marți, 17 februarie 2015

Performanțele uluitoare ale Culturii Cucuteni, acum 6-7.000 de ani – case cu etaj sau pe piloni, roți cu ax, așezări de 20.000 de case…


Cultura Cucuteni (sau Cucuteni-Tripolie)  reprezintă vârful de dezvoltare al unei civilizații în Europa anilor 3.500-5.000 î. Chr. Performanțele la care a ajuns populația cucuteniană sunt absolute uimitoare iar ele ar trebui cunoscute de toți românii!…


Acum 6-7.000 de ani, cucutenienii  aveau case cu etaj și case ridicate pe piloni, comunitățile lor trăind în așezări de până la 20.000 de case, aranjate planimetric, ceea ce ne spune că era o societate bine organizată și din punct de vedere administrativ. Gândiți-vă la faptul că o așezare cu 20.000 de case putea să adăpostească 100.000 de oameni – un oraș măricel din România de astăzi – iar ca aceștia să aibă tot ce le trebuia, era necesar să fie foarte bine organizați. Peste toate, este de reținut că locuințele cucuteniene ajungeau și până la 200 mp, erau compartimentate, ceea ce sugerează că fiecare cameră avea o specificitate.

cucuteni 1

Cu o continuitate de peste 1.500 de ani, cucutenienii stabilesc și în această direcție un record european pentru acea epocă.

Dar poate cel mai uimitor lucru este reprezentat de incredibila calitate a ceramicii cucuteniene, o ceramică care își păstrează foarte bine calitățile și astăzi, după 6-7.000 de ani de ședere în pământ – pasta este de o calitate excepțională, greu de egalat, iar culorile, încă vii, realizate cu pigmenți naturali, reprezintă o enigmă pentru specialiști. Și ca și cum nu ar fi suficient, arta cu care sunt pictate multe dintre vasele cucuteniene ar  putea fi privită ca artă modernă, datorită capacității de abstractizare a acestor oameni străvechi.

cucuteni 2

Surprizele nu se opresc însă aici. Tot în cultura Cucuteni descoperim vase care prin ceea ce reprezintă sau prin simbolurile folosite ne bulversează cu adevărat. Astfel, cu o vechime de peste 6.000, descoperim un animal pe roți cu ax (cu mult înaintea primelor reprezentări de roți din Sumer) și, nu în ultimul rând, descoperim simbolurile Svasticii și Yin Yang, cu aceeași vechime: peste 6.000 de ani, lucru care, coroborat cu prezența acestor simboluri în culturi și mai vechi din acest areal (Svastica este prezentă pe ceramica din cultura Turdaș Vinca încă de acum 7.500 de ani), pune în mod serios sub semnul întrebării originea lor asiatică.

YIN YANG CUCUTENI
SVASTICA CUCUTENI


Să nu uităm, de asemenea,  că pe teritoriul României s-au găsit și cele mai vechi obiecte de podoabă din aur, aparținând culturii Cucuteni, cu o vechime de peste 6.000 de ani…

Ei bine, cu toate că dovezile ne arată cât se poate de clar că această cultură a cucutenienilor este una extraordinară, că „a umilit” orice cultură europeană existentă  în acea perioadă, prin nivelul la care ajunsese, copiii României nu învață aproape nimic despre ea (și nici despre alte culturi străvechi de pe teritoriul României), fiind tratată în manualele de istorie cu o indiferență criminală, încă o dovadă a faptului că acolo sus, cozile de topor lucrează intens la îngroparea istoriei acestor meleaguri, scopul fiind acela ca noile generații să nu aibă astfel de repere, astfel de cunoștiințe, să nu fie mândre că aparțin unui loc încărcat de o istorie fabuloasă, cum nu au decât extrem de puține popoare.

cucuteni 4

Așadar, în loc să devină un brand de țară, factorii de decizie ai statului român au ales să scoată aproape de tot informațiile despre cultura Cucuteni chiar și din manualele școlarilor și ale liceenilor. Ce spuneți de asta?
În filmul de 17 minute  dedicat Culturii Cucuteni (fragment extras din documentarul FABULOASA ISTORIE STRĂVECHE DIN CARPAȚI) pe care îl puteți  urmări aici, veți descoperi mult mai multe luctruri uimitoare despre cucutenieni și civilizația lor și, mai ales, le veți și vedea.

Vizionare cu folos! Recomandați materialul și altora! Mulțumim!

Daniel Roxin

4 comentarii:

Anonim spunea...

Figurina de bou cu roti este o jucarie pentru copii, de asemenea majoritatea formelor de papusi care se crede ca sunt forme de cult mama pamintului, muma ploii, zeite, etc sunt tot papusi pentru copii.
Unele pot fi si forme de cult nu neg.
Deci oamenii aveau case si carute in acele timpuri, si animale domestice.

Anonim spunea...

Dupa cum spunea si anonim 13:22 aceste obiecte au fost realizate pentru copii si de catre copii in cadrul "Casa pionierilor si soimilor patriei" avind ca instructor pe MARELE PATRIOT Patapievici

Anonim spunea...

CE are patapievici cu descoperirile arheologice?
Nimic.

Unknown spunea...

Ti ai dat tu seama... Deșteptule