vineri, 24 aprilie 2015

Năvodari, obligată de CEDO să devină groapa de gunoi a Europei. ADIO TURISM!!!


O firmă cu patroni italieni a obținut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dreptul de a construi o groapă de gunoi în localitate, după ce primăria și locuitorii s-au opus categoric.

Primăria oraşului Năvodari a primit recent o adresă din partea Ministerului Afacerilor Externe prin care se cere, într-o perioadă de maximum trei luni de zile, semnarea autorizaţiei de construire a depozitului de deşeuri toxice. Mai precis, Societatea Ecological Center SA a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o hotărâre definitivă prin care instituţia de la malul mării este înştiinţată de acest lucru.
“Prin hotărârea sa din 17 martie 2015, CEDO a constatat că autorităţile naţionale nu au depus suficiente eforturi pentru a asigura executarea deplină şi într-un termen rezonabil a titlului executoriu convocat de reclamantă. Pentru aceste motive, CEDO a obligat statul român să asigure executarea, prin cele mai adecvate mijloace, a sentinţei civile nr. 759/12.08.2009 a Tribunalului Constanţa, confirmată prin decizia nr. 63/CA/28.01.2010 a Curţii de Apel Constanţa, în termen de trei luni de la data pronunţării hotărârii“, se arată în actul pe care l-a primit administraţia publică din Năvodari de la Ministerul Afacerilor Externe.


„Nu voi semna o astfel de autorizație“

Vestea a căzut ca un trăsnet asupra administaţiei locale, dar şi asupra societăţii civile năvodărene, care nu doreşte sub nici o formă construirea acestui depozit. Centrul de gospodărie deşeuri industriale ar urma să fie construit pe ruinele USAS (fosta Uzină de Superfosfaţi şi Acid Sulfuric).
„Este un moment extrem de greu pentru oraşul Năvodari şi pentru mine personal. Am primit de la Ministerul Afacerilor Externe un document prin care ni se comunică solicitarea petentului Societatea Ecological Center SA, societatea cu care s-au judecat primarul Nicolae Matei şi oraşul Năvodari, în legătură cu groapa de deşeuri industriale pe care această societate ar fi dorit să o facă la Năvodari, într-unul din batalurile de la USAS. Sunt înştiinţat că era un dosar pe rol, dosar cerut de Ecological Center la CEDO, care s-a judecat într-un timp foarte scurt din punctul meu de vedere”, a spus viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru. 
Edilul a declarat că va depune actele pentru revizuirea hotărârii la Tribunal, apoi va solicita suspendarea provizorie a acesteia. Totodată, întreaga documentaţie va fi trimisă Ministerului Afacerilor Externe.
Dacă situaţia nu se va remedia, acesta susţine că preferă să-şi dea demisia de onoare. „Nu voi semna o astfel de autorizaţie. Pentru mine este mai uşor să semnez o demisie de onoare decât o astfel de autorizaţie. Îmi voi da demisia dacă nu vom reuşi să obţinem anularea deciziei CEDO“, a declarat viceprimarul oraşului Năvodari, Florin Chelaru.


Turismul va fi distrus


“Orice scăpare a acestor deşeuri vine spre Năvodari şi, de aici, spre mare. Va fi o distrugere a turismului din România. Această groapă este pentru toată lumea, şi toată lumea înseamnă de la Săcele, dacă nu chiar aproape de Tulcea, până în sudul litoralului. Şi locuitorii Constanţei trebuie să ştie că în acest moment au o problemă. Este problema tuturor celor care respirăm, mâncăm, bem apă şi facem baie în Marea Neagră”, subliniază, îngrijorat, viceprimarul.

Groapa de gunoi a Europei?!

Proiectul italienilor prevede construirea, la doar 1,5 km de oraş, a unui depozit de 95 de metri înălţime, desfăşurat pe aproximativ 30 hectare.

Depozitul ar reprezenta o adevărată bombă. În groapa groazei ar urma să îşi facă loc nenumărate tipuri de deşeuri provenite din mai multe sectoare de activitate. Se vorbeşte despre produse chimice din hidrometalurgia neferoasă, despre deşeuri din industria fotografică sau deşeuri din procesele termice ori din procesele organice, toate având efecte distrugătoare asupra aerului şi a pânzei freatice, implicit asupra sănătăţii oamenilor, mai ales că în zona în care urmează să se facă groapa pentru deşeurile chimice există nişte izvoare puternice care ajung în Marea Neagră.

Conform proiectului, aici ar fi aduse, zilnic, 6.000 tone de deșeuri care să fie depozitate pe o suprafață de 29,5 hectare.

Fostul primar, în arest

Fostul primar al oraşului Năvodari Tudorel Calapod a fost condamnat, în 2014, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, după ce ar fi acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea acestui depozit de deşeuri. Magistraţii Tribunalului Constanţa au hotărât desfiinţarea certificatului de urbanism nr 718 din 20 decembrie 2007 , înregistrat la Primăria Năvodari, eliberat către SC Ecological Center SA Năvodari, referitor la construirea depozitului de deşeuri. Anchetatorii au stabilit că în perioada 2004 - 2007, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, Tudorel Calapod, în calitate de primar al oraşului Năvodari, a creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, reprezentată de Roberto Vincenteli şi Manuela Ştefania Marinescu. Astfel, societatea respectivă a obţinut în mod nelegal din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţie Mediului Bucureşti acordul de mediu vizând edificarea unui depozit de deşeuri toxice şi periculoase pe raza oraşului Năvodari.


Procurorii au constatat că Tudorel Calapod a emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. Pe de altă parte, nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română, şi nici Planul de Urbanism Zonal, aşa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiune a depozitului de deşeuri.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/navodari--obligata-de-cedo-sa-devina-groapa-de-gunoi-a-europei-375966

42 de comentarii:

Monica R. spunea...

Daca exista o asemenea speta, se poate face recurs pana in faza de hotarare definitiva si irevocabila.
Merita luptat!!!!

Cu stima, Monica R.

Anonim spunea...

Domnulle FANIEL ROXIN VA MULTUMESC PENTRU ACEST ARTICOL EU TRAIESC IN ITALIA DIN 2002DEOARECE AM COPILUL LA DCOALA IN TOSCANA.
ITALIENI SUNT JMECHERI UNDE LE TINE FIGURA CA SI LA NOI FARA SINDICATE PTR.
UNCITORI, SE OCUPA CU MIZERII CARE LE POT FACE ORIUNDE IN LUMEA ASTA.




DRADI ROMANI CALABRIA ITALIEI SE NUMESTE TERRA DEI FUOCHI PTR.CA AU ARS SI INGROPAT DESEURI TOXICE SUNT OTRAVITE SI ROSIILE DE ACOLO.
NU
NU!PERMITETI VA ROG ACEST MACEL NE AJUNGE CERNOBILUL CA SI ACUM COPII DIN ZONA MOLDOVEI SE NASC DEFORMATI !
NU ! ITALIENILOR SAU ORICAREI NATIUNI CARE SE CRED MAI ISTETI CA NOI ???????


NU! CANCERULUI DRAGI ROMANI!

......................
..
...........
.
.....
..
DA

TURISTILOR CU NAVE DE CRUCIERA CARE AU INCEPUT SA COBOARE SI LA MAREA
NOASTRA!


DA

ATITUDINIII DRAGI ROMANI
DA
VILEELOR SI HOTELURILOR DE LUX
DA
INVESTITIILOR IN TURISM
DA
ROMANI
NU VA LASATI PACALITI DE ITALIENI !NU-I
LASATI SA NE PACALEASCA


DA DANIEL ROXIN AI DREPTATE!

Anonim spunea...

Ce penibil! Fosta mare tabara de copii din Europa de Est ,ajunge mare groapa de gunoi! E devina toata conducerea judetului cu primarul local in frunte.

Anonim spunea...

DECI....la noi nu se poate dezvolta turismul,nu mai suntem granarul europei ,nu se mai pune accentul pe ape si pamant ne-otravit.DECI...daca avem multi rommi trebuie sa fim groapa de gunoi a europei.
DECI... am ales niste GUNOAIE sa conduca tara asta. Am pus in fruntea tari niste LEPADATURI care nu stiu ce au de facut pentru Tara,dar stiu cum sa-si umple buzunarele si sa se inalte pe scaune cu functi de conducere.
RUSINE POLITICIENILOR ROMANI!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Nu va mai "agitati" atat,Romania intreaga va deveni groapa de gunoi a Europei si asta in cel mult 10 ani....

Anonim spunea...

Eu zic sa vedeti SPAGA pe care au luat-o ministrii care au dat aprobarea inclusiv primaru si presfectu. JOS psd =mizerie

Unknown spunea...

Nu le ajunga cit rau ne-au facut de doua mii de ani incoace, acum ne mai si otravesc cu mii de tone de reziduri radioactive si toxice.Iuda care ne-a vindut pentru o mina de galbeni ar trebui condamnat pt.genocid.

Anonim spunea...

In armonie cu serviciile oferite de agentii comerciali.

Anonim spunea...

Daca oamenii se vor impotrivii nu au ce sa faca,pana la urma nici europa nici italienii nu pot intra la tine in batatura sa-ti porunceasca.
Trebuie iesit in strada!

Anonim spunea...

Acum un an sau doi a fost facuta o emisiune de ancheta(Carmen Avram parca)despre afacerile cu gunoaie intre italia si romania.
Erau bagati toti mafiotii italieni ce stapaneau inainte mafia si binenteles trepadusii nostrii.
Deci cu oameni ca astia avem de a face si la acesti inaripati le-au dat drept de constructie....miroase rau,trebuiesc linistiti altfel vor veni iar si iar

Anonim spunea...

Ştiţi, dreptul e un fel de limbă străină, cu multe interpretări la traducere. Firma, în cerere, a vorbit despre un obiectiv de gospodărire deşeuri industriale. Primăria a interzis amplasarea pe teritoriul oraşului a unui depozit pentru depunerea deşeurilor industriale toxice (sunt alte cuvinte… şi nu sunt, de aici şi interpretările). Primăria era obligată să dea avizul cu ochii închişi, nu avea ea dreptul de apreciere a riscului, a fost un fel de exces de putere. (?) E complicat, cine trebuia sa facă piruete, să ceara opinia altor foruri... Şi s-a ajuns la o hotărâre care în final spune că … nimic nu îl împiedică pe recurent şi nu numai, ca la cea mai mică încălcare a normelor de securitate a acestora să sesizeze organele legale pentru încetarea acţiunilor vătămătoare. Ar fi mai bine ca primarul, în loc de demisie de onoare, să dea publicităţii hotărârea 63 integrală.

Anonim spunea...

sugestii?!
aici sunt numai cititori' nu oameni de actiune; spune ce sa facem mai mult decat au facut localnicii; fara vorbe prea multe; scurt si la obiect; ai vazut bine ce s-a rezolvat cu Rosia Montana; deci, sugestii... Asa ca o paranteza: padurile amazoniene inca se mai taie; dar stiti cum e, daca esti departe de foc nu-i simti caldura....

gabi spunea...

Cum poate CEDO sa aprobe o cerere a unei firme bazata pe fals intelectual si dezastru ecologic? CUM???

Anonim spunea...

Industria din occident sa-si recicleze spurcaciunile in tarile de origine.Romania trebuie sa reactioneze si cine da asemenea avize sa plateasca cu capul.

Anonim spunea...

Tatiana Niculescu Bran s-a spovedit ca la Tanacu pe altarul Ţinutului Secuiesc. De ce a fost dată afară purtătoarea de cuvânt a UDMR de la Cotroceni

http://www.ziaristionline.ro/2015/04/24/tatiana-niculescu-bran-s-a-spovedit-ca-la-tanacu-pe-altarul-tinutului-secuiesc-de-ce-a-fost-data-afara-purtatoarea-de-cuvant-a-udmr-de-la-cotroceni/

Anonim spunea...

Tudorel calapod merita condamnat la moarte

Anonim spunea...

Sunt din bucuresti. Oricand vin, la orice ora .....trebuie sa fim uniti si sa luptam prin orice mijloace pt a stopa construirea acestui cimitir....

Anonim spunea...

Ce uluit sunt!? Pe nimeni nu intereseaza serviciile execrabile ale majoritatii agentilor comerciali, preturile care nu se justifica in niciun mod, indiferenta autoritatilor, abundenta de marfa fara nicio calitate sau acte de provenienta. Aici se afla adevaratele gunoaie pe care majoritatea romanilor refuza sa le vada sau pur si simplu se prefac. A vazut careva niste ,,brazilieni'' care pur si simplu hartuiesc turistii????Sigur NU! Iarasi sunt de vina astrele.

Anonim spunea...

https://www.youtube.com/watch?v=AOWaRqi31zY

Ralph spunea...

Your fault!!! Vina voastra, ca anii la rand ati avut ochii inchisi si ati dormit! Ati iesit in strada si ati demonstrat pentru caini si ati ignorat lucrurile foarte importante! Atunci cand deja este prea tarziu, reactionati.Asa ati facut si cu Rosia Montana! Voi poporul ROMAN,acceptati CORUPTIA, dati SPAGA, si va mai MIRATI ca se mai intampla asa acum in ziua de azi. Atata timp cat voi nu invatati din GRESELILE voastre ,NU se va schimba nimic in bine. Voi TOTI sunteti raspunzatori pentru VIITORUL ROMANIEI. Decat sa iesiti in strada sa huiduiti ,mai bine incepti sa va schimbati mentalitatea.
"FORTA,FIE CU TINE,POPOR -ROMAN-"!

Anonim spunea...

Fostul faraon ar trebui linsat de populatia pe care o expune cancerului!
Dragi romani apelati la preseddintele tarii cunostinta, indignaea si perplexitatea legilor care permit asa ceva!
Deoarece daca suntem fraieri oricine ne poate pacali dat faptul ca problema deseurilor e din ce in ce mai grava in italia care cauta solutii si nu gaseste privind deseurile toxice care ao otravit pamanturile din sudul italiei mafia italiana nu trebuie sa-si faca loc in tara noastra sa stea in tara lor ne ajung problemele noastre ,efectele Cernobilului care sunt prezente in comtinuare pe teritoriul frumoasei tari in care traim si care nu e a noastrA si a urmasilor urmasilor nostri!

Anonim spunea...

ODATA DESCHISA ACEASTA GROAP A DE GUNOI SUNTEM TERMINATI!

NU PERMITETI DRAGI ROMANI SI ASA AVEM DESTULE CAZURI DE CANCER

VA FI O PATA NEAGRA ADUSA ROMANIEI

Anonim spunea...

Asta e o modalitate de compromitere a agriculturii si a alimentarii cu apa potabila ieftina pentru populatie. De-a lungul litoralului exista un fluviu subteran de apa potabila .

Anonim spunea...

La fel Rosia Montana ,la fel gazele de sist, la fel mobilizare popor drag si vigulenta ca sunt indispensabile deoarece tot mai multi ravnesc la tara noastra ptr.ca avem politicieni corupti si dictatorul mort !
Dar incet incet vor intelege ca neamul romanesc indura asteapta ..etc.dar cand se hotareste sa actioneze ,poporul are parte de o coeziune totala care ar trebui sa le provoace frica ptr.ca nu suntem tigani fara noima si nici banditi jefuitori ......neamul roman ,neamul dac exista sb stratul aparentei si e vesnic viu impotriva tuturor vicisitudinilor care ni le rezerva lumea intreaga.
Aapareti aceste plaiuri mioritice.

Anonim spunea...

ITALIENII CU MAFIA LOR TREBUIE SA FACA DEPOZITUL IN CONTINUARE IN CALABRIA,SICILIA....SI N ALTE ZONE UNDE AU DEJA SI CAZURI DE MORTALITATEI IESITE DE SUB CONTROL PE TELEVIZIUNILE LOR E LA ORDFINEA ZILEI PROBLEMA DESEURILOR SUNT DISPERATI LA TARANTO CUZA MORTII A MII DE OAMENI CARE SUNT DECIMATI SI ACUMA E POLUAREA EI AU INTRAT PE UN DRUMM FARA IESIRE

NOI NU NE PERMITEM SA INYRAM PE UN DRUM FARA IESIRE
AVEM COPII
AVEM NEPOTI
AVEM O TARA PREA FRUMOASA CA SA FIM NEPASATORI
DRAGI ROMANI SA AVEM GRIJA DE CE AVEM
OTRAVA ODATA DEVERSATA NU O MAI SCOATE NIMENI!
CANCERUL NE VA BATE LA POARTA NU AERUL IONIZAT AL MARII NEGRE!

Anonim spunea...

Ce pacat atat de multa birocratie incearca sa musamalizeze tot pacat ca cineva indignat i-a dat de gol ...nenorocitii de mafioti..

Unknown spunea...

Avem multe de intrebat pe cei care ne conduc si asteptam multe raspunsuri de la ei,,
Noi stim foarte bine adevarul asteptam sa vedem pina unde merge nesimtirea institutiilor care cred ca noi sintem doar niste cirpe. Asa cum au cazut atitea imperii asa va cade si acest imperiu mafiot mondial cu radacini infipte adinc in fiecare tara.Nu avem de ce sa ne mai fie frica, un sistem mafiot aproape mort nu poate crea frica, mai rai sint ciinii care incearca sa-l tina inca in picioare crezind ca inca mai pot sa roada si ei un os, insa se inseala amarnic.Uitati ce se intimpa in lume, avem solutii alternative energetice,numai sa vrem si am putea produce la noi in tara mai multa energie decit tot petrolul di Emirate.
Avem o multime de oameni bogati din punct de vedere spiritual,avem specialisti in multe domenii, sint in lumea asta o multime de proiecte alternative sistemului actual, trebuie doar sa ne trezim.In viitorul apropiat fiecare om va fi in gradul de a-si face singur energia electrica necesara la costuri derizorii, putem sa visam la transport prin levietatie magnetica sa ne producem singuri legume, fructe si tot ce avem nevoie fara mult efort. Cu toate astea vom avea mult de muncit pentru a reda naturii ce este al ei,neutralizarea rezidurilor periculoase,rescriera istoriei,un nou sistem de invatamint in care cei mici sa manifeste din ce in ce o mai mare sete de cunoastere si multe altele.Eu personal am mare incredere in viitor, deschid larg ferestrele viitorului si fac tot ce cred eu ca este util ca asta sa nu fie doar un vis frumos.
Ce i-mi doresc mie asta va doresc la fiecare dintre voi.

Anonim spunea...

curatenia in tara asta se msi poate vedea doar pasnic sau e nevoie sa ne chemam razboinicii?

Anonim spunea...

NU VOM LASA PE NIMENI SA NE OTRAVEASCA TARA !DESTUL NE-AU OTRAVIT SUFLETELE SI NE-AU FURAT TOT CE SE PUTEA NU-I VOM LASA SA DISTRUGA NAVODARIUL!

Anonim spunea...

Apa care o avem noi toata lumea ar vrea sa o detina in curtea sa toate raurile si izvoarele pe care le poseda romania sunt de domeniul incredibilului ptr.popoarele lor care efectiv nu stiu pe unde sa scoata maneca vorbind de italia lipsa apelor curgatoare inafara de cateva majore e cunoscuta mai mult se formeaza doar ttorente doar cand ploua ....la mihail Kogalniceanu este baza americana aprroape de viitoarea groapa de deseuri ar putea colabora si ei intr-un fel sau altul,nu?

Anonim spunea...

Inteleg ca un nenorocit a luat spaga de la firma italienilor ca altfel nu e posibil dar nenorocitul nu are nici un drept sa vanda viitorul tari noastre pentru a-si asigura batranetea aavut curaj acest personaj!



Cum e possibil asa ceva in Romania??????? Ce nenorocire! Se v-a putea indrepta ceva?

Anonim spunea...

Ministru mediului poate opri asta.
Ponta e sefu ministrului si poate opri asta.
Parlamentu poate opri prin lege.
Toti astia daca nu fac nimic pot fi suspecti de SPAGA SI CORUPTIE.

Anonim spunea...

"Congres al pastorilor in Polonia: Urmasii ciobanilor valahi vor sa faca din Carpati un brand"

http://www.ziare.com/europa/polonia/congres-al-pastorilor-in-polonia-vor-sa-faca-din-carpati-un-brand-care-sa-concureze-cu-alpii-1360196

Anonim spunea...

Oricum, mai pe la toate terasele se auzeau manele. Lasati va rog peisajul complet........poluati fonic!

Anonim spunea...

Aceasta initiativa trebuie oprita printr-un sondaj de opinie cel putin... Eu clar as vota contra daca as avea unde...

Zob spunea...

Se impune urgent:

1. Ieşirea din uniunea bruxeleză
2. Ieşirea urgentă din lagărul NATO
3. Declararea independenţei României
4. Alianţă cinstită cu statele din est.

Unknown spunea...

In lume s-a produs bunuri materiale de trei ori mai mult decit avem nevoie, aceasta crima contra umanitatii trebuie oprita,nu putem fabrica un produs cu o viata scurta programata,nu putem fabrica un produs care are consecinte grave asupra naturii ,asupra sanatatii noastre si in general a vietii pe pamint, asta doar pentru inbogatirea mafiotilor ce au radacini infipte adinc in aproape toate tarile.E timpul sa ne trezim,avem posibilitatea de a comunica, nu putem astepta ca cineva sa ne aduca pe tava o viata mai frumoasa, sa traim in armonie cu natura fara ca sa contribium fiecare dintre noi,Nu putem striga mereu, ute ce a facut primarul, uite ce a facut politicul,uite ce au facut unii masoni, fara sa ne intrebam `noi ce am facut ca ei sa nu faca asa ceva?
Tot acest rau poate fi combatut doar prin cunoastere si curaj.

Anonim spunea...

Noi aberaţii istoriografice la televiziunea cu patron ungur: Lucian Boia şi Luca Niculescu: “Eminescu, se pare, era român” iar Ştefan cel Mare vorbea “limba moldovenească”

http://www.napocanews.ro/2015/04/noi-aberatii-istoriografice-la-televiziunea-cu-patron-ungur-lucian-boia-si-luca-niculescu-eminescu-se-pare-era-roman-iar-stefan-cel-mare-vorbea-limba-moldoveneasca.html

Anonim spunea...

ALti localnici se gandesc la altceva
: https://www.youtube.com/watch?v=sgbE8V0wP1I;

țara asta e rupta și cârpită de 2000 de ani încoace; și vecinii noștri au fost și sunt din sânge de năvălitori, iar noi, cei care avem mierea, rămânem putin câte putin fără apărare.... numa uitati-va la d-l KH si ganditi-va cum ar arata ca guvernator al Transilvaniei....

Anonim spunea...

Deoarece exista una suta de motive pentru care sa mu muncesti de ce ar exista un motiv pentru relaxare, distractie???????????.ABSURD!

Anonim spunea...

UE si NATO v-a placut..UE si NATO aveti!

Unknown spunea...

UE si NATO ne-fost bagat pe git exact ca in proverbul,
Vrei nu vrei,
Ia Gheorghe aghiazma!
Daca televiziunile mari si jurnalismul platit de cei in contact direct cu loby mondial ar iubi citusi de putin aceasta tara, ar intoarce armele asupra lor si iar demasca pe toti impostorii.
Eu am scos televizorul din perete de mai bine de doi ani iar sa fiu sincer, nu ii simt lipsa.Realitatea se vede destul de bine cu ochiul liber si nu trebuie sa platesc pentru niste stiri in totalitate manipulate.Respect acele doua mici televiziuni care incearca din rasputeri sa schimbe fata tarii si incearca sa ne informeze cu stiri de bun simt.