar si explicatii care să te convingă de necesitatea acceptării călcării noastre în picioare când vine vorba de solicitarea aprobării amplasării vreunui bust românesc oriunde înafară de vecinătatea Monumentului Ostaşului Român. Că doar grupurile  locale de pe reţelele de socializare sunt pline de afirmaţii de genul…  “oraşul e maghiar si singurul pământ românesc  din oraş e în jurul monumentului…”.

In totală concordanţă cu aceste afirmaţii, consilierii UDMR au votat astăzi, la şedinta CL, împotriva amplasării în Carei a bustului lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României.  In sala de şedinte nu au fost reprezentanţi ai presei  sătmărene de limba română  şi nici cameramani de la televiziunile locale, ca urmare a interventiei primarului Kovacs. Până şi cameramanul care a filmat pentru Buletin de Carei a fost întâmpinat  de primar cu ….”nu v-am spus că nu trebe să veniti astăzi?.  Din păcate nu este pentru prima dată când primarul procedează de o asemenea manieră.


Acestea sunt conditiile în care se desfăşoară la Carei şedintele de Consiliu Local. O atitudine dictatorială , de tip cizmă pe gât, care îngrădeşte dreptul la libera exprimare si instituie a atmosferă de teroare si de opacitate din partea administraţiei locale care încearcă să îşi protejeze afacerile oneroase.

Motivele invocate pentru refuzul amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu în parcul din faţa tipografiei,  ce adăposteste şi alti scriitori maghiari , sunt  mai mult decât puerile şi se referă  la faptul că nu a fost menţionat materialul din care va fi realizat acesta.

Deranjat de faptul că  liberalul Adrian Bucureştean a readus în atentia consilierilor faptul că si acum un an înainte de a refuza amplasarea busturilor lui Ionel Brătianu si regele Ferdinand a  fost solicitată o amânare pentru discuţii pe îndelete,  primarul Kovacs răbufneşte si dezvăluie  că de fapt sunt deranjati de alăturarea acestuia celorlalte busturi maghiare din  parc…” cum pot să pun 3 statui unul lângă altul, e o aberaţie…nu e treaba consilierilor să decidă aceste treburi…Nu se poate monta acolo fără să spună un specialist….”.

Proiect de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului scriitoarei Otilia Marchiş în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, în apropierea bustului scriitoarei Kaffka Margit, prietena sa din copilarie si adolescenta, a fost amânat pentru o  dată viitoare pentru ca să fie specificat materialul din care va fi realizat şi schiţa finală. Gogriţa e pentru cine nu ştie că există realizat de aproape un an bustul regelui Frrdinand şi încă UDMR nu a fost deacord cu amplasarea sa în oraşul în care şi românii plătesc taxe şi impozite.

Desi consilierii initiatori au specificat ca bustul va fi din bronz si va fi de aceiasi marime ca cel al scriitoarei Kafka Margit,  consilierii majoritari au fost de neînduplecat. Nu acelasi lucru s-a întâmplat la amplasarea bustului grofului Karolyi,  unde nu a fost necesară în momentul aprobării nici schiţa si nici materialul din care va fi realizat. Aceste solicitări sunt  rezervate şi necesare doar în cazul consilierilor români din municipiul Carei!

Consiliera Venig a afirmat chiar că nu a reusit să identifice locul amplasării din schiţa prezentată desi acesta era marcat cu un pătrat.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului poetului Mihai Eminescu în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, pe locul marcat in schita atasata proiectului, in parcul din fata tipografiei Carei,  nu a fost nici măcar amânat ci consilierii UDMR au votat în bloc împotrivă, împreună cu cei 4 consilieri care spun că sunt de la FDG  deşi au candidat pe listele UDMR.

Municipiul Carei,  renumit altădată pentru linistea si frumusetea sa, a  fost transformat de actuala administratie locală în posesiune UDMR unde  colaborarea înseamnă , în viziunea primarului,  supunere oarbă.

De  Dragobete, consilierii UDMR au făcut românilor careieni o declaraţie de dragoste cu titlul JOS EMINESCU din CAREI!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Eu as zice sa vedem istoria antica a latinilor romani ,cum conduceau ei regiunile si provinciile romane.
Primu lucru numeau un GUVERNATOR ROMAN. faceau constructiile necesare, aduceau legiuni romane in fiecare oras si construiau cetati.
Legea era legea romana.Poate ca statul roman trebuie sa faca la fel.
Primarii numi cei care jura credinta statului roman si steagului Romaniei,si cei care au o singura cetatenie.
Cam asa trebuie inceput.

florin georgescu spunea...

Cind oare s-o destepta poporul Roman? Cind o sa scapam de politicienii de cirpa si de cozile de topor ce conduc tara asta. Pina nu facem o revolutie adevarata, nu reusim sa scapam de jeguri.

Anonim spunea...

Aceasta adunatura numita gresit popor nu se va destepta niciodata.Brancusi a spus clar si concis: "Cand am plecat v-am lasat saraci si prosti,acum cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti"....Intrebarea care se pune este : cate luni mai ramane Transilvania a Romaniei?Caci oricum,astazi,jumatate este deja retrocedata(cu acte false si multe "facaturi" )urmasilor grofilor unguri....Adunatura de gunoaie imputite....

Anonim spunea...

Ungurii?????????

Un neam care nu prea exista decat daca le face altora rau!
Cred ca nu trebuie sa existe "UNGURII" in nici un fel de Consilii sau alte tipuri de istitutii!!!!De ce nu avem si tigani,armeni,greci primari,poate ca ar trebui sa-i punem pe toti sa ne conduca ,ca doar ne place asta........

Doamne,cand ne vom trezi oare?

Anonim spunea...

De ce nu semnalizati lui Johanis pe facebook

Anonim spunea...

E nevoie să plecăm 50 000 din Bucureşti, ca să ajungem acolo 500 000, ca să-i punem cu botul pe labe?


S-ar putea ca unii să vadă ce n-au mai văzut, putem ridica de 8 - 10 ori mai mulţi decât am ridicat în Diaspora.

Anonim spunea...

ar trebui sa facem si noi ca americanii sau frantzujii adica sa nu recunoastem nici o minoritate conlocuitoare -ca vorba aia nici ei nu ne recunosc pe noi.nemtzii nu te declara cetatean german chiar daca te nasti acolo, daca parintii tai sint straini- ai doar dreptul sa vietzuiesti, esti tolerat, iar daca faci probleme te zvirle in 5 secunde afara. cui nu-i convine dintre minoritari, n-au decit sa plece, calea e libera.
pacat ca romanii ling la aceasta 'büdös kisebbség' de la 1918 incoace, miscare initiata de iorga care a zis ' sa nu devenim din asupriti asupritori' ei na da' cancerului din mijlocul tzarii ce-i pasa, ne minca mai departe de aproape 100 de ani.